Frankie

Frankie https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518129/bmid_frankie-64ea1dd0a0cff.jpg 4 96 29

Richard Gold se na svůj odchod z tohoto světa pečlivě připravil. Již má oprátku kolem krku, když si všimne vyhublého kocoura, který sedí na parapetu a se zájmem sleduje jeho počínání. Za takových okolností je ovšem těžké brát si život. Když se kocour ke Goldovi nastěhuje, oceňuje především velkou televizi, postel s měkkou matrací a pravidelný přísun krmení. Tak začalo přátelství dvou ztroskotanců, z nichž alespoň jeden pevně věří v životní happy end. Humorný příběh o muži, jenž chce zemřít, a kocourovi, který hledá domov a nesmírně vtipně komentuje lidský svět. Zábavný a současně dojímavý román o hledání smyslu života a síle opravdového kamarádství.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Frankie , 2023


více info...

Přidat komentář

mikika
15.04.2024 4 z 5

roztomilá bajka o jednom mluvícím kocourovi. příběhů z pohledu koček moc není, tenhle byl opravdu vtipný, klidně mohl být i delší...

kolacky
15.04.2024 5 z 5

Miluju kočky. A kocoury. Frankie je kocour, z čehož plyne, že miluju Frankieho. Jeho moudra jsou i pro lidi a jeho kamarádi jsou neobyčejní tvorové. Mohli bychom se od nich poučit, jak spolu vycházet. A zahnat deprese. Přeju Goldovi, aby se dokázal zhluboka nadechnout.


aNGie5
14.04.2024 5 z 5

Nádherná kniha, místy filozofický a místy legrační pohled kocoura na přátelství a smysl života, nutící k zamyšlení...

MoonR
06.04.2024 5 z 5

Úžasná kniha! Náročná téma a realita z pohľadu mačky s nadhľadom jej vlastným. A navyše vtipne. Veľmi doporučujem! ;)

Ishir
04.04.2024 5 z 5

Frankie dokázal svým přístupem k životu ovlivnit život jednomu nešťastnému osamělému muži. Krásný příběh.

intelektuálka
16.03.2024 4 z 5

Frankie - jak jsem dokázala ocenit tvůj přístup k životu ....
A tvoje zamyšlení nad konáním člověka ....

Milé a vtipné postřehy jednoho kocourka .... a vzájemná výpomoc v životě ....

Nemají to opravdu zvířátka jednodušší ?
Je život složitý - anebo je to v lidech ?

Pěkné to bylo - doporučím .

alnahu
29.02.2024 5 z 5

Tak toto byla taková kočičí jednohubka v které se seznámíme s kocourem,který nám převypraví svůj život.Kocourek to neměl od narození lehké v útulku mu říkali mlíčňák do doby než se setkal se starou paní a to ho pojmenovala po Franku Sinatrovi -Frankie.Kocourek se stal hrdinou,když zachránil muže před sebevraždou a to je spojilo.A tak začalo přátelství mezi člověkem a kočkou a jeden druhému pomáháli .I když je to v podstatě velmi smutný příběh, přesto mu nechybí i humor.Knihu jsem si přečetla díky čtenářské výzvě a nelituji.

Dragon
13.02.2024 5 z 5

Ako milovník mačiek a kocúrov som bol zvedavý na túto knihu...a nesklamala. Samozrejme, treba sa nastaviť na rozprávača, ktorým je kocúr Frankie, nie niektorá z postáv, alebo "rozprávač". No práve Frankieho komentovanie života a diania je svieže, vtipné, neskôr aj dojímavé a inšpiratívne. Samozrejme, postupne zistíte, čo bolo zámerom autorov - ukázať nám svet trošku z nadhľadu, z inej perspektívy, aby sme si uvedomili, čo je naozajstným zmyslom života. Aké cenné je mať dobrých a verných priateľov. A že nikdy neviete, kedy vám do cesty vojde niekto, kto vám ovplyvní život...

