Konzultant

Konzultant https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496928/bmid_konzultant-7GA-496928.jpg 4 44 17

Po pádu dohodnuté fúze se CompWare nachází ve vážných problémech, a tak si najme poradenskou firmu, aby zrevidovala a zefektivnila jeho podnikatelské praktiky. Jenže na firmě, kterou si CompWare najme, je něco divného. Přesněji – divný je ten džentlmen, který přichází řídit požadovaný projekt. Pan Patoff, vysoký, hubený muž s motýlkem a prapodivným úsměvem, jehož se jeho oči neúčastní. Již při prvních společných jednáních konzultant tu a tam pokládá nemístné otázky a celkově je otravný. Postupně si uzurpuje čím dál víc moci, až to vypadá, že celý podnik řídí on sám. Svévolně zavádí invazivní změny ve firemní etiketě; po celé budově rozmístí kamery, čímž vyvolává v zaměstnancích paranoiu; telefonuje zaměstnancům v noci; k některým i chodí domů a vyhrožuje jejich rodinám… Lidi, kteří se vzpírají, propustí… nebo něco horšího. Zaměstnanci si brzy uvědomí, že nebojují jen o svá místa: že bojují o život. Konzultant je sžíravá satira z pracovního prostředí oděná do hororového hávu, jak to umí jen Bentley Little.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Consultant , 2015


více info...

Přidat komentář

Margarett_Lindd
31.03.2024 4 z 5

Po dlouhé době celkem originální horor. Autor umí vytvořit horor z naprosto "nehororového" tématu. Jenom mě trochu zklamal závěr. Ukončení mě přišlo takové nemastné neslané. Ale autor mi sedl stylem psaní. Určitě se k němu časem vrátím.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Velmi zajímavá kniha o ďábelském konzultantovi, který měl firmu vytáhnout z problémů, ale vše se tak nějak zvrtlo a problémů bylo nakonec více, než na začátku.
Velmi mě bavily absurdní situace a nařízení, které pěkným způsobem nastavují zrcadlo některým skutečným korporátům. Postava konzultanta je skvěle napsaná a pocit bezmoci a hrůzy se velmi pěkně stupňuje.
Co jsem naprosto nepochopil je snaha lidí udržet si ve firmě místo. Za popsaných podmínek bych já osobně podával výpověď nejpozději ce čtvrtině knihy (což by se nejspíš ukázalo jako špatný nápad:-).
Hodnotím 4/5. Konzultanta nejde asi brát úplně vážně, ale jako dovolrnková četba byl úžasný. Nesmíte u něho moc přemýšlet, protože byste asi našli tunu nesrovnalostí, ale mně to u této knihy nevadilo.


Jindra_S
29.12.2023 4 z 5

Korporát, strach z vyhazovu a pomalé zvyšování vody pro žabky v ní ponořené. S hlavním hrdinou jsem souctil a bezvýchodnost jeho situace dopadala i na mne.
Škoda jen, že závěr byl takový ... trošku bez lepší pointy.
A doporučuji seriál natčený na motivy knihy - v podstatě s jiným dějem.

Icequeen
09.12.2023 5 z 5

Takto vyzerá syndróm varenej žaby hnaný do extrému. Prostredie korporátu je mnohým známe a snahy o záchranu a revitalizáciu establišmentu sú neraz kruté a pre mnohých zamestnancov znamenajú záverečnú. Už dávno som nečítala knihu, ktorá vo mne vzbudila taký záujem otáčať stranu za stranou. Patoff je geniálna postava a jeho spôsob kontrolovania priestoru a osôb v ňom je extrémne zábavný. Verím, že väčšina si myslí, že by jednala inak (vrátane mňa, aj ja mám hranice a presne viem, po ktorej udalosti by som to zabalila), ale minulosť nám ukazuje, že ľudia sú schopní zniesť mnoho, hlavne keď od toho závisí ich živobytie a existuje perspektíva, že tá šialenosť čoskoro skončí. Je to horor, aj satira a do určitej miery aj realita. Ku knihe ma dostal seriál, ktorý si z nej berie iba zopár mien, prostredie a základnú premisu. V knihe úplne inak vyzerajúci Patoff bol, v mojej hlave už zabývaný, bohovský Christoph Waltz, nič sa nedá robiť. Mňa tento kancelársky horor veľmi potešil, ale podľa hodnotení sa zdá, že nie každému Little vyhovuje.

