Jan Kubiš - Nezastaví mne ani to nejhorší...

Jan Kubiš - Nezastaví mne ani to nejhorší... https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360987/mid_jan-kubis-nezastavi-mne-ani-to-nejh-t26-360987.jpg 5 67 21

Na počátku října 1941 byl ve Velké Británii zahájen výcvik dvojice československých parašutistů, jejichž úkolem bylo pomstít stovky českých vlastenců, kteří skončili na popravištích poté, co se v Praze ujal moci SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich. Začal se tak odvíjet příběh vlastenectví, odhodlání a nezměrného hrdinství, který nemá v našich novodobých dějinách obdoby. Ve středu 27. května 1942 byl v okupované Praze proveden úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tím, kdo tohoto zlosyna navždy sprovodil ze světa, byl rotmistr československé armády Jan Kubiš. Kniha vojenského historika plk. gšt. PhDr. Eduarda Stehlíka, Ph.D., MBA s názvem „Jan Kubiš – Nezastaví mne ani to nejhorší…“ vypravuje na základě neznámých archivních dokumentů a svědectví pamětníků životní příběh tohoto neobyčejného mladého muže. Celobarevná publikace na 300 stranách vedle autorova poutavého textu nabízí i stovky historických fotografií a dokumentů, z nichž mnohé jsou uveřejněny poprvé.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Tváře
více info...

Přidat komentář

Tereza0107
06.03.2023 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha a moc mě bavilo, poslouchat o životě Jana Kubiše. Akorát mi nedošlo, že když budu poslouchat, tak se vlastně ochudím o všechny ty zajímavé fotografie, o kterých tu všichni píšou. Takže si knížku holt budu muset pořídit i fyzicky, nedá se nic dělat.

Rawen616
04.01.2023 5 z 5

Tohle není ani tak klasický životopis jako spíše prohlídka příručního muzea o životě Jana Kubiše s výkladem a ohromným množství fotek a artefaktů. A díky tomu to krásně rychle ubíhá a člověk se dozví všechno důležité a potřebné a projde si celým životem Jana Kubiše od jeho dětství na vesnici, přes útěk z Československa, boje ve Francii, odchod do Anglie, výcvik u speciálních sil a následné vysazení v Protektorátu a jeho slavný čin a jeho dobré i smutné následky. Kniha je sice psána v obdivném(zaslouženě!) tónu k osobě Jana Kubiše a jeho spolubojovníkům z výsadků Antrhropoid, Silver A & B, Zinc a dalším. Ale autor nešetří obdivem i k jejich civilním spolupracovníkům a rodinám které se rozhodli celé akci pomáhat. O to smutnější je pak čtení jak všichni dopadli. Musí se ale nechat, že na člověka (a zvláště Čecha či Čechoslováka) přeci jen přejde ten pocit obdivu a hrdosti nad tím, jak neskutečně odvážní dokázali někteří lidé být a jak se i v okamžiku smrti dovedli dívat zlu zpříma do očí. Asi je z mého komentáře jasné, že i já patřím k těm, kteří chovají všechny osoby v této knize zmíněné v hluboké úctě. Nejhorší je, že jejich osud nezpečetila ani tak monstra nacismu jako stará dobrá zrada a kolaborace z vlastních řad. Byl bych moc rád aby si každý, kdo se cítí být alespoň trochu vlastencem(a nemyslím teď vlajkami - někdy i českými - olepené tupé pořvávače z Václaváku, co jednou rukou drží pivo a druhou obrázek Putina) tuto knihu přečetl. Potřebujeme v naší zemi více Kubišů a Gabčíků a méně Čurdů a Moravců...


veronika5179
23.09.2022 5 z 5

Autor jako vždy nezklamal, opravdu důmyslně a poctivě propracovaný životopis, za kterým stojí kus obrovské práce. Některé informace zcela nové, graficky úžasně zpracováno, čtivé, zajímavé, zkrátka povedené. Povinná četba pro všechny, kdo se o tyto dějinné události naší historie zajímají :)

bleska
11.06.2022 5 z 5

Díky tomu, že se Český rozhlas postavil k výročí atentátu na Heydricha čelem a mají k tomu spoustu zajímavých pořadů, jsem se začala zajímat o další možnosti jak se o této mimořádné a hrůzné době, kterou naše země musela projít dozvědět víc.
Tak jsem se dostala i k této knížce. Pana Stehlíka na vlnách rozhlasu potkávám často a proto si myslím, že píše skutečně o tom, o čem se toho hodně dozvěděl a necucá si informace z internetu, aniž by si je ověřil.
Osobní příběh Jana Kubiše je skvěle napsaný, čte se skoro jako detektivka i když všichni konec už vlastně známe. Hrdinství Jana Kubiše autorovi nezabránilo v tom, aby jeho osobnost popsal skutečně barvitě a uvěřitelně. Nedělá z něj nějakého neohroženého supermana. Je to obyčejný kluk z chudé rodiny, který se díky různým okolnostem svého života dostal do historických publikací. Těžko říct, co na něj mělo největší vliv, jestli rodina, vnitřní touha vyniknout a něco dokázat, smysl pro čest a povinnost, které se pojily s prvními roky naší samostatné republiky, anebo velká vnitřní touha postavit se zlu a bezpráví.
Vřele doporučuji každému, kdo se o tuhle část naší historie zajímá a nebojím se napsat, že by něměla chybět ani v knihovně každého křesťana. Protože boj proti zlu, takovému jaké tady fašisté tehdy prezentovali je bojem spravedlivým.

