Kosta96 Kosta96 komentáře u knih

☰ menu

Národ Sparta Národ Sparta Lukáš Pečeně

Největší fotbalový klub v Česku oslavil v létě mistrovský titul a na podzim v oslavách pokračoval, protože se "dožil" 130 let od svého založení. Když jsem se jako fanoušek dozvěděl, že sám klub vydá k tomuto výročí knihu, tak jsem přemýšlel, jak tu knihu asi pojmou? Věděl jsem, že Lukáš Pečeně coby bývalý zaměstnanec Sparty je velice schopný a umí přijít s dobrými nápady. Přeci jen jsem měl trochu strach, aby to nebyla kniha, kterých je všude přehršel. Už na podzim 2022 vyšla kniha Karla Felta ke 130 letům Sparty, kde po krátkém úvodu do historie klubu postupně představí kariéru a statistiky 130 fotbalistů nebo trenérů spojených se Spartou. Na podzim loňského roku, chvíli před touto knihou, pak vyšlo dovypracované vydání knihy Železná Sparta od Vítězslava Houšky a Zdeňka Pavlise. A to nemluvím o další spoustě knih o Spartě a autobiografiích jejích bývalých hráčů. Takže obava, že by Lukáš stvořil něco, co už jsme všichni četli, byla na místě. Ale nakonec byla lichá. V knize se objevuje 130 osobností spojených se Spartou. V tomto čísle jsou zahrnuti bývalí i současní trenéři a hráči. Společně s nimi jsou zde však i osoby pro klub neméně důležité. Fanoušci. Jsou to fanoušci, kteří jsou více či méně známý. Jejich příběhy odhalují lásku ke Spartě ze všech nejvíc. Spousta příběhů je humorných a odlehčených, některé mají společenský přesah a některé jsou velmi smutné. Je to horská dráha pozitivních i negativních emocí a vášně pro klub. Pokud jste fanouškem Sparty, pak neváhejte tuto knihu přečíst. Její formát je úplně jiný, než u ostatních knih o Spartě. Navíc knihu vydal sám klub, napsal jí bývalý zaměstnanec Sparty a všechny osobnosti v ní vyfotografoval fotograf, který pro Spartu fotí na jejích zápasech. Je to tudíž vlastně kniha od klubu pro nás - fanoušky. A to je v Česku unikátní.

05.04.2024 5 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

(SPOILER) Kdo mohl tušit co se stane, když mladý hobit Bilbo Pytlík ve tmě našmátrá a najde jeden zlatý Prsten. O drahná léta později to jeho adoptivnímu synovi Frodovi způsobí poměrně velké potíže. Podezření se potvrdí a prsten, který leží už dlouhé roky ve Dně Pytle je tím Prstenem, který uvrhl Středozem do stínů a je potřeba ho dostat pryč a nějak se s ním vypořádat. Začíná příběh, kterým se v podstatě zrodil žánr fantasy. Pan Tolkien vymyslel vlastní svět, jeho národy, jejich jazyky, jeho dobro a zlo. Válka o Prsten, která tímto dílem začíná je přitom pouze jednou drobnou kapitolou světa, který pan Tolkien vymyslel. Ještě je spoustu knih a příběhů, které se odehrály dávno před začátkem tohoto, včetně Hobita. Kniha barvitě popisuje krásnou přírodu, nesnáze i radostné okamžiky všech postav, které se v příběhu objeví. Je jich navíc hned několik, které se ve filmu Petera Jacksona neobjevili. Hodnotit tuhle knihu jinak, než 5 hvězdami může jen člověk, který nemá rád fantasy, dobrodružství nebo má příliš málo fantazie. Filmy jsem viděl už dříve a teď jsem se dal do knížek. První ze tří mám za sebou a byla to nádhera. Už se těším, až vezmu do rukou druhou a po ní i třetí knihu.

