Lhář 2

Lhář 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78498/bmid_lhar-lhar-2-wY7-78498.jpg 4 166 33

Lhář série

< 2. díl >

Loki, bývalý bůh klamu a v současnosti námezdná síla v andělských službách, je až po uši v problémech. Většina bohů a démonů, kteří přežili pogromy, už o jeho existenci ví, a také zná metody boje tohoto „nebeského stroje na zabíjení". Někteří z nich mají s Lokim nevyrovnané účty, a navíc ani archandělé nemají zrovna nejčistší úmysly. Že by se osud od Lháře odvrátil?... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

Kłamca 2: Bóg marnotrawny , 2009


více info...

Přidat komentář

Micho86
01.02.2024 5 z 5

První díl mě bavil, ale druhý se mi líbil víc - povídky mi vůbec nevadí, ale oceňuji, že byl děj druhého svazku ucelenější.
Eros a Bakchus jsou bezva postavičky, je s nimi prča a říkají Lokimu "šéfe", tenhle Ćwiekův mytologický mišmaš začíná být vážně okouzlující, těším se na další historky.:)

KubaHanzelin
30.07.2023 3 z 5

O trošku lepší než první díl. Ha, to se moc nestává:) Ale v případě Lháře je to tak, sice je příběh stále vyprávěn způsobem povídek, ale ty na sebe navazují, takže zde máme, téměř ucelený příběh, který se nám lehce zamotává a zároveň nám odhaluje Lokiho plány..


Zelený_Drak
27.04.2023 2 z 5

Také druhá díl jsem četla v době vydání a vrátila jsem se k němu ze stejných důvodů jako k prvnímu. Názor mám v podstatě stejný jako na první díl. Přibyly postavy, což je dobře, protože jen s Lokim v hlavní roli se nedá příběh táhnout dlouho. Na druhou stranu, všechny nové postavy jsou opravdu vedlejší. Nikdo, koho bych si oblíbila nebo by mi záleželo na tom, co se s ním stane. Řečtí bohové vedle Lokiho působí jako amatéři, kteří nějakým zázrakem přežili do současnosti a přitom se za posledních 2000 let nijak zvlášť nepřizpůsobili. Přitom zrovna Bakchus a Erós by nemuseli být až tak marní paběrkáři víry. Loki je taková zvláštní kombinace zachránce koťátek a sociopata, který jde přes mrtvoly a má svůj tajný plán na ovládnutí světa. Navzdory tomu není čtenáři většinu času nesympatický, protože je vykreslován spíš jako "bůh, který dělá, co je potřeba", než jako "bůh, kterého byste nechtěli potkat". Většinou mi ti "záporáci", kteří se jen tak bez vysvětlení "nechovají moc záporně" (až na pár drobných detailů, o kterých se snad není potřeba zmiňovat, každý tu a tam někoho bez váhání zastřelí, když mu to dá za úkol archanděl Michael) jako postavy příliš realističtí nepřijdou. Loki není výjimka. Tím, že je bůh, se navíc velmi omezuje prostor pro vývoj postavy. Pokud autor chce přesvědčit čtenáře o vývoji boha, musí to opravdu umět podat. První i druhá várka příběhů se mi četla příjemně, ale potřetí už se do toho nepustím.

ludek.n
30.06.2021 3 z 5

Druhá Lokiho kniha pokračuje v konceptu potenciálně provázaných povídek, který představil Jakub Ćwiek už v předchozím díle. Archandělský triumvirát Michael-Gabriel-Rafael tentokrát ustoupil mírně do pozadí, když se Michael objevil jen při eliminaci padlého anděla Samaela v Koruně stvoření, nebo když se Gabriel vydal na výlet za svatým Mikulášem na severní pól v Marnotratném bohovi. Za to si dosytosti užijeme hrátek s řeckým bohem slasti Erosem a bohem vína Bakchusem/Dionýsem (Jděte, jste povoláni; Sluhové Metatrona; Marnotratný bůh). Povídky jsou na první pohled delší, strukturovanější a propracovanější, než jak tomu bylo u první knihy, nicméně stále řeším problém s nanicovatými pointami. Tentokrát tu snad nebyla ani jedna jediná, která by mě ohromila či uspokojila. Také mnohé narážky kolem mě propluly, aniž by vyvolaly jakoukoliv reakci mé šedé kůry mozkové. Možná za to mohla má nesoustředěnost, ale s druhým Lhářem jsem se dost potrápil a několikrát jsem se dokonce musel v textu vracet o několik odstavců zpátky, protože mi utekla souvislost děje. Se zábavností a čtivostí tedy zatím padesát na padesát.

Marushka27
17.08.2020 5 z 5

Loki rules!

