LucyEcstasy LucyEcstasy komentáře u knih

☰ menu

Nejhorší mazlíčci na světě Nejhorší mazlíčci na světě David Walliams

(SPOILER) V této knize není nic nemožné. Najdeme tu nadzvukovou želvu, poníka, který umí kreslit obrazy jako Picasso nebo si můžeme ochočit medvěda.

David Williams je známý svými ztřeštěnými, bláznivými knihami. Jsou i velice originální, barevné a plné ilustrací. Jinak tomu není ani u Nejhorších mazlíčků.

Uvnitř se skrývá 10 prazvláštních i (ne)obyčejných mazlíčků, kteří nějakým způsobem vyčuhují z běžné zvířecí terminologie. Zda v dobrém či špatném, zaleží na čtenáři. Rozhodně se ale nebudete nudit.

Jazyk je tu velmi jednoduchý a nenajdeme tu ani příliš mnoho textu. Osobně bych knihu viděla od 7/8 let. Každá kapitolka je krátká a i font písma se tu obměňuje.

S knihou si hezky nakladatelství Argo graficky vyhrálo a je to pastva pro oči. Já mohu Mazlíčky doporučit, pokud hledáte něco vtipného a oddechového.

16.04.2024 4 z 5


Nemé hlasy Nemé hlasy Adam Kováčik

(SPOILER) Tento příběh nás zavede k Babie hoře a oravskému folklóru. Náš hlavní hrdina se vrací do vesničky svého dědy, který záhadně zmizel. V chalupě najde jeho deníky, kde objeví kresbu, kde cosi s lebkou jelena stojí mezi stromy. O co se jedná?

Upřímně první čtvrtinu knihy jsem trochu trpěla, protože mi nešlo se začíst a pomalu jsem netušila co čtu. Ale od doby příjezdu do vesnice to bylo něco jiného.

Postupně nám tu graduje napětí, nepříjemná atmosféra a nevysvětlitelné jevy. Mrazení v zádech je tu na místě. Autor si s tímto aspektem parádně vyhrál a číst knih u v noci byla výzva i pro mě. Navíc inspirace ve folklóru? Miluju.

Postav tu není mnoho a troufám si říci, že některé vás i překvapí svými zvraty. Já bych možná ocenila, kdybych měla možnost poznat hlavní protagonisty více do hloubky. Byli fajn, ale nevytvořila jsem si s nikým žádné pouto, jak jsem je poznala pouze povrchově.

Jedna věc mi ale trošku nesedí. Jedna oslava se odehrává těsně před Dušičkami a ve vesnici sněží. Děti al při té události vesele běhají bosé. To bych označila za takové malé mínus, protože si to nedovedu představit.

Hodně mi styl psaní a celkový dojem z knihy připomíná pana Kariku. Pokud tedy máte jeho knihy rádi, určitě sáhněte i po Adamu Kováčikovi. Já se určitě podívám i po zbylých knihách autora.

14.04.2024 4 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

(SPOILER) Tuhle knihu jsem četla ve velmi krátké době po Dědině a Vránách a na chvíli si musím od této autorky dát pauzu.

Ne, že by její knihy byly špatné, ba naopak, ale všímám si velké podobnosti u chování postav a vývoje děje, respektive gradace.

Pláňata jsou čtivým kousek, kde se postupně seznamujeme s Pavlínou a její rodinou. Hlavní protagonistka je tu dítě, které je nevinnost sama. Je to citlivá vnímavá dušička, která žije v rodině, kde jsou (odlehčeně řečeno) složité vztahy. Opět jsem tu našla nesympatické rodiče, ale tohle autorka umí. Vykreslit psychologii postav tak, že ten kdo je záporák, tak ho tak budete vnímat. Pavlína se setká s tvrdou realitou každodenního života a je "nucena" předčasně dospět. A tyto traumata si nese i do dospělosti.

Máme tu opět silný melancholický sychravý příběh, kde je atmosféra vykreslena bravurně. Odráží tehdejší dobu a věřím, že spousta lidí si nějakou formou zavzpomíná na dětství (ne hlavním námětem knihy).

Celkově se jedná o zdařilé dílo a u Petry Dvořákové jsem zatím nikdy nesáhla vedle. Nicméně na plný počet bodů to nevidím, ale pouze z důvodu, že jiné knihy mi přišly zajímavější.

