lutze lutze komentáře u knih

☰ menu

Stručná historie času Stručná historie času Stephen W. Hawking (p)

Všeobecně je kniha velmi konzistentní a napsaná tak, že jsou informace dávkovány postupně a vždy se k nim lze vrátit a znovu si téma/pojmy osvětlit, pokud z toho člověk v průběhu čtení vypadne. Asi neexistuje kniha, která by dokázala tak systematicky podat tak abstraktní téma.

07.06.2023 5 z 5


Deník Dity P. - Kuchařka Deník Dity P. - Kuchařka Dita Pecháčková

rozhodně skvělá kuchařka s pochopitelným popisem všech receptů. Recepty jsou doplněny komentářem kuchařky, který mi připomíná deník patnáctileté holky, která se chystá svými hyperbolami vynahradit chabou stylistiku. Nicméně, je to kuchařka a po vyzkoušení receptů nepochybuji o tom, že skvělá. Jen toho komentáře je škoda...

01.02.2020 4 z 5


Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů Monika Kindlová

Tedy...Záměr je dobrý, tradice jsou určitě téma, které je třeba akcentovat, bohužel, pokud se o ně zajímáte, tuto knihu rozhodně nedoporučuji.
Vizuální stránka je velmi povedená, nicméně i tu kazí dost chabý a zmatečný obsah a především forma, jakou je text psán. Chápu, že stylistka není v tomto žánru primární, ale u knih bych očekávala určitou úroveň.

“a když vidím, že ovoce jakoby bublá”

“Když je trochu usušeno (tedy nakrájené kousky se začnou kroutit)”

Dokázala bych mnohdy špatný slovosled a slovní vatu odpustit, pokud by kniha více vysvětlovala proč se tradice dělají a co je za nimi. Myslím, že je hezké učit se vyrábět nové věci a sdílet čas se svojí rodinou a mít všechno rád a dělat si radost a všechno dělat s láskou atd. Tato kniha je spíše komerčního motivačního charakteru a tradicí se dotýká jen pramálo.

PS: bojím se, že pokaždé když někdo řekne “ghíčko”, umře koťátko.

31.12.2019 1 z 5


Pod skleněným zvonem Pod skleněným zvonem Sylvia Plath

Ze začátku se téma jeví jako snění s mnohdy realistickým nádechem, jehož se občas dotkne stísněnost a předsudky doby, ve které se autorka pohybuje. Časem ale dojde dech, srdeční tep se zrychlí a míra úzkosti hluboko v podvědomí naroste. Zpod tohohle zvonu neuniknete, pokud knihu nedočtete.

31.12.2019 5 z 5


Mimo dosah Mimo dosah Samanta Schweblin

Zprvu rozptýlený děj, který se postupem času slévá v bizarní smyčku, která neponechá nikoho klidným. Kniha, jejíž příběh může být vykládán různými způsoby na základě povahy čtenáře...anebo ne?

19.09.2019 5 z 5


Zloděj času Zloděj času Terry Pratchett

za mě nejlepší Pratchettova kniha

19.09.2019 5 z 5


Prach, který se snáší ze snů Prach, který se snáší ze snů Louis De Bernières

Příběh z prostředí 1.pol.20.století, očekávala jsem tedy něco na styl Downton Abbey, o to věčí to zklamání bylo. Až na některé pasáže mě kniha neoslovila. Nejspíš záměrně otravně ufňukaná hlavní hrdinka která sobecky komplikuje životy všech zúčastněných. Postavy, které mě zajímaly mnohem více byly málo rozvinuté a autor se nimral v hlavní lince, která je dost mdlá. Musela jsem se nutit, abych knihu dočetla...

06.09.2019 2 z 5


Chvála pomalosti Chvála pomalosti Carl Honoré

Nejsem fanoušek knih o "změně života" "o tom, jak mít skvělý život" apod., tato kniha ale, ač se na první pohled nemusí zdát, pojednává o něčem mnohem hlubším a rozhodně stojí za přečtení.

06.09.2019 5 z 5


Mezi svými Mezi svými Amos Oz (p)

melancholické, kruté místy až krutě idylické příběhy z lidského života.

06.09.2019 5 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

moc milý a pozitivní příběh, uvěřitelné a autentické postavy, určitě doporučuji ke čtení

06.09.2019 4 z 5


Teorie podivnosti Teorie podivnosti Pavla Horáková

krásný jazyk, zajímavé myšlenky, bohužel postava hlavní hrdinky je místy velmi plytká a celé to na mě působilo jako stěžování si člověka, který je sice poměrně dost inteligentní a kreativní, ale příliš rezignovaný vůči svému životu a možným změnám

06.09.2019 2 z 5


Cit slečny Smilly pro sníh Cit slečny Smilly pro sníh Peter Høeg

prostě skvělé

07.09.2017 5 z 5