Ztracený svět

Ztracený svět https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77952/ztraceny-svet-77952.jpg 5 111 22

Sedm příběhů z pradějin Země je dílem našeho předního badatele. V sedmi povídkách nám autoři ukazují život od předchůdců dinosaurů až po dobu kamennou. Každá povídka zavádí čtenáře do jiného prostředí s odlišnou květenou a zvířenou. Kniha je doplněna hodnověrnými ilustracemi pradávných tvorů, autorovým doslovem o vývoji života v jednotlivých etapách Země, tabulkou geologických ér a period a přehledem kulturního vývoje lidstva ve starší době kamenné.... celý text

Přidat komentář

Tvurce001
08.02.2024 5 z 5

Z dnešního pohledu se může zdát, že jsou knihy pana Augusty poměrně nezáživné, ale jako dítě jsem se v jeho světech rád ztrácel. A to, že téměř každý z jeho příběhů končil smrtí hlavního protagonisty mi vlastně ani moc nevadilo. Konec prostě k životu patří.

MartaPear
26.01.2024 5 z 5

Všechny Augustovy pravěké knihy jsem četla v hlubokém dávnověku a od té doby čekaly v knihovně na mého osmiletého prasynovce, se kterým jsem je teď četla znovu. A na rozdíl od mého dětství jsme si nyní navíc hráli s figurkami všech těch ještěrů, plazů a ptáků, jejichž jména si chlapec pamatuje už několik let, zatímco pro mě jsou to prostě "dinosauři". Přesto jsem ty knihy četla se skoro stejným zaujetím jako tenkrát a už se těším, až je budu tak za pět let číst ještě jednou s vlastním vnukem, který už teď ty potvory zná taky.


Jana_Z
15.10.2023 5 z 5

Ve své době to jistě byla naprosto výjimečná kniha. Z dnešního pohledu má pár nedostatků, ale nelze srovnávat jablka s hruškami, že?

Radka1911
15.08.2023 5 z 5

V dětství jedna z mých oblíbených knih. Poutavé vyprávění, nádherné ilustrace.

Samwise1KB
01.07.2023

Kniha se mi líbila.

Calinda
21.04.2023 4 z 5

Moje první a jediná kniha o dinosaurech v dobách mého dětství.

KITT
31.12.2022 3 z 5

Tato kniha mě docela hodně zklamala. Velmi jsem se přitom na její čtení těšil. První, co mě zklamalo bylo to, že každý příběh končí smutně a vůbec tam bylo mnoho smutných okamžiků. A to nebylo třeba. Nebylo tam ani moc obrázků, přitom, kdyby jich bylo více, mnohem výrazněji by to dokreslovalo atmosféru celé knihy. A pak přišel doslov, kde autorovo pojetí doslovu bylo, takhle to bylo a tak to prostě je. Nezodpovídá však na většinu otázek, kde jich autor spíše mnohem více položil. Ztracený svět je kniha, kterou stojí asi za to si přečíst, ale dal jsem jí tři hvězdičky. Víc jí prostě dát nemohu.

Hakate
03.09.2022 5 z 5

Další krásná kniha v mé dětské knihovničce, doplněná krásnými ilustracemi pana Buriana.

JajaD13
08.04.2021 5 z 5

Pánové Burian a Augusta stojí za mou posedlostí paleontologií. Jako malé dítě jsem měla sešitek, kam jsem si zapisovala jednotlivé dinosaury, včetně jejich znaků, potravních zvyklostí a různých zajímavostí.

m.zirhut
29.11.2020 3 z 5

(audiokniha) Kdybych před touto knihou neposlouchal dva jiné skvělé tituly, tak hodnotím možná trochu výš. Takto mi to přišlo takové fádní a ploché.

p3tris
25.11.2019 5 z 5

Jako dítě mě ke knize nejvíce přitahovaly vynikající ilustrace Zdeňka Buriana. Dnes si s chutí přečtu i povídky. Vlastně mají pořád stejnou strukturu, jako v předchozích dvou knihách. Jedná se o jednoduchou epizodu ze života nějakého pravěkého zvířete, která nezřídka končí smrtí hlavního aktéra. Autor totiž pracuje se skutečnými archeologickými nálezy, jejichž původ je nám vysvětlen v doslovu. Výjimku tvoří poslední "Tajemný idol", popisující těžký život pravěkého lovce, který opustil tlupu. Tady zapracovala fantazie naplno a já se spolu s Aglim brodil sněhovými závěji. Jak je u autora zvykem, kniha je uzavřena populárně naučným textem, tentokrát o geologické historii Země. Jen škoda jeho tendenčnosti. Vypadá to, jako kdyby veškerý výzkum prováděli pouze sovětští akademici a Bedřich Engels. Ale to je jen malá piha na kráse.

