Příběh samurajů

Příběh samurajů https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395580/bmid_pribeh-samuraju-xPk-395580.jpg 5 27 12

Japonští středověcí válečníci – samurajové – se stali jedním ze symbolů Země vycházejícího slunce. Jejich zobrazení v nesčetných filmech, knihách či komiksech jim propůjčilo téměř mytickou podobu neohrožených bojovníků, jejichž meče rozsévaly smrt na bitevních polích. Realita však byla mnohdy jiná než moderní představivost. I samurajové byli pouze lidmi z masa a kostí. Příběh samurajů proto tyto legendární bojovníky představuje v trochu odlišném světle. Nevyvrací pouze pověsti, jež okolo samurajů vznikly, ale především představuje japonské válečníky v jejich co nejvěrnější podobě. Autor se proto zabývá nejen dějinami samurajů, jejich válečným uměním či zbraněmi, ale i jejich soukromým životem, každodenností, náboženskými představami a duchovním světem. Současně čtenáři přináší barvitý obraz světa, v němž samurajové žili, bojovali a umírali. Světa, který tolik fascinuje generace čtenářů a fanoušků po celém světě.... celý text

Přidat komentář

Velekněžka
01.12.2023 4 z 5

Kniha náročná jako život samuraje. Odměnou čtenáře naštěstí není hrdinská smrt v boji s řádky, nýbrž mistrovsky ukovaná výzbroj moderní doby - informace :-)

haki34
29.11.2023 4 z 5

tak..dočteno..pravda trvalo mi to doela dlouhou dobu, po první půlce (zaměřené zejména na historii a ekonomiku - louskalo se mi hůře) jsem knihu na několik měsíců odložila. A teď přišla chuť a prostor poprat se se samuraji dokonce. Část histoie mi nebyla neznámí díky Clavellovi a jeho Šógunovi, také své odvedli Taiko a Musaši. A čím víc jsem četla a četla (v druhém pokusu), tím víc mi vadily drobky zmíněné i v předchozích komentářích - že se vlastně hodně dějově skákalo, že spousta věcí byla zmíněná letem - světem a taky se dost věcí opakovali. respektive v daném textu - první odstavec - druhý odstavec - a šup zopakujeme několik vět z prvního. Informace dookola, akorát takové, které nás dál neposunou. Tak jsem se zamyslela, zda to nebylo právě to, proč mě text v první polovině neseděl a četl se těžce.
Když si ale odmyslím tyto moje výtky - celkově na všeobecný přehled o éře a životě samurajů určitě doporučuji. Ozdrojováno, takže můžete i sami zapátrat v originálech. A nebo se podívat na nějaký z doporučených filmů. (či manga/anime - moje dcera teď fičí na opětovně vzkříšeném a propagovaném Narutovi, který je v knize taky uveden :))
Co chválím velice - grafická stránka a ilustrace. I když bych jich uvítala klidně víc.
Celkově - velmi dobrá !


Rawen616
07.04.2023 5 z 5

Pekelně obsáhlá kniha, která vás opravdu provede kompletní historií samurajů od jejich vzniku až po jejich dnešní kulturní a značně nepřesný odkaz. Je pravda, že při popisu obrovského množství znesvářených postav, vojevůdců, rodů a provincií se asi budete trochu ztrácet(nemluvě o tom, že řada slavných postav z historie používala několik jmen i přezdívek). Jakmile ale kniha opustí popisy bojů které utvářely velkou část japonské historii a zabrousí do duchovního, vojenského i běžného života samurajů, tak jde asi o nejlepší faktografické dílo jaké u nás můžete sehnat a člověk z něj získá velmi realistický a objektivní pohled nejen na kastu samurajů ale i na japonskou historii jako takovou. Klobouk dolů.

Knihomol22
25.02.2023 5 z 5

Krásně zpracovaná kniha, kapitoly dobře rozdělené a seřazené, mnoho ilustraci a fotografií též chválím. Knihu jsem si koupil po přečtení knihy Taiko, abych si dokázal oddělit fikci od reálií. Což kniha splnila na 100%

Davidkd
15.12.2022 5 z 5

Krasna kniha, opravdu krasna… jak po vizualni strance, tak svym bohatstvim uvnitr, ktere vam ukaze cestu samuraju od A do Z.

