Lotti Lotti komentáře u knih

☰ menu

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Knihu jsem právě odložila, konečně se mi ji podařilo po dlouhé době dočíst. Prvních asi 150 stran jsem měla značný problém přelouskat, ale ani poté mě příběh nedokázal zcela pohltit a vtáhnout do děje. Jako celek na mě tedy bohužel toto dílo nezapůsobilo, některé pasáže a linky mi nadto připadaly překombinované a uměle naroubované, duchovní rovina pak jako věřícímu člověku vcelku toporná a stěží uvěřitelná. Zpočátku jsem měla z osobních důvodů také problém s přenesením poutního místa Mariahilf k Bílé Vodě, nicméně až po zaklapnutí knihy mi došlo, jak se spojení těchto míst vzhledem k popisovaným událostem přímo nabízelo.
Oceňuji tak zejména poctivou přípravu autorky a také rozšíření povědomí o likvidaci řeholních řádů a klášterů.
Z děl autorky to u mě však zatím vyhrávají uvěřitelnější "Žítkovské bohyně".

26.02.2023 3 z 5


Paměti důvěrnice císařovny Alžběty Paměti důvěrnice císařovny Alžběty Marie Louise Von Larisch-Wallersee

Vzpomínky mě zaujaly nejen z pozice milovnice starého Rakouska, ale také tím, že je napsala osoba, která určitou dobu pobývala přibližně deset kilometrů poblíž mého bydliště ve Slezsku. Tomuto období je však v knize věnována velice stručná zmínka a tak je zdejší pobyt neteře císařovny Alžběty poměrně neznámou kapitolou.
Kniha je jinak velice čtivá, ale značně subjektivní, vždyť se jedná o obhajobu.
Někomu možná bude překážet afektovanost v popisech, jednání i mluvě postav, záliba v přebujelých emocích je však pro tehdejší texty typická.
Co se týče účastníků vzpomínek, císařovna se ze vzpomínek vyloupla jako neskutečně sebestředná a manipulující osoba ohromena vlastní grandiozitou, Rudolf také nebyl popsán zrovna dvakrát sympaticky.
Vzpomínky hraběnky Larischové jsou však jistě zajímavým vhledem do života nejvyšší společnosti.

07.08.2022 3 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Dnes dočtena, stále vstřebávám dojmy. Po knize "Němci" je to mé druhé setkání s autorkou Jakubou Katalpou a jejím úsporným stylem vyprávění, který dokáže v jednom momentu spojit tělesnost, krutost i něžnost a bez zbytečných kliček a patosu navést k podstatě děje.
Čekala jsem další z knih o holocaustu, nicméně téma vyhlazovacího tábora není nosnou částí příběhu, což je dobře. Samotnou mě nejvíce zaujala závěrečná část věnující se návratu Zuzany domů a jejímu dalšímu životu. Na konci zbývá příliš mnoho otázek, avšak zároveň i dostatek prostoru pro fantazii čtenáře.

05.08.2022 5 z 5


Modrá barva duhy Modrá barva duhy Anna Malchárková

Mé první setkání s Annou Malchárkovou. Po četbě odborné literatury o našich sousedech "za vodou" jsem si v knihovně nabrala náruč knih autorek Tvrdé a Malchárkové ve snaze doplnit mezery v hlučínské beletrii. "Modrá barva duhy" se i přes často neradostná témata četla lehce, několikrát jsem se i upřímně zasmála a zcela na konci rozplakala. Autorka na příběhu jedné rodiny živě popsala hlučínská specifika i dějinné události 20. století, které nejednou krutě zasáhly také do života oběma hlavním představitelkám knihy - Františi a její vnučce Martě. Martin příběh se sice v některých částech mění v červenou knihovnu, nicméně i tak byla pro mě knížka příjemným překvapením. Na závěr oceňuji taktéž krásný jazyk, v němž se mísí "moravština" s řadou místních reálií.

08.05.2022 4 z 5


Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

"A co byste dělal vy?"

Pro Michaela mohl být jeho pubertální románek se zralou ženou jednou z mnoha milostných epizod v životě. Hana však byla první, dráždivá - a nevyzpytatelná. Po letech se jejich cesty opět protnou, aby se právě Michael nakonec stal nenápadným průvodcem závěru Hannina života.
Stejnojmenný film patří mezi mé oblíbené, i díky skvělé Kate Winslet. Od knížky jsem však očekávala více spádu, dějovosti, atmosféry nebo dalších informací z Hanniny minulosti. Retrospektivní vzpomínání dospělého Michaela bylo sice oproštěno od větších sentimentalit, avšak vyplněné řadou filozofických úvah, které mi v některých případech přišly v příběhu poněkud nadbytečné. Kniha sice ve mně vzbudila několik otázek o ne/vině, hranicích povinnosti i studu (Jakou cenu musí člověk zaplatit, jen aby neodhalil svou slabost?), ale po přečtení jsem ji odložila bez výraznějších pocitů, Hanna i Michael mi na rozdíl od filmové verze zůstali vzdálení.