26.03.2024 5 z 5


Piráti z Karibiku - Salazarova pomsta Piráti z Karibiku - Salazarova pomsta Elizabeth Rudnick

Knihu jsem koupil po shlédnutí pátého filmu v kině. Pátý díl se mi sice líbil o dost víc, než čtvrtý, ale na původní trilogii už to mít nikdy nebude. Nedávno jsem dokonce slyšel, že se chystá šestý díl Pirátů bez Johnnyho Deppa jako Jacka Sparrowa. To už by byl totální nesmysl. Už v posledních dvou dílech byl největší problém, že Jack se od piráta nasáklého rumem, avšak poměrně vychytralého a nebezpečného, který jde tvrdě za vlastním cílem, změnil na trochu zmateného troglorita, který se pokaždé tak trochu přifaří k dobrodružstvím a touhám někoho jiného. Nicméně co se týče této knihy, tak jsem trochu očekával, jestli se v knize nedozvím něco, co ve filmu bylo vynecháno. V tomto ohledu je to trochu zklamání. Většinou jsou filmy točeny podle knih, kdežto tady je to kniha napsaná podle filmu. Bohužel slovo od slova. V podstatě je to taková rekapitulace filmu na pár stranách knihy. Jelikož ale nechci být zlý k autorce, která to evidentně dostala befelem od Disney, tak film popsala celkem zdařile a určitě se to dalo přečíst bez nějakého odporu nebo znuděnosti.

25.03.2024 3 z 5


Poutníkem po Středozemi: Skici z cesty ze Dna Pytle až do Mordoru Poutníkem po Středozemi: Skici z cesty ze Dna Pytle až do Mordoru John Howe

Úžasná kniha, která Vás prostřednictvím krásných ilustrací autora vezme do Středozemě a ještě dál. Některé ilustrace jsou černobílé, některé barevné, téměř až živé. Kdo přečetl Hobita, Pána Prstenů nebo alespoň viděl jejich rozšířené filmové verze či se zaposlouchal do příběhů od vzniku Středozemě až po stěžejní třetí věk, ve kterém se odehrává Válka o Prsten, tak ani nemusí přečíst jinak určitě zajímavé texty od autora samotného. Já osobně jsem si knihu koupil především kvůli ilustracím a prolistoval během dvou večerů. 99% ilustrovaných materiálů jsem bezpečně poznal, přestože trilogii Pána Prstenů teprve začínám číst. To jen ukazuje, jak barvitá Středozem a díla pana Tolkiena jsou. Určitě jsou tu tací, kteří už trilogii přečetli. Přestože Alan Lee (z toho co jsem zatím viděl v ilustrovaném vydání Společenstva) nakreslil krásné ilustrace, tak John Howe je má neméně povedené. Kreslil nejdřív sám podle popisu v knihách a poté se navíc podílel i na filmových trilogiích Hobita a Pána Prstenů. Některé postavy a místa jsou v těchto ilustracích zakresleny lépe, než byly zachyceny na filmovém plátně. Sám jsem si uvařil čaj, kávu a dal se do prohlížení a byly to skvělé dva večery. Pokud jste fanda Tolkienova světa, jedině doporučuji tuto knihu alespoň pořádně prolistovat.

13.03.2024 5 z 5


Piráti z Karibiku - Na vlnách podivna - Obrazový průvodce Piráti z Karibiku - Na vlnách podivna - Obrazový průvodce Glenn Dakin

Jako malý kluk jsem hltal Piráty z Karibiku. Především původní trilogie byla můj denní chleba. Čtvrtý díl osobně považuji za nejslabší. Dokonce i pátý díl, na který jsem již pohlížel více dospělýma očima byl lepší. Průvodce k filmu prakticky jen zopakuje pomocí fotografií a ilustrací příběh odvyprávěný na filmovém plátně. Před nějakou dobou jsem zde svými dětskými oči hodnotil obrazový slovník původní trilogie. Tak teď se snažím pohledem mého dětského já ohodnotit tohoto průvodce čtvrtým dílem příběhu. Oproti původní trilogii je to o dost slabší. Ale pro dětského milovníka těchto pirátských příběhů je to fajn knížka.

