Poutníkem po Středozemi: Skici z cesty ze Dna Pytle až do Mordoru

Poutníkem po Středozemi: Skici z cesty ze Dna Pytle až do Mordoru https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500033/bmid_poutnikem-po-stredozemi-skici-z-ces-1Wa-500033.jpeg 5 42 17

Tento ilustrovaný cestopis nás provede po Tolkienově Středozemi. John Howe, ilustrátor a výtvarník, bere čtenáře na místa z Tolkienových příběhů a poodhaluje nejen zásadní události bájného světa, jako jsou bitvy napříč věky, ztracená království a prastaré mýty, ale i místa, která Tolkien ve svém díle jen nastínil, jako třeba království dalekého severu nebo země za širými moři. Kniha obsahuje kresby a výtvarné návrhy vytvořené pro filmy, ilustrace Středozemě i desítky nových maleb a skic.... celý text

Literatura světová Fantasy Obrazové publikace
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

A Middle-Earth Traveller: Sketches from Bag End to Mordor , 2018


více info...

Přidat komentář

dancadragneel
27.03.2024 4 z 5

Kniha, kterou by měl mít snad každý fanoušek Tolkienova světa. Pan Howe krásně kreslí a text byl též zajímavý. Pěkná kniha.

Kosta96
13.03.2024 5 z 5

Úžasná kniha, která Vás prostřednictvím krásných ilustrací autora vezme do Středozemě a ještě dál. Některé ilustrace jsou černobílé, některé barevné, téměř až živé. Kdo přečetl Hobita, Pána Prstenů nebo alespoň viděl jejich rozšířené filmové verze či se zaposlouchal do příběhů od vzniku Středozemě až po stěžejní třetí věk, ve kterém se odehrává Válka o Prsten, tak ani nemusí přečíst jinak určitě zajímavé texty od autora samotného. Já osobně jsem si knihu koupil především kvůli ilustracím a prolistoval během dvou večerů. 99% ilustrovaných materiálů jsem bezpečně poznal, přestože trilogii Pána Prstenů teprve začínám číst. To jen ukazuje, jak barvitá Středozem a díla pana Tolkiena jsou. Určitě jsou tu tací, kteří už trilogii přečetli. Přestože Alan Lee (z toho co jsem zatím viděl v ilustrovaném vydání Společenstva) nakreslil krásné ilustrace, tak John Howe je má neméně povedené. Kreslil nejdřív sám podle popisu v knihách a poté se navíc podílel i na filmových trilogiích Hobita a Pána Prstenů. Některé postavy a místa jsou v těchto ilustracích zakresleny lépe, než byly zachyceny na filmovém plátně. Sám jsem si uvařil čaj, kávu a dal se do prohlížení a byly to skvělé dva večery. Pokud jste fanda Tolkienova světa, jedině doporučuji tuto knihu alespoň pořádně prolistovat.


zedir
20.08.2023 5 z 5

Nádherná kniha sloužící trochu jako encyklopedie a dějepisné povídání o Ardě, Beleriandu, Středozemi, Temných pánech, Valar apod., ale hlavně jako pastva pro oči plynoucí z množství úžasných ilustrací a kreseb jednoho z posvátného triumvirátu Tolkienových ilustrátorů, a to Johna Howea (zbylí dva Alan Lee a Ted Nasmith).

smazenaryba
05.08.2023 5 z 5

Azda zrochu zavádzajúci názov a prezentácia. Nehľadiac na tému či text, ide o zbierku fatastických kresieb. V knihe sa skrýva enormné množstvo práce, zručnosti a imaginácie. Ako takú ju preto ocení ktokoľvek, kto sa zaujíma o kresbu a ilustrácie, predovšetkým tie s tématikou fantasy.

