Národ Sparta

Národ Sparta https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525143/bmid_narod-sparta-65527a7297d4c.jpg 5 13 8

Zpovědi 130 sparťanů, od klubových legend až po fanoušky. O každém z nich se dozvíte něco, co jste netušili. Příběhy ze zákulisí klubu, historky i těžké životní osudy, to vše v nové knize Národ Sparta. Jejím autorem je novinář a bývalý zaměstnanec klubu Lukáš Pečeně. Jedná se o jedinou oficiální publikaci AC Sparta Praha k výročí 130 let založení.... celý text

Přidat komentář

Lukyn96
05.04.2024 5 z 5

Jsem rád, že se mně do rukou dostala tato krásná kniha, která vyšla při příležitosti oslav 130 let existence fotbalové Sparty a která potěší každého jejího fanouška. Na stránkách této publikace vyjadřují fanoušci, bývalí i současní hráči, trenéři, zaměstnanci a majitelé svůj vztah ke klubu. Obzvláště u některých cizinců je hezky zaznamenaná cesta od stavu, kdy o Spartě nic nevědí až po moment, kdy si k ní vytvoří silné pouto. Kniha je zdařilá nejen obsahově, ale také hezky vypadá a obsahuje fotografie aktérů. V publikaci mi však trochu chybí příběh Tomáše Řepky, jež kvůli svým špatným vztahům se současnými představiteli klubu je v knize vynechán, ačkoliv ve Spartě zanechal hlubokou stopu (uznávám, že v různých smyslech slova).

Kosta96
05.04.2024 5 z 5

Největší fotbalový klub v Česku oslavil v létě mistrovský titul a na podzim v oslavách pokračoval, protože se "dožil" 130 let od svého založení. Když jsem se jako fanoušek dozvěděl, že sám klub vydá k tomuto výročí knihu, tak jsem přemýšlel, jak tu knihu asi pojmou? Věděl jsem, že Lukáš Pečeně coby bývalý zaměstnanec Sparty je velice schopný a umí přijít s dobrými nápady. Přeci jen jsem měl trochu strach, aby to nebyla kniha, kterých je všude přehršel. Už na podzim 2022 vyšla kniha Karla Felta ke 130 letům Sparty, kde po krátkém úvodu do historie klubu postupně představí kariéru a statistiky 130 fotbalistů nebo trenérů spojených se Spartou. Na podzim loňského roku, chvíli před touto knihou, pak vyšlo dovypracované vydání knihy Železná Sparta od Vítězslava Houšky a Zdeňka Pavlise. A to nemluvím o další spoustě knih o Spartě a autobiografiích jejích bývalých hráčů. Takže obava, že by Lukáš stvořil něco, co už jsme všichni četli, byla na místě. Ale nakonec byla lichá. V knize se objevuje 130 osobností spojených se Spartou. V tomto čísle jsou zahrnuti bývalí i současní trenéři a hráči. Společně s nimi jsou zde však i osoby pro klub neméně důležité. Fanoušci. Jsou to fanoušci, kteří jsou více či méně známý. Jejich příběhy odhalují lásku ke Spartě ze všech nejvíc. Spousta příběhů je humorných a odlehčených, některé mají společenský přesah a některé jsou velmi smutné. Je to horská dráha pozitivních i negativních emocí a vášně pro klub. Pokud jste fanouškem Sparty, pak neváhejte tuto knihu přečíst. Její formát je úplně jiný, než u ostatních knih o Spartě. Navíc knihu vydal sám klub, napsal jí bývalý zaměstnanec Sparty a všechny osobnosti v ní vyfotografoval fotograf, který pro Spartu fotí na jejích zápasech. Je to tudíž vlastně kniha od klubu pro nás - fanoušky. A to je v Česku unikátní.


Janizoun
23.01.2024 5 z 5

Nejsem vůbec zarytá fanynka AC Sparty Praha, ale tento fotbalový klub je mou srdeční záležitostí, díky mému otci, který byl velkým fanouškem a žádný zápas si nenechal ujít. A tak čtvrt století co tu můj táta už není, sleduji zápasy za něj.
Jan Berger, Karel Poborský, Michal Bílek... a mnoho dalších sparťanských es, které nejen každý fanda zná, jejich příběhy a k tomu osobnosti, fanoušci, jejich vyprávění, také fotografie, to najdete uvnitř knihy.
Krásná kniha nejen vizáží, krásný obsah uvnitř, krásné fotografie, spoustu čtení, někdy i velmi smutné.
Po dlouhé době vydaná kniha v tomto žánru, která mě nezklamala, je velmi zdařilá, potěšila mě a jsem ráda, že ji mám.

n.ezn.amy
26.12.2023 5 z 5

Kniha, ve které autor zpovídá vybrané hráče, trenéry, umělce, představitele klubu ale i fanoušky, všechny, kteří mají gen ACS v sobě. Není to ani tak kniha o fotbale, ale spíš o vztahu všech ke klubu AC Sparta a sparťanství. Příběhy veselé (Eda Poustka), smutné (Šárka Nejepsová či Jakub Šural), dojemné (Josef Vojta) .... 130 lidí, kteří mají Spartu ve svém srdci a další a další, kteří se do této knihy nevešli. Kniha je nádherně zpracovaná, celá v černo-zlaté vazbě s černo-zlatými záložkami a fotkami všech, kteří do této knihy přispěli.