mart.in
23.10.2022 5 z 5

Skvělá kniha, která se nečte úplně lehce, ale kdo se nenechá odradit, dozví se opravdu hodně nejen o samurajích, ale i o dějinách Japonska. Některé pasáže popisující konflikty jsem četl opakovaně, těch jmen (často dost podobných) v nich bylo opravdu hodně a ztrácel jsem přehled kdo je kdo, případně kdo je s kým (ještě když čas od času někdo změnil stranu :). Autor se ale k některým událostem v knize vracel, a postupně jsem ten přehled získával. Dokonce mi několik významných jmen a událostí v hlavě zůstalo (k čemuž mi pomohlo i souběžné sledování dokumentárního seriálu Éra samurajů: Bitva o Japonsko, který není přes spoustu nedokonalostí a zjednodušení vůbec špatný) . Určitá výtka snad jen k obrazové příloze - zmenšený formát a černobílé provedení z některých obrázků dělá jen zbytečně zaplácnuté místo, a na přečtení názvů na některých mapkách bych potřeboval lupu. Celkový dojem to ale nijak zásadně nekazí, kniha je to velmi povedená, autor očividně opravdu ví o čem píše, takže koho samurajové nebo Japonsko zajímá, ať neváhá a knihu si pořídí.

gaidzin
26.07.2022 5 z 5

Japonské dějiny mají příchuť exotiky, vzrušení, cti a krutosti. Na rozdíl od evropského prostoru, kde na vrcholu společenské pyramidy sedí monarchové a šlechtici, v Japonsku se před tisícovkou let k moci dostala společenská vrstva vojáků - samurajů. Kdo to byli samurajové, jak žili, jak přemýšleli, jak bojovali, čím bojovali a jak nakonec skončili - to vše se dozvíte. Takže pokud vás jen trochu láká Japonsko nebo neotřelá historie, knihu si přečtěte.

A navíc, ta kniha je opravdu nádherná.

DavidGreňa
01.04.2021 4 z 5

Po vizuálnej stránke ide o veľmi peknú knihu s kvalitným papierom dostatočným množstvom obrázkov a nákresov. Čo sa týka obsahu, tak som sa v knihe strácal. Zatiaľ čo prvé kapitoly hodnotím, ako veľmi dobre spracované, nakoľko opisujú prírodné podmienky, obyvateľstvo, hospodárstvo starého Japonska a podobne. Tak v ďalších som sa začal miestami strácať, keďže autor veľa krát skáče z jedného obdobia do druhého. Je to spôsobené obsahom kapitol, keďže jedná kapitola je historicky prehľad a ďalšia napríklad umenie vojny, pričom sa v nej autor veľa krát vracia a rozoberá bojové situácie z historického prehľadu, alebo uvádza úplne nové bojové stretnutia. Autor sa mal radšej zamerať na kapitolu historický prehľad, kde by boli opísané a rozobraté jednotlivé bojové stretnutia a historické momenty v časovej postupnosti. Ďalšie kapitoly, ako zbrane a život samurajov hodnotím, ako veľmi dobre spracované, aj keď by som ich umiestnil na začiatok knihy a nie na konci.
Celkovo ide o dobrú knihu, ktorá poskytne čitateľovi množstvo zaujímavých informácií.

puml
09.03.2021 5 z 5

Je to skvělá kniha, hodně odborná, ale výborně napsaná, čtivá a krásně upravená. Vlastně paradoxně její jedinou slabinou je její délka. Je znát, že pan Kodet si dal neskutečnou práci do té knihy vtělit co nejvíc a co nejlépe přiblížit svět samurajů. Těch cca 600 stran se ale ukazuje jako málo. I když je toho, myslím těch informací, strašně moc, tak občas je to jen takové letem světem, aby se dostalo na to "podstatné". Jenže právě někdy to letem světem jakoby ochudí o tu náladu a o tu možnost si vychutnat život středověkého samuraje se vším všudy. Ale i tak skvělý počin a moje výtka ani není výtka, spíš jen povzdech nad tím, že toho nebylo ještě víc, a že je už konec. Spolu s knihami Antonína Límana je pro mě zatím Příběh samurajů tím nejčtivějším a nejzajímavějším o japonské kultuře v českém jazyce. Doporučuji.

PeFok
28.07.2019 5 z 5

Zajímavý pohled na dějiny Japonska.

tereza1198
07.07.2019 5 z 5

Uff, vyčerpávají kniha plná skvělých informací. Nejen o samurajích. Dozvíme se mnoho o životě v Japonsku, dějinách, geografii, kastovním systému, velkých bitvách. O tom jak zemi ovlivnil příchod cizinců a hlavně o povaze Japonců. Průvodce životem přes rod, sňatek, výchovu až ke smrti samurajů. Nechybí rodokmeny, krásné ilustrace.

Shindo
10.02.2019 5 z 5

Krásne spracovaná kniha. Hromada poznámok pod čiarou, ešte väčšia hromada informácií, nejaká tá obrazová príloha, pár rodokmeňov, všetko písané zrozumiteľne.