12.03.2024 4 z 5


Věrné sparťanské srdce Věrné sparťanské srdce Václav Mašek

Musím se přiznat, že jsem knihu jako takovou celou nečetl. V době, kdy se ke mě dostala jsem jako fanoušek fotbalové Sparty přečetl spoustu jiných knih a naposlouchal spoustu podcastů věnujících se Spartě a v nich bylo o Václavu Maškovi hodně referátů a zmínek. Proto jsem svůj čas věnoval spíše jiným knihám o jiných tématech. Samozřejmě jsem si ovšem knihu pečlivě prolistoval. Spousta fotek a oskenovaných pohledů mi tedy zpříjemnila jeden večer. Přečetl jsem si samozřejmě alespoň nějaké ty výsledky a referáty o zápasech jak reprezentace, tak nejdříve ne příliš úspěšné Sparty, která se poté s příchodem Andreje Kvašňáka, Josefa Vojty, Ivana Mráze, Jozefa Jurkanina nebo trenéra Václava Ježka stala opět mistrovskou. Nejen z této knihy, ale i z ostatních referátů o panu Maškovi je zřejmé, že je to obrovská osobnost Sparty i našeho fotbalu. Přijde mi, že je pan Mašek tak trochu ve stínu pánů Kvašňáka a Ježka. Bez něj by ovšem Sparta neprožila jedno z nejlepších období ve svojí historii. Především z fotografií a pohlednic je jasné, že se díky fotbalu pan Mašek dostal na místa, kam by se "obyčejný" obyvatel Československa nedostal. Komunisté však jeho otci zabavili dům v Bráníku a při cestě na trénink ho málem zastřelili vojáci Sovětského svazu během okupace. On přesto v Československu zůstal. Přestože známí mu nabízeli možnost emigrace do Švýcarska. Po revoluci pak vykonával pro Spartu funkci generálního ředitele a pod jeho vedením byla Sparta velice úspěšná. Součástí knihy (kterou sepsal pan Mašek sám!) jsou i dvě DVD související s MS v Chile 1962, na kterém pan Mašek vstřelil na 40 let nejrychlejší branku šampionátu. Celkově je to skvělá kniha.

12.03.2024 5 z 5


Piráti z Karibiku - Kompletní obrazový slovník Piráti z Karibiku - Kompletní obrazový slovník Glenn Darkin

Toto kompletní hodnocení 5 hvězd nedává mé nynější dospělé čtenářské já, nýbrž moje 10ti leté já. V té době jsem trilogii Pirátů hltal ve všem. Sjížděl DVD všech 3 filmů, hrál hry na PC nebo na Xboxu, kupoval si sběratelské figurky... Jednou jsem od rodičů dostal tuhle knížku a přečetl jí jedním dechem. Nebyl jsem tehdy nijak vášnivý čtenář, ale cokoliv co souviselo s dobrodružstvím kapitána Jacka Sparrowa a jeho partičky ničemných pirátských vydřiduchů, to muselo být moje! Samozřejmě, že má kniha hodnotu spíš pro děti a náctileté fanoušky, ale nedávno jsem jí při procházení svojí knihovny objevil a prolistoval. Chvilka nostalgie. A tak jsem napsal aspoň tuhle recenzi. Očima mého 10ti letého já.

06.03.2024 5 z 5


Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

(SPOILER) Celkem pohodový a krátký horor ze kterého si asi nestříknete do trenek, ale čte se moc hezky. Hlavní hrdinka bydlí vedle velmi podivného domu a když se do něj nastěhuje dívka v podobném věku, tak začínají společně zjišťovat, že duch ženy, která byla týrána svým manželem, není tak úplně mírumilovný. A byla skutečně svým manželem týraná nebo jí jen její manžel pro jistotu zavíral před světem, protože byla nebezpečná? Podaří se dvěma kamarádkám zjistit, jak to doopravdy bylo a proč jim duch usiluje o život? Podaří se ducha dostat z domu pryč nebo naopak duch dostane pryč z domu jeho majitelku?

04.02.2024 4 z 5


Harry Potter a Dary smrti Harry Potter a Dary smrti J. K. Rowling (p)

(SPOILER) Harry a jeho přátelé jdou do finále svého dlouhého a kouzelného příběhu. Před nimi stojí velká nebezpečí, smutná úmrtí i šokující zjištění, že nejvíc nenáviděný profesor Snape a vrah Albuse Brumbála je ve skutečnosti velmi odvážným dvojitým agentem, bez jehož nezjištěné pomoci a ochrany by Harry celých 7 let nemohl Voldemortovi vzdorovat. Harry se musí postavit nebezpečím, svárům s nejlepšími kamarády i samotné smrti, aby mohl Voldemorta porazit. S odvahou a pomocí přátel však můžete dokázat všechno. Nebezpečný a neohrožený Lord Voldemort dělá druhou kardinální chybu, když se svou arogancí a mocí znovu podcení odvahu, lásku, přátelství a sílu, kterou mohou tyto vlastnosti vyvinout za cestou k vítězství. Sám si navíc neuvědomuje, že prvním pokusem o Harryho vraždu vytvořil z Harryho svou vlastní součást. Brumbálovou vraždou přes prostředníka pak ztratil možnost ovládnout tu nejmocnější hůlku, která kdy existovala. Zatímco první Voldemortova chyba stála černokněžníka 14 let živoření, tak druhá už mu je osudnou úplně. Chyba za chybou tak vede k Voldemortově definitvní porážce a krásnému zakončení příběhu, který mou generaci provázel celé dětství.

