martin9134 martin9134 komentáře u knih

☰ menu

Matěj maluje mapy Matěj maluje mapy Michaela Hošková

Knížka mě pohltila a přečetl jsem ji během jednoho dne. Krásně se to čte, prožívat vyrůstání Matěje muselo být opravdu náročné. Obdivuji Michaely trpělivost, vytrvání. Snad se v oblasti autismu ale i dalších vývojových poruch česká společnost posune dopředu a pochopí, že jak je řečeno v knížce, příroda těmto lidem v něčem ubrala, ale v něčem naopak přidala.

28.12.2023 5 z 5


Promýšlet architekturu Promýšlet architekturu Peter Zumthor

Kniha mě zklamala, přijde mi, že náhodně mění témata a spíš než poučky, zajímavosti, informace pro ostatní jde o vlastní deník/chvástání pana architekta. Náhodné příběhy z jeho života, u kterých člověk nezná kontext ap. Spíš je to o tom, jak svět vidí pan Zumthor, což někdy může být zajímavé...

28.11.2023 2 z 5


Několik poznámek k současné architektuře Několik poznámek k současné architektuře Petr Pelčák

Začátek je zajímavý a pojednává obecně o (ne)dostatcích současné české i zahraniční architektury. Spousta nadčasových myšlenek.

Zaujalo mě například to, že dnes se často snažíme o „pravé přírodní" materiály, vše musí být z těch nejlepších kamenů, dřeva bez vad ap. I když tradičně se dřevo barvilo a upravovalo tak, aby se zbavilo nedokonalostí a aby se šetřilo.

Druhá část je o meziválečné a židovské architektuře v Brně. Tyto poznámky a články mi do knihy moc nezapadly a šlo spíš o výčet autorů a děl, než o nějakou přínosnou kritiku současné architektury.

21.11.2023 4 z 5


Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Daniel Prokop

Tuhle knihu by si povinně měl přečíst každý politik a vlastně i každý Čech. Protože krásně vysvětluje naše domácí „problémy", objasňuje spoustu mýtů i nabízí řešení. Najednou na spoustu věcí nahlížím úplně jinak.

Škoda, že v knize nebyl nějaký shrnující doslov, hodně by to pomohlo si vše v hlavě dorovnat.

16.08.2022 5 z 5


Duch a místo Duch a místo Christopher Day

Kniha o tom, jak tvořit architekturu, která je nám příjemná, funguje, a je udržitelná. Různé kapitoly rozebírají téma citlivé architektury z řady zajímavých úhlů od fasád domů až po vnímání starších lidí. Určitě doporučuji všem, co mají něco společného s architekturou, urbanismem nebo krajinou – nebo je to aspoň zajímá.

20.02.2022 5 z 5


Dům, domov, domácnost, dějiny architektury Dům, domov, domácnost, dějiny architektury Bill Bryson

Kniha vlastně o všem. Autor popisuje jednotlivé místnosti v domě a mezitím se dostane třeba k lidským parukám, dětské práci či světové chudobě. Je to zcela logické – domácnosti jsou tím, z čeho vzniká celá lidská historie.

10.02.2021 5 z 5


Současná česká architektura a její témata Současná česká architektura a její témata Petr Kratochvíl

Zajímavý výběr toho nejlepšího z české architektury 2000–2010. Zajímavé postřehy aplikované na různých typech budov, inspirativní jak pro architekty, tak pro laiky.

Jen ten název nebyl aktuální už během vydání. :-)

Malá výtka: v kapitolách na začátku knihy, které mluví o obecných trendech, mi chybělo víc obrázků. Autor popisuje a zmiňuje nespočet budov (v souvislosti s různými jevy) a zároveň je čtenáři bohužel neukazuje.

23.12.2020


Architektura bez architektů - Krátký úvod k architektuře bez rodokmenu Architektura bez architektů - Krátký úvod k architektuře bez rodokmenu Bernard Rudofsky

Krátká milá knížka, která Vám vysvětlí, jak půvabná architektura mohla v historii vznikat i bez architektů. Jak lidé v některých obdobích přirozeně bez odborného vzdělání tvořili krásné a zároveň účelné a obyčejné věci.

Škoda že v dnešním Česku architektura bez architektů nevypadá podobně, to by tu bylo krásně.