ZuzanaZ83
21.10.2023 3 z 5

Vlastně nevím, co si myslet. Zajímavý námět o životě ve firmě a o tom, jak zaměstnavatel může ovládat své lidi. Děsivé scény mi přišly až absurdně bizarní. Konec bez konce. Nepochopila jsem, co tím chtěl autor říci....

jefff
30.09.2023 4 z 5

Hodnocení je spíš tři a půl hvězdy, ale nakonec jsme se přiklonil k vyšší hranici. A zejména proto, že mě uháněla velká zvědavost, kam Little příběh požene. První půlka knihy je trochu vláčnější, ale poměrně brzy začínají prosakovat až šokující detaily a bizarní scény, které s každou stránkou gradují. Poslední čtvrtina je vyloženě strhující a děsivá, ale samotný konec moc radosti nepřinesl. Spíš velké rozčarování. Škoda, že to autor nedokázal pořádně dotáhnout. I tak ale velice dobrý moderní horor.

LisaBella
30.07.2023 3 z 5

Osobně bych spíše uvítala, kdyby Konzultant postrádal to podivné nadpřirozeno na pozadí. Samotné psychologické hrátky se čtenářovou myslí by pak působily uvěřitelněji a dle mého názoru také hodnotněji. V každém případě se mi kniha četla místy velmi dobře, ale místy pro mne byl děj zdlouhavý. Ovšem to se od 420 stran dalo očekávat.

Bentley Little je výborný autor, který si podle mě teprve tříbí své spisovatelské dovednosti a pohrává si s absurditou ještě malinko neohrabaně. Doufejme, že jeho věk mu nebude překážkou a během následujících let vše dotáhne k dokonalosti.

Biba_with_Book
20.07.2023 3 z 5

Zpocatku se to cetlo samo, tema me bavilo a zaujalo (asi jako temer kazdeho, kdo kdy pracoval v korporatu). Ale jak uz zde bylo napsano, jako kdyby autorovi v pulce dosel dech a zacalo to byt takove rozvlacne; skoda, ze nedokazal drzet tempo, takhle mi to moc jako horor neprislo. A konec se mi nelibil uz vubec.

Shaxx
27.06.2023 3 z 5

Horor z nevšedně všedního prostředí, které jsem si jako kancelářská krysa užila. Vzhledem k nesmyslnosti mnohých firemních nařízení pro mě určité části knihy působily jako hororová komedie s reálným základem ve fungování firem a snahou nasadit zlepšováky pro lepší provoz :) Jedinou výhradu mám k rozsahu, tohle by skvěle fungovalo i jako delší povídka, nebo o 150 stran zkrácený text. Postupnou gradaci děje (na konci knihy vše vystoupalo téměř až do komického absurdna) tak vytlačuje spíš rozvláčné tempo, které mě osobně nesedlo a z toho důvodu musím i hodnotit o hvězdu méně. Od Littleho mám doma ještě dvě knihy, takže prostor ještě určitě dostane :)

Pampalini
25.06.2023 5 z 5

Psychohoror z korporátního prostředí, někdy působí sterilně, někdy groteskně a absurdně. Autor vystihl podstatu života v budovách ze skla a kovu. Je děsivé, že mnohé ze zmiňovaných postupů se opravdu stávají - ulítlý dress code, team buildingy v divočině, šílená subordinace, psychický nátlak, porady pro porady, vliv na soukromí. Je zřejmé, že příběh eskaluje do šílené vývrtky, ale to je jenom takové co kdyby... Konzultant je manipulátor nejvyšší úrovně a postavy si to uvědomují až když je příliš pozdě. Snad někdy jsou všichni pasivní, ale tohle není o akci. Vyzdvihuji povedené charaktery postav, které se nepletou a jsou jasně definované. Za velké pozitivum považuji rozporuplnost názorů u čtenářů:)

groula
07.06.2023 odpad!

absolutní sračka. od začátku do konce. festival promrdanyho času.
furt sem čekal CO se stane, čeho budu svědkem a najednou konec knihy.
Absolutní shit který nestal za tu hromadu hodin, který sem s knihou zabil.
panebože za co....

