Margarett_Lindd Margarett_Lindd komentáře u knih

☰ menu

Lesní duch Lesní duch Graham Masterton

Tak tahle kniha se mi přesně trefila do vkusu. Shrnula bych to jako tajemné a záhadné.
Závěr mě nakonec docela mile překvapil, tím, že jsem ho nečekala, i když byl velmi smutný. Určitě si časem od autora přečtu něco dalšího.
A popravdě, po přečtení jsem přemýšlela, zda mám vyrazit na procházku do lesa

01.04.2024 5 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Sice normálně moc romanticke příběhy nemusím, ale tady se mi líbil námět a celkově byla kniha vtipná a zábavná. O to víc na pozadí politických události, i když fiktivních. Nicméně jsem se alespoň dozvěděla něco víc, jak to funguje v Americe, i když nevím, nakolik je to reálné, neboť se zahraniční politiku příliš nezajímám.
Jen mám trochu problém se dvěmi věcmi, a tím i ubírám hvězdičku.
Zaprvé to jsou jména členů britské monarchie. Tím, že se jedná o fiktivní příběh, tak si tedy autorka nedala moc práce vymyslet nějaká trochu originální. Až moc mě to bylo do očí.
A zadruhé, se mi zdá, ze autorka příliš nemusí britskou monarchii a vidí ji jen jako zastaralou kostnatou instituci, kde není možné se ani trochu odchýlit od nějakých tradic a s tím i souvisí právě ten výběr jmen. Což já si myslím, že sice je stále velmi tradiční, ale i přesto se mění a sice pomalu, ale jiste se přizpůsobuje době.

01.04.2024 4 z 5


Skleněná těla Skleněná těla Erik Axl Sund

Moje první dvojice autorů od kterých jsem četla žánr severských detektivek a byla jsem mile překvapena. Kniha je hodně drsná, chvílemi docela nechutná. Není úplně pro každého. Většina kapitol je velmi krátká, pomalu spíš až takové úvahy, ale to mě nevadí, neboť se z toho stává ideální kniha do MHD.

01.04.2024 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Trhlina byla první kniha, kterou jsem od Kariky četla, na doporučení. A byla jsem upřímně nadšená natolik, že jsem ji následně přečetla několikrát.
S porovnáním s ostatními Karikovými díly je jiná a o to zajímavější. Navíc se mi u jeho knih obecně líbí, místa, do kterých jsou příběhy, zasazené. Baví mě pak mít při ruce mapu a sledovat spolu s hrdiny, kde se zrovna pohybují.

01.04.2024 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Na Julii Caplin jsem narazila zcela náhodou, když jsem v knihovně sháněla průvodce po Kodani a vyhledávač mi našel i tuto knihu. Nejdříve jsem na ni zanevřela, neboť se nejedná o žánr, který bych běžně četla. Ale po návratu jsem si ji přeci jen půjčila a následně i zakoupila. Kodaň, jako město, mě nadchla.
Moc se mi líbí, jak autorka umí popisovat místa a vytvořit líbivou atmosféru i příběh. Hned jsem se v duchu vrátila zpět do Kodaně.
Ano, člověk od téhle knihy nemůže čekat nic světoborného. Od začátku je jasné, jak příběh skončí. Děj je velmi jednoduchý a to je možná lepší, právě proto, že čtenář není zklamaný. Dostane přesně to, co očekává. Jde spíš o efekt příjemného počtení a pohlazení po duši.
Od autorky jsem doposud přečetla všechny knihy a průběžně si je znovu čtu, když mám náladu na něco jednoduchého a nechce se mi pouštět do něčeho úplně nového, o čem nevím, jestli mě nakonec nezklame.
Zajímavé snad jen je, že tento první díl je jako jediný psaný v ich-formě. Ostatní díly série už v er-formě. Nevim, jestli je to je kvůli překladu nebo to tak již psala autorka, ale vůbec mi to nevadí.

