Nováček

Nováček https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21236/novacek-cherub-21236.jpg 5 322 58

Cherub série

1. díl >

Dvanáctiletý James přijde o maminku, sestru si vezme do péče nevlastní otec. Chlapec skončí v dětském domově, kde jde z průšvihu do průšvihu. Z pudu sebezáchovy přijme nabídku, aby vstoupil do CHERUB, dětské jednotky britské tajné služby. Děti tam dostanou skvělé vzdělání a dokonalý výcvik, takže dokážou plnit i ty nejnáročnější úkoly a nevyvolat pozornost, protože navenek vypadají a chovají se jako normální děti. James si najde kamarády, zvládne vražedně náročný kurz základního výcviku; a hned první úkol je nesmírně náročný: s Amy, která vystupuje jako jeho starší sestra, infiltruje do komunity hippies, která chce ve jménu ekologie spáchat teroristický útok na konferenci o ropném průmyslu. James je normální, trochu nadprůměrně průšvihový kluk, co se pere, odmlouvá, má rád dobroty, prožívá první lásku, má smůlu i štěstí a všechno řeší přesně podle svého věku. Jde o milého, uvěřitelného hrdinu, díky kterému je příběh vtipný, napínavý, nepatetický a přitom působí realisticky.... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Recruit , 2004


více info...

Přidat komentář

Margarett_Lindd
31.03.2024 5 z 5

V poslední době jsem nějaká sentimentální a celkem často sahám po knihách, které jsem četla třeba před 15 lety. Série CHERUB k nim patří a překvapivě jsem z ní nadšená. O to víc, že si pocity z té doby pamatuji, jako "nebylo to špatné", ale nedočetla jsem všech dvanáct knih.
Čekala jsem, že si ji zařadím do škatulky, "v patnácti dobrý, teď už jsem na ní stará", ale kupodivu ne. Přečteno jsem měla během dvou dnů a hned jsem se pustila do dalšího dílu.
Samozřejmě, čtenář nemůže očekávat, že se bude jednat o nějaké přeborné dílo, ale líbí se mi nápad, zpracování, svižné tempo, čtivost, ale i design knihy.

petr_
20.02.2023 3 z 5

Namísto školy géniů, jak je obvyklé v některých knihách, jsem se podíval do školy dětských psychopatů ve státních službách. Děcka, která jsou učena práskat a likvidovat nepřítele bez jakýchkoliv morálních zábran, to jsou hrdinové této knihy. Jestli to má další díly, tak asi nemám zájem je číst, nemyslím, že by mohly přinést něco nového.Napsané je to hezky, ale téma a jeho podání se mi nelíbí. Takže vidím tuto knihu, jako dětskou četbu jako dosti problematický projekt.


Hanncha
03.05.2022 5 z 5

Se sourozenci jsme doslova zhltli celou sérii málem jedním dechem. Nápad se mi moc líbil a líbí doteď, čtivé a myslím, že by série nadchla nejednoho mladšího čtenáře, který se ve čtení příliš nevyžívá.

TeaPeter
14.02.2022

"Už máte dočteno? Ano... Tak si vypláchněte, ať vám nezůstane ta divná pachuť..." Tak asi nějak jsem se cítil po dočtení této knihy. Přiznávám, můžu si za to sám se svou zvědavostí. Aby to bylo fér, tak tentokrát nebudu dávat hvězdičky, nebylo by to objektivní. Za všechny výhrady jen jednu: Říká se, že věk je jen číslo (tedy říkají to hlavně ti pokročilí). U dětí to ale není tak úplně pravda. Takže když se v knize píše, že někdo půjde v deseti na "mariňácký" výcvik nebo že ve dvanácti má ujít 188 km za 36 hodin, tak si o ní nemůžu myslet nic hezkého. Omlouvám se tímto všem, kterým kniha přišla skvělá.

hankapimi
24.11.2021 4 z 5

Musela jsem ze zvědavosti pokouknout, čím Robert Muchamore tak okouzlil mé vnuky a najednou jsem byla na konci Nováčka. Přesně se trefil do dnešního vkusu dětí, mládeže a puberťáků. Být mi míň, užila bych si četbu víc, ale stejně ještě pokouknu na Třídu A, abych mohla s vnoučky zasvěceně hovořit...

KajkaMicinka
15.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Knížka mě opravdu moc nadchla mě začátku mi to přišlo divné ale od poloviny knížky to bylo napínavé krásné čtení už se těším až si přečtu druhý díl. Kniha nováček pojednává o životě chlapci kterémuZemřela matka a dostal nabídku se učit v agentské škole.