Hor89
16.07.2023 4 z 5

Poutníkem po Středozemi je sbírka ilustrací kanadského umělce Johna Howa, doplněná krátkými úryvky z Pána Prstenů, Hobita a Silmarillionu. Textu v knize moc není, ale ilustrace jsou nádherné. Autor se (kromě map Středozemě) podílel na obou filmových trilogiích, takže většina ilustrací jsou skici a koncepty z filmů. Hodnocení snižuji kvůli pár chybám v textu a občas nevhodně zvolené velikosti ilustrací.

luculi
22.04.2023 4 z 5

Tuto knihu lze hodnotit jednak textem a jednak obrázky. Co se týče textu, tak byl jednoduchý a pro mě lépe uchopitelný než třeba takové Světy J.R.R. Tolkiena. Tam šlo o hodně odborný styl plný informací, mnohdy jsem si připadala jako na nějaké přednášce. Zde však dostanete krátké a jednoduché základy. Jelikož nemám nastudováno mnoho knih, vyskytovaly se zmínky o postavách, které mi nic neřekly, takže časem tuto knihu otevřu znovu. Nicméně jsem množství a složitost informací ocenila.

Co se týče obrázků, tak to bylo lehce na pomezí. Původně jsem očekávala něco spíše ve stylu Alana Lee. Ale jde především o náčrty a skicy tužkou. Často hodně hrubé, málokdy barevné. A pokud už se nějaká barevná ilustrace objevila, byla hodně tmavá. Ale je nutné brát ohled na to, že John Howe se podílel na vzniku vizualizace pro Hobita a Pána prstenů a tudíž tyto skicy jsou hrubé náčrty pro vznikající scény a digitální úpravy. Některé jsou hodně hrubými obrysy, které měly tvůrcům dát základní představu o scéně, některé jsou více zpracované. Není to tedy zpracované jako ilustrace do knih. Já osobně jsem si nejvíc užila drobné kresbičky zbraní, váz, štítů a kostýmů než ty krajinné...

Za mě spokojenost. Knihu jsem chtěla hlavně kvůli ilustracím než kvůli textu. Bylo to vyvážené a pěkně zpracované. Jednoduché. Takže žádné náročné čtení, které mi nic neřekne. A až zvládnu přečíst u nás vydané Tolkienovi knihy, vrátím se k tomu a snad ještě lépe dotvořím celkový obraz Středozemě...

Vidlička
23.03.2023 5 z 5

Svíčka, čaj, soundtrack, prohlížení. Nádhera.

lena.o.knihach
11.03.2023 5 z 5

Filmovou trilogii Pán prstenů a Hobita už znáte nazpaměť, úryvky z knih také a hledáte novou cestu, kterou byste se vrátili do Středozemě? V tom případě sáhněte po novém cestopisu ilustrátora Johna Howea, protože vás zavede na vaše oblíbená místa. Staňte se na chvíli poutníkem a vydejte se na dobrodružství po Středozemi.

Skici z cesty ze Dna Pytle až do Mordoru jsou pastvou pro oči. Všechny kresby jsou nádherné, vypracované do posledního detailu. Podíváte se do největšího města Středozemě, do podzemí k trpaslíkům, samozřejmě k hobitům nebo elfům.

Nejvíce textu je v úvodu a na konci, kde John Howe popisuje svou práci u natáčení filmů, jak se mu spolupracovalo s Peterem Jacksonem nebo jak probouzeli k životu draka Šmaka.
V jednotlivých kapitolách autor u každé ilustrace většinou jen nastíní scénu, odkud ji čtenář může znát a někdy přidá i něco navíc, např. kde vzal Tolkien inspiraci k tomuto místu nebo tvorovi.

Pokud jste velkým fanouškem Tolkienovy tvorby a zajímají vás i věci kolem (scény z natáčení a jiné zákulisní informace), knihy máte přečtené, filmy (i prodloužené verze) jste viděli, tak vám cestopis nejspíš nepřinese nic nového, ale věřím, že ani tak si Poutníka po Středozemi nenecháte ujít a budete chtít tento poklad přidat do sbírky.