04.02.2024 5 z 5


Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

(SPOILER) Harry v šestém díle pokračuje ve snaze zastavit Lorda Voldemorta. Ten se však vytasí s novým plánem, jehož cílem je Harryho co nejvíce izolovat a zbavit ho jeho největšího ochránce - ředitele Bradavic Albuse Brumbála. Společně s ním Harry rozplétá minulost zlého černokněžníka ze vzpomínek lidí, kteří s ním přišli do kontaktu. Na konci Harry i Brumbál zjistí, že se jejich nejhorší předtuchy naplnily. A pokud vyjde Voldemortův plán na odstranění Brumbála z cesty, jakou naději pak bude Harry mít, aby Voldemorta nadobro porazil?

04.02.2024 5 z 5


Harry Potter a Fénixov rád Harry Potter a Fénixov rád J. K. Rowling (p)

(SPOILER) Lord Voldemort se na konci předchozího ročníku vrátil. Jenže kromě Harryho, jeho přátel a profesora Brumbála tomu nikdo nevěří. Harry se tak kromě boje s nebezpečným černokněžníkem musí vypořádat i s hloupým ministrem kouzel a jeho sadistickou kolegyní, kterou poslal do Bradavic, aby co nejvíc znepříjemnila život všem, kteří znají pravdu. Na konci se Harry dozvídá důvod, který donutil černokněžníka zabít jeho rodiče, a pokusit se zabít i jeho samotného. Pomocí síly vůle a včasného zásahu profesora Brumbála prozatím svého soupeře zastaví. Ovšem pán zla uprchne a každému je jasné, že cesta k jeho porážce ještě bude dlouhá a bolestivá.

04.02.2024 4 z 5


Harry Potter a Ohnivá čaša Harry Potter a Ohnivá čaša J. K. Rowling (p)

Jak se Harry vypořádá se situací, kdy ho někdo úmyslně postaví do turnaje ve kterém musí soupeřit se staršími a zdatnějšími kouzelníky jak z Bradavic, tak i z jiných kouzelnických škol? Proč to ten někdo udělal? A není to součást plánu Harryho nepřátel? Na konci se ukáže tíživá pravda, která z pohádkového příběhu začne postupně vytvářet ponurejší příběh.

04.02.2024 5 z 5


Harry Potter a väzeň z Azkabanu Harry Potter a väzeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Z nejstřeženějšího vězení v kouzelnickém světě uprchl vězeň o kterém se tvrdí, že zabil desítky lidí bez znalosti kouzel, byl nejvěrnějším služebníkem největšího černokněžníka, zradil rodiče Harryho Pottera, kteří ho měli za přítele a teď míří do Bradavic dokončit úkol za svého pána a zabít tak Harryho. Jenže je to vážně pravda?

04.02.2024 4 z 5


Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Druhý ročník Harryho a jeho kamarádů v Bradavicích. Klidnější, než ten první nebude. Naopak. Harry zjistí, že má schopnost, která náleží jen těm největším černokněžníkům. Tajemná komnata odhalí svá předešlá i současná tajemství a Harry musí znovu zabránit návratu vraha svých rodičů, který si už pochopitelně brousí zuby i na něj.

04.02.2024 5 z 5


Harry Potter a Kameň mudrcov Harry Potter a Kameň mudrcov J. K. Rowling (p)

Začátek úžasného příběhu, který tak nějak rostl společně s mou generací. Harry bydlí u sestry jeho mrtvé matky, nerudného strýce a bratrance, který ho šikanuje. V den svých 11 narozenin zjistí, že je čaroděj a že jeho rodiče zemřeli rukou nechvalně proslulého černokněžníka. Nikoliv při autonehodě, jak mu řekli teta se strýcem, kteří nechtějí mít s kouzelníky nic společného. Sám nastupuje do školy čar a kozel v Bradavicích, kde studovaly jak jeho rodiče, tak i jejich vrah. Ještě netuší, že úkolem jeho i jeho kamarádů bude zamezit návratu tohoto nebezpečného černokněžníka.