24.02.2024 3 z 5


Orgie v chomoutu Orgie v chomoutu Carlton Mellick III

(SPOILER) U tohoto autora mám ráda jeho nápady. Co kniha to něco neuvěřitelného, bizarního, bláznivého. Nejinak tomu je i tady. Tentokrát se rozhodl zapojit téma svatby, dětí a procesu těhotenství. Takže vlastně běžný koloběh života přetvořil do něčeho výstředního.

Vznikla z toho Dokura, která je Usagi. Žena s více jak dvěmi bradavkami, která jako vám jako důkaz nehynoucí lásky ukousne prst, aby si z něj udělala přívěšek na krk. Co dostanete vy? Vás jenom popálí značkou otisku její vulvy. A to počkej jak dopadnete počas těhotenství.

Náš "hrdina" si na Dokuru nepamatuje a ani to, že ji udělal dítě. Ze zhýralého života se buď stane vězněm či otcem. Projde tu velice rychle proměnou a to je možná věc, kterou bych vytkla. Nedovedu si představit, že bych se za tak krátkou dobu smířila se svým osudem a neudělala nic, abych to zkusila změnit. Protože jediné, co tu manžel Dokury zkusil, tak chodil volat svému kamarádovi a čekal, jestli to nějak vyřeší. Třeba takový pokus o alespoň jeden útěk by byl fajn.

Autor si tu neskutečně pohrál s detaily, vzhledem jak krátká je to kniha. Vymyslel celou novou rasu včetně její historie a zvyků či nové zákony v lidském světě, které chrání především děti a rodinu. Trochu mne mrzí i to, že jsem nepoznala více prostředí, kde se příběh odehrává. Většinu času totiž strávíme v hnízdě, rozuměj posteli.


Je to čtivé, zvrácené, ale to od Mellicka očekávám. Bavila jsem se, kroutila jsem hlavou.
Skvělý knižní zážitek s drobnými věcmi, které bych pozměnila, ale i tak to vidím na 3,5/5

23.02.2024 4 z 5


Volání tučňáků Volání tučňáků Hazel Prior

Je tu volné pokračování románu Dáma a tučňáci, který byl kouzelný. Očekávání jsem tudíž měla vysoké a narazila jsem.

Opět se tu setkáme s Veronicou, jejím vnukem Patrickem a Terry. Všichni zůstávají takoví, jaké si je pamatuji z předchozí knihy. Tady sledujeme několik osudů a cest, které se později propojí.

Kniha je čtivá, Veroničin humor je super, ale už to prostě není ono. Některé pasáže a vývoj děje mi přišel "na sílu" psaný. Rozuzlení celé knihy mi přišlo jako jedno velké klišé.

Co jsem si užívala, tak byl popis prostředí, kdy jsme se ocitli u tučňáků. To se povedlo. Dále taky linka, kde se objevovala Daisy a byla ukázána dětská nevinnost a pozitivita.

Celkově jsem byla mírně zklamaná a za mě je to prostě průměr. Bohužel.

22.02.2024 3 z 5


O kolečko víc O kolečko víc David Lauda

Čtveřice kamarádů, jeden dospělák a velice inteligentní francouzský buldoček se vypraví zachránit Pšoukovice před zlotřilým Shakesmelounem!

Že vám to přijde jako ztřeštěná pohádka? Ono taky je. David zde vytvořil něco, co jsem v životě nečetla. Stejně jako u jeho Jednorožce.

Jedná se o bláznivou, vtipnou knížečku, kde máme hendikepovaného Vincenta a jeho JATKA. Ne, neumírá se v nich, ale jelikož je to tajné, tak vám nemůžu vysvětlit, co přesně to je. To se musíte dočíst.

Nicméně Vincent často sní o dobrodružstvích a na jedno se s ním vydáme. Máme tu neúspěšného spisovatele Shasmelouna, který se rozhodne zničit všechny knihy v Pšoukovicích, aby všichni četli jen jeho díla. Podaří se ho zastavit?

U téhle knihy je znát, že je mířená na děti. Krátké, úderné věty, bez zbytečně dlouhých popisů a odboček od hlavního děje. Velkou roli hrají i krátké kapitoly a jednoduchost textu.

Co se mi ale nejvíce líbilo byla ta fantazie použitá uvnitř. Tam si vaše představivost bude libovat a nejedenkrát se zasmějete. Mě dostal ředitel školy vášnivě tancující na hudbu Shakiry či terapeutická miniprasátka (jedno takové by se mi hodilo domů).

