Kuža007 Kuža007 komentáře u knih

Obálka knihy Garfield k nakousnutí Garfield k nakousnutí Jim Davis

Jestliže jsem pěl ódy na předcházející díl Garfieldových stripů, tak tento je možné ještě lepší, popř. se pohybuje na stejné úrovni. Skvělý humor, větší přítomnost Arleny, Nezmara i Lízy, slovně je dokonce vzpomenut i autor. Jim Davis opět na vrcholu. Nejlepší stripy:
"Líza: Líbí se ti moje nové boty?; Jon: Ééé...; Garfield: Zalži, že líbí. - Jon: No...; Garfield: Zalži, že líbí. - Líza: Měl jsi zalhat, že líbí.; Jon: Jsou takové...; Garfield: Neznáš pravidla hry, troubo?"
"Garfield: Lenost je nakažlivá. - (zhoršující se kresebný styl) Garfield: Že jo, Jime? - (kresebný styl na úrovni dítěte) Garfield: Jime?...; Jim Davis: To teda je."
"Arlena: Myslím, že si zasloužím královské zacházení. - Garfield: Královské? Jako vážně? - Arlena: Vím, kde jsou zbytky ryb.; Garfield: (uklání se Arleně) Vaše výsosti!"
"(Garfield otevírá dveře, přichází Nezmar s otevřenou náručí) Nezmar: Garfielde! - Garfield: (s otevřenou náručí) Nezmare! - (Garfield ho obchází, odchází ven a zabouchává za sebou prozapine otevřené dveře)"
"Garfield: No tak mi bude 40 let. - Garfield: Asi bych to měl brát z té světlé stránky... - Garfield: Už jen deset let a dostanu seniorskou slevu ve Světě koblih."
"Nezmar: Takže tobě už je 40 let.; Garfield: jo. - (Nezmar překvapeně pohlíží na Garfielda) - Nezmar: Vypadáš dobře.; Garfield: Dobře stárnout je nejlepší pomsta."
"Jon: Tenhle citát od Benjamina Franklina mám rád. - Jon: 'Kdo brzy uléhá a časně vstává... - Jon: '... zdravým, moudrým a bohatým mužem se stává.'; Garfield: A otravným, nudným a osamělým."
"(Jon a Líza jedou v autě) - Jon: Ehm... Lízo? - Líza: Ano?; Jon: Myslíš, že dobře líbám? - Líza: Pravdu?; Jon: No... jo... - Líza: Myslím, že líbáš úžasně. - (Jon a Líza se líbají v autě) - Jon: (ke Garfieldovi, celý od Líziny rtěnky) Hádej, co říkala Líza?; Garfield: Už se s ním nebude dát žít."
"Jon: Pojďme tancovat! - Líza: Myslíš někam, kde by nás někdo mohl vidět?! - (Líza utekla, přichází Garfield s tučnými brýlemi s černými skly) Jon: Co že je Líza najednou tak stydlivá?; Garfield: Toho chlapa neznám."
"Garfield: Co to... - Pračlověk: Ahoj, jsem zmražený pračlověk z doby ledové. - Pračlověk: A teď jsem úplně roztál! - Pračlověk: Takže tohle je moderní svět, jo?; Garfield: Jo. - (přichází Jon) Pračlověk: A co je tohle?; Garfield: Moderní člověk. - (Pračlověk zděšen) - Pračlověk: No, zpátky do ledovce.; Garfield: Sladké sny."
"Arlena: Dneska jsem shodila lampu. - Garfield: Já shodil dvě mísy a vázu! - Arlena: Paráda!; Garfield: Jsme velmi hrdí na to, že jsme kočky."
"(Garfield se dívá v televizi na pohádku) Žabák: Vypadám sice jako žába, ale ve skutečnosti jsem zakletý princ. - Garfield: Nejspíš chce, aby ho princezna políbila. - Žabák: Můžeš tu kletbu zlomit, když mi dáš číslo své kreditní karty.; Garfield: Tak to jsem nečekal."
"Arlena: Každý by se měl ke zvířatům chovat hezky.; Garfield: Pravda. - (oba dva přemýšlí) - Arlena: Pokud ovšem nejsou chutná.; Garfield: Velká pravda."
"Garfield: Začněme týden inspirativní myšlenkou. - (Garfield přemýšlí) - Garfield: Chcípni, pondělí, chcípni!!"
"Úlisný pes: (ke Garfieldovi) Nezhubnul jsi? - Úlisný pes: Určitě posiluješ. - Cedule: Pozor neupřímný pes.; Úlisný pes: Vypadáš tak mladě!; Garfield: Jo, jo, jo..."
"(Garfield je s Arlenou) Garfield: Jak mocná je má láska? - Garfield: Nelze snad ani vypočíst... - Garfield: Pepperoni... capricciosa... quattro mare...; Arlena: Další óda na pizzu?!"
"(Líza telefonuje s Jonem kvůli výběru oblečení na večeři) Jon: Podívám se... - Jon: Co citrónově žluté manšestrové sáčko, kanárkové golfové kalhoty a kovbojské boty?; Líza: Ne. - Jon: Nebo modré seržové smokingové sako s kargo kalhotami, černé podkolenky a sandály?; Líza: Ne. - Jon: Tak tu ještě mám svítivě oranžové kostkované sako a tyrolské kožené kalhoty, motýlka a modrobílé polobotky.; Líza: Ne. - Líza: Jone, to nemáš na sebe nic hezkého? - (Jon neodpovídá) - Líza: ... Jone?; Jon: (ke Garfieldovi) Přišel čas otevřít skříň s neformálním oblečením.; Garfield: Dojdu pro ochranné brýle."
"Garfield: Je pátek! Zábava začíná! - Jon: Kdo si chce poslechnout polku?! - Garfield: Zábava končí!"
"Jon: Mám novou filozofii, Garfielde.; Garfield: Jakápak to je? - Jon: Budu žít každý den jako bych měl narozeniny.; Garfield: A proč? - Jon: Takže můžeme jíst dorty v jedno kuse!; Garfield: Nejmoudřejší žaludky uvažují stejně."
"Hlasatel v TV: A nyní závěrečná část 'Drákula versus náklaďák'. - Drákula: Hej! Zaparkoval jsi mi na noze! - Drákula: Ale já necítím bolest. Můhahahahahá!; Garfield: A blíží se úsvit."
"Van Helsing: Geniální! - Van Helsing: Proti tomu je Drákula bezmocný! - Van Helsing: Proč nás to nenapadlo dřív?!; Garfield: Roláky?"

