MarcoPolo936 MarcoPolo936 komentáře u knih

☰ menu

Nikdy nejsem sám Nikdy nejsem sám Josef Kainar

Obsáhlý výběr z díla skvělé poezie Josefa Kainara. Myslím, že každý si najde to své.. Doplněno ilustracemi samotného básníka. "Jdou o mě řeči. Ať si jdou, kam chtějí. Já přece nežiju ve špatný beznaději, chtěl bych mít lásku, strašně chci mít rád, abych měl pořádně se o co ustarat. Ale ten sen mi nohy zamotává. Ještě a ještě se mi o ní zdává."

28.04.2024 5 z 5


Když v ráji pršelo Když v ráji pršelo Jan Otčenášek

Krásně napsaná kniha o dvou lidech, kteří začínají nový život, jinde a jinak. Příběh o výzvě, trpělivosti, štěstí, dřině, přírodě a lásce s velkým L... Moc se mi líbila komunikace mezi Lu a Petrem. Jejich hezký vztah, vzájemné vtipkování a dobírání se..Taky Petrovo vyznání (str.138).. Pak jsou zde i silné momenty, kdy je člověk trochu naměko. Parádní čtení, kor, když opravujete starou chalupu :-) Závěr knihy podle mě ideální..

07.04.2024 5 z 5


Proměna Proměna David Věrný

Na tenhle žánr moc nejsem, ale při rekonstrukci v baráku jsem po ní nakonec sáhl, abych odpočinul s knihou a včas půjčenou knihu vrátil do knihovny :-) Nakonec výborné čtení a velká spokojenost.

13.03.2024 4 z 5


Největší z Pierotů Největší z Pierotů František Kožík

Krásná kniha, náročné mnohdy čtení, klobouk dolů Františku Kožíkovi.. Neuvěřitelný život kolínského rodáka.. slavného a milovaného pařížského Pierota."Pařížská aristokracie, jak jsi zaostalá ! Jakými truchlivými předsudky ses ohradila? Staň se na jeden den lidem, jdi se podívat na Deburaua a poznáš, co je opravdová radost." Jinak Jean Gaspar Deburau je i perfektní Vladimír Javorský ve stejnojmenném tv seriálu :-) !

29.02.2024 5 z 5


Miláček Miláček Guy de Maupassant

První kniha od autora, chvilku jsem ji odkládal a teď jsem ji přečetl za dvě odpoledne. Jak Georges Duroy ke štěstí a bohatství přišel...a jak jsem postupně hlavnímu hrdinovi nemohl přijít na jméno, tak jsem se na konci knihy zasmál a řekl si "Takhle to vlastně v životě chodí často. Jen musíte být darebák." Velice dobře napsáno.

20.02.2024 5 z 5


Královna Alžběta Královna Alžběta Alison Weir

Kniha o slavné královně trochu jinak. Od autorky jsem čekal více, je to koloběh ohledně sňatkové politiky, jejích averzí vůči sňatku a taky vztahu Alžběty a Roberta Dudleyho, hraběte z Leicesteru. O její vládě je spousta jiných knih, a tahle verze mohla mít o polovinu stran méně. Ale pořád je to hezky psáno. "Já už manžela mám, a tím je anglické království".

28.01.2024 3 z 5


Navzdory básník zpívá Navzdory básník zpívá Jarmila Loukotková

Další nalezenec v domácí knihovně. Skvělá kniha, krásný styl psaní a překlad veršů Jarmilou Loukotkovou, plus podařené ilustrace J. Mištěry . Když tak v duchu pohlížím na koloběh žití, jak se špatní radují, dobří bolest cítí, jak i věrnost vymírá, čest jak posměch klidí, myslím si, že neřídí nikdo kroky lidí..