TaLu
09.02.2021 5 z 5

Dobrodružné, napínavé, plné akce od začátku až do konce. Velmi milé překvapení v rámci žánru. Navíc mi námět s vycvičením dětí, které lze používat pro speciální úkoly, přišel poměrně originální. Dokonce jsem si vyhledávala, zda škola s názvem CHERUB opravdu neexistuje. I když, POKUD by existovala, tak bude vlastně tajná. Doporučuji všem mladým dobrodruhům a nám všem, co nám zůstalo srdce dobrodruha.

Evely
29.11.2020 5 z 5

Nejlepší série, se kterou jsem vyrůstala a prožila své dětství. Některé díly mám přečtené několikrát a ráda se k nim vracím i teď v dospělosti, protože tam pokaždé najdu něco co jsem prve přehlédla. Samotný první díl pomalu a jasně vysvětluje chod celé série a hlavní postavu musíte milovat a nenávidět současně.

saba9152
26.08.2020 5 z 5

Skvělá knížka přečetla jsem všechny díly, skvělý originální nápad.

ydnac
21.06.2020 5 z 5

Škoda ,že tahle kniha ještě nebyla, když mi bylo 12 :-) to bych řekla super pecka. Kniha se mi líbila ale přišlo mi trochu přitažené za vlasy, že hlavnímu hrdinovi je právě tak málo let...přidala bych mu alespoň tři roky. Tvrdý výcvik, mrznutí venku, souboje, přátelství , akce, láska - to všechno kniha má. Přečteno za jeden den a možná až nebudu mít po čem sáhnout vyhledám další díl a ráda si h přečtu. Dala jsem plný počet hvězd, protože je to dobrá kniha a já věděla z recenze, že je to spíše pro mladší a i tak ji doporučuji k přečtení, nenudila jsem se:-)

kap66
16.02.2020 4 z 5

Výborná četba pro kluky i pro klukovské holky (tedy mě ve věku tak 11 let; škoda, že jste mi to, 1amu, nedoporučil už tehdy :-)). Myslím, že bych z toho byla nadšená: lumpárny i přes dobré úmysly, pak tvrdý výcvik a překonávání sebe sama, dobrodružství, ale pouze v zájmu spravedlivé věci – stoprocentně bych se v tom hledala a nacházela. I styl odpovídá věku čtenářů, tak to má být. (Dva nedorazy vyčítám překladu: jako kdyby překladatelka zadala hromadně změnit všechna „ty jsi“ na „tys“: ty jsi udělal – tys udělal (v pořádku), ty jsi kamarád – tys kamarád (v dialogu děs). Začínám už být vysazená na podivnou práci s nespisovnou češtinou. Copak někdo v jedné větě použije: "S tlustýma šerednýma manželkama a rozmazlenými haranty"?)
Tímhle si ale nenechám zkazit dobrý dojem z knížky, kterou bych před 40 lety brala bez výhrad - a teď si ji vlastně dost užila.

Ira13
15.10.2019 5 z 5

Celá serie je super. Přečetli jsme ji skoro celá rodina. Občas docela drsné - na to že je to určeno pro mladší čtenáře.

Laura99
02.08.2019 5 z 5

Úplně super kniha. Šla jsem do ní váhavě, ale pak jsem se nemohla odtrhnout.

havranice
25.05.2019 3 z 5

Knihu jsem četla, abych věděla, zda by to mohla být další fajn četba pro 11letou dceru. Kniha mě trochu zklamala. Špionážní tematika mě vždycky moc bavila, prostředí podobné jakoby internátní škole také, čekala jsem tedy, i vzhledem k recenzím, že to velmi pravděpodobně sedne. Vše bylo ale tak nějak příliš předpokládatelné, ničím mě kniha moc nepřekvapila, neuhranula, ani příliš neobohatila. Jazyk odpovídal cílové skupině - nebylo to složité čtení, ale to lze u knihy pro danou cílovku očekávat. Postavy, jejich vztahy, chování, motivace a děj určitou prokreslenost měly, ale přeci jen menší (i s ohledem na to, že je to kniha pro mládež), než abych knihu mohla hodnotit výše. Hledám u knih, které svým dětem doporučím, nějaký důvod, proč by mohlo být fajn, aby ji četly - nějaké poselství, přesah, myšlenky, poučení o vztazích, obecně o životě, nebo alespoň skutečně skvěle napsaný příběh, který fakt pohltí, chytí za srdce, neřekne třeba ani nic nového, ale přesto v tom člověk nachází "cosi". Po dočtení jsem se tedy zamýšlela, co pozitivního či hodnotného by tato kniha mohla mým dětem přinést. Docela zdařile je na začátku knihy popsáno, jak by se celkem normální kluk mohl dostat na " špatnou cestu", jak se nevyplácí být v partě špatných kluků, co mají blízko k vandalismu a pak i ke zločinu. To je myslím docela hodnotné. Dál mě ale nenapadá nic moc jiného, než že by to mohlo děti "bavit", a že by trochu víc pochopily, co jsou to agenti a špionáž. Kniha mi ve všem přišla jen maximálně lehce nadprůměrná. Navíc hlavnímu hrdinovi je 12 a chová se podle mě v některých aspektech na minimálně 14 - 15 let. Popis první lásky se mi nelíbí - James potká zcela neznámé děvče, prohodí spolu (doslova!) jen 3 věty, ona se ho pak hned zeptá, zda ji chce dát pusu a začnou se vášnivě líbat, ona mu přitom strká ruku do zadních kapes.... - celé mi to přijde nesmírně plytké, povrchní a podle mě i nepřiléhavé pro 12 letou postavu.....Asi bych nechtěla, aby moje děti toto považovaly za zcela normální vzorec vzniku vztahu, a to ještě ve 12 letech. Co by pak bylo normální ve 14? A takovýchto momentů je v knize bohužel více.

