Zahradník pana Darwina

Zahradník pana Darwina https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76494/bmid_zahradnik-pana-darwina-DTb-76494.jpg 4 34 11

Thomas Davies pracuje u Charlese Darwina jako zahradník. Je vdovec, obě jeho děti obě jsou postižené, dcera mentálně, syn tělesně. Jak si má vysvětlit utrpení nevinného dítěte či nedokonalost stvoření? Předsudečné okolí hledí na Daviese se značnou nedůvěrou. Možná proto, že je bezvěrec, možná proto, že na něho lidé podvědomě přenášejí svou nechuť k teoriím jeho zaměstnavatele, kterého si ale otevřeně nikdo neodváží kritizovat. Kristina Carlson získala v roce 2010 finskou Státní cenu za literaturu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Herra Darwinin puutarhuri , 2009


více info...

Přidat komentář

Damonka12
10.10.2022 odpad!

0,5 tahle kniha pro mě neměla ani hlavu ani patu. Půjčila jsem si ji jako jednu z mála českých knih ve finské knihovně v Turku a opravdu jsem sáhla hodně vedle. Děj jsem vůbec nepochopila a ani jsem se v knize nemohla zorientovat. Možná to bylo překladem, ale mě se ani trochu nelíbila.

Lawiane
27.05.2021 5 z 5

Takové fajnšmekrovské čtivo. Ne pro příběh, ale pro jazyk, způsob vyprávění a velké myšlenky skryté do drobností.


JulianaH.
30.01.2019 5 z 5

Nevím, co mě to napadlo, když jsem po téhle útlé knížce z knihobudky sáhla proto, abych si odpočinula. Četba na pláž to není. Přesto jsem nadšená - je to asi jediné dílo současné literatury, které mě dokázalo zaujmout. Příběh (nebo co to je) plyne pozvolna a poutavě, ale autorčin experimentální styl zároveň čtenáře pořád burcuje z nepozornosti a letargie. Její vhled do mysli různých lidí a do nálad (včetně nálad přírody) je opravdu hluboký a básnický. Geniální mi přijde jedna ze závěrečných scén (pozor, spoiler), kdy zahradník potká boha.

Nesmírně obdivuji překladatele.

EmmaEmma
15.07.2016 5 z 5

Krásná kniha, plná melancholie z lidského bytí. Novátorský a moderní styl psaní, překladatelsky zatraceně těžký oříšek.
Plno krásných myšlenek, náročné čtení.
Nezapomenu na ni.

Lucopatka
25.06.2016 1 z 5

Jedna z mála knih, kterou jsem, ač byla útlá, nedočetla. Pro mne nicneříkající. Bez energie. Ale obálku, tu má hezkou :)

LiLinka
13.10.2014 2 z 5

Velice zvláštní kniha. Tolik mě nezaujala, bude to tím, že jsem od ní čekala něco jiného. Má však své osobité kouzlo a záleží na každém jedinci, jestli se do ní začte a nebo ji odloží. :)

ladyfromskye
21.08.2014 5 z 5

Knížka, která i přes svoji útlost není čtením na jeden den, nebo dokonce večer! Taková kniha se musí vychutnat, třeba i opakovaně, u takové knihy se musí přemýšlet. Teprve po zevrubnějším zkoumání lze dosáhnout poznání, jakým klenotem současné literatury tato kniha je. Autorce tleskám a troufám si říct, a vlastně mi to svým názorem umožňuje i sám překladatel knihy Vladimír Piskoř, že je výbornou žačkou Joyceovou, které se podařilo experimentální prózu dostat k širší veřejnosti.

Verrrunka
25.02.2014 2 z 5

No já vám nevím... Ta chybějící interpunkce mi nedělala moc dobře. Celé to bylo takové moc zmatené, asi jsem neměla na takovou alternativu zrovna náladu. Podle názvu jsem čekala prostě trochu něco jiného, tady se Darwin skoro neobjevil.
Nejvíc se mi líbila poslední kapitola s názvem Jaro, kde byly krásně popisy, jinak opravdu žádná hitparáda.

EvaEma
16.08.2013 4 z 5

Měla jsem ze začátku podobný problém jako Kaihomielisyys, ale když jsem si vypsala jednotlivé postavy, lépe jsem se zorientovala a najednou to šlo samo :-) Krásné dílo, stojí za přečtení.

Kaihomielisyys
29.09.2012 2 z 5

Z neznámého důvodu se mi tahle knížka strašně obtížně čte....a nějak mě to celé zrovna moc nebavilo...

Orange Bleu
29.08.2012 4 z 5

Nevšedně pojaté ztvárnění odvěkého sváru víry a rozumu, střetu evolucionismu s kreacionismem, potažmo hostilního maloměstského uvažovaní bojujícího se sebemenším náznakem jinakosti. Charles Darwin jakožto postava v příběhu zcela absentující, o to více však signifikantnější. Volně plynoucí toky myšlenek & asociací, připomínajících místy až automatický text, a mnohohlasné výpovědi na pomezí básní v próze či experimentální literatury v sobě asi potenciál oslovit široké čtenářské masy přímo neponesou, v každém případě však jde o dílko originální a nadmíru zajímavé.

Štítky knihy

finská literatura

Autorovy další knížky

Kristina Carlson
finská, 1949
2011  71%Zahradník pana Darwina
2014  76%Na konec světa

Kniha Zahradník pana Darwina je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce23x
Chystám se číst32x
Chci si koupit1x