Matěj maluje mapy

Matěj maluje mapy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448210/bmid_matej-maluje-mapy-OMR-448210.jpg 5 107 25

Kniha je příběhem známé české rodiny s autistickým synem Matějem, jehož vášní se stalo malování dopravních map. Otevřeně, přitom ale s nadhledem popisuje život s autismem, příhody plné odsudků a odmítnutí, stejně jako pochopení, lidsky zásadních setkání a dílčích pokroků a radostí. Jako na trase metra vyrážíme z nástupní stanice, projíždíme labyrintem životních zastávek, které kvůli autismu představují vždy větší obtíže, než jak se mohou zdát zdravému člověku, míjíme řadu přestupních stanic, na kterých se mohl děj významně změnit, a vyhlížíme prozatím poslední, jíž bude přijetí nebo nepřijetí Matěje na střední uměleckou školu. Graficky výraznou knihu ilustrují Matějovy autorské mapy.... celý text

Přidat komentář

KajusaKil
29.03.2024 4 z 5

Mám lehce smíšené pocity. Matějův příběh je beze sporu zajímavý a za zpracování stojí. Propojení map do knihy je krásné, ALE cítím z toho obrovský marketing. Jde vidět, že máma ví co dělá - a dělá to vlastně dobře. Mě se nelíbilo pár těch náznaků, kdy litovala a syna "proklínala". Tyhle pasáže se mi četly poměrně těžce. Nicméně se mi líbil Matějův vývoj. Knihu jsem přečetla na jeden zátah, líbí se mi celé zpracování včetně krásných stran.

engelbert
15.01.2024 3 z 5

Tenhle Matěj, asi nejznámější autista, hned po Rain Manovi, mě už docela zaujal v nedělní příloze jednoho deníku. A taky mapy. Já sice žádné nemaluji, ale za to po nich od dětství cestuji prstem. Jenže některým mapám nerozumím, zejména ne té historické. Proč linka Československo končí v upálení Jana Husa? Proč je spojka mezi knížetem Rostislavem a Wolfgangem Amadeem Mozartem? Nerozumím, zneklidňuje mě to. Ale vypadá to hezky.

Asi největší přínos pro běžné čtenáře je, že si mohou porovnat své tuctové děti, s těmi, co se narodili jiní. Protože, kromě zmíněného filmu, asi nikdo moc neví o co běží.


martin9134
28.12.2023 5 z 5

Knížka mě pohltila a přečetl jsem ji během jednoho dne. Krásně se to čte, prožívat vyrůstání Matěje muselo být opravdu náročné. Obdivuji Michaely trpělivost, vytrvání. Snad se v oblasti autismu ale i dalších vývojových poruch česká společnost posune dopředu a pochopí, že jak je řečeno v knížce, příroda těmto lidem v něčem ubrala, ale v něčem naopak přidala.

KajaProchy
29.10.2023 4 z 5

Čtivě napsaná kniha, za den přečteno. Příběh je moc zajímavý, člověku dojde, jak málo stačí, aby bylo lidem se spec. potřebami líp.
Celkově mi kniha připomíná seriál Atipical (autisticky kluk, většina péče na mámě, rád maluje, ségra sportuje...).

Co mě osobně v příběhu chybělo, byla finanční stránka věci. Paní popisuje stěhování, kupování, učitele apod. jako nic, ale věřím, že to všem muselo být finančně náročné. Tak teď nevím, zda to jen záměrně vypustila, nebo je rodina tak za vodou... Ale je super, že výtěžek z map poskytují pro další autisty :)

Dále mi v příběhu chyběl tatínek. Jak moc se zapojuje? Je všechna péče házená na mámu?
Když v těžkou chvíli odešel, to byl fakt srab.
Plus další bod, a to Sofi. Mrzí mě, že je na druhé koleji a že si to rodiče moc dobře uvědomovali už dopředu a stejně si ji pořídili, aby se mohla o Matěje do budoucna starat ona. Trochu WTF, dávat dítěti takovou zátěž hned od narození....
Zajímal by mě i její pohled na "příběh" až bude dospělá.