ujira
18.05.2022 2 z 5

I literaturu faktu lze psát čtivě, ale pan Stehlík to bohužel neumí. Je to suchý popis historické události , životopis seskládaný sice poctivě, leč fádně. Nemá to náboj ačkoli Kubišův životní příběh je tak nabitý.

Unicron06
25.03.2022 5 z 5

Tohle... je dozajista jedna z nejlépe zpracovaných knih, jakou jsem kdy měla tu čest držet v rukou.
A nemyslím jen grafickou stránku, která nemalým dílem přispívá, avšak i o stylu, jakým je příběh dán dohromady.
Je to velký příběh a já jsem neskutečně ráda, že se o těchto hrdinech píše a nezapomíná se.
Děkuju...děkuji za možnost si něco takového koupit a poučit se.
Před autorem i všemi kdo pomáhali se vznikem smekám.

jan.para
28.11.2021 5 z 5

Nádherně zpracovaný životopis hrdiny Jana Kubiše. Přečtení knihy je povinností každého, kdo se zajímá o operaci Anthropoid. Eduard Stehlík šel do hloubky a podařilo se mu zjistit spoustu informací o životě Jana Kubiše i o jeho předcích. Kniha je napsaná velmi přehledně a srozumitelně a je doplněná o řadu fotografií a dokumentů.

lady78
28.11.2021 5 z 5

Krásně zpracovaný životopis, plný fotografií

mart.in
07.09.2021 5 z 5

Co dodat, oslavné komentáře jsou namístě. Perfektně zpracovaný životopis obdivuhodného člověka se spousta unikátních fotografií a zajímavých informací, které pro mě byly nové (nebo jsem je už zapomněl :). Obzvlášť jsem se těšil na pasáže z Kubišova deníku. Autor pochopitelně nemohl opomenout ani další hrdiny té odporné doby, jejichž statečnost a odvaha mě nikdy nepřestane udivovat. Knihy týkající se operace Anthropoid a odboje se nečtou úplně snadno, ale alespoň nějakou by si možná měl přečíst každý. A zrovna tahle by mohla být skvělou volbou.

konicekbily
31.10.2020 5 z 5

Nádherně zpracovaný životopis, s poutavým dokreslením historických souvislostí, našeho špičkového vojáka a vlastence, a nejenom jeho, ale je to i líčení o spoustě statečných lidí, kteří se nebáli riskovat život svůj a i životy svých blízkých. Snad každá stránka knihy je doplněna obrazovou dokumentací fotografiemi a kopiemi dokumentů. To mne přinutilo se při čtení mnohokrát zastavit a popřemýšlet na všemi příčinami, okolnostmi a důsledky, které se staly anebo by se mohly přihodit, kdyby bylo něco jinak.

Astarothh
14.08.2020 5 z 5

Jeden z nejlepších životopisů, jaké jsem kdy četla....

1amu
19.06.2020 5 z 5

O tomto člověku, hrdinovi, osobnosti a především čs.vojákovi, který odlétal z Anglie na skoro jistou smrt, který v pravý čas zaskočil za kamaráda Jožku Gabčíka 27.5.1942 ( když mu selhal sten gun), aby dne 18.6.1942 ukončil ve svých nedožitých 29-ti létech dobrovolně svůj život - bylo bohudík napsáno mnoho.
Také byl "In memoriam" po válce oceněn. Ale ?
Je ostudou této země, že její nejvyšší představitel vyznamenává v den státního svátku m.j. jakéhosi F.R.Čecha. Zřejmě má špatné rádce (jako byla jistá trojice v Pyšné princezně).
Podotýkám, že Slovensko ocenilo Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka Řádem Milana Rastislava Štefánika !

Radunnie
29.03.2020 5 z 5

Povinná, kvalitně zpracovaná četba pro všechny obdivovatele Jana Kubiše s množstvím obrazového materiálu z pera odborníka na český odboj vzatého. Kniha je velmi přehledná, s logickou časovou posloupností, tedy vhodná i pro čtenáře, kteří se s danou problematikou setkávají poprvé, a nejen laik v ní nalezne dostatek nových, zajímavých informací.
Po obsahové stránce nelze knize nic vytknout, bohužel samotný text hyzdí poměrně značné množství překlepů.

lenca.vym
17.03.2020 5 z 5

Kniha se, i přes její těžce vstřebatelný obsah, velmi dobře četla. Je doplněna spoustou informací, které jsem nikde jinde nenašla, a také fotografiemi, ať už samotného Kubiše či členů českého odboje nebo dobových dokumentů. Je psána chronologicky, a proto se čtenář v událostech neztratí a zůstává v obraze po celou dobu četby. Byly zde drobné překlepy, které ale knize na kvalitě rozhodně neubírají a v obrovské dávce zajímavých fakt a řádků se lehce ztratí.

