Lawiane Lawiane komentáře u knih

☰ menu

Léčitel Léčitel Antti Tuomainen

Palec nahoru za propracovanou atmosféru dystopiských Helsinek, která ještě není úplně postapo, ale ukazuje klimatické potíže, ve kterých se lidé ještě snaží vést dál tak nějak normální životy a působí tedy děsivě představitelně a realisticky. Palec dolu bych naopak dala za samotný děj, který ke konci místo aby gradoval, tak víc a víc chřadl. Když ty palce zprůměruju, je průměrná i celá knížka, naštěstí poměrně krátká, takže člověk nemusí litovat investovaného času.

15.01.2022 3 z 5


Vesnický román Vesnický román Karolina Světlá (p)

Na svou dobu velmi moderní počin, který je i dnes čtivý a dějově zajímavý. Čtenáře zavede do venkovského života v 19. století a přitom ho neunudí zdlouhavými popisy a předvýdatelným dějem. Světlá byla prostě frajerka! Ještě o něco víc mě bavil Kříž u Potoka.

15.01.2022 5 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Jedna z těch knížek, na kterou si vzpomenu i po delším čase od přečtení a budu ji doporučovat dál. Poutavý příběh, člověku pomalu ale jistě začíná docházet, že ty dvě houby na obálce nejsou vybrané náhodou. Velmi sympatická hrdinka, se kterou se čtenář dostane do situací, které by si jinak nejspíš jen těžko představoval. Bavilo mě taky vykreslení přírody, která je někdy přítelem a někdy nepřítelem. Jedna z top knížek, co jsem minulý rok četla.

15.01.2022 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Příjemné čtení, rychlé a oddechové. Jen jsem pak přemýšlela, jestli se mi to tou echtovní dojemností a mravokárností líbilo o to víc, nebo to bylo už moc. Ale nakonc jsem se přiklonila k pozitivnímu dojmu.

15.01.2022 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Na knížku jsem dostala doporučení od více lidí, ale asi v půlce jsem čtení vzdala. Humor mi neseděl a přišel mi poněkud prvoplánový, jako kdyby se jednalo o slohový úkol, který musel na tolik a tolik stránek obsahovat přesně tolik a tolik vtipů. Na začátku to ještě šlo a bavila jsem se, pak už mi to přišlo jen jako jedna blbost za druhou. Na můj vkus nedostatečně chytré, ale ani ne dostatečně absurdní, aby to člověka dostalo takovou tou genialitou tkvící v právě v oné blbosti.

15.01.2022 1 z 5


Tohle jsem měla napsat v přítomném čase Tohle jsem měla napsat v přítomném čase Helle Helle (p)

Jde z toho depka, ale rozhodně to není nezajímavá kniha. Doporučuju čtenářům, kteří ocení specifickou atmosféru a nepotřebují nutně napínavý děj směřující z bodu A do bodu B.

27.05.2021 4 z 5


Ella ve škole Ella ve škole Timo Parvela

Nějak jsem se nenaladila na autorův humor, který na můj vkus až příliš často spočíval v tom, že se někomu stane něco nepříjemného.

27.05.2021 1 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Knížku jsem nakonec nedočetla, i když mě zprvu bavila, pak mě nějak nestálý přísun podobných vtipů a bizarních událostí přestal bavit.

27.05.2021 1 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Knížka se četla dobře, možná až moc dobře- Celou dobu jsem přemýšlela, jestli se mi hodně líbí jako takový ten dokonalý text, nebo se mi vlastně nelíbí jako takový ten prvoplánový román s akurátně odměřenou mírou dojemnosti. Nerozhodla jsem se do teď.

27.05.2021 4 z 5


Stín kapradiny Stín kapradiny Josef Čapek

Moje oblíbená, ke které se vracím, když se chci potěšit krásami jazyka.

27.05.2021 5 z 5


Harfeníci severu Harfeníci severu Milada Střítezská

Dojem z knížky mi kazily neustále přítomné tři tečky a hlavně to, že jsem se nějak nesžila ani s jednou z postav - přišly mi zkrátka svým myšlením a chováním nějak mimo můj svět a ve finále mi žádná z nich nebyla vlastně sympatická. Už vůbec ne hlavní hrdinka, u které by mi to přišlo žádoucí.
Jinak poctivě napsané dílo, propracovaný děj a přínosná myšlenka začlenění hudby do literatury. Nadšence severu a metalu potěší.
Oceňuji popisy bitev v jejich realistické podobě se, ne jen lesku.

27.05.2021 3 z 5


Kalevala Kalevala Elias Lönnrot

Úžasně a precizně zpracované vydání s bohatým poznámkovým aparátem a nádherným vizuálním pojetím.

27.05.2021 5 z 5


Listopadoví motýli Listopadoví motýli Auður Ava Ólafsdóttir

Kvalitní dílo, i když v kontextu dalších autorčiných knih dostupných v češtině mi přišlo asi nejslabší.

27.05.2021 4 z 5


Výhonek osmilisté růže Výhonek osmilisté růže Auður Ava Ólafsdóttir

Něžné a příjemně dojemné. Líbilo se mi spojení tématu a prostředí. Autorka má neskutečný cit vykreslit pocity druhých. Těším se na další díla od ní, zatím všechny překlady přečetné a ani jedna kniha mě nezklamala.

27.05.2021 5 z 5


Syn stínu Syn stínu Sjón (p)

Jedna z těch knížek, které čtenáře potěší svým neotřelým stylem, myšlenkami a vykreslením pro nás exotické atmosféry. Tenká, ale některé části stojí za to přečíst si vícekrát.

27.05.2021 5 z 5


Zahradník pana Darwina Zahradník pana Darwina Kristina Carlson

Takové fajnšmekrovské čtivo. Ne pro příběh, ale pro jazyk, způsob vyprávění a velké myšlenky skryté do drobností.

27.05.2021 5 z 5


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Jako dospělý čtenář jsem od toho nos nemohla odtrhnout. Napínavé, nápadité, čtivé. Nečekané zvraty a krásně vytvořená atmosféra.

27.05.2021 5 z 5