07.11.2025

Obálka knihy Garfield se popadá za břicho Garfield se popadá za břicho Jim Davis

Po dlouhé době se opravdu jedná o Garfieldovu knihu sebraných stripů, která je nabita jen a pouze samými opravdovými peckami. Jim Davis z hlediska humoru i maleb opětovně na svém maximálním vrcholu. Větší přítomnost Lízy a Arleny. Jedno z nejlepších čísel na poslední roky. Nejlepší stripy:
"Jon: ... co si o tom myslíš?; Garfield: Co? - Garfield: Tuňák! - Garfield: To je moje záložní odpověď, když nedávám pozor."
"Jon: To ne! - Jon: Spadl mi telefon do rybníka! - Garfield: To vysvětluje ty divné posty o kaprech."
"Šílený vědec/Zombie: Lidský mozek! - Šílený vědec/Zombie: Potřebuju lidský mozek! - Garfield: (k Jonovi) Zajímavé, že kolem tebe prošel bez povšimnutí."
"(Líze zvoní telefon) - (Jon mluví z telefonu) Jon: Už vyrážím na naše rande. Za chvíli tě vyzvednu, Lízo?; Líza: Dobře. Co máš na sobě? - Jon: To bude překvapení!; Líza: Aha. Možná by ses měl převléknout. - Jon: Vypadám dobře, Lízo! Nevěříš mi?; Líza: Dej mi k telefonu. - Líza: Garfielde, jak vypadá? - Garfield: Kcháákch! - Jon: (ke Garfieldovi) Hele! Ty zvratky si uklidíš!; Líza: (k Jonovi) Převlékni se."
"Arlena: Garfielde, slyšíš ten strašný zvuk?!; Garfield: Jo. - Arlena: Zní to jako zraněný vodní buvol.; Garfield: Žádný strach... - Arlena: Nebo postřelená hyena.; Garfield: To jen Jon zpívá koledy."
"Duch minulých Vánoc: Garfíííeldé... Gááárfíííeldéé... Gárrrfííííeldééé... - Duch minulých Vánoc: Gááárrrrfíííííeldéééé... - Garfield: Co jsi zač?; Duch minulých Vánoc: Jsem Duch minulých Vánoc! - Garfield: A kdo jsi ty?; Duch letošních Vánoc: Já jsem Duch letošních Vánoc! - Garfield: Takže ty musíš být...; Duch budoucích Vánoc: Duch budoucích Vánoc! - (přichází světelná vánoční žárovka ze stromku) - Garfield: A ty?; Vánoční žárovka: Já jsem jedna prasklá žárovka na vánočním řetězu.; Všichni Duchové Vánoc: Ááá!"
"Jon: Právě jsem vyhrál lístky na koncert! - Jon: Dvě místa do první řady uprostřed! - Jon: 'Festival harmonik: večer tisíce polek:'; Líza: É...; Garfield: Já odvedu pozornost a ty uteč."
"(Odie si vesele vykračuje) - (Odie vidí ceduli se šipkou, aby šel rovně, jde rovně) - (Odie vidí ceduli se šipkou, aby se vrátil, vrací se) - (Odie vidí šipku, aby šel rovně, jde rovně) - (Odie se vrací k šipce, která mu říká, aby se vrátil, chce se vrátit) - (Odie během v rámci krátkého perimetru mezi oběma šipkami, Garfield pohodlně sedí na nedalekém křesílku) Garfield: Poslušnost je legrační věc."
"Jon: Posílám SMSku Líze... 'Víš jak moc tě miluju? Napíšu ti jak moc.' - Jon: Kruci! Omylem jsem to poslal paní Fenyklové.; Garfield: Chudák Jon. - Jon: Paní Fenyklová se ptá, co dělám v sobotu večer.; Garfield: Chudák paní Fenyklová."
"Arlena: Myslíš, že moc línám? - Garfield: Arleno, podle mě nelínáš zdaleka dost. - (Arlena líbá Garfielda) Garfield: Kočičí lichotky."

