mart.in mart.in komentáře u knih

☰ menu

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Nádherné vydání od Rybka Publishers, skvělý papír, dobrý font, úžasné ilustrace (kvůli nim jsem vlastně pořídil, protože McKeana mám rád). Samotné dílo pro mě nečekaně čtivé, napínavé, zajímavé. Celkově je tohle konkrétní vydání prostě literární zážitek, díky za něj.

23.07.2023 5 z 5


Josef Koudelka Josef Koudelka Josef Koudelka

Jediným mínusem je menší formát této edice, jinak jde o skvělou knihu nejen kvůli Koudelkovým fotografiím. Text Anny Fárové tradičně výborný, rozsáhlý rozhovor na konci knihy je pak doslova zlatým hřebem. Co říct k samotným fotkám? V mém vidění je Koudelka mnohem výš než ostatní čeští fotografové (ač velmi dobří), je ve sférách s těmi nejlepšími fotografy světovými. Jeho snímky jsou pro mě jednoduše neskutečně silné, nezáleží na tom kolikrát už jsem je viděl.

28.03.2023 5 z 5


Zdeněk Tmej (Totaleinsatz) Zdeněk Tmej (Totaleinsatz) Anna Fárová

Soubor unikátních fotografií, skvělé že se dočkaly dostupného knižního vydání. Velmi zajímavý titul nejen pro milovníky fotografie.

18.03.2023 5 z 5


Dias: Fotografie 1956-2015 Dias: Fotografie 1956-2015 Pavel Dias

Pěkně zpracovaná kniha, zajímavý obsáhlý rozhovor a spousta krásných fotografií ze všech oblastí, kterým se Pavel Dias věnoval/věnuje. Pro nadšence do fotografie, především té naší, snad až nutnost :).

02.02.2023 5 z 5


Rupert Kytka Rupert Kytka Lukáš Bártl

Zajímavá knížečka o méně známém fotografovi s nezapomenutelným jménem :). Bohužel jsou vzhledem k rozměrům knihy (opravdu spíše knížečky) fotografie v dost malém formátu, ale i tak je zřejmé, že si Kytka pozornost zaslouží.

26.01.2023 4 z 5


Všední den v české fotografii 50. a 60. let Všední den v české fotografii 50. a 60. let Lukáš Bártl

Výborně zpracovaná kniha, spousta informací nejen o fotografech ale o příslušné době celkově, a samozřejmě i řada skvělých fotografií. Jen škoda že jich není ještě víc, bohužel nezbývá než hledat v antikvariátech, nakonec se mi tahle kniha možná dost prodraží, protože u některých titulů nejsou ceny zrovna nízké :).

15.01.2023 5 z 5


Sudety Sudety Daniela Mrázková

Stejně jako ostatní knihy pana Kučery je i tahle plná skvělých fotografií a mikropříběhů.

11.12.2022 5 z 5


Příběh samurajů Příběh samurajů Roman Kodet

Skvělá kniha, která se nečte úplně lehce, ale kdo se nenechá odradit, dozví se opravdu hodně nejen o samurajích, ale i o dějinách Japonska. Některé pasáže popisující konflikty jsem četl opakovaně, těch jmen (často dost podobných) v nich bylo opravdu hodně a ztrácel jsem přehled kdo je kdo, případně kdo je s kým (ještě když čas od času někdo změnil stranu :). Autor se ale k některým událostem v knize vracel, a postupně jsem ten přehled získával. Dokonce mi několik významných jmen a událostí v hlavě zůstalo (k čemuž mi pomohlo i souběžné sledování dokumentárního seriálu Éra samurajů: Bitva o Japonsko, který není přes spoustu nedokonalostí a zjednodušení vůbec špatný) . Určitá výtka snad jen k obrazové příloze - zmenšený formát a černobílé provedení z některých obrázků dělá jen zbytečně zaplácnuté místo, a na přečtení názvů na některých mapkách bych potřeboval lupu. Celkový dojem to ale nijak zásadně nekazí, kniha je to velmi povedená, autor očividně opravdu ví o čem píše, takže koho samurajové nebo Japonsko zajímá, ať neváhá a knihu si pořídí.

23.10.2022 5 z 5


První osoba jednotného čísla První osoba jednotného čísla Haruki Murakami

Klasika, některé povídky horší, některé lepší, některé skvělé (Smetana, Zpověď opice z Šinagawy). Rád čtu od Murakamiho všechno, ale u povídkových sbírek mi vždycky vadí, že ty povídky které mě zaujmou nenapsal radši jako plnohodnotné romány :).

30.06.2022 4 z 5


Jan Kubiš - Nezastaví mne ani to nejhorší... Jan Kubiš - Nezastaví mne ani to nejhorší... Eduard Stehlík

Co dodat, oslavné komentáře jsou namístě. Perfektně zpracovaný životopis obdivuhodného člověka se spousta unikátních fotografií a zajímavých informací, které pro mě byly nové (nebo jsem je už zapomněl :). Obzvlášť jsem se těšil na pasáže z Kubišova deníku. Autor pochopitelně nemohl opomenout ani další hrdiny té odporné doby, jejichž statečnost a odvaha mě nikdy nepřestane udivovat. Knihy týkající se operace Anthropoid a odboje se nečtou úplně snadno, ale alespoň nějakou by si možná měl přečíst každý. A zrovna tahle by mohla být skvělou volbou.