04.02.2024 5 z 5


Ďáblovy dveře Ďáblovy dveře Lee Mountford

(SPOILER) V knize se dozvídáme, co je důvodem událostí v dříve vydané knize Sídlo hrůzy. Člověk, který zaměstná rodiče hlavní hrdinky z výše zmíněné knihy, ví o historii domu i jeho "schopnostech" a rozhodne se jich naplno využít pro svůj vlastní přechod do věčného života. Jenže jeho přítel a zároveň bratr manažerky hotelu poslouchá celou dobu příkazy někoho úplně jiného... a to až do osudné Halloweenské noci, kdy majiteli hotelu jeho plán selže. To, co se pak děje je spíš jako z akčního filmu od Q. Tarantina. Ovšem jelikož mám práci tohoto režiséra rád, tak mi vůbec nevadí, že to duchové a místní démon trochu přeženou s brutalitou. Nakonec hlavní hrdinové vyváznou vcelku dobře. Včetně devítileté holčičky. Ta se však do domu ještě v budoucnu vrátí a bude v něm muset ještě jednou hodně bojovat...

04.02.2024 4 z 5


Sídlo hrůzy Sídlo hrůzy Lee Mountford

(SPOILER) Kniha má rozvláčné tempu. Až na pár do detailů popsaných lekaček celou dobu čekáte, kdy se to rozjede. A to přijde až v moment, kdy si hlavní hrdinka uvědomí, že to, co považovala za přeludy nebo sice podivné, ale racionálně vysvětlitelné situace je předehra k opravdovému probuzení poměrně nebezpečného domu. Ten v první polovině knihy takřka nevystrčí růžky a spíše se seznamujeme s osobami, které se do něho nastěhují. Pak to však začne být stále podivnější a hlavní hrdinka chce z domu pryč. Její sestra jí kvůli tomu má za příliš slabou. Nakonec se všichni domluví, že zítra ráno to zabalí a odjedou. A to je ten moment, kdy si duchové i nebezpečný démon uvědomí, že už není na co čekat, vyšlápnou si na nejmenšího člena rodiny a konečně se v plné kráse (často dost ohavné) ukážou všem členům rodiny. Když už se zdá, že rodina i přes nestihnutý odjezd dokáže vyváznout a vy jim absolutně fandíte, ať to zvládnou, tak nám autor naservíruje dost bolestný konec. První polovina knihy je slabší a nikterak nenadchne ani neurazí. Konec to však vyváží uvědoměním, akcí, bojem o život a strachem matky o dítě. Celkově knihu hodnotím pozitivně. Možná proto, že jsem v četbě hororů nováčkem. Nakonec mě však kniha pobavila.

04.02.2024 4 z 5


Dynamo: Bez frází Dynamo: Bez frází František Suchan

Nejsem zrovna velkým fanouškem Dynama Pardubice, ale kdo by si nechtěl přečíst příběhy Dominika Haška, Aleše Hemského, Františka Musila, Petra Blumela nebo Vladimíra Martince? Příběhy jsou zpracované hezky a knihu doplňuje i slušný počet fotografií.

04.02.2024 4 z 5


Babišovo Palermo I Babišovo Palermo I Jaroslav Kmenta

Osobně jsem si myslel, že tak nějak vím, co je Babiš zač. No vzal jsem tuto knihu z naší rodinné knihovny a nestačil jsem se divit. Politiku moc nesleduji, ale i tak je mi jasné, jak špatné to vlastně v naší zemi je, když třetina národa adoruje takovouhle pokřivenou osobu s minulostí v StB.

04.02.2024 5 z 5


Chile 1962 - Světové stříbro s leskem zlata Chile 1962 - Světové stříbro s leskem zlata Josef Káninský

Celkem pěkná publikace mapující stříbrné MS v Chile. Od kvalifikačních zápasů až po finále s Brazílií. V knize je popsáno, kde fotbalisti tehdy bydleli, jak zápasy probíhaly a je doplněná o vzpomínky fotbalistů, kteří ještě jsou na světě. Pro fotbalové fanoušky zajímavá kniha. Přečíst si ji mohou i lidé, kteří fotbal nesledují. Přeci jen jde o jeden z největších úspěchů v historii Československa. Všemi podceňované a vysmívané mužstvo dokráčelo málem až na samotný vrchol.

04.02.2024 4 z 5