Proměna

Proměna https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509515/95WLmd-giQ-.jpg 4 108 41

ÚTĚK PŘED ŽIVOTEM, ÚTĚK PŘED REALITOU, ÚTĚK PŘED SEBOU SAMÝM. Petrovi se během okamžiku převrátil život vzhůru nohama. Udělal něco, co neměl. Něco, co nechtěl. Čerstvé povýšení, po němž tolik toužil, se najednou zdá být úplně bezvýznamnou součástí jeho rázem bídného života. Bere proto nohy na ramena a hledá útočiště uprostřed syrové šumavské přírody. V hlubokých lesích se Petr pokouší začít nový, zcela anonymní život. Bojuje o přežití v naprosto odlišném světě a jeho příběh se nadále vyvíjí tak, jak by to nikdy nečekal… Napínavý debut nadějného českého autora.... celý text

Přidat komentář

Martule44
05.04.2024 4 z 5

Tahle kniha mi dlouho ležela na nočním stolku a já nebyla schopná dojít k závěru. A nebylo to tím,že by si to kniha zasloužila, naopak bylo to skvělé čtení, ale já jsem ji prostě ošidila svou leností listovat stránkami a díky únavě, která mě po pár řádcích vždy přemohla, ...za což se autorovi omlouvám. Bylo to povedené a závěr též.
I když pro Petra to musel být očistec po všech stránkách.....

MarcoPolo936
13.03.2024 4 z 5

Na tenhle žánr moc nejsem, ale při rekonstrukci v baráku jsem po ní nakonec sáhl, abych odpočinul s knihou a včas půjčenou knihu vrátil do knihovny :-) Nakonec výborné čtení a velká spokojenost.


Zorka
07.03.2024 4 z 5

Tato kniha mě mile překvapila. Neměla jsem velká očekávání (pro mě neznámý autor, prvotina), ale kdybych měla, docela by se naplnila. Kniha je čtivá, samotná proměna hlavního hrdiny zajímavá a prostředí, v němž probíhá, má svou atmosféru. Jen ten konec to trochu zazdil.

TerezNik
03.03.2024 5 z 5

Knihu jsem koupila ve slevě za 99,-, čekala jsem příjemné počtení, ale nic extra skvělého. Spletla jsem se! Nádherná kniha o hlubokém přátelství, o snaze přežít, která vás přenese do hlubin Šumavských lesů. Všechny postavy v knize mi přirostly k srdci, a to včetně holohlavého majora, jen nerada se s nimi loučím. Prosím pěkne autora knihy, ať určitě píše dál!

Ivana11
09.02.2024 5 z 5

Tak to byla paráda. Kniha měla spád, žádná hluchá místa, s hlavní postavou jsem se po nějaké době sžila, že mi bylo líto, že příběh skončil.

Ristridin
21.12.2023 4 z 5

První polovina knihy a ta druhá mi přišly značně rozdílné. Na začátku byl i styl psaní takový nepříjemně a nepřiměřeně drsňácký, což souviselo s postavou nesympatického Petra, který následně prošel tou slibovanou proměnou v prostředí lesa za pomoci dvou skromně žijících lidí, kteří dokázali najít svou vlastní harmonii v klidu lesa.
Stále jsem čekal, kdy začne žánrově thriller a nedostalo se mi ho. Zvraty a scény byly někdy značně na sílu, stejně tak “český James Bond", ale vlastně mě to tu tak nějak bavilo.
Tato kniha vás nevystřelí do jiných sfér, ale čte se dobře a když přimhouříte očko nad scénami, které působí mírně nerealisticky a až béčkově, tak se vám bude líbit.
Ten nedokončený závěr mě ale trochu štve. Vlastně bych byl nakonec i pro pokračování, což se nestane.

