MartaPear MartaPear komentáře u knih

☰ menu

Můj rok 1982 Můj rok 1982 Martin Ježek

Nenápadný, ale důležitý rok pro naší rodinu. Souhlasím:-) Moc se mi líbí tato idea sesbírat nejdůležitější a nejzajímavější momenty z každého roku. Samozřejmě je to subjektivní pohled autorů, ale i tak je to velice přínosné, důvod ke vzpomínání, zamyšlené, porovnávání se současností a případně i se vzpomínkami starších příbuzných. Někdy jsem docela nevěřícně zírala, resp. četla, co se všechno v té době dělo nebo naopak nedělo... Většinu popsaných událostí si stále ještě velmi živě vybavuji a kniha mi dokonale připomněla i ty, na které už jsem skoro zapomněla.

17.04.2024


Můj rok 1958 Můj rok 1958 Jarmila Frejtichová

Nenápadný, ale důležitý rok pro naší rodinu. Souhlasím:-) Moc se mi líbí tato idea sesbírat nejdůležitější a nejzajímavější momenty z každého roku. Samozřejmě je to subjektivní pohled autorů, ale i tak je to velice přínosné, důvod ke vzpomínání, zamyšlené, porovnávání se současností a případně i se vzpomínkami starších příbuzných. Někdy jsem docela nevěřícně zírala, resp. četla, co se všechno v té době dělo nebo naopak nedělo... A děkuji za současnost, ať je jaká je!

17.04.2024


Srdcová desítka Srdcová desítka * antologie

Naprosto dokonalé čtení! Kromě povídky Miriam Blahové, která mě vůbec neoslovila, jsou všechny ostatní skvělé. Každá úplně jinak pojatá a o něčem úplně jiném, jedna smutná, druhá vtipná, třetí tak trochu fantasy. A jsou nabité emocemi a nutí člověka k zamyšlení nad tím kterým problémem, situací, vzpomínkou. Doporučuji, doporučuji, doporučuji!!!

07.04.2024 5 z 5


Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

No, nevím, co si mám myslet... Nejspíš to, že je autor placený od množství písmenek... Tématem je to možná zajímavé, ale číst se to nedalo. Stránky přebytečného textu jsem postupně přeskakovala a myslím, že jsem o nic nepřišla.

05.04.2024 1 z 5


Člověk zahrada širá Člověk zahrada širá Milan Kundera

Kdysi v 70. letech jsme měli v čítance verše, které umím dodnes, nějak mě oslovily, ač se týkaly Slovenského národního povstání, přesněji smrtí a žalu. Až nedávno mě napadlo si tu básničku zadat do googlu a ejhle, hned jsem věděla, kde jí hledat. Je to Slovenská balada této sbírky. A že je autorem Milan Kundera mě velice překvapilo!

05.04.2024 2 z 5


Město, odkud pocházím - České Velenice Město, odkud pocházím - České Velenice Eliška Jindrová

Pro mě objev roku nebo spíš desetiletí! Protože všechna ta místa, města a okolí znám velice dobře z turistických cest, mám k nim osobní vztah. Myslím, že dějiny tu jsou vykresleny natolik plasticky, že by takto měly vypadat učebnice vůbec.

27.03.2024 5 z 5


Případ Cecílie Případ Cecílie Georges Simenon

Klasická detektivka s komisařem Maigretem, postupuje se pěkně chronologicky, žádné skoky v místech, dějích ani lidech, bezva čtení třeba do čekárny, MHD apod.

19.03.2024 3 z 5


Prázdniny v Heidelbergu Prázdniny v Heidelbergu David Lodge

Knihy Davida Lodge mám ráda už dlouho, ale tuto jsem objevila naprosto náhodně. A je snad nejlepší ze všech! Myslím, že velice věrně vystihuje situaci politickou, ekonomickou i morální nejen na americké základně v Německu nebo v Anglii, ale v Evropě vůbec.

10.03.2024 5 z 5


Tajná láska Jakuba Krčína Tajná láska Jakuba Krčína Eliška Jindrová

Pravděpodobně fiktivní, byť celkem reálný nebo i možná skutečný příběh o lásce Krčína k obyčejné "rybníkářce" Zuzaně, reálie a dobové situace a skutečnosti jsou velmi přesné a věrné, plasticky vykreslené včetně pocitů a názorů hlavních aktérů. Protože znám Třeboňsko i Krumlov a celé jižní Čechy velice dobře, přesně jsem si zasazovala jednotlivé děje na konkrétní místa a o to víc jsem byla vtažena do děje. Čekala jsem nenáročné čtení do čekárny u lékaře, ale byla jsem velice mile překvapena!

01.03.2024 4 z 5


Divadla, která našla svou dobu Divadla, která našla svou dobu Jan Císař

Našla jsem v knihovně po své matce, která s autorem kdysi studovala a hrála ve studentských divadlech. I když odhlédnu od "osobního vztahu" k autorovi, i tak to bylo velice zajímavé a poučné. Přestože kniha vyšla za konkrétního politického režimu, byla celkem objektivní a ne moc politická. A v každém případě jsem se dozvěděla o kulturní scéně té doby autenticky, nikoliv pod nánosem různých hodnoceních psaných pod vlivem té které společenské a politické současnosti.