Celkově se s knihou nebudete nudit. Autor umí trefně vystihnout dané okamžiky, udrží vás v napětí a navíc vám dá i něco víc.

Je velká škoda, že obě knihy Davida nejsou více vidět, protože za mne za to stojí.

21.02.2024 4 z 5


Tisíc polibků Tisíc polibků Tillie Cole

Tisíc polibků je kniha pro fanoušky titulů Hvězdy nám nepřály či Pět kroků od sebe.

Rune a Poppy se znají od pěti let. Od první chvíle vi, že v budoucnu z nich bude něco víc než nejlepší kamarádi. Jeden bez druhého jsou jako tělo bez duše a jejich spojení je něco neuvěřitelného. Jejich láska je hluboká, křehká a spalující. Dokud se Rune neodstěhuje. Od tohoto okamžiku není nic jako dříve.

Já osobně očekávala vtipnou oddechovku s kapkou klišé a naivity. Spletla jsem se. Máme tu citlivý příběh, v kterém se řeší nejedno těžké téma a kdy i já uronila pár slz. A to už u druhé kapitoly.

Poppy je snílek a každým coulem pozitivní osoba. Je také empatická, přátelská a silná žena. Rune je..miláček. Já si ho zamilovala víc jak Poppy. Severský drsňák, viking, lamač srdcí, který má ale oči jen pro tu jednu jedinou. Prostě úžasňák.

Kniha je roztomilá, je nepopsatelná. Má kouzlo, které vás chytne a nepustí dokud nedočtete. Jedinou výtku, kterou mám je bonusová kapitola v tomto novém vydání. Za mne by tam vůbec nemusela být a nic by se nestalo. Od takových kapitol čekám to finální “wow, které se nedostavilo.

Celkově u knihy prožijete všechny možné emoce a autorka umí skvěle tento prožitek umocnit.

20.02.2024 3 z 5


Za pět minut zvoní Za pět minut zvoní * antologie

Máme tu další tvorbu několika známých i neznámých (pro mě) lidiček, kteří spojily své síly a pokusili se čtenáře navrátit do školních lavic.

Objevují se tu různé žánry - román, romantika, detektivku, ale i horor, nebo alespoň na mne tak Slabý kus působil. Díky této rozmanitosti si každý přijde na to své.

Přečteno jsem měla za jedno odpoledne, jelikož všechny povídky jsou kraťoučké. Jako celek mne Za pět minut zvoní bavilo a nenašla se ani jeden příběh, který bych hodnotila hůře než třemi hvězdičkami z pěti. Vypíchnu vám mé top.

První musím zmínit Samozřejmě byl čtvrtek od @szabi.writers . LGBT povídka s nádechem melancholie. Holky tohle prostě umí a bylo to opět geniální.

Další je Tajemství od @novotnyalda . Tady máme YA thriller, kde se odhalí děsivé tajemství. Nečekala jsem zvrat, který si na nás autor vymyslel.

Zmínit tu musím i Vzkaz na lavici od Lenky Poláčkové. Zavede nás k jedné stare lavici a vzkazu na ní. Dva kluci se chystají vydat za dobrodružstvím.

Celkově jsem naprosto spokojena. Střídání žánrů, tudíž i vztahu k dané povídce, změna nálady - užila jsem si knihu všemi doušky. Zároveň všechny k sobě ladily a doplňovaly celkový zážitek s návratem do školních let.

Po jazykové stránce nejde o žádný složitý text. Není to žádná vyšší literatura, ač se párkrát najdou otázky k zamyšlení. Je to pouze kniha na uvolnění, zábavu a odpočinek.

20.02.2024 3 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Tohle je již třetí kniha Terky a za mne je nejzdařilejší.

Za poručíkem Tomášem Vyskočilem přijde jeho kolega a prosí ho o pomoc při podivném úmrtí jeho kamaráda. Když se v tom začnou hrabat, zjistí, že někdo nechce, aby se tento případ vyřešil.

Co se mi hrozně na této knize líbí jsou postavy. Všechny, včetně zločinců. Jsou tu totiž propracované, poznáme jejich pohnutky, myšlenkové pochody, v podstatě s každým projdeme jednotlivý krok po kroku až do cíle.