jerisno
21.04.2018 5 z 5

Knihy Josefa Augusty mě fascinovaly celé mé dětství i následné roky dospívání. "Ztracený svět" byl tou první, kterou jsem vlastnil (vánoční dárek od staršího bratra).
Pravěk mě uhranul na dlouhá léta. O porevolučním boomu pravěké literatury a výpravných encyklopedií jsem si v 70. letech mohl nechat jenom zdát. Vše mi nahrazoval pouze pan Augusta ( a z pozdějších období Eduard Štorch), oba skvěle doplněni ilustrátorem Zdeňkem Burianem. Byl to šťastný trojlístek mého dětství.
Oficiální encyklopedie nebyly k mání a tak jsem si je vytvářel sám. Z knih jsem si překresloval jednotlivá pravěká zvířata a z textů k nim přidával krátké popisky a charakteristiky. Velice mě to bavilo. Ty sešity mám ještě někde schované.
Po revoluci jsem si pár kvalitnějších encyklopedií pořídil a dokoupil i další zásadní díla Josefa Augusty, tedy "Zavátý život", "Z hlubin pravěku", "U pravěkých lovců" a "Lovci jeskynních medvědů". Občas je prolistuji a vzpomínám. Už je nečtu. Chci, aby mi v paměti zůstaly takové, jak jsem je vnímal tehdy. Kdysi dávno, pradávno.

Rup
31.10.2017 4 z 5

Doslov mě doslova dostal. Jen mi v něm chybí ještě Marx, Lenin a Stalin, případně Gottwald (Béďa Engelsů nechybí), což je na pováženou. Vynecháme-li tedy údernický úvod a zmíněný doslov, pak nelze než smeknout nad autorovou odbornou erudicí a bujnou fantazií. Bohužel spisovatelem nikdy nebyl, není a nebude. Slovní obraty naivní, stylistika mizerná. Za obsah a jako vždy skvělé Burianovy ilustrace dávám čtyři hvězdy. Především mládeži, doporučuji.

DuncanIdaho
26.07.2017 3 z 5

Opět pěkně vykreslený dávnověk Země. Na začátku každé povídky je nastíněno životní prostředí té doby, což doplňuje příběh dané povídky. Dobrý je i doslov na konci knihy.

kalache
21.11.2015 4 z 5

...oba tam byli...

stopař
14.03.2015 5 z 5

Kniha mého dětství a vždy jsem litovala,že ten svět je opravdu ztracený.
Snila jsem o cestě v čase a možnosti vidět ten svět a sáhnout si na něj ,
ale nic není ztraceno.Naděje umírá poslední.....

Knihomolkacz
15.12.2014 5 z 5

V knize jsem hltala každou větu a rozhodně jsem se u toho nenudila. Je to originální dílo s nádhernými ilustracemi Zdeňka Buriana. Nikdy předtím jsem nečetla podobnou knihu a je podle mně jediná svého druhu. Bavily mě spíše kapitoly s prehistorickými tvory, pravěcí lovci mě až tak nebrali. Přesto rozhodně doporučuji přečíst, otevře se vám tak okno do prehistorického světa...

heavy66
23.06.2014 5 z 5

Všechny knihy Josefa Augusty jsem miloval a dodnes je mám v knihovně. Ztracený svět byla první, kterou jsem četl. Pravěká flora a fauna na obrazech Zdeňka Buriana mě fascinovaly dvacet let před Jurským parkem.

Finskej
06.02.2014 4 z 5

Knihy o pravěku Josefa Augusty jsou v kontextu české literatury poněkud unikum: čtivé povídky z pradávného světa, jejichž obsahem jsou - v kontextu dobových znalostí vědy - události tak, jak mohly být a jak se mohly odehrát. A s věru zvláštními hrdiny... Praobojživelníci, prakrokodýli, mořští dinosauři, třetihorní šelmy, pravěcí jeleni... Naučná literatura kamuflovaná za zábavnou dobrodružnou a to vše v harmonickém celku. Jako vždy ilustroval Zdeněk Burian.

Jack Bauer
25.12.2012 5 z 5

Tuhle knihu z pravěku jsem si v dětsví vybral v knihovně kvůli obálce.A nelitoval jsem.