Lokomaster Lokomaster komentáře u knih

☰ menu

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Jako logicky smýšlejícího člověka hledající nějaké komplikovanější dílo mne kniha nadchla.
Rovnou ze startu je potřeba říci, ze to není kniha pro každého. Není jednoduchá a není psána západním autorem, proto neočekávejte typicky evropský styl psaní beletrie, nebo budete zklamaní.
Kniha zajímavá, příběh mě velmi natěšil na druhý díl, přesto dál číst nebudu. Proč? Moc se to vleče. Kdyby další díly byly už odlehčenější a příběh více odsýpal, hned jdu do toho. Jenže zase číst stovky stránek popisů, jak co funguje už se mi opravdu nechce. Přesto jsem rád, že jsem měl možnost knihu přečíst
4/5

31.07.2023 4 z 5


Pistolník Pistolník Stephen King

Přiznám se, tohle mne nenadchlo.
Stephena Kinga jsem četl naposledy, hmm... Před 20ti lety? :-) trochu to chtělo změnu žánru od obvyklých detektivních příběhu, tak jsem se pustil do této série. Neříkám, že je to brak, není. Něco do sebe to má, a chvílemi byl příběh i zajímavý. Nicméně člověk to poslouchal (pozn. audiokniha) tak nějak bez emocí a nic moc je v knize vyburcovat nedokázalo. Děj se vleče jak velbloud na poušti a stejně tak to ve vás vzbudí nějaké nadšení. Beru v potaz, že jde pouze o úvodní knihu do série, jinak bych se na to vyprdl:-)

22.07.2023 3 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Trochu si dovolím oponovat čtenářům, kteří považují první třetinu knihy za nudnou. Ano, kniha není úplně typickým dílem, kde se hned vrhne hlavní postava na vyšetřování, ani nezačíná nějakou extrémní dynamikou, ale děj je i tak rozhodně zajímavý. Postupné rozvíjení příběhu mu dodává mnohem větší hloubku a nenápadně si vás omotává kolem prstu víc a víc, až nemůžete přestat číst. Není to úplně povrchní dílo, za což jsem nesmírně rád, příběh je uvěřitelný, promyšlený. Obsahuje hodně postav, je možné že se budete trochu ztrácet. Není moc co vytknout, snad úplné drobnosti. Asi nejlepší "detektivka" co jsem kdy četl. 4.8/5:-)

22.07.2023 5 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

Asi u Cartera nějakou dobu zůstanu. Musím říct, že příběh mě bavil, což je asi to hlavní. A pravděpodobně i více než díl první. Stejně jako předchozí, je kniha napínavá, čtivá a neustále máte problém odtrhnout se od příběhu.

Trochu pokulhává uvěřitelnost děje, ve kterém se objevují "nadpřirozené schopnosti" a celkově je to lehce přehnané:-) Ale samotnému příběhu to na zajímavosti neubralo.
Taky po druhé knize musím potvrdit, co jsem tušil v první: Autorovu mírnou neznalost v oblasti technologií a jejich využitelnost v kriminalistice a (například) pátrání po osobách.
Ale nebudu hnidopich, to jen abych furt nechválil. Knížka skvělá, poutavá. Hned se jdu chystat na další díl :-) 4.5/5.

15.07.2023 4 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Knihu jsem četl s odstupem času asi 2x nebo 3x, viděl i zfilmovanou variantu. Ani netuším, jak jsem se k ní dostal, protože podle popisu by mne určitě nezaujala tak, abych ji začal číst.

Je to netypické kouzelné dílo, které v člověku dokáže probudit emoce, dokáže vás dojmout, zpomalit a zamyslet se nad dnešní uspěchanou stresující dobou. Krásná kniha, kterou upřímně ani nedokážu dostatečně popsat slovy.. 5/5

06.07.2023 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Pokud bych hodnotil příběh jako nějaké obyčejné dystopické sci-fi,hodnotil styl psaní, poutavost a podobně, nepřišla mi kniha nikterak vyčnívající z mírně nadprůměrné produkce.