Obálka knihy Garfield říhá od srdce Garfield říhá od srdce Jim Davis

Další nálože Garfieldových vtipných pecek. Krásné Davisovy kresby. Větší přítomnost Lízy i Arleny. Nejlepší stripy:
"Garfield: (vypráví malým myškám) 'Bylo nebylo, žil jeden mocný kouzelník...' - Garfield: '..., který dokázal přivolat bouřku a déšť!'; Malé myšky: (začala na ně tryskat voda) Jéééé. - Jon: Mohli byste mě pustit do mojí vany?; Garfield: 'Jednoho dne šel kolem hloupý trol...'"
"(Garfield je pláži, dívá se na příliv) - (Garfield pozoruje planoucí slunce) - (Garfield se prochází po písku) - (Garfield uvidí lehátka a chlazenou kolu, uvelebí se tam) - Zprávař Libor: A už je tu Taťána s předpovědí počasí... - (Garfield se probírá doma na gauči během únorové zimy, je velmi vystrašený); Rosnička Taťána: Vypadá to, že v noci přibyde dalších deset až dvacet centimetrů sněhu, Libore! - Jon: Co to je?, Líza: Zní to, jako když pláče kočka."
"Jon: Musel jsem dát harmoniku do opravy.; Líza: Ale ne. - Líza: Někdo do ní praštil kladivem? - Jon: Jak to můžeš vědět?; Líza: É...; Garfield: Žádej právníka."
"Jon: Tak už jsme tu..." - Líza: Děkuju za nádherný večer, Jone.; Jon: Mně se taky moc líbil, Lízo. - (Jon a Líza se líbají, Garfield usměvavý) - (Jon a Líza se líbají, Garfield mírně nadšený) - (Jon a Líza se vášnivěji líbají, Garfield už naštvaný) - (Jon a Líza se líbají, Garfield cvaká vypínačem) - Jon: Garfielde! Neblikej světlem na verandě!; Garfield: Koukejte už to rozpustit, holubičky!"
"(Garfield a Líza si začínají povídat) - Líza: Víš, Garfielde, já a Jon se vídáme už nějakou dobu...; Garfield: Tebe z toho nemůžu vinit. - Líza: A během té doby udělal jako muž velký pokrok.; Garfield: Myslíš na rozdíl třeba od ptakopyska? - Líza: Chci říct, že když jsme spolu začali chodit, prakticky každý den udělal trapas.; Garfield: Vážně? Ne každou hodinu? - Líza: Je hezké vidět, jak od té doby dospěl.; Garfield: Ubohá Lízo. Ubohá, naivní Lízo. - Jon (v kostýmu květinky): Budu na trávníku před domem oslavovat příchod jara tancem. - (Líza si začíná mlátit hlavu o stůl) Garfield: Co jsi to říkala?"
"(Garfield jde k Odiemu na konci stolu ve stylu Andrea Bocelliho) - (Garfield skopává Odieho ze stolu) - Garfield: Klasika nikdy nevyjde z módy."
"(Garfield sleduje televizi) Doktor: Bohužel mám pro tebe špatnou zprávu, zrzko.; Zrzka: Řekněte mi to na rovinu, doktore." - Doktor: Máš vážnou alergii... na ořechy. - Zrzka: Nééé!!; Garfield: Kruté zjištění pro veverku."
"(Garfield sedí u stolu) - Jon: Nuda? - Garfield: Ne, díky. Už se nudím dost."

