Kuža007 Kuža007 diskuze u autorů

☰ menu

Václav Klaus

Ať už má každý z nás na pana prezidenta Václava Klause odlišný politický názor, tak si myslím, že mu všichni musíme nechat, že je to schopný a realistický politik, inteligentní a vzdělaný člověk a také lidská bytost, která rozvoji České republiky obětovala, a myslím, že ještě obětovává, spoustu drahocenného času a životní energie. Ano, asi se mu všechny jeho plány a reformy v době jeho premiérování nepovedly, ale dokonalý ministerský předseda, tedy zároveň i dokonalý člověk, existovat nebude. Přesto přese všechno to byl patrně nejlepší a nejdůstojnější ministerský předseda samostatné České republiky. Stejně tak můžeme jeho prezidentství považovat za úspěšné. Snažil se o větší ekonomické vztahy s různými zeměmi světa, dobře naši zemi reprezentoval jak navenek (např. v roce 2010, kdy našim zlatým hochům v Německu předával zlaté medaile), tak doma (výjezdy po krajích) a navíc nechal zrekonstruovat celý areál Pražského hradu. A s jeho odchodem z aktivní politiky jednak zmizela pravice (ten fialový hnus, co si dnes říká pravice, nemá s pravicovým politickým myšlením absolutně nic společného) a jistá racionalita v myšlení, za které je v současné době, dle mého názoru, až moc často a nespravedlivě kritizován. A tak panu prezidentovi přeji hodně štěstí a hodně zdraví, aby tyto nespravedlnosti v klidu přečkal, než se naskytne příležitost, kdy ho lidé budou chtít zpátky.

03.07.2023


Libor Vykoupil

Naprosto úžasná lidská osobnost. Skvělý pedagog na brněnské Masarykově univerzitě. Odborník nejen na dějiny moderní doby, ale také na středověk. Vynikající spisovatel, a ještě lepší kuchař, který umí připravit snad vše, co mu přijde pod ruku.

03.07.2023


Jiří Wachsmann

Skvělý spisovatel. Úžasný herec. Nezapomenutelný parťák Jana Wericha. Jejich spolupráce byla nejlepší při vytváření hry Osel a stín.

28.03.2022


Josef Čapek

Josef Čapek byl sice spíš uznávaný malíř a umělec, který byl ve stínu svého mladšího bratra Karla, ale určitě patří i mezi důležité spisovatele naší historie.

30.06.2021


Francesco Petrarca

Jeden z mých nejoblíbenějších autorů. Otec humanismu. Přítel Karla IV. Krásných Sto sonetů Lauře.

30.06.2021


Bronislav Chocholáč

Skvělý historik, pedagog i člověk.

30.06.2021


Tomáš Dvořák

Skvělý historik, který rozumí svému oboru. Nikdy nezapomenu na jeho hodiny Historické geografie. Navíc spoluautor monografie o mé rodné obci.

30.06.2021


Ladislav Hladký

Skvělý člověk, úžasný profesor na brněnské univerzitě. Jeden z mála lidí v naší zemi, který opravdu rozumí historii balkánských národů.

30.06.2021


Martin Wihoda

Člověk, který se rodí pouze jednou za sto let. Vedle profesora Libora Jana jeden z nejlepších profesorů historie na brněnské univerzitě.

30.06.2021


Libor Jan

Skvělý profesor historie brněnské univerzita, labužník pravého života, rozený vypravěč, neobyčejně chytrý a úžasný člověk. Jeden z mých nejmilovanějších profesorů.

30.06.2021


Petr Novotný

Skvělý moderátor, bavič, zpěvák a cestovatel. Vždycky jsem měl rád jeho dobrou náladu, kterou dával prostřednictvím Novot a Dobrot. Jen škoda, že jeho syn je takový blb.

28.05.2020


František Ringo Čech

Skvělý komik, muzikant a divadelní herec. Jeho knížky jsou velice vtipné a čtivé. Podle některých svých knih napsal i divadelní hry, který se dodneška reprízují a některé hlášky jsou nezapomenutelné. Hlášky Božského Lumíra v Dívčí válce nebo baron Esterházy v Pravda o zkáze Titaniku.

28.05.2020


Jiří Krampol

Je to samozřejmě slavný český komik a herec, ale ve spolupráci s Miloslavem Šimkem a Jiřím Grossmannem se z něho stal i autor skvělých humoristických povídek.

10.05.2020


John Jakes

Skvělý autor. Napínavé čtení. Úžasná sága rodinu Mainů a Hazardů.

27.03.2020


Thomas Harris

Stačí jen jeden důvod - jedno jméno - doktor Hannibal Lecter. Harrisovy příběhy o něm jsou napínavé a čtivé, a zároveň mají svůj filozofický podtext. I když romány o Hannibalu Lecterovi jsou postmodernistickými díly, Harris v nich upozorňuje i na závažné společenské problémy a dá se o nich říct, že jsou dvouúrovňové, tak samotná postava Hannibala Lectera je spíše romantická - z období romantismu. Společnost ho bere jako zrůdu, odpad společnosti, zajímá se o historii, je to staromódní gentleman, svým vlastním způsobem, a dokonce se i zamiluje, taky svým osobitým způsobem. Rozdílem zůstává, že příběh doktora Lectera končí víceméně šťastně, ale to si mohl Thomas Harris dovolit, jelikož ho lidé zprvu považovali za antihrdinu. Harris je nejspíš jediný, kdo dokázal napsat psychologicko-romantický román. A vytvořením Hannibala a příběhů o něm tak nejspíše vytvořil i nový literární směr - neoromantismus. Neboli nový romantismus spojený s realismem. Navíc postava doktora Lectera ožila díky skvělému britskému herci Anthonymu Hopkinsovi.

27.03.2020


Václav Erben

Skvělý autor detektivek. Tvůrce legendárního kapitána Exnera. Skvělý scénárista.

27.03.2020


Josef Škvorecký

Nejvýznamnější český exilový spisovatel. Ve svých dílech používá krásnou češtinu. Skvělý autor detektivek a románům o Dannym Smiřickém. Člověk, který měl slabost pro jazz.

27.03.2020


Josef Jiří Puchwein

Skvělý spisovatel detektivek až holmesovského typu. Stvořil pražské mordparty v čele s radou Vacátkem. Stejně úžasný scénárista. Nezapomenutelný autor Hříšných lidí.

26.03.2020


Bohumil Říha

Jeden z autorů mého dětství. Můj oblíbený autor historických románů. Skvělý člověk.

21.03.2020


Vladimír Körner

Skvělý člověk. Úžasný autor historických románů, snad jen on dokáže udělat propojení historického románu s psychologickým. jeho postavy jsou vždy zajímavé a hlavně nejsou černobílé. Mají výrazný charakter. Napsal nepřekonatelné Údolí včel.

21.03.2020