10.12.2023 5 z 5


Princezna Alžběta Princezna Alžběta Alison Weir

Sáhl jsem od spisovatelky Alison Weir ,kterou jsem si moc oblíbil po další knize. První díl o princezně Alžbětě nás provází od tří leté holčičky až po smrt její vládnoucí předchůdkyně. Je to opět skvěle psáno a na krásně jste opět v 16.století, ale poprvé si myslím, že tento díl mohl být kratší. Rozhodně bych do něj nezařadil fiktivní Alžbětino těhotenství s Thomasem Seymourem. Jinak krásně čtivé i vztahy se starší sestrou Marií či malým Eduardem. Kniha v závěru hezky graduje a odkazuji i na Poznámku autorky v závěru knihy! Těším se moc na druhý díl :-)

12.11.2023 4 z 5


Ženy české renesance Ženy české renesance Josef Janáček

Čekal jsem možná něco jiného, ale kvalitní čtení. Rudolfínská doba se spoustou informací o slavné české šlechtě, točíc se hlavně kolem Polyxeny z Lobkovic..( roz. z Pernštejna, a z prvního manželství z Rožmberka.), která prožila finanční pád Rožmberků i Pernštejnů, pánové trošku rozhazovali a asi měli uznat, že někdy má vést finance žena:-) Jinak skvěle popsána doba různých náboženství, doba moru, intrik, a života různých osobností Prahy a českého království včetně mnoha velkých šlechtičen či šlechticů vč.hraběte Thurna, F. Falckého atd.. až po definitivní vítězství Ferdinanda II. ... "Duch nebeský a vše,co mít kdo může, jak poklad chová tato Pernštejnka ušlechtilá. A v hlasu příjemná je, milá, na záře zraků těch tak kouzelná je, že zdá se ti, že vidíš půvab ráje. "

31.10.2023 4 z 5


V hlavní roli Oldřich Nový V hlavní roli Oldřich Nový Ladislav Tunys

Solidně napsáno, od jeho dětství na Žižkově, mnoha divadelních rolích, přes nejslavnější filmovou éru 30.a.40.let 20.století,pobytu v koncentračním táboře až k postupnému smutnému konci života. "Smích je kořením života dokud se člověk dovede smát, je živ." Buďme šťastni za kouzlo jeho krásných filmů a rolí, které i po tolika letech dodají úsměv na tváři a zpříjemní den:-)

14.10.2023 4 z 5


Chudá přadlena Chudá přadlena Jarmila Glazarová

Kniha o nepříliš snadném životě chudých lidí v oblasti Beskyd. Různé krátké příběhy od počátku zrození, těžkých porodech, života dětí i dospělých, hospodářství, pověstí a pověr.Velice dobře popsána doba tehdy chudého kraje a člověk žasne na jaké pověry se věřilo. Sympatické jsou mi i ilustrace Antonína Strnadela.

28.09.2023 3 z 5


Hlasy z hořících domů Hlasy z hořících domů Roman Cílek

"Jak hluboké je moře, jak šílený je čas. Proč pospíchalo hoře, co potkalo tu nás. Jak vysoko je hvězda, jak třeskutý je mráz. Jak dlouhá bude cesta, tam kde potkám Tě zas.". Taková kniha by měla být povinnou ve školních lavicích..Tolik utrpení nevinných. Mnohdy pro silné povahy.

17.09.2023 5 z 5


O zlatou harpunu O zlatou harpunu Ljuba Štíplová

Naprosto vynikající :-) " Myslíte pane Máčku."

31.08.2023 5 z 5


Sonety / The Sonnets (dvojjazyčná kniha) Sonety / The Sonnets (dvojjazyčná kniha) William Shakespeare

Tak tohle je naprostá pecka renesanční poezie... " Jsi pro mne lásko, chlebem vezdejším, deštěm, co něžně skrápí suchopár, já boháč jsem, co strádá bohatstvím, po klidu toužím, nalézám jen svár: jásám, že mám tě, pak hned strachy hynu, že mi tě vezme krutý zloděj Čas,..." Brácho posílám Ti díky tam nahoru, žes tu u mne nechal tuhle krásnou sbírku s Tvým milovaným Shakespearem...