Metla
14.02.2020 3 z 5

Loki se nám poněkud polidštil a mírně vyměknul, což z něj (naštěstí) stále ještě nedělá kladného hrdinu. Nástroj andělů na špinavou práci všeho druhu opět hojně využívá své pistole a magii, pohrává si se smrtelníky a provokuje bohy, najde si čas na lásku, získává nové zaměstnance a jeho sbírka pírek se utěšeně rozrůstá.
Autor působí vypsaněji, povídky se čtou prakticky samy, přesto žádná z nich nezanechala hlubší dojem – všechny se nacpaly v mé škále hodnocení mezi 60 až 70%. Někdy mi nesedlo téma, většinou jsem postrádala rafinovanější pointu a pořád se nemohu zbavit dojmu, že by série o "Lháři" mohla mít silnější grády. Bakchus a Eros by si zasloužili zapojit do děje důkladněji i vtipněji, andělé by měli mít rozvinutější osobnosti a Jenny… tak ta mi zatím přijde zbytečná jako bradavky na chlapovi.
Vrtání se v různých náboženstvích, popkulturní odkazy a pošťuchování/kopání do slavných osobností mi zkrátka k nadstandardní spokojenosti nestačí. Plesknu Lokimu ďábelských 66,6% a jsem zvědavá, jak si Ćwiek poradí s románovou formou třetího dílu.

Lethania
07.04.2019 4 z 5

Mně se to líbilo. A hodně. Loki dostal nové parťáky, což příběhu neuškodilo spíš pomohlo. Nemůže na všechno být Lhář sám, ne? Tentokrát na sebe povídky navazovaly, takže jsme se dočkali ucelenějšího děje. Další díl mě nemine.

Etule
10.11.2018 4 z 5

Měla jsem nějakou podivnou náladu a neměla jsem náladu na žádnou romantiku, tak jsem si řekla, že si přečtu další díl Lháře, a třeba mě to zbaví té podivné krize. Což se díky Lokimu opravdu stalo. Sice tam byla taková drobná romantická linka, ale naštěstí to příběhu nijak zvlášť nevadilo.
Chvilku mi trvalo než jsem si zvykla na styl psaní (na to, že je blonďák jsem si zvykla už v předchozí knize), protože první díl jsem četla před nějakými pěti měsíci. Ale pak už to šlo samo. :)
Moc se mi líbilo přibrání nových lidí do party, zamíchání do hry řecká božstva bylo taky super. :D Pobavila jsem se. Nejlepší byl stejně Lhářík. :) Těším se na další díl.

Lenka.Vílka
21.09.2018 4 z 5

("Cuz I've tried to work things out, But a little mistake has slowed me down, To find out what I'm chasing after" ... Chasing After - Tantric)

Druhý díl se od prvního liší hodně. První byly povídky, kde na konci bylo jasné, proč se tam všechno dělo. I když na mě to víc působilo jako kapitoly s názvem. Tahle kniha jsou kapitoly s názvy rozdělené na dvě části, které dávají smysl jako celek. Jako celistvý příběh a klasická kniha. Proto mě dvojka zaujala víc. Jenže si sem jdu napsat komentář a hele, voni to jsou jako povídky. To je nějakej error? Já hodnotím celou knihu.

A že to je dobrá kniha. Jde se víc do hloubky, protože na to má autor čas a prostor.

("...ale vím, že ne vždycky je nutné vyhrávat, aby ses stala vítězem. Občas stačí, když jiní prohrají.")

Zpět k tomu, že to je dobrá kniha. Je. Ale...já mám ráda sekanou s bramborovou kaší. Sním to a jsem spokojená. Protože mi chutná sekaná s čímkoliv. A bramborová kaše s čímkoliv. Ale když mi někdo dá sekanou, bramborovou kaši a kolem toho nalije omáčku, jsem jeho všema deseti. V druhém díle autor zapomněl na omáčku, přestože zbylé dvě věci tam byly (už si jenom vyberte kdo z těch dvou kolíků je co) a přestože se Jenny snažila, do omáčky má ještě hodně daleko. Přesto si zakazuji porovnání dílu a na základě toho hodnotit. Nebylo by to fér. A protože mi byla vysvětlena "aféra s peřím" z minulého dílu.

InaSeLoki
02.08.2018 5 z 5

Stereotypně prohlašuji, že se mi to líbilo. Knížka je svěží a vtipná.

Autor svůj nástin příběhu z prvního dílů pomalu žene do ucelenějšího děje.
Popkulturních odkazů je tu opět celá řádka.
Přibývají nové postavy, se kterými se naštěstí neloučíme, ale těch, kterým vystrojíme imaginární funus je stále dost.
Opět se cestovalo. Návštěva Bratislavy byla příjemná.
Řečtí bohové byli sprostější, než se z dětství pamatuji.
Povídka Jděte, jste povoláni mi připomněla Xenu. (spoiler - to, jak vyhladila bohy Olympu - konec spoileru)
Byla jsem ráda, že blonďák s párátkem, vždy připravenou bouchačkou a medvídkem dostal parťáky. Je to tak zajímavější. A konečně nám prozradil něco ze svého plánu.