Každý ve mně vyvolal přesně to, co měl. Když mě někdo měl štvát, štval mě a naopak. Cítila jsem tu vztek, lítost, souznění, bezmoc, ale i pozitivní emoce.

Dceřinu kletbu jsem nemohla odložit a hltala jsem jednu stránku za druhou. Napětí se tu stupňovalo a vygradovalo v okamžik překvapení, který jsem nečekala.

Celkově jsem nadmíru spokojená a nemůžu se dočkat, kam nás Terka zavede příště.

20.02.2024 4 z 5


Kolébky Říše Kolébky Říše Jennifer Coburn

Víte co byl program Lebensborn? Že ne? Představte si domy, kde dívky fungovaly jako rodičky. Cílem bylo totiž zalidnit Německo "árijskými dětmi". Dále tam taky bylo adoptováno spoustu dětí, které byly odebrány rodičům z okupovaných zemí, které splňovaly vzhled německého obyvatelstva. Byl to pěkně odporný program.

Autorka se tu inspirovala těmito událostmi a také lidmi, které potom použila v tomto příběhu. Je znát její badatelský průzkum, protože tehdejší doba je propracována do detailu a odpovídá historicky, jak má.

Setkáme se tu s třemi odlišnými ženami, které spojí porodnice Heim Hochland. Hilde je typickou představitelkou ženy, které vymyly mozek a je nadšená, že může rodit děti pro Říši. Jenže pak se setká s krutou realitou života. Ne, že bych jí přála něco zlého, ale to jak dopadla, ve mně zanechalo zadostiučinění. Gundi byla zase těhotná slečna, která byla součástí odboje. Jak nebezpečné pro ni bylo být v takové porodnici si umíme představit. Zbývá nám Irma, která nejdříve byla zastáncem nového Německa, ale později vystřízliví. Každá má svou úlohu a kdyby jedna z nich v Kolébkách Říše chyběla, tak by příběh nebyl ucelený. Což vysvětluje autorka i v doslovu.

Celkově se jedná o velmi silný čtivý příběh, kde se setkáme s krutostí, nelehkými situacemi, odhodlání, odvaze, naději. Proto pokud vám vadí citlivá témata, připravte se na tuto knihu pečlivě. Za mne se jedná o skvělé dílo, ke kterému s určitě někdy vrátím.

20.02.2024 4 z 5


Vývrat Vývrat Tove Alsterdal

Po dlouhé době jsem sáhla po severské krimi. Dokonce by měla být nejlepší v roce 2021. S tím se ale neztotožňuji.

Vývrat jsem dvakrát rozečetla a po cca 50 stránkách ho vždy odložila. Napotřetí se mi ale podařilo příběh přečíst a ve finále bych ho označila za fajn thriller.

Máme tu vraždu, kdy to vypadá, že syn zabil svého otce. Nepřidá tomu ani jeden starý odložený případ, který je s Olofem spojený. Stane se hlavním podezřelým. Na povrch se ale postupně dostává pravda, která ovlivní nejeden život.

Ze začátku jsem si musela zvyknout na styl psaní, na kterém je vidět, že se jedná o severskou zemi. To byl i důvod mého odkládání. Později ale Vývrat nabral spád a o zvraty nebyla nouze. U vyšetřování jsem sledovala každý krůček, který rozpletl zápletku, kterou jsem neodhadla.

Moc se mi líbil vztah Eiry a jejího bratra. Ale jinak postavy byly nemastné neslané a poznala jsem je víceméně povrchně, což je velká škoda. Nenašla jsem si k nikomu vztah.

Celkově věřím, že kniha není pro každého, ale když už sáhnete po Vývratu, mohli byste být spokojeni. Navíc se jedna o příběh inspirovaný skutečnými případy.

20.02.2024 3 z 5


Město nad městem Město nad městem Lucie Brejšová

Autorka nás zavede do mé vysněné destinace - Brazílie. Náš hlavní hrdina se sem vrací na určitou dobu a při ní začne pátrat po minulosti svého pradědečka, který má původ v české pivovarnické rodině.

V téhle knize najdete vše - lásku, přátelství, sílu slov, rodinu, dobré jídlo, pití, cestování a mohla bych tu psát ještě do Vánoc. Město nad městem má jedinečnou atmosféru, kterou autorka perfektně vystihla a vykouzlila. Lucie Brejšová má jedinečný talent na popisy prostředí a vdechnutí života příběhu, který prožíváte společně se čtením.

