Anthropoid

Anthropoid https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294842/mid_anthropoid-beB-294842.jpeg 5 87 16

Anglicky. The book guides the reader through places connected with the activity of the jump group Anthropoid, whose members realized the attack on the deputy reich protector Reinhard Heydrich on 27 May 1942. We visit the place of the jump, the fl ats of the supporters of the parachutists and the place of the attack itself. In the conclusion of the book, we visit one of the most commemorated places of modern Czech history, the Orthodox Church of Saints Cyril and Methodius in Resslova Street, the place of the last resistance of the parachutists. Kniha provede anglicky hovořící zájemce po místech spojených s aktivitou parašutistického výsadku, jehož příslušníci uskutečnili v r. 1942 atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Publikace je chronologicky rozdělena do 3 oddílů - první popisuje mimopražské lokality, v nichž se parašutisté pohybovali od seskoku v Nehvizdech 29. 12. 1941 do přesunu do Prahy, druhý se věnuje jejich pobytu v Praze do 27. 5. 1942 a třetí přibližuje místa spjatá s vlastní akcí, útěkem a skrýváním atentátníků až po jejich boj s německými jednotkami v obklíčeném kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, Heydrichovou smrtí a pátráním gestapa a represemi vůči podporovatelům a rodinným příslušníkům parašutistů. V závěru najdou čtenáři fotografie rodných domků sedmi výsadkářů včetně snímků pamětních desek a seznam jmen lidí popravených v souvislosti s pomocí při přípravě útoku. Objekty označené názvem ulice v češtině a v němčině a číslem popisným i orientačním jsou v jednotlivých oddílech průvodce číslovány a vyznačeny v mapách, které oddílům předcházejí. Text doprovází řada fotografií osob, domů, pamětních desek i dokumentů.... celý text

Přidat komentář

mart.in
31.07.2021 5 z 5

I mně posloužil Průvodce jako doplnění k románu Dva proti říši, jde to opravdu výbornou publikaci napěchovanou detailními informace, fotografiemi a dobovými materiály. Nepochybně se k ní budu opakovaně vracet, děkuji autorům za skvěle odvedenou práci a každému kdo se zajímá o naše dějiny doporučuji.

Svatka63
26.12.2020 5 z 5

Po přečtení knihy "Dva proti říši" jsem si doplnila vědomosti ověřenými fakty. Teď už jen zbývá vydat se po stopách atentátu a vydat se na místa činu, což mám tedy v plánu. Pro milovníky literatury faktů je kniha rozhodně přínosem.


Astarothh
09.08.2020 5 z 5

Padevět je vždy záruka kvality.

MilanCFC
18.02.2020 5 z 5

Znovu klobouk dolů před autorem Padevětem. Úžasný a do detailu rozebraný průvodce, opravdová zásobárna informací.

ArwenAragorn
30.07.2019 5 z 5

Výborné doplnění informací, týkající se atentátu na Heydricha.

icewind
11.02.2019 5 z 5

Parádní kousek, ostatně jako celá edice Průvodce, používám jako doplněk při četbě v podstatě čehokoliv co se týká akce Heydrich nebo jen tak listuju....tohle je záležitost, která neskončí odškrtnutím do kategorie "přečteno".

Johnnyman
07.02.2019 5 z 5

Skvěle zpracované a popsané!

MildeZ
25.11.2018 5 z 5

Opět další ze skvostů z dílny J. Padevěta ;-)

lara25
16.12.2017 5 z 5

Moc hezky zpracovaná kniha. Potěšila mne. Je užasné jít po jejich stopách a navštívit ta místa velké minulosti.

Supernova
10.05.2017 5 z 5

Poměrně útlá kniha - ovšem to se od průvodce očekává -, ve které vás samozřejmě nečeká souvislý text, ale spousta fotodokumentace s doprovodným komentářem - včetně např. průkazů zúčastněných, pamětních desek, domů, kde zúčastnění bydleli, záznamů z výslechů. Podíváte se do tváří těm, jejichž cesta vedla většinou na popraviště za napomáhání parašutistům. Jako průvodce hodně obsáhlé, hodně zdařilé. /mimochodem také na křídovém papíře, což si toto téma určitě zaslouží/

TipsyChipsy
06.02.2017 5 z 5

Gestapo se ke všem popraveným lidem dostalo krutým mučením. Byli to obyčejní lidé a stalo se to relativně nedávno. Válka dělá z lidí bestie, zbabělce a hrdiny.

jindra-svita
12.01.2017 4 z 5

Pro pana Jozinka: ale on byl v Čechách v učení v Kovářově a začal se opravdu psát Josef - je to na všech jeho dokumentech, takže to není ignorance, ale fakt, který badatelé respektují.

Nevimm
12.11.2016 5 z 5

Je to síla, když nejčastější spojení co se v knize vyskytuje je tohle: Zatčeni Gestapem, výslech a popraveni.

AnickaMufinka
07.11.2016 5 z 5

výborně zpracovaný průvodce :)

jozinko
20.09.2016

Kniha je výborná, s nádherným obrazovým dobovým materiálom, len ma v nej trošku irituje, že autori v celej knihe opakovane až ignorantsky nazývajú Gabčíka Josef , hoci to bol slováčisko a volal sa Jozef. Na všetkých pamätníkoch, fotkách, doskách, v Resslovej ulici aj v Holešovičkách je to správne, len títo dvaja páni píšu opakovane Josef. Neviem ako by sa im páčilo , keby ich knihu vydali so skomolenými menani autorov Pavol Šmejkal a Juraj Padevět...

LucieD81
13.09.2016 5 z 5

Krásně zpracované, obsahem mrazivé. Doporučuji přečíst (resp. spíše prohlédnout, kniha je především obrazovým průvodcem) až poté, co máte o této kapitole naší historie něco načteno. Díky této knize strohá jména získávají tváře a místa jasné obrysy. Kniha je z velké části věnována členům odboje a dalším, kteří parašutistům pomáhali. Obyčejným lidem, kteří se zachovali neobyčejně statečně a kteří jsou neprávem téměř zapomenuti.