05.05.2022 3 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Opět skvěle napsaná románová kronika. Jen první díl mě zaujal o něco více, u druhého bych ocenila větší rozvedení osudů v období druhé světové války, které mi proti první polovině knihy přišly osekanější.
Mimo tuto výtku je vyprávění opravdu skvěle napsané, živé, jakmile jsem zavřela oči, hned jsem si vybavila hornické kolonie, ulice a budovy, které už tehdy nahlodávala propadající se země a autorka tak již jemně předznamenávala plíživý zánik města.
Netrpělivě vyhlížím třetí díl a říkám si, jaký bude další příběh rodiny? ´A jak se autorka popasuje s neodvratitelnou zkázkou městečka?

20.04.2022 4 z 5


Ze světa lesních samot Ze světa lesních samot Karel Klostermann

Chvíli mi trvalo, než jsem do knihy začetla, ale je to příjemné čtení popisující divokou šumavskou krajinu, její obyvatele i nekonečný boj s pašeráky. Ze stránek jsem přímo cítila pach rašeliny i smůly tekoucí z podťatých stromů. Z postav jsem si velmi oblíbila revírníka Kořána, navenek drsného chlapa s citlivým srdcem, i jeho mladou ženu, pro níž byla tato pustina tak cizí.

04.02.2021 5 z 5


Žena roku 1900 Žena roku 1900 Helena Šmahelová

Knížku jsem našla náhodou mezi literaturou do vlaku. Příběh mě okamžitě vtáhl, těžce se mi však četly pasáže o tolika zbytečných šancích jednomu člověku, o nenaplněném štěstí a po dočtení ve mně zůstal smutek a pachuť zmařeného talentu a života. Je to však jedna z těch knih, které si dovedu představit zfilmované.

04.02.2021 5 z 5


Historie a současnost podnikání na Opavsku Historie a současnost podnikání na Opavsku Irena Korbelářová

Publikace užitečná, ale čekala jsem více informací i o jednotlivých podnicích. Podnikání na Novojičínsku bylo zpracováno lépe.

04.02.2021 3 z 5


Pověsti a vyprávění od řeky Moravice Pověsti a vyprávění od řeky Moravice Marie Zegzulková

Milé překvapení, knížka mi zpříjemnila nejeden osamocený večer. Mimo známých pověstí (Čarodějnice Marta, O Zlaté lípě, O Hanuši - Slezském Blaníku, vikštejnské pověsti...) jsem zde nalezla i vyprávění mně úplně neznámé a z lokalit, odkud jsem doposud žádné zkazky ještě nečetla nebo neslyšela (např. Jančí, Prostřední Dvůr). Knížka, která částečně kombinuje klasické historické informace a pověsti, perfektně vyplnila díru v místní novodobé literatuře. A to i přesto, že některé z pověstí již byly v minulosti hromadně vydány nebo zmíněný v jiných publikacích. Doufám, že se časem třeba objeví další neznámé vyprávění a vznikne pokračování nebo doplněné vydání.

04.02.2021 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Kniha čtivá, ale neudělala na mě takový dojem jako Hana.Konec mi přišel mírně přestřelený, nepravděpodobný.

23.12.2020 4 z 5


Setkání se smrtí Setkání se smrtí Zuzana Beranová

Kniha sledující životní osudy známé ochránkyně divoké přírody balancuje na pomezí beletrie a literatury faktu. Četla se mi velmi dobře a ráda se ke knize jako Opavačka vracím. Oceňuji zpracování osudů Joyiných příbuzných - pradědečka Carla Weisshuhna, známého papírenského podnikatele, rodičů, sester i prarodičů, dále bohatou obrazovou přílohu a také zařazení mnohých nových informací. Je to velmi cenná publikace nejen reáliemi, ale také tím, že dává nahlédnout i do složitého psychologického profilu Joy.

