Huttský gambit

Huttský gambit https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18780/bmid_huttsky-gambit-CAC-18780.jpg 4 84 9

Druhý román z trilogie, která odkrývá dosud nevyprávěný příběh o mládí Hana Sola. Tyto knihy, časově spadají do doby pře klasickou filmovou trilogií Star Wars a zachycují dospívání nejslavnějšího podvodníka, pašeráka a zloděje v galaxii. Han Solo, kdysi nejzářivější hvězda Imperiální akademie, je nyní v očích Imperiálního loďstva vyvrhelem. Nalezl však věrného přítele v bývalém wookieeském otrokovi jménem Chewbacca, který se Hanovi zavázal dluhem života. A Han bude potřebovat veškerou pomoc, kterou se mu podaří získat, neboť ylesianští Huttové vyslali obávaného námezdního lovce Bobu Fetta, aby muže, který zklamal jejich důvěru, vystopoval a dopadl. Han a Chewie se však ocitnou v mnohem větším nebezpečí, když pronajmou své služby huttským zločineckým bossům Jiliacovi a Jabbovi. Tento krok je totiž vrhne doprostřed zápasu mezi Impériem a gangem stojícím mimo zákon, v němž i vítězství může znamenat smrt!... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The Hutt Gambit , 1997


více info...

Přidat komentář

Zak66
21.11.2023 5 z 5

Druhá kniha trilogie, Huttský gambit, je naprosto úžasné pokračování. Opět to neskutečně obohacuje příběh Hana Sola a hlavně tu postavu jako takovou. Jinak obecně se skvěle pokračuje v ději a jsou zde skvělé postavy. Je zde mnoho nových či starých postav a všechny krásně zapadají do příběhu. Také tato kniha pěkně obohacuje svět Star Wars. Např. tu jsou hodně rozebíráni Huttové, je tu představen život pašeráků či se zde mihnou i postavy z jiných děl. A co musím opravdu vypíchnout je závěr knihy. To byla prostě bomba. Převelice si tuto sérii užívám a jsem hodně natěšený na třetí díl!

Lunďák
12.05.2023 5 z 5

Nejlepší díl celé trilogie - asi jako ve filmech SW - Empire stikes back :) nejvíce jsem byl nadšen podrobným popiusem huttské kultury.


StarPopcorn
17.05.2020 5 z 5

Přečteno za chvíli, je to super kniha, ve které se člověk dozví víc o kultuře Huttů

l.e.d
20.01.2020 3 z 5

Tak dočteno a mohu říct, že je to lepší než díl první.
Han trochu zestárnul a minimálně pro mě velké plus je, že není na každe stránce "miluju tě, miláčku"
Pašeráci a piráti jsou tu sice trochu jako banda skautíků, ale tak proč ne (společný nepřítel...).
Co mě ale mrzelo, že nebyl využit ani potenciál nájemných lovců. Aspoň oni mohli knihu trochu přitvrdit.
Uvidíme co bude dál, ale čekal jsem od knih z podsvětí SW něco víc.

Metla
12.08.2019 3 z 5

Tak jo, Ann Carol Crispin dostala druhou příležitost přesvědčit mě, že svými spisovatelskými kvalitami kráčí ve stopách nekorunované sci-fi královny C.J. Cherryh. "Překvapivě" nepřesvědčila. Star Wars jsou samozřejmě popcorn, ulepený pohádkovou young adult omáčkou, kde je vše podřízeno dobrodružství a na věrohodnost se nehraje. Přesto by románové postavy nemusely být tak ploché, dialogy strojené až hloupé, zápletka nenápaditá + plná logických kopanců, popis prostředí minimální a atmosféra řidší než průjem.
Nehodlám vyčítat černobílost, na té je založena celá sága, nicméně společnost pašeráků nabízela možnost (bohužel opomenutou) vnést do příběhu a charakterů taky něco odstínů šedi, aby Han a jeho přátelé tolik nepůsobili jako Mirek Dušín s Rychlými šípy.
Navzdory mrmlání vidím mírný posun k lepšímu ve srovnání s prvním dílem: "Huttský gambit" je čtivější, Hanovy vztahy ubraly na zdlouhavém pitvání a patetickém vzdychání, Star Wars kulisy byly využity hojněji - například se dozvíme více o tlustých slimáčích obchodnících Huttech nebo o Imperiální flotile.
Autorka zanechala dost otazníků do třetího dílu série a pokud mi vydrží mozkový útlum, možná si „Úsvit rebelů“ přečtu. Pravděpodobně však raději sáhnu po nějaké zábavnější oddechovce. 55%