Od úvodných strán som sa bavil, ako Frankie pozoruje cez okno Richarda Golda, ktorý sa ide obesiť. Zomrela mu totiž manželka a on už to bez nej ďalej nezvláda... A Frankie uvažuje, čo to s tým motúzom robí...aj on sa rád hrá s motúzikom, na konci môže byť aj látková myš, ale tento motúz je akýsi hrubý...a dáva si ho okolo krku...
Gold "preruší" svoju činnosť, ide za kocúrom a tým sa všetko začína.

„Ty máš ženu?“
„Mal som,“ odvetil. „Už nemám.“
„A kde je? Našla si nový revír?“
„Aj tak by sa to dalo povedať. Je v nebi,“ povedal a ukázal hore.
„V nebi? Tam, kde vtáky?“

Nasledujú zábavné príhody a situácie, napríklad s veterinárkou, jedlom a teplou posteľou, návšteva Hollywoodu, či nakupovanie v obchode.
Je to úsmevné čítanie, miestami poriadne dojímavé a pravdivé. Každopádne vie zlepšiť náladu, pobavíte sa na láskavom a naivnom rozprávanie Frankieho - a to ani nemusíte mať doma mačku či kocúra. Obľúbite si ho.
Frankie (a Gold či veterinárka Anna) sa dotknú viacerých tém a donútia vás zamyslieť sa, zastaviť a možno pozrieť na daný problém aj z iného pohľadu.

"Život je jednoduchý, každý somár vie žiť.“
„Veď ja sa snažím, Frankie.“
„Tak sa musíš viac snažiť.“

iška
11.02.2024 3 z 5

Krátké, vtipné, úsměvné i dojemné.

knihomolkajanca
02.02.2024 4 z 5

Jak už trochu obálka a název napovídá, hlavní postavou v této knize není nikdo jiný než zrzavý kocour Frankie. Má už ledacos za sebou - není nejmladší, chybí mu kus ucha a vypadá dosti opelichaně. S životem se pral, jak se dalo. Stěhoval se z místa na místo, vystřídal několik lidí i několik jmen, a kdybyste ho potkali, možná byste se ho báli dotknout. Jenže Frankie není jen tak ledajaký kocour. Je totiž velice chytrý a ještě k tomu umí mluvit, a to rovnou deseti jazyky.

Celý svůj příběh vám tak odvypráví sám, pěkně z první osoby. A začíná zrovna ve chvíli, kdy znenadání vtrhne do života pana Golda, a to zrovna když chtěl se vším skoncovat. Zemřela mu totiž žena a on už neví co dál. Jenže zkuste se zabít, když na vás u toho někdo kouká A tak osud svede dohromady dva ztroskotance, u kterých byste si řekli, že už možná ani nemají budoucnost. Vznikne tak neobvyklé přátelství, kdy se kocour a muž tak trochu zachraňují navzájem.

Čeká vás neuvěřitelně čtivé vyprávění, jednohubka, která je ideální, pokud potřebujete zrovna potřebujete zvednout náladu. Frankie je totiž na jednu stranu životem ostřílený kocour, který si zažil nejednu těžkou chvilku. Na stranu druhou vše vypráví až s roztomile naivním nadhledem a nevinností zvířatům vlastní. Kromě toho, že na vás povalí jednu glossu za druhou, zabrouzdá i k vážným tématům a donutí vás zamyslet se nad životem. Pokud navíc patříte mezi milovníky koček, či dokonce máte nějakou doma, budete se u čtení nejednou potutelně usmívat. A jakmile se do čtení jednou pustíte, už neodejdete. Místy je to trochu infantilní (ale co byste čekali od malého kocourka), místy je to až moc duhové, ale přesto je to kousek, který stojí za pozornost.

Hodnocení: 75%

Za knihu k recenzi moc děkuji nakladatelství Beta.

katerina5619
01.02.2024 5 z 5

Krásné, milé, veselé, zábavné, poučné, smutné,... Kocourův pohled na život je prostě úžasný ve své jednoduchosti. K této knížce se budu určitě vracet a doporučuji tuto krásnou jednhubku všem.

sladkáva
28.01.2024 4 z 5

Milý, vtipný a současně i smutný a dojemný příběh doplněný o zajímavé myšlenky. Bavilo mě kocourovo vyprávění, ten jeho často velmi jednoduchý a přímočarý pohled na svět, ale zároveň i chytrý a pozorný. Líbilo se mi, jak román poukazuje, že i v nejtemnějších chvílích existuje naděje.