Viwi
05.10.2023 3 z 5

musím se přiznat, že byť je to velmi velmi dobře napsané, tak jsem se místy nudila a hlavní protagonista mi přišel v první části knihy tak odporný, že jsem pro něj nemohla mít pochopení ani s ním doufat v lepší časy, to nešlo, po tom, co provedl.. postupem času se to zlepšovalo a na konci je vysvětlená pravda. Konec mě překvapil a přišlo mi to dost prapodivné, moc mi to tam nesedělo. Za ten konec beru hvězdu, jinak bych dala 4.

berila
04.10.2023 5 z 5

Nemohu jinak, než dát plný počet. Ještě teď slzím, když si vzpomenu na ty dva lidsky krásné človíčky, kteří dokázali tak nezištně pomáhat. Ale autore, co ten konec? To snad ne. Všem čtenářům vřele doporučuji.

KatChiss
10.09.2023 4 z 5

Když jsem se dozvěděla, že budu dělat s Davidem Věrným, autorem Proměny, rozhovor, musela jsem si jeho debutový román přečíst. A povím vám, že něco tak dobrého jsem opravdu nečekala! Hlavní zápletku jsem sice odhadla hned na začátku, ale myslím si, že o tu vlastně ani nešlo. Vnímala jsem nádhernou atmosféru Šumavy, neskutečný vývoj hlavní postavy, která mě na začátku šíleně vytáčela, boj člověka s přírodou a krásu lidského přátelství. Tahle kniha má tolik vrstev a důležitých myšlenek. Sice v ní vystupují jen tři postavy, zato jsem vykreslené do nejmenšího puntíku a vy si je rozhodně zamilujete. Stejně jako tuto knihu!

Mishi
04.09.2023 4 z 5

Pro mě má tahle kniha dvě různé linie. Části, které se odehrávají v lese, kde sledujeme Petra, jak se učí spoléhat sám na sebe a žít v divoké přírodě jsou zajímavé. Jsou ale proložené několika poněkud málo uvěřitelnými epizodami, které celkový dojem trochu kazí. Ale ani tyto části nejsou nudné, takže celkově je kniha čtivá a má spád. Konec poněkud předvídatelný, ale to mi vůbec nevadilo.

Aleš.R
03.09.2023 2 z 5

Roztomilá a naivní - třebaže překvapivě docela čtivá - vyprávěnka o hojivé síle přírody a přátelství. Možná to chce být "syrovým thrillerem o boji muže s přírodou a se sebou samým", ale spíš to působí, jako když pejsek s kočičkou vařili dort a přidali tam předvídatelnost, Robinsona Crusoa, americké béčkové akční filmy, Palánovy šumavské samotáře a hlavního hrdinu, který si furt sám pro sebe někde v lese řve.

streles
25.08.2023 5 z 5

Na to, že to byl debut autora,tak skvělý příběh.Autor pokud bude v psaní pokračovat,tak se domnívám, že bude velmi úspěšný.
Příběh přečten na jeden zátah.Šumava, poznání sebe sama, opravdové přátelství .... krásné čtení.

cornetka
23.08.2023 5 z 5

Petr se musí naučit žít v přírodě, je odkázaný víceméně sám na sebe. Postupně se mění, nejen povahově, a stává se z něj jiný člověk. Bylo pěkné sledovat jeho proměnu. Na začátku a na konci to byli dva rozdílní Petrové.
Petr se mi zdál ze začátku nevděčný za to, co pro něj Vincent dělal vzhledem k jeho situaci. Mohl si snad vybírat?
Celkově to teda byla jízda! Ale ten otevřený konec? Jak to tedy dopadlo? Co Vincent? A co Petr, když se vrací domů? Proměna je skvělý český thriller, který můžu doporučit!

Eu84
19.08.2023 5 z 5

Parádní příběh, těším se na další knihy od autora.