01.04.2024 5 z 5


Smršť Smršť Jozef Karika

(SPOILER) Kariku jsem si velmi oblíbila. Smršť mě tedy zatím přišla jako jedna z těch slabších, přesto se mi líbila. Jen jsem měla trochu problém s poslední kapitolou. Musela jsem si ji přečíst několikrát, abych ji pořádně pochopila.
Knihu jako takovou jsem četla podruhé, ale z důvodu, abych si ji oživila předtím, než vyrazím na film, i když od něj nemám přílišné očekávání.

01.04.2024 4 z 5


Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Julii Caplin jsem si velmi oblíbila. I přesto, že se nejedná o můj běžně čtený žánr.
Moc se mi líbí autorčiny popisy krajiny, jídla ale i samotné hlavní hrdinky mi jsou velmi sympatické. Navíc průměrně +/- v mém věku, takže o to víc s němi dokážu sympatizovat.
Autorka umí i skvělě vtáhnout do děje.
Jsem si jistá, že časem se ke knize vrátím. Již teď jsem ji nečetla poprvé. Domek je pro mě zatím asi nejoblíbenějším dílem. Možná také je to tím, že jsem sama v Irsku strávila delší dobu a po přečtení bych se tam snad nejraději na nějaký čas opět vrátila.

01.04.2024 5 z 5


Propast Propast Jozef Karika

Nemůžu si pomoct, ale Kariku jsem si doslova zamilovala. Obzvláště Propast a Trhlinu. Obě dvě jsem již četla třikrát a nejspíš se k nim znovu časem vrátím.
Propast sice ve mě hodně evokuje Stephena Kinga, což by mohlo spoustě lidem hodně vadit, ale mě ne.
Celkově se mi líbí atmosféra Tatranských hor. V průběhu celé knihy jsem stale měla po ruce mapu a sledovala místa, kde se právě příběh odehrává.
Zkrátka na Kariku nedám dopustit.

01.04.2024 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

U knih podobného stylu, nemůžu dát jinak než plný počet. Autentický rozhovor s bývalým šéfém pražské kriminálky, který zde prožil velkou část života a dal nahlédnout do jejich práce.
O to víc, pokud někteří mají pocit, že se u nás nic moc neděje, s porovnáním ve světě, tak jej pan Mareš vyvede z omylu.

01.04.2024 5 z 5


Zbouchnul jsem Satanovu dceru Zbouchnul jsem Satanovu dceru Carlton Mellick III

Naprostá šílenost. Ale je to vlastně přesně to, co jsem od knihy očekávala. Takže žádné překvapení ani zklamáni. Pokud chcete někdo něco rychlého s jednoduchým dějem a spádem, plným šíleností (a lega), tak můžu jedině doporučit
Já si tedy další autorovy knihy neplánuji přečíst, ale vlastně proč ne, třeba na to časem taky dojde. Jako oddychovka perfektní.

01.04.2024 3 z 5


Hlídači Hlídači Neil Spring

(SPOILER) Trochu zklamání. Po knize jsem sáhla, s tím, že se jedná o UFO příběh v beletristické podobě a ona zápletka je nakonec úplně jiná.
Tím nechci nikoho odrazovat, přesto se mi příběh moc líbil a čtu další autorovo dílo. Ale pro jistotu již předem počítám, že zápletka bude zcela jiná, abych nebyla opět zklamaná.

01.04.2024 4 z 5


Ostrov panenek Ostrov panenek Jeremy Bates

Na tohohle autora jsem narazila zcela náhodou. Jeho knihy mě obecně baví a po každé se těším, až vyjde další.
Obzvláště to, že se jedná o skutečná místa s fiktivním příběhem. Vždy se snaží vymyslet v místě nějaké logické vysvětlení a nejinak tomu bylo i tomto případě.
Sice se jedná kolikrát až o naprostou absurditu, která je spíš k smíchu nez k báni se, ale to je ten důvod, proč se mi jeho knihy líbí.