#spoluprace @knihcentrum

Fengr
27.02.2023 5 z 5

Znáte to. Jdete si do knihkupectví koupit jen jednu knihu, ale jak to tak bývá, odcházíte hned s několika. Když jsem knihu zběžně prolistoval, řekl jsem si, že ji prostě Musím mít.
Výborná kniha jak z textové části, tak i z ilustrační. Pokud váháte jestli si ji pořídit, neváhejte.

Konfu97
27.01.2023 5 z 5

Nádherně ilustrována kniha nutná pro každého fanouška J. R. R. Tolkiena. Je zde shrnuté vše i něco navíc. :)

Pog
30.12.2022 5 z 5

Nádherně ilustrovaná kniha s krátkými průvodními texty, které nám stručně shrnou celou historii Středozemě. Nutnost pro každého fanouška Tolkiena :)

Ronnie68
19.11.2022 4 z 5

Krátké texty plus krásné ilustrace jako průvodce po Středozemi ... Krásna oddychovka na pár hodin ...

Anushka1
11.10.2022 4 z 5

Kniha Poutníkem po Středozemi je užitečným shrnutím a průvodcem po Tolkienově světě. Krátké texty a krásné ilustrace doplňují svět Středozemě. Ovšem pro znalce nepřináší nic moc nového. Může ale sloužit jako pomocník při čtení, pokud se ztratíte v zeměpisných pojmech. Stačí nalistovat správnou stránku v Poutníkovi a máte jasno.
Ze Středozemě jsem četla jen Hobita a Pána prstenů. Popravdě zatím neplánuju pouštět se nějak více detailně do tohoto světa. Jsem si totiž jistá, že třeba Silmallirion bych nedočetla. Takže mě tato kniha třeba nové informace přinesla. Ale i pokud máte o tomto světě načteno vše, ty ilustrace za koupi stejně stojí.

WoX
18.09.2022 3 z 5

Jak pisi ostatni ctenari, ilustrace opravdu nadherne. I par zajimavosti se najde. Na druhou stranu, pokud nekdo cetl vic knih nez jen Hobita a Trilogii, tak mu kniha si stacit nebude. Vzhledem k tomu, ze Howe spolupracoval i na filmech od Jacksona je tam i neco o nich. Za me fajn kniha, ale kdo chce jit do prvnich dvou veku moc se nedozvi.

M.C.SMITH
16.09.2022 5 z 5

Tahle kniha je naprosto dokonalá. Úžasné ilustrace, které mi vzaly dech. Zamilovala jsem se do ní a udělala mi ohromnou radost.

cathyblack
15.09.2022 5 z 5

Toto je kniha, kterou můžete koupit každému Tolkienofilovi. Ať už tomu malému, který viděl jenom filmy Petera Jacksona. Nebo tomu velkému, který rok co rok usedá k těm stejným knihám. Začíná Hobitem a přes Pána prstenů se dostane k Silmarilionu. Tahle kniha udělá radost všem. Obsahuje spoustu nádherných náčrtků, barevných ilustrací, informací o Tolkienově světě a vážně úžasný doslov samotného umělce. Po jeho přečtení mám pocit, že jsem nežila svůj život řádně. Závistí puknu :D

Hanina61
15.09.2022 5 z 5

Úžasné náčrtky a ilustrace, skvělý doprovodný text i parádní doslov... :-)

Štítky knihy

Středozem, Středozemě (Tolkien) skici

Autorovy knížky

John Howe
kanadská, 1957
2022  95%Poutníkem po Středozemi: Skici z cesty ze Dna Pytle až do Mordoru

Kniha Poutníkem po Středozemi: Skici z cesty ze Dna Pytle až do Mordoru je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených7x
Knihotéce52x
Chystám se číst31x
Chci si koupit30x
dalších seznamech3x