Jelikož mám sama období, kdy tvořím rodinný rodokmen, tak jsem byla nadšena z tématu, který tu je předložen. Některé postupy sama používám, tak to bylo takové úsměvné, že si mne titul našel v tomto čase.

Ač se tu nachází delší popisné pasáže, nemusíte se bát, že by děj byl zdlouhavý. Naopak kniha plyne a je to příběh, který na který si udělejte čas a vychutnejte si ho, jak nejlépe můžete. No a samotnému "hrdinovi" budete, pravděpodobně jako já, fandit až do samého konce.

14.02.2024 4 z 5


Bazár démonov Bazár démonov Pavel Chodúr

(SPOILER) Artur Kobayashi.

Kdo to je? To je tak trochu podivín, za kterým se otočí nejeden člověk. Má každé oko jiné, a svým vzezřením nepůsobí úplně dobře. A něco nebo někoho hledá.

Potom tu máme Sarantosa Petrakise, který se nově přestěhuje, přestaví si byt dle svých představ a žije běžným životem. Dokud nepozná tři bytosti - Boo Haga, Shaitana a Kitsune.

Osobně jsem ráda, že jsem je nepotkala. Jsou to totiž záporáci našeho příběhu. A chtějí přivést na svět něco horšího než jsou oni.

Musím přiznat, že prvních 50 stránek jsem se docela špatně orientovala, ale potom vše začalo do sebe zapadat a pak už nešlo odložit. Kniha je rozložena do několika částí a a poté krátkých kapitol. Děkuji autorovi za intermezzo, kde čtenářům představil démony, kteří se objevují v příběhu. Na závěr tu máme napůl otevřený konec, který mne nalákal na pokračování.

Vyprávění je tu velmi jednoduché a nijak výrazně se neodbíhá od hlavní linky. Jen se sem tam podíváme na jiný pohled než Sarantosův. Máme tu unikátní entity, Bratislavu, mytologii a cestování po Evropě.

Celkově jsem z knihy nadšena, ale k plnému počtu bodů mi cosi chybělo. I tak bych Bazár démonov zařadila do předních příček letošních přečtených knih.

14.02.2024 4 z 5


Dívka v mlze Dívka v mlze Barbora Bernátová

(SPOILER) Dívka v mlze - Barbora Bernátová

Pokud chcete kriminalistu, který vám bude pít krev, tak sáhněte po tomto titulu. :D

V chatové oblasti dva mladíci najdou zavražděnou ženu. Pomalu se tu rozplétá pavučina tajemství z minulosti. A tento případ dostala na starost dvojice detektivů - David a Ema.

Nejvýraznějším prvkem v této knize jsou rozhodně postavy. David vám poleze na nervy. Je arogantní, sukničkář, lhář, egoista, jednoduše bych ho označila sprostým slovem. Ale paradoxně jsem si ho na konci oblíbila. Ema působí jako křehká květinka, ale je svérázná a umí se ohnat lokty.

Věřím, že pro mnohé milovníky thrillerů, bude Dívka v mlze zklamáním. Mimo psychologii postav se tu klade důraz i na vztahovou linku. Vyšetřování tu sice probíhá taky a o zvraty tu není nouze, ale silněji vystupují již zmíněné věci výše.

Jelikož jsem věděla, co očekávat, tak mi to nijak nevadilo. Štval mě ze začátku akorát David. Byla to jednoduchá oddechová kniha, která nenadchne, ale ani neurazí. Do dalšího dílu se ale pustím, protože mne zajímá, jak se určité věci vyvinou dál.

27.01.2024 3 z 5


Skutečné zločiny v Praze a okolí Skutečné zločiny v Praze a okolí Vilém Žák

Skutečné zločiny v Praze a okolí - Ivana Žáková, Vilém Žák

Tento podzim vyšlo spoustu titulů s tématikou true crime a já, jako správný zločinožrout, jsem si nemohla ani jednu nechat ujít.

Ivanu Žákovou můžeme znát již ze Skutečných zločinů na Ostravsku. Tentokrát se pustila do našeho hlavního města a jeho okolí.

Tentokrát tu máme 17 případů, které jsou známé i neznámé, staršího data i ty, které se staly nedávno. Osobně se mi nejvíce líbily - Příliš mladý vrah, Zločin zmateného naháče a Smrtící hlasy.