01.04.2024 3 z 5


Služebná Služebná Alicja Sinicka

Po dlouhé době kniha, která se mi opravdu nelíbila. Knížky jsem si náhodou všimla v knihovně v regále a ihned mě zaujala obálkou, názvem i popisem.
Děj byl ale nakonec absolutně nezajímavý, žádný extra spád a už vůbec ne zajímavé vyústění.
Jediné, co snad můžu přidat k dobru a díky tomu i dvě hvězdičky, je, že jsem čekala, že hlavní zápornou postavou je někdo úplně jiný. Takže alespoň trochu překvapení.
Škoda, myslím si jinak, že téma má velký potenciál.

01.04.2024 2 z 5


Hornické vdovy Hornické vdovy Kamila Hladká

Tuto knihu snad ani nemůžu jinak ohodnotit, než pěti hvězdičkami. Zkrátka autentické výpovědi žen, jejichž partneři tragicky zemřeli během práce v dole.

01.04.2024 5 z 5


Chlad Chlad Scott Carson (p)

(SPOILER) Kdybych tuhle knihu nedostala, tak bych si ji nejspíš nevybrala. Ale nakonec jsem za ni ráda.
Katastrofický děj v podobě protržené přehrady a následného zatopení městečka se stovkami mrtvých pod ní je až děsivě perfektně vykreslený. Myslím, že autor dokáže skvele vykreslit atmosféru příběhu Až z toho člověka mrazí, jak stačí pouhých pár minut ke katastrofě děsivých rozměrů. Kdo nezažil, tak si těžko dokáže takovou realitu stoprocentně představit. Včetně mě.
Snad jen zápletka v podobě pomstychtivých duchů nebyla úplně nutná, ale vlastně mi vůbec nevadila.

31.03.2024 4 z 5


Nováček Nováček Robert Muchamore

V poslední době jsem nějaká sentimentální a celkem často sahám po knihách, které jsem četla třeba před 15 lety. Série CHERUB k nim patří a překvapivě jsem z ní nadšená. O to víc, že si pocity z té doby pamatuji, jako "nebylo to špatné", ale nedočetla jsem všech dvanáct knih.
Čekala jsem, že si ji zařadím do škatulky, "v patnácti dobrý, teď už jsem na ní stará", ale kupodivu ne. Přečteno jsem měla během dvou dnů a hned jsem se pustila do dalšího dílu.
Samozřejmě, čtenář nemůže očekávat, že se bude jednat o nějaké přeborné dílo, ale líbí se mi nápad, zpracování, svižné tempo, čtivost, ale i design knihy.

31.03.2024 5 z 5


Konzultant Konzultant Bentley Little

Po dlouhé době celkem originální horor. Autor umí vytvořit horor z naprosto "nehororového" tématu. Jenom mě trochu zklamal závěr. Ukončení mě přišlo takové nemastné neslané. Ale autor mi sedl stylem psaní. Určitě se k němu časem vrátím.

31.03.2024 4 z 5


Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Přestože standardně tento druh literatury není můj styl, tak z nějakého neznámého důvodu jsem si autorku oblíbila a k jejím knihám se vracím opakovaně. Vinice už mi přišla trošku slabší, ale přesto se mi moc líbila a i nadále budu autorčiny knihy číst. A jsem si jistá, že i tuhle si za nějakou dobu přečtu znovu.

31.03.2024 4 z 5


Dívky od svaté Magdalény Dívky od svaté Magdalény V. S. Alexander

Poněkud zklamání. O tomhle tématu jsem si zjistila celkem dost informací. Takže mě knížka nepřišla až tak strašná, i přesto, že je strašné co se v Irsku dělo, do ještě relativně nedávné minulosti. Nicméně, spíš mě nesedl styl psaní. Před začátkem čtení, jsem si myslela, že si přečtu i další knížky autora, ale po přečtení, už nemám chuť se k němu vracet.

31.03.2024 3 z 5


Sekáč (limitovaná sběratelská edice) Sekáč (limitovaná sběratelská edice) Terry Pratchett

Dala jsem Pratchettovi druhou šanci, ale bohužel, i když jsem knížku dočetla, tak mi vůbec nesedl. Dávám tři hvězdičky, ale jenom proto, že vím, že se nejedná o brakovou literaturu.

31.03.2024 3 z 5