Maedros
07.08.2023 5 z 5

Po slabší Smrkové tišině jsem k tématu Šumavské lesy navíc ještě od českého autora přistupoval trochu s obavami.
Pan Věrný mi ale připravil tak napínavé a zajímavé čtení, že každá volná chvíle musela patřit téhle knize. Příběh o souladu člověka s přírodou a síle přátelství vás prostě chytí a nepustí. Za mě výborný autorský debut, který mohu doporučit. :)

ZUZKA28
03.08.2023 5 z 5

Příběh mě zaujal hned od první stránky, dobře se četl, Šumava, Pražák, boj se sebou samým, samota a přátelství........... no dala bych si pokračování

uzivatel01337
31.07.2023 5 z 5

Tak tohle bylo dílo. Dvakrát jsem knihu musela odložit kvůli averzi na Petra Krátkého, tak dobře je ta postava napsaná. Nakonec jsem se donutila číst dál, a jsem NADŠENÁ! Jak se z floutka a bezpáteřního pitomce stane úplně jiný člověk, jak cizí lidé dokáží pomoct v nouzi. Prostě za mě jedna z TOP knih letošního roku.

punkgirl97
31.07.2023 4 z 5

Příběh je o přežití, o boji muže s přírodou, ale taky se sebou samým. A můžu vám říct, že lusknutím prstu si uvědomíte, co všechno máme jako na dlani a nemusíme o to bojovat, jako hrdina v tomto příběhu, a tedy Petr.

Petrův příběh začíná slibně, ale nenechte se šálit, je to thriller - je jasné, že to bude mít temný podtext. A také že ano. To, co udělal si bude do smrti vyčítat, kvůli naprosté stupiditě přijít o vše. Zajímá vás co Petr udělal a zda se s tím Petr popere? Kniha má svůj název oprávněně. Petr si projde peklem a okolnosti jej donutí se změnit.

David Věrný tady krásně popisuje člověka, který přijde o vše a zbyde mu málo. Čím vším si prochází, na co všechno může narazit? Jak se s tím poprat? Dokáže se změnit?

Chyběly mi zde zvraty a nějaký moment překvapení. Respektive konec to může do jisté míry zastoupit. Je zde i akce během příběhu, kdy se děj několikrát zvrhne. A jste napnutí jak to bude dál.

Ale i tak tu knihu doporučuji milovníkům thrillerů, protože změna o krváků je určitě sem tam potřeba, autorovi se proměna člověka povedla moc hezky a určitě si další knihy ráda přečtu.

orinka3
27.07.2023 4 z 5

Na plných pět hvězdiček tomu malinko schází. Ovšem od začátku jsem věděla, že nečtu tuctový příběh. Materiálně zhýčkaný pražák Petr po procitnutí z kocoviny utíká z bytu. Obviňuje se, že v opilosti a hádce tragicky ublížil své ženě. Panikaří a záchranu hledá v hlubokých lesích Šumavy, kam ho vedou vzpomínky na dědečka. Setkává se tu s rázovitým zarostlým obrem Vincentem a jeho kamarádem, kteří mu pomáhají a postarají se mu o dokonalý úkryt v lesním srubu. Málomluvný Vincent má svá tajemství, ale bez něj by Petr zcela jistě v divokém šumavském lese dlouho nevydržel. Je docela napínavé sledovat jeho snahu o přežití v prostých podmínkách i o tom, jak se postupně učí v přírodě obstát. Autor tu píše o věcech, kterým zjevně rozumí a necucá si je z prstu. Takže podle mě jde o dobrou četbu, je tu dobrodružství, zkušenosti a na konci očekávané překvapení.;)

janina66
20.07.2023 4 z 5

No thrillerem bych to nenazvala.
Kniha se velmi dobře četla a líbila se mi.
Nedivím se Vincentovi, že "TO" včas Petrovi neřekl. Petr opravdu prošel proměnou a k lepšímu. Tušila jsem, kam se Petr vydá domů. Opravdu povedená četba, pár stran bych ubrala.

Štítky knihy

Šumava útěk lesy české detektivky

Autorovy knížky

David Věrný
česká, 1978
2023  88%Proměna

Kniha Proměna je v

Právě čtených2x
Přečtených122x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce85x
Chystám se číst104x
Chci si koupit12x
dalších seznamech4x