Aliii
21.09.2023 5 z 5

Ohromně obohacující kniha pro uvědomění si toho, co je v životě důležité. Matěj má v sobě spoustu talentu a moc se mi líbí, že se časem naučil předávat ostatním svůj osobitý pohled na svět a obohacuje tak život všem kolem sebe.
Ani jsem nevěděla, že obrázky na sedačkách v pražské MHD, které se mi tolik líbí a můj syn je úplně miluje, jsou jeho dílem.
Díky, Matěji - tobě i celé tvé rodině, za to že jste a sdílíte s námi ostatními své zážitky.

lejera
16.09.2023 5 z 5

Matěj je výjimečný kluk, který má obrovské štěstí na rodiče. Je až neuvěřitelné, jak se Matymu věnují, přizpůsobují, pracují s ním. Matěj má mnoho talentů, je inteligentní a rodiče mu pomáhají, aby se mohl začlenit do běžného života. Mají můj obrovský respekt. Mapy, kreslené Matějem jsou úžasné, mít jeho mapu historických událostí, měla bych jistě ve škole z dějepisu za 1 :-)

Olga980
17.07.2023 5 z 5

Velmi dobře napsáno. Zajímaly mne situace, které rodina musí řešit a často předvídat, co by mohlo nastat. Přeji hodně úspěchů v životě. Stránku maappi.com jsem už také prozkoumala.

pakoshka
03.06.2023 5 z 5

Matěj má šílený štěstí, že se narodil do takový rodiny! Čtení, který mě moc bavilo, nahlídnout do rodiny s autistickým dítětem prostřednictvím vyprávění bez příkras, ale s náležitou mateřskou hrdostí. Moc ráda se k Matejovi ještě vrátím.

PolBara
08.01.2023 5 z 5

Zezačátku se mi do knihy moc nechtělo, ale hned po prvních stránkách mě příběh doslova pohltil a já knížku přečetla za jeden den. Svým způsobem poučný a inspirující příběh.

elenai
25.04.2022 4 z 5

Rodičové, už jste někdy chytli amok skrze vaši ratolest? Tak si přečtěte tuto knihu. Hysterie mých dětí mi najednou přijde jako hudba lahodící mým uším. Být na místě Matějovy mámy, odvezou mě do Bohnic. Jsem slabý kus, který by se zhroutil hned po pár měsících. Ona se ale nedala a vytrvala ve svém úsilí začlenit svého autistického syna do běžného života nás ostatních. Záměrně neužiju slovo normální, protože v dnešní době už není normální vůbec nic. Ale zpět ke knize - připomněla mi, že mám velké štěstí v podobě dvou zdravých dcer a dávala jim najevo svou lásku, respekt, oporu a pocit, že když zatnou zuby, zvládnou toho víc, než by si myslely. Stejně jako to zvládla rodina Hoškových. Klaním se až k zemi, že z handicapu dokázali udělat přednost a nezbláznili se, i když to bylo nesmírně obtížné. Kniha samotná se mi líbí především po stránce estetické, silně uvažuju, že zakoupím něco z e-shopu Maappi.

Amy27
06.03.2022 5 z 5

Taková ta kniha, kterou začnete ráno číst a večer máte přečteno.

Extrémně čtivý a poučný příběh maminky chlapce s PAS. Knihu (nebo jakoukoliv podobnou) by měl číst každý z nás, abychom brali autismus (a další handicapy) s respektem a porozuměním. Pro mě, jako učitelku (a matku), ohromně přínosné!

