Prázdniny v Heidelbergu

Prázdniny v Heidelbergu https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153642/mid_prazdniny-v-heidelbergu-hzi-153642.jpg 4 22 5

Konfrontace válečného dětství dospívajícího chlapce s jeho zážitky z poválečného Německa. Po dnech strádání a strachu prchají sourozenci Kate a Timothy do Heidelbergu, kde Kate pracuje jako sekretářka pro americkou armádu. Timothy se rázem ocitá v bohatém, válkou nedotčeném městě mezi pohodlně si žijícími Američany.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Out of the Shelter , 1970


více info...

Přidat komentář

MartaPear
10.03.2024 5 z 5

Knihy Davida Lodge mám ráda už dlouho, ale tuto jsem objevila naprosto náhodně. A je snad nejlepší ze všech! Myslím, že velice věrně vystihuje situaci politickou, ekonomickou i morální nejen na americké základně v Německu nebo v Anglii, ale v Evropě vůbec.

milan.krimsky
01.08.2023 5 z 5

Krásně napsaná kniha o dospívajícím klukovi z Anglie, co se dostane do poválečného Německa a zažije krásné období svého života


sicilia14
03.04.2020 4 z 5

Velmi zaujimavy pohlad na povojnovy svet. Vkadtne stret dvoch svetov, ktore z vlastnej skzusenosti nepoznam. Rozbity a ubohy Londyn po vojne a kusok zachovaleho Nemecka v uprave pre americanov cez pohlad maleho chlapca ci mladeho muza. Velmi pekna kniha.

sgjoli
17.11.2018 4 z 5

Po této knize jsem před lety sáhla úplně náhodou – v knihovně mne zaujal název a obálka, což je sice dost povrchní volba, ale jsem ráda, že se mi kniha nakonec dostala do ruky. Jde totiž o velmi čtivý román z období války a hlavně poválečného období v Německu, kdy pozorujeme přerod mladého chlapce v muže a to, jak ho ovlivňovala tehdejší společenská situace. Poválečné knihy nemám moc načtené a možná právě proto mne tato kniha tak zaujala, protože sleduje dobu, o které se zas tolik asi moc nepíše. O to silnější to je, když to sledujete z pohledu dorůstajícího dítěte.

Elye
29.03.2013 5 z 5

Krásná kniha, která nám ukazuje poválečné Německo z jiného úhlu, než bývá obvyklé. Mladý Timothy podniká svoji první cestu do zahraničí a je konfrontován s novým světem. Je zajímavé srovnávat život v poválečné Anglii, kde Timothy se svojí rodinou žil na hranici chudoby oproti Heidelbergu, kde "vládnou" američtí okupanti a všechno je nové, moderní, jakoby nedotčené válkou. Doporučuji už jen kvůli době, do které je děj zasazen.

Štítky knihy

anglická literatura Německo sourozenci

Kniha Prázdniny v Heidelbergu je v

Přečtených31x
Doporučených1x
Knihotéce17x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x