Osobně se považuji za toho, kdo má gen ACS v sobě. Miluju tenhle klub, nejen fotbal, ale i hokej, rugby, basketbal, házenou nebo tenis. A Vojtěch Dyk přesně vyjádřil můj vztah k tomuto klubu ...

Ale není to nostalgie, to ne. Protože nostalgii cítíte ve ve vztahu k tomu, co bylo, ale už není. Jenže Sparta, ta v mém životě byla, je a můžu s naprosto klidným srdcem říct, že v něm navždycky bude. Věci se vám často v životě poztrácejí, nemovitosti můžete prodat, ale Spartu ne.

PS: Díky Ježíšku i za to věnování od Martina Frýdka, sice jsem vždy nejradši měl Honzu Bergera a Ivana Haška, ale já jsem naprosto šťastný za Martina.

Ella161
26.12.2023 5 z 5

Moc krásné počtení, hlavně pro fanoušky Sparty. Sice jsem neznala všech 130 lidí, ale ráda jsem si četla jejich příběhy. Každý byl něčím zajímavý, takže mě každá ta osobnost opravdu zaujala. Vůbec jsem se u toho nenudila, dozvěděla jsem se věci, o kterých jsem neměla vůbec ponětí. Jsou tam veselé i smutné příběhy. Třeba takové čtení Jakuba Šurala, kde mluvil o svém bratrovi, mi vehnalo slzy do očí. Najdete tam spoustu motivačních vět i třeba takové ponaučení Nejvíc se mi nejspíš líbilo vyprávění Vaclíka, kde byl zakomponovaný i song Majka Spirita, a pod nějakou tou slokou jeho příběh. Knihu jsem dostala jako dárek k Vánocům, za což jsem opravdu vděčná a jsem ráda, že jsem se zase dozvěděla něco nového.

pejty
11.12.2023 5 z 5

Kniha plná životních příběhu, které jsou tak různé a přesto v něčem stejné. Tou společnou věcí je Sparta. Je neuvěřitelné číst, jak tento klub dokázal ovlivnit osody tolika lidí. Kniha nejen pro fanoušky fotbalu a Sparty.

Terva
11.12.2023 5 z 5

NÁROD
SPARTA
GEN
ACS
130. LET

Tahle publikace vznikla ke 130. výročí založení Atletického klubu Sparta. (ACS) Každému je snad jasné, že se jedná o fotbalový klub Sparta Praha se sídlem na Letné. Rozměry trochu atypická kniha, v bílém písmu na černém podkladě, se spoustou fotografií a dvěma látkovýma záložkama. Černou a zlatou. Abych napsal Pravdu, využití zlaté záložky jsem pochopil až na konci. Černá je jasná, kde skončíte čtení, dáte černou záložku a druhý den můžete pokračovat ve čtení tam, kde jste skončili. Zlatá je pak speciální, můžete si s ní označit – založit – nejoblíbenější postavu fotbalové sto třicítky.

Citát: JAN BERGER: Považuji se za šťastného člověka.

Najdete zde zpověď hned 130-ti osobností, kteří mají Spartu v srdci. Hráči, trenéři, maséři, sponzoři a mnoho dalších. Nedá se říci, že jsou to ti nejdůležitější Sparťani, co kdy měli něco společného s ACS, ale rozhodně jsou to ti, kteří byli ochotni svým slovem vyjádřit účast s tímto legendárním Pražským fotbalovým klubem. A teď zpět k té zlaté záložce. Já osobně jsem si zlatou záložkou založil „nimroda“ Davida Lafatu. Když nepočítám legendární hráče z éry první republiky, je pro mě David Lafata legendou tohoto století.

Malá ochutnávka: DAVID LAFATA
Jen tak jít po lese. Uniknout od všech starostí běžného dne. To je to, co na životě na venkově miluju. Budějovice, Jablonec i Praha jsou krásná města, ale žít v nich natrvalo, to bych nedokázal. Kdepak. Já potřebuju jít ven a čistit si hlavu. Dělal jsem to i v době, kdy jsem hrál ve Spartě, ale času bylo míň, než bych si přál. Teď je to jiné. A vůbec při tom nepotřebuju střílet flintou po srncích nebo zajících. Když jsem na posedu, chci se prostě jen dívat a pozorovat, co se okolo děje. To mi stačí ke štěstí.

Jinak se dá říci, že každý si tu najde toho svého, nebo tu svou. Ano, i ženy zde mají svůj profil a některé mají i zajímavou zpověď. Tak že všem Sparťanům ani nebudu doporučovat, protože je to jejich povinnost, tuto knihu vlastnit. Inu, a těm ostatním doporučuju, . . . ať máte o čem přemýšlet.

Citát: LENKA BOUŠKOVÁ: Spousta lidí žije v tom, že fotbalisté mají pohádkový život . . .

LukBook
07.12.2023 5 z 5

Krásná publikace pro fanoušky Sparty, ale i fotbalu jako takového. Na své si ovšem mohou přijít i milovníci různých životních příběhů. Najdete jich tu hned 130. Některé jsou šťastné, jiné smutné. Rozhodně vás ovšem alespoň nějakým způsobem zasáhnou. Pro každého sparťana určitě emotivní záležitost.

Autorovy knížky

2023  98%Národ Sparta

Kniha Národ Sparta je v

Právě čtených6x
Přečtených14x
Doporučených3x
Knihotéce10x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x