Kralevic Karel (1334 - 1348)
Lucemburská epopej série
Druhý díl románové fresky začíná příchodem kralevice Karla do Čech a končí smrtí jeho otce Jana Lucemburského u Kresčaku. Celé 14. století je jedno z nejslavnějších období našich dějin, kdy byla Praha centrem římské říše, ale aspirovala i na to, aby se stala „druhým Římem“ křesťanstva. Složitý zápas panovníků o vládu doma i v zahraničí se prolíná se snahou severočeské a jihočeské šlechty upevnit otřesené postavení českých zemí a chránit stavovské výsady šlechty.... celý text
Komentáře knihy Kralevic Karel (1334 - 1348)
Tak mám za sebou druhý díl a upřímně se těším na další díl. Pan Vondruška umí vtáhnout svoje čtenáře do děje a nepustit je. Všem, kdo mají rádi naši historii, doporučuji.
(SPOILER) Druhý díl Lucemburské epopeje čtenáře seznamuje s dalším údobím života následníka trůnu Českého království, popisuje jeho komplikovaný vztah s otcem, jeho nejednoznačné zvolení císařem, zabývá se též běžnou středověkou sňatkovou politikou, vykresluje nehoráznou vypočítavost církve, která svým jednáním pošlapává dodnes základní principy křesťanské víry, politikaření nejhrubšího zrna, které nezná slova jako čest, neboť vždy jde pouze o obchod a moc, vysvětluje tehdejší uspořádání a vliv různých mocipánů nejenom v Čechách, ale i v Evropě. Zkrátka jako tehdy, tak i dnes jsou potentáti schopni zaprodat bez skrupulí vlastní zemi a zájmy jejích obyvatel pro vlastní zisk bez mrknutí oka. Věta "historie se opakuje", je jedna z nejpravdivějších v dějinách lidstva.
Mám moc ráda knížky, které kromě zábavy přináší i to, že se něco dozvím. A to tady nacházím. Nemůžu hodnotit historickou věrnost, ale čtivost hodnotím na výbornou.
Autor nám na pozadí vyprávění o králi Karlovi a Blance z Valois, a také o Vilémovi z Landštejna, jako vždy dokázal přiblížit atmosféru doby. Také jeho vsuvky mezi kapitolami jsou jako vždy velmi povedené, a dost pomáhají k pochopení díla.
(SPOILER) Nádherně napsaný historický román, který popisuje detailně další část života Karla IV. Od jeho návratu do Českého království přes jeho volbu římským císařem, korunovaci českým králem až po tragickou smrt jeho ženy Blanky z Valois. Každému, kdo chce poznávat historii naší vlasti bych tuto knižní sérii vřele doporučil. A všechny ostatní epopeje pana Vondrušky také.
Poznávat historii naší vlasti je jako procházet se drsnými pohádkami srdci tak blízkými.
Zobrazení Lucemburků v této epopejí je filigránská práce.
Přívětivé vemlouvání do mysli posluchače uchvátí svým širokým spektrem, takže až budu stát před Svatovítskou katedrálou určitě mi v mysli vytane, že na základní kámen si společně sáhli jak oba Lucemburkové Jan i Karel, pak Blanka Valois a Matyáš z Arasu (půjčím si repliku z Manon L. "Umřít ach umřít pro krásu), neb podobizna její, se zde navždy zjeví.
Citace:" Pokud by nebyli čeští králové tací jako byli a nehájili by sebe a svůj lid, už bychom tu hovořili rakousky, bavorsky, hotntocky, židovsky a nedej Bože jazykem pohanů, vyznávajícího Aláha."
Dílo hodno uznání, bravo, kéž by se duch našich srdnatých předků stal úctyhodným základním pilířem pro posvátnost přísahy věrnosti pro blaho národa.
Lucemburská epopej mě bohužel nedokáže vtáhnout do děje tak, jak ostatní epopeje. První díl byl svižnější.