22.12.2020 4 z 5


Architektura štěstí Architektura štěstí Alain De Botton

Spousta zajímavých myšlenek, spousta náročného čtení. „Obdivujeme stavby, které nám umožňují dělat jinak nemožné věci". „Líbí se nám styly, které nás dostávají od toho špatného a vyjadřují něco, po čem prahneme". „Od 19. století jsou architekti oceňování za jedinečnost, dříve to bylo spíše naopak". Ve spisovatelství je umění říct toho pár slovy hodně, v architektuře je to podobně, akorát bez slov... Doporučuji si ke čtení vzít tužku a papír, abyste pochytali ty nejlepší myšlenky :-)

07.12.2020 4 z 5


Les - Návod k použití Les - Návod k použití Peter Wohlleben

Fajn knížka částečně navazující na „Tajný život stromů". Určitě jsem se dozvěděl nové a zajímavé informace, některé už jsem ale znal z předchozí knížky. Všem doporučuji nejdřív číst TŽS – a až potom popřípadě číst tuto knihu. Doporučuji si ji nastudovat před nějakým puťákem nebo výletem do lesa – informace se Vám budou hodit a les najednou bude působit trošku jinak.

01.07.2020 4 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Velmi čtivá knížka, ve které je čtenář každou chvíli v kontaktu se smrtí. Nedá se ale říci, že by šlo o depresivní literaturu, Norské dřevo je čtivé a celkem milé. Nabízí nám pohled do životů těch „uzavřenějších" z naší společnosti a jejich vztahů.

03.04.2020 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Kniha s úžasným námětem i zpracováním. Člověka donutí se zamyslet nad tím, jak jsme jako lidstvo závislé na celém našem kolektivu. Jako jedinci bychom byli totálně ztraceni co se týče všeho – ať bychom byli už vidomí či nevidomí. Tak třeba se čtenáři této knihy poučí do budoucího apokalypsy.
UPDATE Z DUBNA 2020: ano, apokalypsa nastala... A lidé moc připraveni nebyli:)

29.09.2019 5 z 5


R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Velmi čtivé drama s příběhem, jenž byl nadčasový a stále máme, co se z něj učit. Výhodou je, že se to dá přečíst za chvíli a bude Vás to bavit až do konce.

06.09.2019 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Kniha mě zklamala kvůli příliš vysokým očekáváním.

20.08.2019 4 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Kniha, kterou by si měli přečíst jak politici, tak studenti škol po celém světě. Jen se trošku obávám, že někteří by si po přečtení této knihy (nebo udělání úvodního kvízu) řekli „aha, tak on je na tom svět celkem v pohodě, nic pro jeho zlepšení dělat nemusím”... ????

11.07.2019 5 z 5


Jak vnímat architekturu Jak vnímat architekturu Steen Eiler Rasmussen

Kniha shrnující to, co všechno můžeme na architektuře vnímat. Mnoho lidí by podle názvu řeklo, že čtenářovi vnucuje pohled na architekturu, není tomu ale tak. Ke čtení doporučuji být na internetu a dohledávat si popisované stavby, ne vždy jsou doplněny obrázky. Tento kousek od Rasmussena je vhodný zejména pro zájemce studia architektury, nový pohled na svět budov ale poskytne i laikům.

03.07.2019 4 z 5


K čemu jsou architekti K čemu jsou architekti Karolína Jirkalová

Krásně ilustrovaná knížka určená jak pro nejmenší čtenáře, tak znalce oboru. Vysvětluje, co všechno je práce architekta, ukazuje to na konkrétních příkladech zdařilých realizací především v Česku.

16.04.2019 5 z 5


O mé rodině a jiné zvířeně O mé rodině a jiné zvířeně Gerald Durrell

Skvělá kniha o komickém přestěhování anglické rodiny na Korfu. Zabývá se jak přírodou, tak vztahy v rodině. Některé části jsou obzvlášť vtipné a až neuvěřitelné, každých pár stránech jsem se dost nasmál. :-)

28.10.2018 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Text, který předvídal budoucnost. Naprosto fascinující a zároveň strašidelné. Ukazuje vlastně to, že když má člověk (v tomto příběhu zvíře) moc, bude ji nadále zneužívat. V tomto případě to dospělo až do stádia kdy zvířata měly na Farmě zvířat nakonec stejné „svobody" u lidí, tak u prasat.

15.09.2018 5 z 5


Droga zvaná letadla. (Ne) Skutečné příběhy leteckého mechanika Droga zvaná letadla. (Ne) Skutečné příběhy leteckého mechanika Jan Čech

Báječná kniha pro všechny zajímající se o letectví. Je plná neuvěřitelných, vtipných příběhů a faktů, které se jinak nedozvíte. Většina příběhů se také děla ještě před rokem 1989, takže i je to také pohled do letectví v socialistickém Československu. Za mě 95 %.

06.09.2018 5 z 5