Krátké kapitoly, překrásná Matějova ilustrace (jak jinak než mapy) a boží papír!

sBety
22.01.2022 4 z 5

Po Autismu a chardonay jsem si dala Autismus a mapy. Výborné, úzkostné, dojemné. Na jedné straně je nekonečný řev a absence klidných nocí a na druhé jsou mapy (které jako geograf taky miluju) a slzičky dojetí během rodinného sportovního odpoledne. Extra hvězda pro mámu za srdce a nervy ze zlata.

Ps: Přemýšlím, jak by knihu ohodnotil sám Matěj.

micha-ella
11.12.2021 5 z 5

O autismu už jsem přečetla hodně knížek, poruchy mozku a chování mě zajímají od doby, kdy jsem studovala pedagogiku. Tahle knížka je poučná hlavně v tom, že člověk nemá nikdy nic vzdávat, vždycky se najde nějaké řešení. To, co rodiče Matěje prožívali, mi připomnělo film Děti úplňku.

bookcase
21.09.2021 5 z 5

Mimořádně silné. Co říct víc? Přečtěte si.

nikolthestrange
05.09.2021 3 z 5

Zajímavá a pro mnohé určitě přínosná kniha. Autentický grafický zpracování pecka, ale mně prostě nesedí ten autorčin sloh jak z nějakýho lifestylovýho magazínu pro ženy o.O

Gabi13
31.07.2021 5 z 5

Přečetla jsem knihu jedním dechem. Hlavně začátek mě úplně strhnul, protože vždy mě zajímal ten "počátek" to zjištění. Jak s tím naloží rodina, prostě vše okolo běžného života... Toto není běžný život a smekám před všemi, kteří cestu životem Matymu usnadňují. A já děkuji, že jsem směla nakouknout jak se vám žije.

oskli
09.04.2021 5 z 5

Klobouk dolů před celou rodinou! Kniha v závěru vyznívá, jako že je všechno zalité sluncem, vše jede v dokonale zajetém rytmu a lehce, ale je zcela zřejmé, že bez obrovské urputnosti, lásky a odhodlání obou manželů by Matěj nebyl tam, kde je. Z knihy jsem průběžně citovala všem kolem sebe, vyprávěla jsem historky a dojmy, kterých jsem pořád plná. Kniha na mě opravdu silně zapůsobila a opravdu se hluboce skláním před celou rodinou, i před úžasně talentovaným Matějem, kterému přeji, aby se v tom našem světě neztratil, aby ho nepochopení od lidí neubilo a aby si život užil, jak nejlépe to půjde. Aby zažíval radost i úspěch z toho, co dělá a co ho těší.

Maya111
02.02.2021

Na téhle knížce nejvíc oceňuju, jak neuvěřitelně je čtivá. Nemá žádné hluché místo, děj přirozeně plyne, aniž bych se byť je na chvíli nudila. Navíc má knížka povedený design a na pískovém papíře se úžasně čte a vůbec netahá oči. Jako člověk, který má problémy s očima, tohle oceňuji na prvním místě.

Nikoush356
30.01.2021 5 z 5

Autorka umí skvěle psát, četla se jak po másle. Příběh dojemný a vyvolá emoce. Knihu doporučuji všem, ať už jste se s touto diagnózou setkali či nikoli. Je důležité si uvědomit, že mezi námi mohou být lidé, kteří jsou odlišní a mají svůj svět. A v knize se dozvíte jak hnusní lidé mohou být a i naopak jak Vás mohou lidé mile překvapit.

luccilla
21.01.2021 5 z 5

Moc pěkný příběh. Celá rodina má můj obdiv.

Štítky knihy

autismus

Autorovy další knížky

2020  92%Matěj maluje mapy
2023  78%Věčně věrný nepřítel - anorexie
2021  85%Matěj mapuje výtvarné umění
2023  %Matěj mapuje Domov můj

Kniha Matěj maluje mapy je v

Právě čtených1x
Přečtených148x
Čtenářské výzvě58x
Doporučených14x
Knihotéce20x
Chystám se číst79x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x