Lunďák Lunďák komentáře u knih

☰ menu

Narrenturm Narrenturm Andrzej Sapkowski

Zaklínač z doby Husitské - paráda. Zvlášť musím ocenit neskutečnou historickou přesnost a znalosti Andzejovi.
Podobnost Reinevana s Geraltem a Šarleje s Marigoltem je asi všem jasná, ale proč sakra ne. Jedině by mne zajmalo jakou měla trilogie ohlas jinde než u nás a v Polsku.

08.04.2024 4 z 5


J. R. R. Tolkien: Životopis J. R. R. Tolkien: Životopis Humphrey Carpenter

V kostce je tam o Ronaldovi vše. Některé pasáže jsou až moc zdlouhavé, ale zkušenému filologovi mohou přispět. Já jsem rád za vysvětlení výrazu Gamgee a vztah JRR ke Stromům pozdějším Entům. Člověk, který prožil průřez 20 století a setkal se s tolika významnými lidmi. Také je zde vidět jedna zásadní věc na kterou mnozí dnes tak zapomínáme. Vše chce svůj čas a není nutné být úspěšný a slavný v 20ti letech. Děkujeme za to, jak jsi některým z nás obohatil mysl a fantazii Berene.

15.08.2023 2 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Co bylo dřív Norwegian wood píseň Norwegian wood kniha. Jistě že píseň :) naprosto skvělá kniha. I když je děj ze 70 let, klidně by mohl být z 80. 90. nebo i ze současností bez sociálních sítí a elektroniky. Tóru je skvělým prototypem studenta, ve kterém se každý najde (já totálně). Vnímání maličkoství svého okolí je perfektní. Deprese? Sebevraždy? Ano je toho trochu víc, ale přátelé to je Japonsko.

07.08.2023 5 z 5


Darth Plagueis Darth Plagueis James Luceno

Můj komentář bude podobný jako u ostatních - perfektní kniha pro znalce. Doplňuje a navazuje.

25.06.2023 4 z 5


Tak to bylo, tak to je Tak to bylo, tak to je Lou Fanánek Hagen (p)

Pozoroval jsem Sahulu jak vytírá chalupářský guláš z esšusu salátovou okurkou - byl prase.

07.06.2023 5 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Jako asi jsem silně ovlivněn filmem, který je dokonalý. Kniha doplnila to, co se do filmu nevešlo za mě skvělé literarní dílo.

07.06.2023 5 z 5


Karpatské hry Karpatské hry Miloslav Nevrlý

Asi jsem byl trochu nalákán pod kouzlem cestopisu. Ale KH jsou o něčem úplně jiném než o cestování. Je to o svobodě. A ztratit se může pouze ten, kdo má cíl.

07.06.2023 2 z 5


Autostopem do Nepálu Autostopem do Nepálu Štefan Rybár

Není nad to, když se v období normalizace, kdy někteří lidé nemohli ani do Prahy dostanou dva študáci stopem do Nepálu. Vybrat si takové období, abych mohl v roce 2023 říct - jel sem stopem po Afgánistánu a Pákistánu - to už dneska zní jako když se člověk dočte, že Z a H stanovali na vrcholku pyramidy faraona Cheopse.
No jo - holt je to štěstí. Kniha celkem dobrý i když za mě je to popsáno hodně subjektivně ze zadního sedadla.

29.05.2023 3 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Já jsem opět po několikaletém čekání nadšen. Příběhy Jo Nesbo neupadají, ale jsou čím dál tím napínavější a skvěle zpracované. Co jediné mi vadí - že moje oblíbené postavy stále umírají, ale to jsem si mohl už po těch 13 dílech zvyknout - ale nezvykl. HH na zdraví.

12.05.2023 5 z 5


Huttský gambit Huttský gambit Ann Carol Crispin

Nejlepší díl celé trilogie - asi jako ve filmech SW - Empire stikes back :) nejvíce jsem byl nadšen podrobným popiusem huttské kultury.

12.05.2023 5 z 5


Úsvit rebelů Úsvit rebelů Ann Carol Crispin

Sice jsem za tuto trilogii dal v roce 2023 neskutečné peníze a bylo hrozné to schánět po celé republice. Ale jako skalní fanda původních no-Disney SW jsem nadšen provázaností a návazností na IV New Hope.

12.05.2023 4 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Jedno větou: Buďme rádi za to, kde žijeme a přestaňmě si ku*a stěžovat !!!

21.02.2023


Léčka v ráji Léčka v ráji Ann Carol Crispin

Odhodlával sem se skoro půl roku než jsem zainvestoval do posledních knih SW, které mi chybí. Když jsem zjistil, že mě Trilogie o Hanu Solovi výjde cca na 3500,- dost jsem se zhrozil. Ale vlastně jsem s potěšením zjistil, že mi v knihovně zatím uzrál poklad předešlých autorů SW (Luceno a Zahn).
Léčka v ráji - jedním sloivem a jedním dechem paráda. Nejzajmavější na tom je, že za 234 stran nepadne ani slovo o Síle nebo rytířích Jedi a sklaní fanoušek světelných měčů čte stejně dál. Paráda - jen škoda že není udělaný dotisk, aby si to lidé mohli přečíst bez nutnosti brát si úvěr :D

21.02.2023 5 z 5


Kukuczka Kukuczka Dariusz Kortko

O Jurkovi jsem se dozvěděl teprve z knihy Eda Viesturse a je opravdu škoda, že veškerou slávu vždy sklízel mocný Yetty Reindholm Messner. Kukušák musel zápasit s neustálým negativním postojem PLR, nedostatkem všeho (jazyk, peníze, vybavení, jídlo, zkušenosti). Ale byl to medvěd, který vše překonal a zemřel tak jak žil. Osobně nemám moc knihy od Messnera příliš rád a je až zvláštní jak si na něj mnoho horolezců stěžuje. Pan Messner přichází, my stavět stan pro pana Messnera, největšího hotolezce.
Messner byl a je pouze důkaz toho, že bez sponzorů a mezinárodní podpory, skončíš vždy druhý :(
Kniha skvělá. Nádherné fotografie.