broskev28
07.01.2019 5 z 5

Jedna z mála knižních sérií, které přečetl i syn-autista. Proto jsem si to vyzkoušela také a nedivím se mu. Námět je skvělý a jeho zpracování vůbec nezaostává. Všech 12 dílů jsem zhltla se stejným zájmem jako mí tři synové; nejvíce mě zaujal díl nazvaný Šílenství. Ale doporučuju přečíst všechny, nudit se nebudete!

Market = )
14.08.2018 4 z 5

Jsem mile překvapená! Knížku jsem si vybrala v podstatě náhodou a ač jsem dvakrát starší, než je asi původně zamýšlená cílovka, rozhodně jsem se nenudila. Pro mě zajímavý a poutavý námět, relativně uvěřitelně podaný, navíc doplněný sympatickými postavami a místy i docela vtipnými dialogy / situacemi.

1amu
27.03.2018 4 z 5

Robert Muchamore měl dobrý čich. Přijít s nápadem dětských agentů - Cherubů, to byla novinka, ale zabralo to po celém světě. Web autora má obrovské návštěvy a v Anglii (asi vzhledem ke stáří hlavního hrdiny) začal autor s novou sérií. Řekl bych, že 12 knih - tedy 1.série, která u nás vyšla je tak akorát. K první knize jsem přistoupil s nedůvěrou, byla sice v knihovně pro dospělé, ale říkal jsem si zpočátku proč není v dětské části. Ale nevadí, začetl jsem se - nastrkávat děti k padouchům, kteří nic netuší je dobrý nápad. A pokud před akcí procházejí tvrdým (skoro vojenským) výcvikem, nemusí se čtenář ničeho bát. Pro "dospěláka" jsou roztomilé první lásky, ale i žárlivost, zejména ze strany děvčat- (agentek). Skoro by našinec uvěřil, že na tomto světě je to, co celá série vypráví - možné. Hlavní "hrdina" a postava série James (výtečný v matematice) není ani kladný ani záporný. Dovede se pořádně flákat a některé instruktory pořádně vytáčet a proč ne ? Kdo jste doposud nečetli - vězte, že se nudit nebudete.

doremila
04.09.2017 5 z 5

Za mě naprosto úžasná knížka, doslova jsem se od ní nemohla odtrhnout. Jen mě tak napadlo, souvisí nějak název CHERUB s anděly z Bible ze Starého zákona?

Zelvinka
24.06.2017 5 z 5

Zajímavý příběh, který upoutá

*-*Kleny*-*
12.06.2017 5 z 5

Tato kniha se ke mně dostala náhodou. Nevěděla jsem co číst, a zaujala mě v knihovně vyskládaná celá série. Tak jsem začala od tohoto prvního dílu. Absolutně super! Přečtete 20 stran ani nevíte jak a jen se modlíte, aby jste se neocitli ve stejných situacích jako James. Autor ví o čem píše. Stojí za to přečíst, ať už je vám 12, 20 či 30. Těším se na další díl:3
Akorát mi vadily překlepy, kterých bylo v knize celkem dost.

Štítky knihy

pro děti špionáž dobrodružství pro mládež výcvik sirotci

Autorovy další knížky

Robert Muchamore
britská, 1972
2007  90%Nováček
2008  91%Vězení
2007  91%Třída A
2012  89%Ostrov
2009  91%Šílenství

Kniha Nováček je v

Právě čtených3x
Přečtených498x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených53x
Knihotéce107x
Chystám se číst133x
Chci si koupit24x
dalších seznamech5x