Solverino
27.04.2023 2 z 5

Poměrně dost průměrná kniha. Autor měl snahu (poměrně bezúspěšně) čtenáře vyděsit a trochu potrápit, ale už zhruba v polovině mu došel dech a přišel mi bezradný jak příběh dál směřovat. Pár zajímavých scének jako od nás z práce to nemohlo zachránit. U mě tedy pouze průměrná záležitost a nemohu s klidným srdcem doporučit. Ke konci už jsem se hodně nudil a bylo to zbytečně natahováné.

LuckaLO
16.04.2023 5 z 5

Po Společenství další povedená kniha.
Lehce děsivé, bizarní, napínavé od začátku do koce. Konzultant je skvěle napsaný záporák. Konec mi opět přišel trochu přemrštěný, ale jinak je to skvělý horor.

pazdy15
15.04.2023 5 z 5

Přesně jako knihomolka v komentáři, také jsem se s B. Littlem setkal poprvé u knihy Společenství a moc mě to bavilo. Konzultant mě taky bavil, bylo to zajímavé, napínavé a s originálním nápadem :)

-knihomolka-
14.04.2023 5 z 5

Po přečtení knihy Společenství, která byla superbizár, jsem sáhla i po dalším autorově díle a ani v tomto případě nelituji:-)

mirek93
10.03.2023 5 z 5

Od knihy jsem mnoho nečekal, ale byl jsem velmi překvapený. Jedna se o výborný horor, který startuje poměrně nenápadně. Postupně začnou přibývat nějaké podivnosti a po nějaké době se vše zintenzivňuje až do úplného šílenství na konci knihy.

Je to asi zatím asi o nejbrutálnější a nejexplicitnější horor co jsem četl.

Skvělý nápad hororu, který je zasazen do korporátního prostředí. Jakožto člověk, který pracuje převážně v korporátech a dokonce i v podobných firmách, dovedu ocenit tento nápad. A vidím v něm, některé podobnosti se skutečnými firemními nařízeními a politikami, ovšem pouze vzdáleně a v náznacích - naštěstí .

Osoba konzultanta je popsána a zpracována skvěle.

Knihu bych určitě doporučil i dalším.

Gustik5
24.02.2023 4 z 5

Konzultant jednoznačně není knihou pro někoho se slabým žaludkem. Nejsilnější je v momentech, kdy ještě podoba démonického Reguse Patoffa nenabývá jasnějších kontur a balancuje na hraně uvěřitelnosti. Jakmile se vše zvrtne a naplno přizná nadpřirozené prvky, dílo maličko ztrácí na poutavosti. Přesto mě celá kniha, která si s námi po celou dobu velmi chytře hraje, rozhodně bavila. U několika scén, popisujících víc než nepříjemný psychický teror, jsem však musel čtení na chvíli odložit a vstřebávat, co se právě na stránkách knihy odehrálo. Nemluvě o několika velmi explicitně nechutných sexuálních či násilných scénách.

Rovněž musím říci, že u tak bohatého žánru, jakým horor bezesporu je, velmi záleží na vašich očekáváních. Zde jde spíš o znepokojivé, někdy morbidní, ale i lehce humorné čtení, ve kterém se asi nejvíce najdou ti, kteří někdy pracovali ve větší firmě. Je zřejmé, že Bentley Little podobné společnosti rozhodně rád nemá.

Titul dost možná leckoho zklame, protože na většinu otázek nenabízí jednoznačných uspokojivých odpovědí a neurčitý (a tedy i nijakou satisfakci přinášející) konec jen dráždí představivost. Rovněž pak vyvolá úvahu, jak dobře vlastně umíte číst mezi řádky a jestli vám něco v průběhu děje neuniklo. Mnohem více se jedná o satiru s hororovými prvky než o plnokrevný horor. I když si budete místy klepat na čelo, jak mohou podobné věci hrdinové přehlížet nebo doufat že se jim vyhnou, v tu chvíli je třeba si uvědomit, jak dobře je celá struktura příběhu, rozkrývající salámovou, pozvolnou metodu stoupajícího teroru a totality, napsána. I právě proto si kniha rozhodně zaslouží pozornost.

Štítky knihy

horory

Autorovy další knížky

Bentley Little
americká, 1960
2022  62%Společenství
2022  76%Konzultant
2022  60%Dům

Kniha Konzultant je v

Přečtených51x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce82x
Chystám se číst39x
Chci si koupit14x
dalších seznamech4x