ČV 07/24. Čestne sa priznám, že sa mi prvý diel čítal o niečo svižnejšie, ale rozhodne to nie je nižšou kvalitou diela, naopak. Vysoko odborné, krásne spracované a pochopiteľné aj pre historika amatéra. Akurát si dám trochu pauzu pred tretím dielom, aby som sa do neho vrhla s väčším zápalom ;)
Mnohem, mnohem lepší než díl první. Je to sice podle šablony pana spisovatele, ale nešť. Rád jsem se do knihy před spaním ponořil a postupně si oživoval historická data, ale i osudy ostatních postav knihy. Kdo ve škole nedával pozor nebo má špatnou paměť jako já, tak mu kniha „rozšíří“ obzory a aspoň něco mu přinese. Jestli bude třetí a čtvrtý díl ve stejném duchu, tak hurá!
Narozdíl od 1. dílu se mi tento už líbil víc. Poslouchala jsem jako audioknihu a moc mi nevyhovoval hlas M.Táborského.
Jsem rád, že "epopeje" si stále drží svoji úroveň a čtivost. Na rozdíl od posledních příběhů Oldřicha z Chlumu, které pro mě byly spíše zklamáním. Druhý díl Lucemburské epopeje sleduje postupný vzestup kralevice Karla až po jeho volbu římským králem a získání české královské koruny. Historické postavy a události jsou vhodně zkombinovány s fikcí a díky tomu je čtení plynulé a příjemné.
S velkou radostí hlásím, že VV je zpět. Jeho poslední detektivky mě moc nenadchly, ale tady je vše v pořádku: hodně postav, krátké, většinou zajímavé až akční příběhy ze života Otce vlasti. Ty autor zdařile kombinuje s osudy jihočeských pánů z Landštejna. Hezky se to čte, odsýpá to a baví. Karel IV. je v tomto podání fajn "týpek" co si užívá života, miluje (nejen své) ženy, bojuje a má rád své Království České. V audioknize opět sqělý Miroslav Táborský!
Již po několikáté jsem si ověřila, že Vondruška neumí vykreslit postavy. Jeho historické romány mám ráda, píše čtenářsky hodně příjemně a nenáročně, ale prostě nedovede vykreslit postavu tak, aby ve čtenáři vzbuzovala nějaké emoce. Škoda.
Ze začátku žádná sláva. Ale potom už to bylo dobré a začalo se mi to líbit. Mnohé věci jsem ani nevěděl. Tak se docela těším na další díl.
Náš novodobý "Jirásek" doplňuje ságu o Lucemburcích o další díl. Svým způsobem je to pořád stejné, ale ono to tak v dějinách je - alespoň si dáváme do souvislosti naše školní letmé postřehy, odkazy v jiných knihách, dějepisná jména a události. Ono se zdá, že to znevažuji, ale svým způsobem je to velmi záslužná práce. Tady jsem si doplnil povědomí o tom, že náhody občas ovlivňují dějiny velmi výrazně (smrt Ludvíka Bavora), že Řím (starověký) po rozvalu Germány předal svou dějinnou úlohu na chvilku Byzanci, aby se ji pokusil alespoň na pár let udržet Karel Veliký, až jeho dědicové a rozkoly v církvi udržovali při životě jen pojmy, jako je papež a římská říše.
Historické detektivky od pana Vondrušky mě před lety nadchly, ale po krátké době už jsem měla "převondruškováno". Začátkem měsíce mě tato kniha v hradeckém futuru naprosto fascinovala a byla moje. A jsem moc ráda, že jsem si knihu koupila. Naprosto jsem Vondruškovi zpětně propadla. Karel IV je moje láska od dob dějepisu v 6 třídě a panu Vondruškovi děkuji za nádhernou cestu do naší české historie. Karla IV i Jana Lucemburského známé z dějepisu jako strohé postavy, přitom to byli lidé, se svými starostmi i radostmi. Moc krásná kniha.
Skvělé, úžasné, jedním slovem perfektní. Strašně moc se těším na příští díl. Miluji tuto sérii.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Karel IV., král a císař, 1316-1378 14. století Jan Lucemburský, 1296-1346 Lucemburkové VítkovciVlastimil Vondruška také napsal(a)
| 2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
| 2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
| 2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
| 2019 | Falknovská huť |
| 2002 | Dýka s hadem |

79 %
92 %

Trochu zklamaní, až moc bitev a samá politika. Trochu mě chyběla taková ta "omáčka", jakou pan Vondruška u ostatních epopejí měl. A najednou zcela na konci to bylo. Stěhování dvou obyčejných rodin do Nového města. Již se těším na další díl, určitě tam jejich osudy budou vedle historických událostí pokračovat.