"Život je snadný. Každý blbec umí žít!"

"...na můj vkus říkají lidi až moc často, co se nesmí dělat. Vždyť něco nedělat není vůbec žádná zábava."

Dalgiona
27.01.2024 5 z 5

Tu knihu bych si normálně nekoupila, brala jsem ji jako nouzovou do čtenářské výzvy. Nyní mohu říci jen jedno DÍKY za to. Úžasná knížka, nad kterou jsem se usmívala a která mě navíc svou kocourovskou hláškou, že život je snadný a každý blbec umí žít, dostala. Krásné čtení pro příjemné chvíle zimních večerů. Díky kocoure Frankie.

JanaŠamšová
25.01.2024 5 z 5

"Čím to, že je život tak složitý?"
"Že by lidmi?"

MUŽ, KTERÝ CHCE ZEMŘÍT.
KOČKA, KTERÁ HLEDÁ DOMOV.
DOJEMNÝ I VESELÝ PŘÍBĚH O NEOBYČEJNÉM PŘÁTELSTVÍ.

Milý příběh kocoura, který mluví a přemýšlí nad obyčejnostmi života a nad jeho úvahami by bylo dobré se zamyslet. Každý z nás by měl. Je fakt, že zvířata nás milují bezpodmínečně a neřeší, jak kdo vypadá, jestli jsme bohatí nebo ne a jsou nám věrně po boku. A ano deprese jsou z přemíry informací a málo spánku.

nemer
22.01.2024 5 z 5

Fantastická knížečka, plná báječného černého humoru i moudrosti. Vřele doporučuji. Přečtena za dvě hodiny, nasmála jsem se jako už dlouho ne, semtam se v oku zatřpytila i slzička. Každopádně ráda se ke kocourovi Frankiemu, který je vypravěčem příběhu, i jeho třem kamarádům, třínohému Profesorovi, veverce Svaloušovi a dvounohému Goldovi, vrátím.

Menší spoiler:
Detail 1: Opravdu tam byl muž.
Detail 2: Stál na židli.
Detail 3: Ze stropu visel provázek.
Detail 4: Konec provázku měl ten muž kolem krku.
Detail 5: je doplněním detailu 4: Ten provázek byl extrémně, ale extrémně silný. Chcete vědět, co si fakt upřímně myslím? Že jsem tak nádherný provázek ještě v životě neviděl.

"Ty máš manželku?"
"Měl jsem," odpověděl. "Teď už nemám."
Uf, to je klika, řekl jsem si v duchu.
"Kde je teď? V novém revíru?"
"Dalo by se to tak říct. Ale spíš v nebi," řekl a ukázal nahoru.
"V nebi? To jako u ptáků?"

"...Co je Bůh?"
"Asi nejsi věřící, co?"
"Je věřící něco jako kastrovaný?"
"Ne tak docela. Bůh je něco, hm, jako šéf. Stvořil svět. Bůh řídí a ochraňuje lidi. Když je někdo věřící, tak věří v Boha."
"Aha, takže nejvyšší vůdce!"
"Přesně tak. Věříš v nejvyššího vůdce?"

Takhle daleko jsem v životě nebyl. A nebe bylo pořád na svém místě. Docela mě vyděsilo pomyšlení, že před nebem se nedá utéct. A ještě k tomu jsem si uvědomil, že nahoře v nebi poletuje spousta lidí, Bůh, hromada duší, ateisti, optici a Goldova manželka. Možná tam s nimi je i stará paní Berkowitzová. Byl jsem z toho úplně hotový, protože mi to přišlo příšerné. A to jsem ještě zapomněl na ptáky a letadla. Takový zmatek! Ale možná je tam i hezky. Příšerně a hezky. Uvažoval jsem, že bych jednou třeba taky mohl bydlet v nebi.