13.08.2023 5 z 5


Ve znamení Kon-Tiki Ve znamení Kon-Tiki Thor Heyerdahl

Nedávno jsem o Thoru Heyerdahlovi četl jeho příběh ve zkratce , a teď mezi starými knihami najdu Ve znamení Kon-Tiki, vydání z r. 1964, s krásným přebalem, fotkami. Perfektní náhoda a během dvou dnů jsem se pročítal dobrodružstvím šesti odvážlivců na inckém voru plujícím tichým oceánem, tisíce kilometrů z Peru do Polynésie. Přálo jim štěstí, neskutečná odvaha..

07.08.2023 5 z 5


Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Drsná realita mnoha lidí na okraji společnosti přelomu 20. a 30. let 20. století.. Celá kniha je o živoření, špíně,smradu, štěnicích, švábech, nedostatku jídla.. Ideální čtení, pro lidi v dnešní době, kdy si říkáme, že nemáme na nové auto nebo novou kuchyň a říkáme si, že jsme chudáci... Kéž by mnoha lidem otevřela oči...

05.08.2023 4 z 5


Sedmdesát velkých výprav jež změnily svět Sedmdesát velkých výprav jež změnily svět Robin Hanbury-Tenison

Jak je v úvodu knihy psáno. "Rozsah lidských dobrodružství od raných časů je příliš velký na to, aby se vešel do jednoduché definice." Tady se to povedlo myslím moc dobře. Od Alexandra Velikého, přes Čingischána, Kolumba, Pizarra, Beringa, Darwina, Heyerdahla až po lety do vesmíru v sympatickém zpracování včetně skvělých map, fotografií či ilustrací.

29.07.2023 4 z 5


Tři životy Lídy Baarové Tři životy Lídy Baarové Ondřej Suchý

Kniha je svým způsobem matoucí a osobnost Lídy Baarové plná rozporů. Nicméně v Německu hrála už od r. 1935, v době, kdy byl u moci 2 roky Hitler. Ten, který ji v r. 1941 odstranil z německého i českého (protektoratniho) filmu kvůli vztahu s Goebbelsem. Krásná herečka pak hrála v Itálii.. Kniha je svědectvím o jejím životě z knih jejích pamětí a vzpomínky herců, spisovatelů, producentů a samotné Lídy, která byla v závěru života alkoholičkou..Těžko říct jestli to bylo jak píše Werich : " Lída Baarová byla hloupá, naivní - Adina Mandlová byla chytrá, ale zlá ženská. " Kniha čtivá, fotografie moc hezké, nutno podotknout, že to byla opravdu nádherná žena, jak uvádí i její kolegové.

23.07.2023 4 z 5


Smrt talentovaného ševce Smrt talentovaného ševce Václav Erben

Doteď jen tv film s Jiřím Kodetem ( a to mnohokrát :-), ale rozhodně doporučuji tuhle detektivku i knižně. Velice příjemné čtení.

13.07.2023 4 z 5


Kateřina Aragonská: Pravá královna Kateřina Aragonská: Pravá královna Alison Weir

Těšil jsem se na díl o Kateřině Aragonské, hodně jsem o ní četl již dřív a obdivuji tuto královnu. Snad to není tak čtivé a vzrušující jako jiné knihy o tudorovských královnách, snad se ten začátek i po smrti jejího prvního manžela Arthura táhl do sňatku s Jindřichem. Hezká, milovaná (a tady dlouho i Jindřichem), moudrá a neústupná. Ta těhotenství pro ni musela být peklo.. No král chtěl dědice a snažil se proto dělat vše poté pro Annu Boleynovou i stát se hlavou nově založené anglikánské církve.."Vezmi rozum do hrsti Kateřino. Potřebuji syna. Ty mi ho dát nemůžeš, škoda" Tady se z něj začíná stávat bezohledný vladař. Silná kniha.

03.07.2023 5 z 5