Izanagiovský motiv v románech Haruki Murakamiho

Izanagiovský motiv v románech Haruki Murakamiho https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440019/bmid_izanagiovsky-motiv-v-romanech-haruk-iyk-440019.jpg 5 6 5

O japonském spisovateli Haruki Murakamim se občas soudí, že se beze zbytku zhlédl v západní literatuře a následně píše „nejaponské“ texty. Pokud ovšem podrobíme rozboru příběhy, které se odehrávají v jeho literárních dílech, musíme podobné soudy odmítnout jako neopodstatněné. Tato publikace provádí čtenáře v chronologickém sledu barvitým světem Murakamiho románových příběhů a krůček po krůčku před ním odkrývá další, zastřešující příběh, sahající od počátků a inspiračních zdrojů autorovy tvorby až po moment, kdy se Murakamimu daří poprvé úspěšně vyrovnat se svým velkým tématem – temnými stíny moderní japonské historie.... celý text

Přidat komentář

Elea
13.06.2022 5 z 5

Nesmírně zajímavé hodnocení děl Murakamiho, především díky úžasným znalostem autora, nabízí daleko hlubší pohled na Murakamiho knihy (alespoň pro mne).

adorjas
19.05.2022 5 z 5

Na toto dielko som natrafila úplne náhodou a hoci vyhľadávam japonskú literatúru a rozbory o nej, tak som setsakra naštvaná, že v jej okruhoch sa o tejto štúdii nepísalo viac, pretože mám taký pocit, že Murakami je u českých čitateľov veľmi obľúbený.

A teda, ak vás Murakami baví a baví veľmi, tak toto je must read. Interpretácie jeho prvých šiestich románov, nad ktorými som v takýchto súvislostiach ani nepremýšľala. Izanagiovský motív tu pre mňa až takým výstredným nebol, pretože práve spomínané vysvetlené metafory mi odpálili dekel, že ako to ten spisovateľ mal celé (pravdepodobne) premyslené, úplne od svojho prvého románu! Až mám chuť teraz, všetky jeho romány konečne prečítať v chronologickom slede, ako boli písané. Joj, veľmi som rada za túto štúdiu!


mart.in
27.10.2020 5 z 5

Perfektní rozbor několika Murakamiho románů a vlastně celkově jeho psaní, klaním se před znalostmi autora a především před jeho schopností napsat knihu napěchovanou informacemi a poznatky tak čtivým způsobem. Těším se až si ty romány přečtu znova, bude to teď zase trochu jiný zážitek. Opravdu skvělá kniha, všem čtenářům Murakamiho doporučuji.

LucieT.
24.06.2020 5 z 5

Co se podle Tomáše Jurkoviče skutečně skrývá pod příběhy Murakamiho románů? Důkladná znalost autorovy tvorby, vynikající shrnutí jeho prvních šesti románů a klíč k jejich hlubšímu porozumění prostřednictvím starojaponského mýtu kroniky Kodžiki. Zajímavé souvislosti, historické pozadí příběhů. Jen je škoda, že u nás autorovy knihy nevycházely v pořadí, v jakém byly napsány. Díky této knize (a slovenským překladům) si ale tu správnou posloupnost ráda někdy znovu dopřeji.

Teckovana
11.06.2020 5 z 5

Velmi zajímavý a čtivý pohled na nejčtenějšího současného japonského autora. Podrobný rozbor šesti Murakamiho románů analyzuje skryté motivy v příbězích a dává je do kontextu mezi sebou a v rámci celé japonské historie a kultury. Kniha má v podstatě jen jeden malý háček - pokud jste ještě některé Murakamiho knihy nečetli, dozvíte se jejich zápletky a rozuzlení předčasně. :-)

Štítky knihy

japonská literatura literární věda literárněvědné rozbory

Autorovy knížky

Tomáš Jurkovič
česká, 1976
2019  100%Izanagiovský motiv v románech Haruki Murakamiho

Kniha Izanagiovský motiv v románech Haruki Murakamiho je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst20x
Chci si koupit10x