07.09.2021 5 z 5


Operace Anthropoid: Epilog. Atentát na Reinharda Heydricha ve světle dobových pramenů. Operace Anthropoid: Epilog. Atentát na Reinharda Heydricha ve světle dobových pramenů. Pavel Kmoch

Po přečtení Epilogu budete obdivovat hrdinství parašutistů a odbojářů ještě víc. V současnosti jde asi o ten nejlepší zdroj nepřibarvených informací o operaci Anthropoid, a i přesto, že jde o čistokrevnou literaturu faktu (spousta odkazů a dlouhých poznámek pod čarou:) jde o čtivou knihu. Detailní rozbory řady událostí, spousta fotek, vyvrácení některých legend, naopak potvrzení něčeho, co by se jako legenda mohlo zdát... Věřím že každý, kdo se o tohle období dějin zajímá, bude z knihy nadšený.

13.08.2021 5 z 5


Anthropoid Anthropoid Jiří Padevět

I mně posloužil Průvodce jako doplnění k románu Dva proti říši, jde to opravdu výbornou publikaci napěchovanou detailními informace, fotografiemi a dobovými materiály. Nepochybně se k ní budu opakovaně vracet, děkuji autorům za skvěle odvedenou práci a každému kdo se zajímá o naše dějiny doporučuji.

31.07.2021 5 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Skvělá kniha o odporné době a pro nás dnes těžko představitelné odvaze a odhodlání. Čtivá a přesto snad historicky co nejvěrnější - velké poděkování autorovi. Není to pohodové letní čtení, ale stejně bych knihu doporučil každému. Nedokážu si představit, že by její přečtení v člověku nic nezanechalo.

26.07.2021 5 z 5


Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti Jiří Horáček

Po několika rozhovorech, které jsem s profesorem Horáčkem viděl/slyšel, jsem si knihu pořídit prostě musel. Měl jsem totiž pocit, že umí i o složitých věcech mluvit hodně srozumitelně. V některých pasážích jsem se však i přes opakované čtení celkem ztrácel, některé mi naopak přišly naprosto skvělé. Celkově ale převládá nadšení, věřím že až se časem ke knize vrátím, bude toho ztrácení o něco méně.

11.07.2021 4 z 5


Tancuj, tancuj, tancuj Tancuj, tancuj, tancuj Haruki Murakami

Sdílím nadšení, opravdu skvělá kniha, zařadila se mezi mé nejoblíbenější od autora. Když už jsem ji musel odložit, stejně byla pořád v hlavě, a ještě tam nějakou dobu bude. Tohle Murakami umí. Věřím že se dočkáme i prvních dvou dílů ve skvělém překladu Tomáše Jurkoviče, a pak si moc rád přečtu komplet popořadě.

11.06.2021 5 z 5


Sláma i hedvábí: Život na japonském maloměstě před sto lety Sláma i hedvábí: Život na japonském maloměstě před sto lety Džuniči Saga

Vše už bylo řečeno, opravdu krásná kniha po všech stránkách.

20.04.2021 5 z 5


Dopisy psané stoikem Dopisy psané stoikem Lucius Annaeus Seneca

Skvělá kniha plná praktické moudrosti, místo všemožných seberozvojových učebnic sáhněte radši po tomhle, možná tam najdete vše co budete ke spokojenému životu potřebovat. Pokud někoho děsí slovo filozofie, tak v tomto případě opravdu nemusí.

27.10.2020 5 z 5


Izanagiovský motiv v románech Haruki Murakamiho Izanagiovský motiv v románech Haruki Murakamiho Tomáš Jurkovič

Perfektní rozbor několika Murakamiho románů a vlastně celkově jeho psaní, klaním se před znalostmi autora a především před jeho schopností napsat knihu napěchovanou informacemi a poznatky tak čtivým způsobem. Těším se až si ty romány přečtu znova, bude to teď zase trochu jiný zážitek. Opravdu skvělá kniha, všem čtenářům Murakamiho doporučuji.

27.10.2020 5 z 5


Já jsem Zlatan Ibrahimović Já jsem Zlatan Ibrahimović David Lagercrantz

Těžko odhadovat co je pravda a co si Zlatan přibarvil, ale je mi to vlastně jedno. Jako se bavím při sledování jeho hry a jeho rozhovorů, bavil jsem se i při čtení této knihy. Člověk neodolá a musí si popisované góly pustit na youtube, a některé z nich nepochybně patří mezi ty nejúžasnější co kdy padly. Sympatické na něm je, že to není jen kecal, protože jeho statistiky mluví jasně. Ale vyjít s ním asi není zrovna snadné:o).

19.05.2018 4 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Čtivé, stručné, nenáročné - ideální před spaním, každý večer jeden příběh. Jak už někdo zmínil, spíš takové pohádky pro dospělé, víc od toho nečekejte.

05.05.2018 3 z 5