Jenže to já neudělám, protože stejně jako další Orwelovy knihy, i tato nese nadčasové, hrozivé a reálné poselství. Samozřejmě je nutno přihlédnout k době, kdy kniha vznikla, protože technologie se vyvinuly malinko jinak (a víceméně dokonaleji), než si představoval i samotný autor.
Na knize vás pravděpodobně překvapí, jak obrovsky do hloubky a detailně byl svět promyšlen. Rozhodně nic povrchního. O to více se nemůžete zbavit při čtení pocitu úzkosti, (což je asi tak hlavní emoce, kterou tato kniha ve vás vyvolá), když vezmete v potaz, že nejde jen o nějakou absurdní fikci, ale spíše o autorovu obavu o možné budoucnosti lidstva, vyjádřenou ve scifi knize.
A ano, je to ta kniha, ze které pochází termíny, které slyšíváme občas někoho říkat, jako "velký bratr", nebo "newspeak".

Vlastně by to bylo takové obyčejné dílo, kdyby... Kdyby tak nějak lidstvo pozvolna nesměřovalo přesně tímto směrem. A já mám obavu a tušení, že tato kniha bude v následujících desetiletích ještě mnohem aktuálnější než dnes. Unikátní počin, který každého alespoň trochu přinutí k zamyšlení. Za mě čistých 5/5.

06.07.2023 5 z 5


Zkurvenej příběh Zkurvenej příběh Bernard Minier

Závěr této knihy mě opravdu nadchl a překvapil, za to velikánské plus. Málokterá kniha mě takto dostala.

Přestože jsem omezenec, který je schopen se sám vyjadřovat vulgárně i na veřejnosti, snesl bych klidně v knize méně vulgarit, kolem kterých se kniha točí už názvem. Příběh samotný je nadprůměrný, ale četl jsem i lepší. Kniha rozhodně neurazí, mohu doporučit. 4/5

05.07.2023 4 z 5


Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Tuto knihu jsem celou bohužel nezvládl. Očekávání bylo velké, ale představoval jsem trochu jiný formát.
Kniha se skládá z krátkých, absurdních, humorných příběhů z války.
Celkově z knihy dýchá doba minulá, historický dobový humor ani příběhy mne jednoduše neoslovily, bohužel. Neodsuzuji ani tak knihu, jako že mi jednoduše nesedla. Možná, kdyby mi bylo o 10-20 let více, dokázal bych se pro ni i více nadchnout

05.07.2023 3 z 5


Amanda Amanda Kristýna Sněgoňová

První díl mě zaujal více. Zajímavý příběh s velkým potenciálem. Vlastně jsem trochu po prvním díle (naivně) doufal, že tato série bude maličko více o příběhu, protože rozmanitý svět by si to zasloužil, a trochu méně o nekonečné řežbě.
Nicméně tato kniha byl úplný opak toho co jsem očekával a jasně mi vzkázal, že konec série může být taky ve 143tím díle. Příběh zamrzl na jednom místě, zato řežby bylo požehnaně. Za mě škoda. Chování postav občas absurdní, aby nasměrovaly příběh žádaným směrem. To se dá ale asi těmto knihám odpustit.
Kontroverzní humor(obvykle urážlivý, vulgární, černý) v knihách těchto autorů mě nepohoršuje a sedí mi. 3/5

04.07.2023 3 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Moje prvotina od tohoto autora. Chytlo mě to, perfektně namluvené(audiokniha). Ve srovnání s Bernardem Minierem uvěřitelnější. Celkově mi kniha přišla až na výjimky uvěřitelná, bez absurdních náhod a předvídatelného chování postav. Za to velké plus..
Obecně je kniha velice chytlavá, napínavá, nutící k dalšímu čtení a také velice (možná až zbytečně) detailně brutální.

Z nedostatků (subjektivně) bych vypíchl slabší poslední třetinu knihy, kdy mi přišlo, že se tak trochu jen zaplňuje obsah a příběh se plácá na místě(ne teda že by to bylo vyloženě nudné, ale slabší). Rozuzlení mě nenadchlo a jednání konkrétní postavy v závěru mi přišlo nesmyslné.
Také si při čtení knihy vypestujete možná velkou nenávist a nechuť k některým postavám. Navzdory tomu, jak autor rád a zdlouhavě popisuje jejich zvrácenosti, v situaci kdy dojdou na řadu sami zločinci, jejich trest je odbytý pár slovy, což je za mě vážně škoda.

Jinak asi nejlepší "detektivka" co jsem zatím v audioknize měl, uvidíme co další díly, na které se určitě chystám :-)

04.07.2023 4 z 5