23.12.2020 5 z 5


Vzpomínání Vzpomínání Eleonora Dujková roz. Bubna-Litic

(SPOILER) Příjemné čtivo, škoda jen útlosti knihy. Jistě by se dalo napsat nebo doplnit více k dětství Lori i osudům rodičů. Překvapil mě prostý a jednoduchý styl vzpomínek, u šlechty jsem zvyklá na košatější vypravování :) Zarazilo mě ovšem chování a šprýmy Lorina manžela, přišel mi někdy ke své ženě poněkud krutý a bylo mi pak Lori líto. Sympatická mi byla skromnost a nekomplikovanost autorky a také to, že i přes všechny ústrky nezatrpkla. Knížku jsem si přivezla jako suvenýr ze zámku v Doudlebách, tímto jej rozhodně doporučuji navštívit.

23.12.2020 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Za mě nejlepší kniha, kterou jsem v letošním roce četla. Překrásný jemný a barvitý styl, neskutečná hloubka postav a provázanost jednotlivých událostí mě dostaly. Klasické citově vyděračské příběhy mě nechávají celkem chladnou, ale tady jsem opravdu prokládala stránky slzami. Navíc Valmez celkem dobře znám, viděla jsem i poslední náhrobky ze židovského hřbitova.

19.12.2020 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Skvělá kronika zmizelého světa. Trochu mi však scházelo zapracování osudů nebo zmínek o německých obyvatelích, i když autorka vysvětlovala, proč některé reálie omezila. Až příliš jsem si už zvykla na ten náš slezský Babylón ???? Nicméně, nemůžu se dočkat pokračování!

19.12.2020 5 z 5


Temná komora Temná komora Rachel Seiffert

Ke knize mě přivedl artový film Lore. Bohužel, je to jeden z těch ojedinělých případů, kdy je film lepší než kniha. Nevím, jestli to bylo překladem, ale připadala jsem si, jako bych četla školní úlohu. Témata zajímavá, ale napsaná stylem, který není ani tak úsporný jako spíš nijaký... Za mě velké zklamání.

19.12.2020 2 z 5


Otcova vina Otcova vina Vlasta Javořická

Vynikající kniha. Tématem se podobá jiné knize Javořické "U Dvořáků", při čtení jsem však pociťovala skutečně diametrální rozdíl mezi oběma dílky. Otcova vina je propracovanější jak v reáliích, charakteru a vývoji postav, tak v samotném ději. Neočekávajte ani kdovíjakou červenou knihovnu, příběh i jeho popis je velmi naturalistický. Četla jsem od Javořické více knih a tato mi přišla dosti odlišná.

19.12.2020 5 z 5


Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

(SPOILER) Nedávno jsem viděla filmovou podobu knihy a musím říct, že jsem nemohla odtrhnout oči od televizoru. Hned jsem se začala pídit po knize. Narazila jsem na audio verzi na pokračování a příběh mě dokonale vtáhl. Akorát mám trochu problém se srovnáním knižní předlohy a filmové verze, při čtení jsem stále viděla filmového hrdinu, který mi navíc vůbec nepřišel ošklivý :) ;-) Mimo to, filmový Grenouille v sobě měl přece jen špetku citu a také lásky, takže jsem v něm spíš viděla chudáka než bezcitného vraha, zatímco knižního hrdinu jsem vnímala jako skutečně emočně oploštělého psychopata. Příliš mi do knihy neseděla kapitola o letálním fluidu, říkala jsem si, jestli by Grenouille při své misantropii něco takového dobrovolně podstupoval. Na konci mě překvapil jen ten obrat. Celou dobu se s tím parfémem tak prplá a najednou si řekne, že na všecko kašle? :D Chápu pohnutky, ale konec mi i tak přišel unáhlený, mezi popravou a definitivním koncem mi prostě ještě něco scházelo... Až na těchto pár věcí skvělá kniha a určitě se k ní ještě vrátím.

18.12.2020 4 z 5


U Dvořáků U Dvořáků Vlasta Javořická

Od VJ jsem četla ledacos a bohužel tato kniha se mi zatím líbila ze všech nejméně. Vyprávění příliš povrchní, plytké, postavy ploché... Škoda.

29.09.2020 1 z 5


Obchod iluzemi Obchod iluzemi Marie Kubátová

Nádherná kniha, kde je od úsměvu k smutku vždy jen nepatrný skok. Gabra s Málinkou mě provázely celým mládím a dodnes vyhledávám vše, co souvisí s autorkou a příběhem dvou neposlušných "cérek". Kniha přináší zmínky o dalších sourozencích Gabry a Málinky a také o prvním ctiteli Málinky, který ji i její rodinu jako dobrý duch doprovázel takřka celým životem...

29.09.2020 5 z 5