"Frankie, přece znáš tři zlatá pravidla."
"Dělat blbýho, dělat blbýho, dělat blbýho. Jasně."

Lidi jsou v tomhle jinačí. Pořád mluví o tom, jak kdo vypadá a jaký je. A to hraje obrovskou roli. Hej, Frankie, ty seš ale ošklivý! Hej, Frankie, jsi pouliční směska! Hej, Frankie, jsi postižený! Lidi se taky pořád zajímají o tom, kolik je komu let. A pořád o tom mluví. Přitom je přece úplně jedno, jak je kdo starý. Hlavně, že je.

Něco mě napadlo, ale nechte si to pro sebe. A hlavně se mi
nesmějte, prosím! Možná je to hloupost, ale třeba máte deprese z nedostatku spánku a nadbytku přemýšlení. Já žiju obráceně. Spím skoro celý den. Občas se na chvíli vzbudím, vyřídím pár věcí a jdu zase spát. Takový denní režim má jednu obrovskou výhodu: O světě se toho moc nedozvím. Když totiž víte o světě příliš, začínáte o něm přemýšlet a třeba jste z toho pak nemocní a vidíte ledacos černě. Nevím, jestli to tak je. Jsem jenom obyčejný kocour. Přeberte si to sami.

Peace
21.01.2024 5 z 5

"Člověk je nejhorší zvíře na světě."

Nenápadná a přitom tak krásná kniha! Frankie si vás získá hned po pár stránkách a pak se budete už jen usmívat a zamýšlet a dojímat se.
Doporučuji!

LucyEcstasy
20.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Frankie - Jochen Gutsch, Maxim Leo

Hledáte pohlazení po duši? Máte rádi lidské příběhy jako je například Muž jménem Ove či Příběh Arthura Truluva?

Frankie je toulavý kočičák, který si najde páníčka. Ne ledajakého. Richard je muž, který chce odejít z tohoto světa. Zemřela mu manželka a nemá smysl života. Když v tom okamžiku se na scéně objeví Frankie.

Příběh se může zdát obyčejný, ale tady platí, že v jednoduchosti je krása. Frankie má navíc zvířecí kamarády, kteří mu prozradí mnoho moudrých rad. Děj je psaný lehce, svěže a s nadhledem. Nechybí tu ani humor.

Vše je podáno kouzelně a já si užívala každou stránku. Škoda, že příběh Frankieho není delší, protože mně se nechtělo s nikým loučit.

Celkově kniha ukazuje, že smyslem života může být i drobnost, že člověk nemá ztrácet naději a že temnotu kolem nás určitě jednou protnou sluneční paprsky. Kniha ve mně žije dodnes a rozhodně patří k jedné z nejlepších knih loňského roku, které jsem četla.

Tea98
18.01.2024 5 z 5

Když jsem si knihu rozbalila pod vánočním stromkem, tak jsem vůbec nevěděla, co od ní čekat...
Nakonec mě, ale přilákala ke čtení a byla to skvělá volba. Originální, místy vtipné, místy dojemné. Děkuju Ježíšku.

Gabča67
16.01.2024 4 z 5

Vždycky jsem si myslela, že mluvit uměl jenom kocour Mikeš. A ejhle, ono né :). Máme tady konkurenci. Frankie je kocourek, který zná 10 jazyků a vtipně komentuje lidský i zvířecí svět. Pokud se chcete pobavit, zasmát a třeba se i zamyslet nad důležitými kočičími myšlenkami, rozhodně si příběh Frankieho přečtěte. Knihu jsem četla v rámci plnění ČV a původně jsem ji přiřadila, jak jinak nežli k tématu číslo 1. Po dočtení jsem ale usoudila, že knížka lépe splňuje jiný bod ČV a přesunula jsem ji tématu č. 11.

Lenča678
14.01.2024 5 z 5

Kniha je užasna čekala jsem arogantni chovani a povýšenecký humor od Frankiho. Franki je ale velice milý koucour a nejde ho nemilovat :) moc příjemné čteni s nenasilnym humorem ale aj k zamyšleni :) za mě super jednohubka skvěle se čte až vám je líto že už jste na konci :(