Je tu znát, že oba autoři se živí novinařinou. Kapitoly působí jako delší články, kde ve zkratce, ale hloubce poznáme každý čin. Některé pasáže jsou zvýrazněny, nechybí obrazová příloha a celkově bych knihu srovnala s lepší tvorbou Lucky Bechynkové.

Myslím si, že tahle kniha je vhodná pro nahlédnutí do světa zločinců a seznámení se s historií kriminality v Praze. Za mne je to nadprůměr, který je čtivý a bavil mě.

25.01.2024 3 z 5


Klubovna Naděje Klubovna Naděje Tomáš Paprštein

Klubovna naděje - Tomáš Paprštein

Tahle kniha by měla být ve všech školských zařízeních, dětských psychologů a přečíst by si ji měl každý, kdo se dostane do blízkého kontaktu s dětmi.

Tomáš je za mne velice odvážný mladý muž, který prožil něco hrozného - pohlavní zneužití. Sebral veškerou svou sílu a odvahu a nebojí se o tom mluvit. Zároveň vytvořil bezpečné místo pro další takové děti a aktivně se zapojuje do osvěty.

V Klubovně naděje najdeme nejen autorův příběh, ale rozebral ho s odborníky ve formě rozhovorů. Zodpoví otázky, jak pracovat s dětmi, které si tímto procházejí/prošly či jak postupovat, když se dítě odváží svěřit se. Tím to ale nekončí. Kniha je prokládána fotkami, citacemi konverzace mezi predátorem a Tomášem, zprávami. Ke konci najdeme dvě krátké kapitoly dalších takových obětí, které promluvily.

Vše je psané tak, aby tomu rozuměl i laik. U čtení jsem cítila úzkost a bezmoc. Věděla jsem, že se stane něco špatného a neměla jsem možnost nijak malému Tomášovi pomoci. Zarazil mne fakt, že v době vydání, každé 4. dítě zažilo pohlavní zneužívání a že ze 60% ze strany lidí z blízkého okolí. Neskutečné.

Překvapivý byl i fakt, že autor v této knize spolupracoval s ČEPEKem a že i pedofilové jsou jen lidé. Možná si teď říkáte, co to blábolím, ale v této knize se dozvíte zajímavé fakty právě o těchto lidech a že ne všichni jsou "predátoři".

Pokud by se Klubovna naděje dostala k někomu s tím, co prožil právě Tomáš, tak uvnitř najdete kontakty, kam se obrátit.

Ve finále je tohle vše neskutečné. Tolik emocí vyvolaných při čtení, tolik nových informací, chuť nějak pomoci. Tahle kniha si zaslouží plných počet hvězd.

24.01.2024 5 z 5


Vilda Vilda Dalibor Vácha

Vilda - Dalibor Vácha

Dnes se podíváme na příbeh tančícího elegána Vildy Jakše.

Kdo by ho neznal, tak se jedná o významného boxera, který se vzdal své kariéry, aby se stal součástí československého letectva ve Francii a Velké Británii za Druhé světové války.

Dalibor Vácha je úspěšný autor již několika historických knih, odborných studií a článků. Dokazuje to i Vilda, který je kvalitně zpracovaný.

Tohoto známého boxera poznáme ve chvíli jeho zápasu roku 1935. Postupně s ním prožijeme vrchol jeho kariéry a i část jeho osobního života. Potom začne válka a my nahlédneme, jaký výcvik mohl v takové době probíhat. Autor si tu dal opravdu práci s prozkoumání každodennosti a historických reálií.

Vilda byl sympaťák od začátku do konce. Prožívala jsem s nim všechny radosti i strasti a užívala si to. Jediné, čím mě štval, bylo sukničkářství. Ale přimhouřím očko.

Celkově je kniha čtivá a pokud moc nemusíte historii, ale chtěli byste nějaký takový titul zkusit, běžte do Vildy.

Jsem na tom totiž stejně a přitom knihu můžu hodnotit kladně. nepotřebujete ani nijak hlubokou znalost Druhé světové války. Autor vás nenásilně o informace obohatí a ještě zajímavým způsobem. Atmosféra a prostředí je skvěle realisticky vykresleno. Jediné ale mám k dějovosti, kdy já preferuji "akčnější" literaturu a souboje mi úplně nestačily. Ale co bych čekala od tohoto žánru, tudíž je to čistě můj problém.

