Vilda

Vilda https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520775/bmid_vilda-64d722317dc3f.jpg 4 22 9

Román o Vildovi Jakšovi, čs. mistru boxu ve střední váze, který prožil zářivý život celebrity ve třicátých letech minulého století nejen v Praze, ale hlavně v Paříži. Když ČSR v roce 1938 mobilizovala, odmítl zůstat ve Francii a nastoupil vojenskou službu. Po okupaci uprchl z protektorátu a po dobrodružné cestě sloužil v čs. jednotce ve Francii a vstoupil do 311. čs. bombardovací peruti ve Velké Británii. U třistajedenáctky létal jako palubní střelec, což se mu nakonec stalo osudným. Velmi volně se jeho životem nechal v roce 1986 inspirovat Jaroslav Soukup v Pěstech ve tmě s Markem Vašutem v hlavní roli. Příběh tančícího elegána, boxera a letce Vildy Jakše.... celý text

Přidat komentář

Winoga
04.02.2024 4 z 5

Poctivě napsaný a zpracovaný příběh skutečné historické postavy. Zde ještě dodám jednou slovo skutečný, protože Vilda Jakš byl skutečný vlastenec. Byl to (bývalý) vrcholový sportovec a přesto se rozhodl pro nejistotu odchodu do zahraničního odboje. Silný příběh.

LucyEcstasy
24.01.2024 3 z 5

Vilda - Dalibor Vácha

Dnes se podíváme na příbeh tančícího elegána Vildy Jakše.

Kdo by ho neznal, tak se jedná o významného boxera, který se vzdal své kariéry, aby se stal součástí československého letectva ve Francii a Velké Británii za Druhé světové války.

Dalibor Vácha je úspěšný autor již několika historických knih, odborných studií a článků. Dokazuje to i Vilda, který je kvalitně zpracovaný.

Tohoto známého boxera poznáme ve chvíli jeho zápasu roku 1935. Postupně s ním prožijeme vrchol jeho kariéry a i část jeho osobního života. Potom začne válka a my nahlédneme, jaký výcvik mohl v takové době probíhat. Autor si tu dal opravdu práci s prozkoumání každodennosti a historických reálií.

Vilda byl sympaťák od začátku do konce. Prožívala jsem s nim všechny radosti i strasti a užívala si to. Jediné, čím mě štval, bylo sukničkářství. Ale přimhouřím očko.

Celkově je kniha čtivá a pokud moc nemusíte historii, ale chtěli byste nějaký takový titul zkusit, běžte do Vildy.

Jsem na tom totiž stejně a přitom knihu můžu hodnotit kladně. nepotřebujete ani nijak hlubokou znalost Druhé světové války. Autor vás nenásilně o informace obohatí a ještě zajímavým způsobem. Atmosféra a prostředí je skvěle realisticky vykresleno. Jediné ale mám k dějovosti, kdy já preferuji "akčnější" literaturu a souboje mi úplně nestačily. Ale co bych čekala od tohoto žánru, tudíž je to čistě můj problém.


MartinvonHau
03.01.2024 4 z 5

Moje první setkání s Daliborem Váchou a musím říct, že jsem spokojený. Je to dáno i tématem, protože box mám rád a osudy vojáků v exilových armádách mě vždycky zajímaly. Krásně popsanáé jeho boxerská kariéra (zápas s Thilem se dá najít na Youtube a je to paráda. Tanečník proti parnímu válci), i jeho angažmá v armádě. Prostě silný lidský příběh. Děkuji pane Vácho, že jste i pro mě objevil tak skvělou osobnost.

dpxcz
06.12.2023 5 z 5

Výborný Dalibor Vácha s knihou o československém boxerovi Vildovi Jakešovi, který za války létal jako palubní střelec proti německým okupantům.

Velmi čtivé, hodně mimo můj záběr, ale v tomhle případě to vůbec nevadilo.

lassse
18.11.2023 4 z 5

Opět velice dobrý Dalibor Vácha. Román se hodně dobře čte a člověka donutí aby se o popisovaných událostech dále zajímal. Třetí část knihy o létání je nejlepší.

charlie_ando
21.10.2023 5 z 5

Dalibor Vácha vypráví poutavě a citlivě životní příběh nebeského boxéra a jezdce Vildy Jakše. Kniha je plná napínaveho boxu, krásných žen a touhy létat a bojovat nejen s německými okupanty, ale i s vnitřním démonem. Jako obvykle obohacující čtenářský zážitek, který u mě boduje díky skvěle práci s atmosférou, kdy autor dokáže pečlivě střídat laskavé a humorné pasáže s úseky, kdy je napětí až hmatatelné.

hnusák
06.10.2023 4 z 5

Musím říci, že mne román příjemně překvapil svou bezprostředností, na nic si nehrál a ačkoli celý příběh nemůžeme brát jako autenticitu Jakšova života, pravdu se nalezneme. Přečteno skorem na jeden zátah.

ondrej.b
26.09.2023 5 z 5

Přečteno opět jedním dechem jako všechny válečné příběhy autorovy. Tentokrát to není takový masakr jako z bojů na východní frontě či 1.sv válce, ale je v tom taková “elegance letců i toho boxu, který je sice tvrdý, ale Vilda při mači vlastně tančí. Četlo se mi to pěkně a klidně bych bral román delší. Těším se na další knihu s válečnou tematikou a originálním příběhem jako tomu bylo dosud.

jan.para
16.09.2023 4 z 5

Je to román a člověk ke knize tak musí přistupovat. Z historického pohledu jsem v knize nepřesnosti (sestřelení Bufkovi a Helmovi posádky) ale kniha jako celek působí dobře a rychle se do ní začtete. Dalibora Váchu mám rád, takže za mě ok.