Obálka knihy 20. kavalerie 20. kavalerie René Goscinny

Další ze skvělých dobrodružství Lucky Luka. Po dlouhé době opět z prostředí vojenské jednotky sídlící v pevnostní posádce, která se má střetnou s indiánskými kmeny. Velmi vtipné i bez Daltonů.

Obálka knihy Americká vzpoura Americká vzpoura Ondřej Hejma

Zajímavý pohled na předvolební situaci a hlavně průběh posledních amerických prezidentských voleb, včetně následného povolebního vývoje.

26.10.2025

Obálka knihy Volby 2025 - Po čtyřech letech Fialovy vlády Volby 2025 - Po čtyřech letech Fialovy vlády Václav Klaus

Pokud je potřeba si přečíst nějakou knihu před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2025, tak je to právě tato.

30.09.2025

Obálka knihy Garfield – Dort s překvapením Garfield – Dort s překvapením Jim Davis

Jim Davis zpět na vrcholu humoru. Tento díl sebraných Garfieldových stripů obsahuje asi nejvíce zábavných pecek od čísla 60. Navíc stále krásné Davisovy kresby a opět větší přítomnost Arleny. Nejlepší stripy:
"Jon: Ty, Garfielde! - Jon (k přicházejícímu Garfieldovi): Jdu s Lízou do kina a nevrátím se dřív než v šest hodin. - Jon: Nebude vadit, že tě nakrmím o hodinu později? - (Jon a Garfield v sobě zaklesnuti pohledem) - (Jon a Garfield v sobě zaklesnuti pohledem) - (Jon tento souboj vzdává) - Jon: Nebo bych mohl v kině požádat o přestávku v 16:55 a zaběhnout domů."; Garfield (řečnická otázka): Kdyby ti to nevadilo?"
"Jon: Napíšeme na nákupní seznam jenom základní potraviny, Garfielde.; Garfield: Dobře. - Jon: Jen ty absolutně nutné pro přežití.; Garfield: Jasně. - Jon: Nugetu?; Garfield: Výtečně."
"Garfield (dívající se na Jona a Lízu v plavkách): Tý jo! Vidíte je? - Garfield (natáčející hlavu dopředu): Kde jste byly celý můj život?! - Líza: Co to dělá?; Jon: Očumuje kornouty se zmrzlinou.; Garfield: Asi jsem se zamiloval."
"Hlasatel v TV: Hej! - Hlasatel v TV: Přestaňte koukat na televizi! - Hlasatel v TV: Běžte ven sportovat!; Garfield: Miluju komedie."
"Jon: Pomeranč je zdravé ovoce. - (Garfield se dívá na pomeranč a ptá se jej) - Garfield: Ty sportuješ?"
"Arlena: Víš, co na tobě mám ráda, Garfielda? - Garfield: Páni. To může být spousta věcí. - Arlena: Skromnost to není.; Garfield: Fajn, tím se nám to zužuje."
"Arlena: Garfielde,... - Arlena: Tuňák. - Garfield: Ty svůdnice."
"(Garfield stojí a čeká) - Zombie: Čerstvé ovoce a zelenina... Čerstvé ovoce a zelenina... - Garfield: Zombie vegan."
"Jon: Musím něco koupit Líze. Má ráda zvířata... podívám se sem. - Jon (uklikl se ve výběru): Jejda. - Doručoval (k Líze): Paní, podepište mi převzetí hyeny."
"Jon: Strašně mě bolí ruka!; Garfield: Co se ti stalo? - Jon: Prohrál jsem obecní turnaj v páce už v prvním kole!; Garfield: Hele, kvůli tomu se svět nezboří. - Jon: A to jsem starou paní Brychtovou dostal až sem!; Garfield: Tak jo, zboří se."

14.07.2025

Obálka knihy Jak se Daltonovi polepšili Jak se Daltonovi polepšili René Goscinny

Lucky Luke se nám po delším čase opět vrátil. Zase vidíme krásné Morrisovi kresby a můžeme číst Goscinnyho humor. Skvělý a nápaditý díl, kde se Lucky Luke opět potkává s Daltony. V tomto dílu jsou Daltonové propuštěni na podmínku, přičemž nesmí provést žádný zločin, aby se nedostali zpátky do vězení. Nastává zde mnoho vtipných situací, zejména pak závěrečné rozuzlení, ale také situace, kdy Daltonové na pokyn Lucky Luka musí nést šerifskou zástupcovskou hvězdu.