24.01.2024 3 z 5


Hitler Hitler Šigeru Mizuki

Hitler -Šigeru Mizuki

Komiksové zpracování části života jedné významné osobnosti dějin Evropy? Ano, prosím.

Kniha mě zaujala právě díky tomu, o čem je. Mapuje ve zkratce život Adolfa Hitlera od r. 1908 až do jeho smrti.

Nahlédneme tu do jeho studijních, politckých i válečných let. Zkusíme tu poznat Adolfa ještě předtím, než se stal tím, kým se stal a také možné důvody, proč takový byl. Bude to možná znít šíleně a neomlouvám jeho činy, ale tady platí, že vše má svůj rub i líc a že nic není jen černé či bílé. Sledujeme tu i proces, jak moc nás některé věci ovlivňují.

Samotná manga je netradičního formátu. Je větší jak její typické sestry. Vliv Japonska je tu opět znát. Nejen na kresbě, ale na “mluvě. Samotná ilustrace je, až na obálku, černobílá. Upevňuje ponurou atmosféru, která se kolem námětu knihy točí. Nicméně najdeme tu i kapku humoru.

Adolf je zprvu nenapravitelný idealista, který by padl pro svou vlast. Je to člověk plný naděje a vlastenectví. Následovalo pár nešťastných odmítnutí, událostí a všichni víme, jak to dopadlo.

Za mne se jedná o velice povedené a zajímavé dílo, které věřím, že nebude pro všechny čtenáře. Já ale mohu doporučit.

21.01.2024 3 z 5


Z popela Z popela Aly Martinez

(SPOILER) Z popela - Aly Martinez

Představte si poutavou anotaci, kdy tu máme dva páry a z každého přežije jen jeden člověk. Tohle se totiž stalo Easonovi a Bree. Jejich protějšky zemřely při strašlivém neštěstí.

Nastoluje se tu téma traumatu, deprese, vyrovnání se s takovou událostí. Prostě samá těžká témata. Autorka umí vystihnou emoce a pocity obou hlavních protagonistů, kdy jsem kolikrát chtěla řvát či brečet s nimi.

Jenže pak to zabily postelové scénky. To mi zkazilo celkový dojem ze čtení. Nevadil mi samotný fakt, že se to odehrává, ale styl, za který by se nemusela stydět kdejaká kniha červené knihovny. Přišlo mi to tam násilně vložené a nepatřičné, vzhledem ke zbytku námětu. Čekala jsem srdcervoucí příběh, který jsem samozřejmě z části dostala, ale je tam i ta odvrácená tvář. Nepotřebuji vědět, kde má kdo pusu, jazyk a další věci. Ve finále tam autorka přidala i psychologicko thrillerový prvek, který sice byl velkým zvratem, ale já si říkala, zda to nebylo už překombinované.

Celkově jsem u knihy na vážkách, kam bych ji zařadila ve stupnici. Čtivost ji nechyběla, strastiplné období taky super, ale pak to prostě některé věci zkazily. I postavy jsem si celkově oblíbila a jsou sympatické. Je tam ale to ALE..

20.01.2024 3 z 5


Frankie Frankie Jochen Gutsch

(SPOILER) Frankie - Jochen Gutsch, Maxim Leo

Hledáte pohlazení po duši? Máte rádi lidské příběhy jako je například Muž jménem Ove či Příběh Arthura Truluva?

Frankie je toulavý kočičák, který si najde páníčka. Ne ledajakého. Richard je muž, který chce odejít z tohoto světa. Zemřela mu manželka a nemá smysl života. Když v tom okamžiku se na scéně objeví Frankie.

Příběh se může zdát obyčejný, ale tady platí, že v jednoduchosti je krása. Frankie má navíc zvířecí kamarády, kteří mu prozradí mnoho moudrých rad. Děj je psaný lehce, svěže a s nadhledem. Nechybí tu ani humor.

Vše je podáno kouzelně a já si užívala každou stránku. Škoda, že příběh Frankieho není delší, protože mně se nechtělo s nikým loučit.

Celkově kniha ukazuje, že smyslem života může být i drobnost, že člověk nemá ztrácet naději a že temnotu kolem nás určitě jednou protnou sluneční paprsky. Kniha ve mně žije dodnes a rozhodně patří k jedné z nejlepších knih loňského roku, které jsem četla.

20.01.2024 4 z 5