Nevím, jak to jinak nazvat než, že série Lhář má svoje charizma, které mě nutí číst a číst, až je mi pak líto, že je konec knihy. Jako pouhopouhý čtenář i jako jiná verze Lokiho jsem spokojena. Doporučuji!

nycol
27.12.2017 4 z 5

Prvni dil prekvapil, druhy nadchnul.

Janičta
03.03.2017 4 z 5

Johó... Loki mě vážně bavil. Kde pořád bere ty nápady nevím, ale jen tak dal. Ačkoliv jde o vyprávění ve formě krátkých povídek, kniha tím nijak informačně netrpí. Vedlejší postavy nezapadnou a mají také co říct. Za mě - paráda. Chtěla bych svého Lháříka... anebo možná raději ne :-D

1259
05.01.2017 5 z 5

Velmi se mi to líbilo. Tenhle díl byl, jak napínaví, tak i zábavný a přesně to od knížky očekávám. Velmi se těším na další pokračování a doufám, že mě nadchne úplně stejně, jako tento.

Mystygus
11.12.2016 5 z 5

A máme tady souvislý děj, který uchvacuje zapojením dalších, vedlejších postav, které patří mezi nositele humoru. Jsou to přesně ty postvy, které máte rádi a o které se strachujete. Autor, po té co si první knížko připravil půdu, se pouští do vcelku velkolepého vyprávění.

SarahRoyalAss
25.10.2016 5 z 5

Musím říct, že druhý díl rozhodně překvapil a udělal mi velikou radost!!!
Kniha mi bavila o hodně více, než předešlý díl. Udělalo mi i velikou radost zapojení nových postav. Bakchus a Erot se mi zamlouvali již ze začátku a modlila jsem se, aby zůstali. Přání splněno~! :)
Také změna stylu, z povídek do souvislého textu, byla velmi příjemná. Postavy se nám tak i lépe představí, díky s hraním si s více detaily. Díky knížce jsem se v autobuse hihňala jako tichý blázen. Ale ničeho nelituji!! :)

LadyValeria
09.10.2015 5 z 5

Druhý díl mne poněkud překvapil změnou stylu, kdy z povídek autor přešel k souvislému textu, nicméně děj se nyní začal zaobírat většími detaily, na které předtím nebyl tolik čas. Loki čtenáři sem tam ukáže i svou temnější stránku, čímž se stává tak nějak lidským, ale ani v nejmenším mu to neubírá na dominanci. Do popředí se ovšem dostávají i další postavy a jejich vlastní pohledy na situaci děj krásně vykreslují.

Za sebe mohu říci, že druhý díl naplnil má očekávání příjemné četby a úsměvu na rtech.

Levitania
30.08.2015 4 z 5

Druhý díl byl rozhodně lepší. Jednotlivé kapitoly na sebe více navazují a většina knihy sleduje jednu hlavní příběhovou linii, i když je také nadále velmi pestrá. Také se dovíme více o Lokim a o jeho záměrech.
V prvním dílu se většina postav jednou objevila a pak zase zmizela (většinou napořád), ale v druhém dílu se objevilo několik nových postav, které potom byly nadále součástí příběhu a většina z nich se nejspíš objeví i v dalších dílech. A že jsou to postavy opravdu zajímavé...
Samozřejmě nechyběl opět humor a možná ho bylo i více než předtím. Rozhodně by se mi to takhle líbilo. Jen tak dál!

P.S.: Loki, vím že máš být tak trošku hajzl, ale jestli mi budeš nadále zabíjet a jinak ohrožovat oblíbené bohy a jiné mytologické bytosti, tak se naštvu!

Vincent12
27.04.2015 4 z 5

Promyšlenější než první díl. Cílem už nejsou jen frajerské pointy, občas se zdá že kniha má nosné téma které rozvíjí přes celou knihu. A přibylo postav co mají mozek, což je důležité , neb andělé jsou předvídatelní. Dvojku jsem si příjemně zkonzumnul....

KatnissLavender
01.12.2014 2 z 5

Rozhodně lepší počin než první díl. Ale stále mne nijak neoslovuje. Dost mi chybí propracovanost postav. Vlastně tak nějak postrádám někoho, komu bych mohla fandit, děj už je srozumitelný a občas má i spád, jenže já se pořád tak trochu nudím. Za mě dvě a půl hvězdy...

Samaret
16.11.2014 5 z 5

Překvapení z nalezení Lokiho další lásky po Sygin bylo celkem rozčarované. Nakonec mi ale Jenny ani moc nevadila.
Druhý díl neztrácí na kvalitě.