14.07.2025

Obálka knihy The Art of Kingdom Come: Deliverance II The Art of Kingdom Come: Deliverance II Pavel Skoták

Produkt stejně monumentální jako počítačová hra, o které tato knížka pojednává. Nádherné a hlavně realistické grafické znázornění českého středověku 15. století spolu s odbornými popisky týkajícími se historických skutečností i faktů z příběhového světa celé herní série Kingdom Come: Deliverance II.

14.07.2025

Obálka knihy Fantomas (dvojjazyčná kniha) Fantomas (dvojjazyčná kniha) Miroslava Ševčíková

Jedna z nejlepších knih pro počáteční se učení francouzskému jazyku. Krásné zjednodušení celého Fantomasova knižního příběhu. Navíc úžasná ilustrace obálky.

Obálka knihy Od Beneše po Ukrajinu Od Beneše po Ukrajinu Václav Klaus

Zajímavá publikace od pane prezidenta Václava Klause k výročí ukončení 2. světové války. Faktograficky věci vysvětleny správně, ale jako kompaktnější odborná literatura pro studium historie by se tato práce patrně neujala. Navíc se spíše jedná o práci převážně určenou pro politologická studia.

14.07.2025

Obálka knihy Osmdesát let od konce druhé světové války Osmdesát let od konce druhé světové války Jiří Weigl

Zajímavá publikace od členů IVK k výročí ukončení 2. světové války. Faktograficky správně, ale jako kompaktnější odborná literatura pro studium historie by se tato práce patrně neujala.

Obálka knihy Sebedestrukce západu 2.0 Sebedestrukce západu 2.0 Václav Klaus

Jedna z nejhodnotnějších publikací IVK posledních let, která popisuje současný politický i kulturní stav evropského i amerického Západu, který má stále větší sestupnou tendenci, byť v USA mohl tento stoupající trend narazit na zvolení Donalda Trumpa prezidentem, ale jestli je tomu trvale, to ukáže pouze čas.

Obálka knihy Dějiny Polska Dějiny Polska Miloš Řezník

Velmi epochální historická odborná publikace, jež nám představuje velmi zajímavé dějiny sousedního Polska, která vznikla za výrazné české účasti. Jedná se o krásnou přehledovou práci přibližující nám historii jednoho z našich nejbližších sousedů, se kterým též podstatnou část národních dějin sdílíme.

Obálka knihy Dějiny Černé Hory Dějiny Černé Hory František Šístek

Velmi zajímavá a srozumitelná přehledová práce věnována černohorského národu. Je velice dobře, že tato publikace představuje dosud u nás velmi opomíjené slovanské etnikum a jeho dějiny, které jsme brali převážně jako srbský přívažek, a představuje je ve velice zajímavé podobě.

Obálka knihy Dějiny Rumunska Dějiny Rumunska Miroslav Tejchman

Zajímavá publikace, která nám ve zkratce shrnuje ty nejzákladnější dějiny rumunského národa i státu.

14.07.2025

Obálka knihy Balkán ve válce a v revoluci 1939 - 1945 Balkán ve válce a v revoluci 1939 - 1945 Miroslav Tejchman

Velice podrobná a zároveň poutavá kniha, která nás informuje o napínavých a zároveň krutých dějinách balkánských států a národů během 2. světové války a krátce po jejím skončení.

Obálka knihy Balkán 1804-1999 Balkán 1804-1999 Misha Glenny

Výborná a zároveň velmi čtivá kniha, která nám popisuje dobrodružné i strastiplné balkánské dějiny 19. a 20. století.

14.07.2025

Obálka knihy Češi a Jihoslované v minulosti Češi a Jihoslované v minulosti Lubomír Emil Havlík

I přes starší datum vydání se dodnes jedná o velice zajímavou publikaci, která do značné míry je stále schopná reprodukovat dějinného události uskutečněné na Balkánu.

14.07.2025

Obálka knihy Jugoslávie – Srbsko – Kosovo. Kosovská otázka ve 20. století Jugoslávie – Srbsko – Kosovo. Kosovská otázka ve 20. století Václav Štěpánek

Jedná se o jedno z nejstěžejnějších odborných historických děl pana docenta Václava Štěpánka. Tato odborná práce dokonale popisuje historický vývoj na Kosovu, který vedl až k jeho částečnému, do jisté míry jednostrannému, osamostatnění se na Srbsku. I přes občasnou faktografickou náročnost se jedná o velice intenzivní knihu, kterou je nutné si přečíst, pokud se chcete zabývat problematikou Kosova.