Věrné sparťanské srdce

Věrné sparťanské srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343782/mid_verne-spartanske-srdce-BGF-343782.jpg 5 2 2

Jedná se o memoáry v mnoha ohledech unikátní. Nestává se totiž často, aby osobnost ze světa sportu zpracovala své vzpomínky po literární i obsahové stránce bez pomoci dalších zkušených spolupracovníků. Ing. Václav Mašek se ovšem ve své knize opírá nejen o svůj bohatý a pečlivě vedený archiv, ale také o talent autenticky se podělit o významné momenty svého života neobyčejně čtivým a atraktivním způsobem.... celý text

Přidat komentář

Kosta96
12.03.2024 5 z 5

Musím se přiznat, že jsem knihu jako takovou celou nečetl. V době, kdy se ke mě dostala jsem jako fanoušek fotbalové Sparty přečetl spoustu jiných knih a naposlouchal spoustu podcastů věnujících se Spartě a v nich bylo o Václavu Maškovi hodně referátů a zmínek. Proto jsem svůj čas věnoval spíše jiným knihám o jiných tématech. Samozřejmě jsem si ovšem knihu pečlivě prolistoval. Spousta fotek a oskenovaných pohledů mi tedy zpříjemnila jeden večer. Přečetl jsem si samozřejmě alespoň nějaké ty výsledky a referáty o zápasech jak reprezentace, tak nejdříve ne příliš úspěšné Sparty, která se poté s příchodem Andreje Kvašňáka, Josefa Vojty, Ivana Mráze, Jozefa Jurkanina nebo trenéra Václava Ježka stala opět mistrovskou. Nejen z této knihy, ale i z ostatních referátů o panu Maškovi je zřejmé, že je to obrovská osobnost Sparty i našeho fotbalu. Přijde mi, že je pan Mašek tak trochu ve stínu pánů Kvašňáka a Ježka. Bez něj by ovšem Sparta neprožila jedno z nejlepších období ve svojí historii. Především z fotografií a pohlednic je jasné, že se díky fotbalu pan Mašek dostal na místa, kam by se "obyčejný" obyvatel Československa nedostal. Komunisté však jeho otci zabavili dům v Bráníku a při cestě na trénink ho málem zastřelili vojáci Sovětského svazu během okupace. On přesto v Československu zůstal. Přestože známí mu nabízeli možnost emigrace do Švýcarska. Po revoluci pak vykonával pro Spartu funkci generálního ředitele a pod jeho vedením byla Sparta velice úspěšná. Součástí knihy (kterou sepsal pan Mašek sám!) jsou i dvě DVD související s MS v Chile 1962, na kterém pan Mašek vstřelil na 40 let nejrychlejší branku šampionátu. Celkově je to skvělá kniha.

n.ezn.amy
20.02.2021 5 z 5

Memoáry jednoho z nejslavnějších sparťanů všech dob, legendy letenského klubu, kterého jsem bohužel nikdy neměl možnost vidět na vlastní oči. Unikátní na této knize je, že jí sepsal on a ne že jí nadiktoval jinému spisovateli. Osobně moc rád čtu knihy o historii a hráčích mého milovaného klubu.


Štítky knihy

Sparta (fotbal) fotbal, kopaná

Autorovy knížky

Václav Mašek
česká, 1941
2013  100%Věrné sparťanské srdce

Kniha Věrné sparťanské srdce je v

Přečtených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x