06.10.2020 5 z 5


Na vrchol žádné zkratky nevedou Na vrchol žádné zkratky nevedou Ed Viesturs

Poté co mě velice tvrdě zasáhl film Everest, sem se začal po "Tragédii na Everestu v roce 1996" trochu více zajmat. A několikrát bylo jméno Ed Viesturs a jeho kniha citována právě po této tragédii. Začetl jsem se bezmála po pár slovech. Do té doby jsem prakticky znal jenom Hillaryho, Herzoga, Františka Němce a Tomáše Holého :)
Ed mě dostal svým neobyčeným životem. Také mě poklidně navedl na knihy Reindholma Messnera (který ale není tak lákavý). Knihu bych doporučil jako sebemotivující tréning na to, když chcete se svým životem něco dělat. A také dokazuje to, že nemusíte mít ve 30 všechno, ale že všeho se dá dosahnout postupně. Dalším mím osobním summitem bylo to, že jsem Eda kontaktoval přes email a ten sympatický chlapík si na mě udělal čas a odepsal mi již několikrát. Takže za mě: lepší motivace než Rockyho soundtack pro trénink.

29.09.2020 5 z 5


Zen a umění údržby motocyklu Zen a umění údržby motocyklu Robert Maynard Pirsig

Já se přiznám, že jsem si tuto knihu koupil pouze proto, že Stale Aune ji v knize Jo Nesbo-Policie nebo snad Žízeň doporučuje Harry Holeovi :)
Každopádně některé pasáže jsou hodně nudné, ale některé zase mají hluboký smysl. Mně nejvíce zaujala tato myšlenka:

Jak se stát perfektním malířem?!
Buďte perfektní a prostě malujte!

Jelikož nejsem filozof, ta podstata s Faidosem mi trochu uniká. A nejvíce mě rozčiluje ten jeho syn. Divím se, že ho tam nenechal na pospas vlkům a medvědům.

29.09.2020


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Stroze, rychle a žádná velká alegorie. To je ve zkratce Cormac. Když jsem svoji kamarádku slyšel ve vlaku vyprávět, že se ve své disertační práci specializuje na Cocmaca McCarthy, přiznám se, že jsem do té doby (2018) ani ntušil, že někdo takový existuje. Viděl jsem ovšem filmy Tahle země není pro starý a Všichni krásní koně. Ihned jsem nelenil a zakoupil si na tu dobu dosti drahou knihu Cesta na doporučení vítězů "pulicerky" s hrůzou jsem po rozbalení zjistil, že jsem dal 600,- za 180stránkovou brožuru s moc pěkným přebalem. Tak jsem kamarádce hned volal, jestli náhodou Cocmac ještě neudělal víc dílů protože se přece pulicerka nedává za brožuru.
Ovšem po začtení, které trvá cca 10 prvotních slov, se člověk vrací a vrací k těm slovů a souvětím, které ho tak zvláštně a nepříjmeně mrazí a s jistou dávkou deviance se vrací v představě těch surových výplodů, které tvoří pouhá slova jako: dětské tělíčko na rožni či lidská spižírna (jatka). Každopádně klobouk dolů. Cormac je příkladem toho, že někdy méně je i více pane autore Hry o trůny :)

29.09.2020


Suttree Suttree Cormac McCarthy

Naprosto chápu, že po pár stránkách člověk tuto knihu odloží, protože ho nebaví. Já jsem se naopak v hlavním hrdinovi ihned uviděl a naprosto jsem s ním musel souhlasit. Skvěle vykreslené pocity a hlavně ta neskutečná špína středovýchodu. Dokud autor neuvede rok ve kterém se děj odehrává, čtenář se může domnívat a představovat si několik různých časových období.
Siuttree je plný zajmavě vykreslených postav jako je třeba Indián připravující želví polévku či rodina mušlařů. Nevím proč, ale malinko jsem tam cítil nádech Kinga v tajuplném vyprávění. Také, kdyby nebylo řečeno, že hlavní postavě je něco přes 30, klidně bych si ho dokázal představit jako 55-65 letého pána.

25.09.2020


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Při osvobozování vesnice Kalmyky se člověku opravdu nedělá dobře.
Ale ruku na srdce, pokud jste někdy mluvili s člověkem na výhodě, který zažil či zažil vyprávění o válce - tato knížka je jen slabý odvar silného bujónu. Mám příbuzné v Bělorusku a při vyprávění se každému začnou ježit chlupy na zátylku.
Člověk je hodný a čestný, bohužel lidi jsou svině.

25.09.2020


Kaviár Kaviár Inga Saffron

Tuto knihu jsem dostal doporučenou od Prof. Martina Flajšhanze a vskutku pro přiznivce chrupavčitých ryb je tato kniha velice cenná.

25.09.2020