27.02.2024 4 z 5


Léto s vůní čerstvého chleba Léto s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Standard, který čtu ale ráda jako oddechovku. Sice jsou všechny její příběhy podle jedné šablony, ale aspoň nad tím člověk nemusí moc přemýšlet třeba v čekárně u doktora nebo v tramvaji.

27.02.2024 3 z 5


Rande Rande Halina Pawlowská

Pravděpodobně autorce došly peníze a musí se vypovídat z nového partnerského vztahu po smrti muže, je to pouze směs "mouder", vzpomínek, citátů a rad.

22.02.2024 2 z 5


Nekonečná pláž Nekonečná pláž Jenny Colgan

Nenáročné oddechové čtení, jako všechny ostatní autorčiny knihy. Neurazí, ale nenadchne, celkově jsem měla pocit, že se děj, situace, charaktery opakují, že to píše podle jedné šablony. Aby to bylo "in", zamotává do děje homosexuální a uprchlickou problematiku a nutno říct, že příběh Saifa byl nejlepší.

13.02.2024 4 z 5


Co by se stalo, kdyby... (aneb Alternativní dějiny Čech a Moravy) Co by se stalo, kdyby... (aneb Alternativní dějiny Čech a Moravy) Jan Bauer

Druhý pokus - prvním byly před asi pěti lety Ženy z rodu Přemyslovců. Stejné, nápad velmi zajímavý, kdyby se to dalo číst. Možná i špatná práce nakladatelství, ale čtete, čtete a nevíte, jestli jste v případném historickém úvodu nebo už v těch alternativních dějinách. Musím si zapamatovat, že tohoto autora už ne!

07.02.2024 1 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

P.S. k předchozí recenzi: Už vím, kterou autorku určitě při výběru další četby vynechám!

01.02.2024 1 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Nedočetla jsem. Alespoň regulérně. Resp. po první cca třetině knihy jsem ztratila trpělivost pořád hledat v té změti kapitol kdo je kdo kdy kde a proč. Detektivky mám ráda, ale musejí mít logiku. Tahle knížka jí nemá nebo jsem nepochopila autorčin inovátorský přístup. Přitom jsem se těšila na napínavé čtení z míst známých, která mám ráda už hodně let... Ale ta chaotická směs všech možných dějů v současnosti i hluboké minulosti a desítek postav mě nakonec odradila. Třeba kdyby to autorka rozdělila na několik samostatných knížek, kde by jednotlivé zápletky měly dostatek prostoru, mohla z toho udělat trilogii a třeba by se to dalo číst.

01.02.2024 1 z 5


Kralevic Karel (1334 - 1348) Kralevic Karel (1334 - 1348) Vlastimil Vondruška

Nutno říct, že by si autor zasloužil ocenění za pedagogickou činnost, jak už jsem uvedla dříve , je to i plastický popis soudobého nejen politického života. Určitě lepší než školní biflování. Hezký románek a la červená knihovna. Tedy román, pokud to beru podle počtu stran.

29.01.2024 4 z 5


Mojich tisíc životov Mojich tisíc životov Jean-Paul Belmondo

Půjčila jsem si ze zajímavosti, literárně ubohé. a pro mě i obsahově, protože tohoto herce úplně nemusím. Tak trochu jsem doufala, že si u mě napraví reputaci. Nenapravil

28.01.2024 odpad!


Kdyby byl krtek velkej jako prase Kdyby byl krtek velkej jako prase Marian Palla

Také já jsem hledala knihu s "kdyby" a tahle vyhrála v mé loterii. Neurazí, ale můj šálek čaje to není. Na cestu tramvají na zabití času dobrá, některé verše byly i vtipné. I když já jsem ze staré školy a verše se buď musejí opravdu veršovat nebo být o něčem. Ukázka (interpunkce chybí i v originále):
Napadlo mě
že kdybych byl dostatečně měkkej
a nafouklej
mohl bych se položit do koruny stromu
a jako balónek se tam pohupovat

26.01.2024 odpad!


Ztracený svět Ztracený svět Josef Augusta

Všechny Augustovy pravěké knihy jsem četla v hlubokém dávnověku a od té doby čekaly v knihovně na mého osmiletého prasynovce, se kterým jsem je teď četla znovu. A na rozdíl od mého dětství jsme si nyní navíc hráli s figurkami všech těch ještěrů, plazů a ptáků, jejichž jména si chlapec pamatuje už několik let, zatímco pro mě jsou to prostě "dinosauři". Přesto jsem ty knihy četla se skoro stejným zaujetím jako tenkrát a už se těším, až je budu tak za pět let číst ještě jednou s vlastním vnukem, který už teď ty potvory zná taky.

26.01.2024 5 z 5