DarthSoren
14.04.2019 5 z 5

Po prvním dílu - Léčka v ráji - jsem měl vysoká očekávání. A Huttský Gambit je splnil do puntíku a přidal ještě něco navrch! Opravdu úžasné. AuroN už velice hezky shrnul vše podstatné co se příběhu týče, takže navážu jenom tím, co se mi líbilo nejvíc. Prvním bodem je pohled do struktury huttských kajidiců, resp. kartelů chcete-li. Dovídáme se mnoho informací jak ze života huttů, tak o fungování jejich "podnikání". Druhým bodem je Nar Shaddaa a přidružené pašerácké teritoria. Opět krásné představení života pašeráků, s tím, že množství z nich (a nejenom z nich) se objeví i v jiných příbězích univerza Star Wars. Těch referencí je zde opravdu spousta, že jsem si z toho málem stříkl do textilu :) Dál můj výčet zahrnuje samozřejmě Millenium Falcon - ano, konečně jsme se dočkali a setkali se s legendárním Sokolem. Pro ty, co rádi zabřednou hloubějc do expanded universe je zde droid Vuffi Raa, jenž není tak docela obyčejným droidem (teď uvažuju, jestli mám upozornit na Silentium, Yuuzhan Vongy a Landovi povídky nebo ne... tedy... hups). No a nakonec musím upozornit na skvělou vesmírnou bitvu v samém závěru, která se autorce opravdu povedla. Ano, jistý nájemný lovec není nejsilnější stránkou knihy, ale zas tak moc mě to nemrzelo. 5*

AuroN
31.08.2018 4 z 5

Druhý díl parádní trilogie o Hanu Solovi úspěšně navazuje na svého předchůdce a je tak velmi výpravnou a zábavnou knihou z vesmíru Hvězdných válek, co se starého kánonu týče. Příběhově jsme se posunuli o asi pět let dopředu - konkrétně do doby krátce po ukončení Hanovi kariéry u Impéria a máme tak možnost vidět zase trochu jiného Hana Sola - o mnoho podobnějšího tomu, kterého dobře známe z filmů. Od prvního dílu se Huttský gambit liší zcela jistě jakýmsi širším a propracovanějším konceptem, který kupodivu velmi dobře funguje, při čemž je stále zachováno kouzlo čtivosti a výpravnosti. Je tam mix dobrodružství, humoru, v pozdější fázi děje pak i trochu mafiánské literatury a mnoho dalšího. To vše je doplněno fungujícími, novými i původními charaktery včetně očekávaného Chewbaccy nebo Landa Calrissiana (i když zrovna u něj si nejsem jistý, jestli autorka věděla, jak jeho postavu uchopit)

Všehovšudy tedy lze říct, že druhý díl dosahuje kvalit prvního a dost pravděpodobně jej i v několika aspektech překonává. Neuškodilo by mu trochu více akce a méně pasáží s jistou ženskou postavou, ale to rozhodně není nic, co by románu nějak škodilo, to určitě ne. Pasáží s Briou není mnoho a méně akce nakonec kompenzuje epická a perfektně psaná závěrečná bitva filmových rozměrů. Sem tam se občas vyskytují drobné "přešlapy", ale ty se snadno odpustí neboť opravdu nejsou žádnou překážkou ve čtení. Při psaní zjišťuji, že se jimi ani nechci zabývat. Dobrá kniha - doporučuji.

+ poutavý pašerácký příběh
+ uvěřitelné a až na výjimky dobře napsané postavy
+ kouzlo z předchozí knihy neopadá

- Bria Tharen - její postavu bych krom jedné určité části ke konci knihy úplně vyškrtnul
- celkové vystižení jistého námezdního lovce (není úplně chyba autorky)
- zvláštní ztvárnění postavy Landa

celkové hodnocení: 80%

Palorizek85
17.01.2018 5 z 5

Výborné - mnohem lepší než nové SW filmy...holt kniha je kniha.

frantisek6180
01.07.2017 5 z 5

Další skvělá kniha ze světa SW, z mého pohledu jí nic nechybí.

Štítky knihy

Star Wars

Autorovy další knížky

Ann Carol Crispin
americká, 1950 - 2013
2005  85%Léčka v ráji
2005  85%Huttský gambit
2005  86%Úsvit rebelů
1996  84%Čas pro včerejšek
1993  83%Syn včerejška

Kniha Huttský gambit je v

Přečtených126x
Doporučených10x
Knihotéce76x
Chystám se číst17x
Chci si koupit17x
dalších seznamech4x