terimila
04.03.2020 5 z 5

O Anthropoid se už nějakou dobu zajímám, takže jsem po knize chramstla s velkým nadšením. A nadšená jsem z ní doteď. Odkrývá osud jednoho z nejstatečnějších lidí, který tahle země měla, a který je stále strašně moc potřeba si připomínat. Dozvěděla jsem se dost nových informací, kniha je prezentuje poutavou formou, uvádí i velice zajímavá související fakta (například mně nikdy nedošlo, jak šíleně náročný byly samotný seskoky do protektorátu - sebemenší zadrhnutí při seskoku znamená, že letadlo uletí několik kilometrů, no a pak si hledejte parťáka nebo shozený materiál... brrrr)
Není co vytknout, plná palba a velkej dík. A třeba jednou bude i kniha o Gabčíkovi? :-)

PS: ad Cmelda26: Reakce po atentátu na Heydricha sice byly šílené, ale on Heydrich byl taky šílenej. Ten chlap by tu řádil dál a zlikvidoval by nejspíš taky neuvěřitelné množství lidí. Když jsem před časem na debatě s panem Padevětem slyšela podrobnosti dokreslující, jaká chladnokrevná likvidátorská kreatura to byla, došla mi jiná šílená věc - ještě, že nakonec zašel na následky atentátu. Kdyby ten chlap ten atentát přežil, roztrhal by Čechy na cucky...
Čurdy je mi svým způsobem snad i líto. Prostě selhal. Podlehl tlaku nejbližších, kteří měli strach. Líbí se mi, co kdysi řekl ten už zmiňovanej Padevět v rozhlase - něco jako že každej z nás by samozřejmě chtěl být Gabčíkem a ne Čurdou, ale nikdo netuší, jak by se zachoval, dokud by v té situaci nestál sám...

cmelda26
03.12.2018

Literatura faktu, pár dokumentů jsem na tohle téma už zhlédla . Zrovna tak pár filmů - Anthropoid, Smrtihlav . Přiznám se , že pasáž před atentátem mě moc nezajímala , tu jsem přeskočila. Dozvěděla jsem se pár nových detailů a vyvstala u mě otázka , zda atentát byl přínosem či nikoli , stála tato smrt za tolik nevinných zmařených životů - kdyby Heidrich nezemřel jak by pokračovala tyranie v Čechách? A co Čurda jak se mohl tak změnit .....

slunicko1958
24.10.2018 5 z 5

Zajímavá kniha v luxusním vydání. Autor umí poutavě vyprávět, dozvěděla jsem se mnoho faktů, o kterých jsem dosud neměla tušení.

Obsah knihy plyne chronologicky, chválím i obrovské množství obrazového materiálu.

Rozhodně doporučuji, i když i mě mrzí překlepy. Ale obsahová kvalita knihy je vysoká. Vyzdvihuje hrdinné vlastenectví nejen parašutistů, ale i obyčejných civilistů. Ale i mezi Čechy se našlo dost zrádců...

Po dočtení mám v sobě stejné nutkání jako tehdy, když jsem dočetla Dva proti Říši: už dlouho jsem nebyla v Resslově ulici v Praze.

Gracian1964
23.10.2018 5 z 5

Nuž, keď mi túto knihu v istom kníhkupectve podsunul majiteľ, môj známy, vedel, že to bude trefa do čierneho, lebo ak sa zaujímam o tému atentátu, protektorátu a osudov ľudí s tým spojených, určite si túto knihu kúpim. Aj sa tak stalo. A neľutujem. Výborné. Krásne spracované s bohatou foto prílohou. Konečne som sa podrobnejšie dozvedel o Kubišovej ceste do Poľska, pobyt tam, cestu do Francúzska, tamojšiu anabázu, popis bojov a tak podobne. Som veľmi spokojný. Všetkým, ktorí sa o túto časť našej spoločnej histórie zaujímajú, vrelo odporúčam ako povinnú literatúru.

TomášGrossman
10.07.2018 5 z 5

Nádherně zpracovaná kniha, spousta informací a spousta fotografií. Neměla by chybět v žádné knihovně čtenáře který má jako koníčka historii naší země a období protektorátu. Kniha je úžasně čtivá, Pan Stehlík ji doslova vymazlil. Knihu nemám zastrčenou v knihovně, má tak úžasnou obálku že ji mám vystavenou. Více takových knih.

Iki1
03.06.2018 5 z 5

Literatura faktu jak má být. Poctivě zpracovaná s mnohými méně známými fakty, postihující celou šíři a hloubku života pozapomenutého hrdiny a vlastence. Velmi dobře se mi četla, oceňuji i množství fotografií, které rámují celý příběh. Vzhledem k tomu, že se jedná o literaturu faktu, a tedy knihu, ke které je třeba se vracet, musím zmínit i nadlimitní množství překlepů.