kosilka Online kosilka komentáře u knih

☰ menu

Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Kniha dokonale napsaná, ovšem jako vždy, jak jsme u Joy Fielding zvyklí. Její dar řeči je opravdu mistrný a díky tomu si vždy četbu jejích knih užívám. Úžasně pracuje s textem, je to pohrávání si se slovy, s takovou lehkostí a přirozeností. Postavy jsou naprosto uvěřitelné, smýšlení hlavních hrdinů nám blízké, rozehraná životní situace zcela přirozená a známá každému z nás. Děj tak napínavý, že nelze přestat číst dál a dál, nehledě na to, kolik je zrovna hodin a že by člověk měl už dávno ležet v posteli :-) Knihu jsem si užívala naprosto naplno, kvalitu Joy udržuje od počátku své kariéry na vysoké úrovni, jen konec tohoto příběhu mě, nevím proč, nevzal. Nebyla jsem překvapená, nebyla jsem v šoku, a to i přesto, že takovéto rozuzlení jsem nečekala, ani mě nenapadlo. Přesto tu závěrečné vysvětlení najednou bylo a mě vůbec nijak neoslovilo, ani nevzalo. Napětí celé knihy bylo najednou pryč a celkový dojem tím trochu klesnul. Za tuto skutečnost dávám hvězdičky 4, ale pokud bych měla hodnotit celek bez zaměření se na bližší detaily, nic jiného než 5 bych dát nemohla, Joyin styl psaní je naprosto jedinečný.

04.01.2024 4 z 5


Slepá ulička Slepá ulička Joy Fielding

Kniha, jako ostatně všechny od Joy Fielding, se čtou úplně samy a jedním dechem. Psychologická propracovanost postav je vždy skvělá, všichni jsou uvěřitelní a připadají čtenáři tak známí, jako by sám byl jejich sousedem. V každé rodině je něco a každá rodina má své kostlivce ve skříni, tak to prostě je. U této knihy jsem v podstatě docela hodně dopředu uhodla, kdo bude střílet, i kdo bude oním zastřeleným, takže se v tomto ohledu žádné překvapení nekonalo, což mě trochu mrzelo. Napětí jsem v příběhu příliš nepociťovala, byl to normální, velmi dobře se čtoucí počin, ale to je tak celé, proto volím "pouze" 4 hvězdičky.

29.03.2023 4 z 5


Bhagavad Gītā Esence Bhagavad Gītā Esence Paramahamsa Vishwananda (p)

Sama Bhagavad Gita je Pánem samotným. OM NAMO NARAYANAYA

13.03.2022 5 z 5


Len láska - Otázky a odpovede: Zbierka prejavov 3. diel Len láska - Otázky a odpovede: Zbierka prejavov 3. diel Paramahamsa Vishwananda (p)

Jen Láska / Prostě miluj .. jak se omezenými slovy dá vyjádřit a popsat neomezené, Božské? Jen srdce VÍ a CÍTÍ .. a Bůh VÍ, co víme a cítíme .. DĚKUJI

20.02.2022 5 z 5


Děvčátko Momo a ukradený čas Děvčátko Momo a ukradený čas Michael Ende

Kniha naprosto dokonalá. Michael Ende VĚDĚL a to, co napsal, nebyl a není v žádném případě NÁPAD. Ve zdánlivě pohádkovém příběhu nám předestřel CELOU PRAVDU - O VŠEM A O VŠECH. Každý ji pochopí jen do té míry, kolik toho VÍ. Není to jen poselství k našemu uvědomění si, jakým často ubohým způsobem žijeme, trávíme čas a chováme se sami k sobě i k druhým. Jen o tomto to není. Je to kniha, ke které se rozhodně ještě vrátím, čas pro ni si udělám :-) neboť knih s takovou silou, s takovou měrou PRAVDY, citlivosti a Lásky skutečně není až tolik.

21.01.2022 5 z 5


Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Úžasné odreagování se, zlepšení nálady a až na pár textů k současné situaci, úplné zapomenutí na starosti všedních dnů. Bylo nádherné se naplno a naprosto uvolněně zasmát. Dokonalé, děkuji.

20.11.2021 5 z 5


Na špatném místě Na špatném místě Joy Fielding

Jako všechny knihy od Joy Fielding je i tato velice čtivá, čte se jedním dechem, kapitoly jsou příjemně krátké a knihu lze jen s námahou odložit. I stejně jako ostatní knihy autorky jsou postavy, vztahy a situace věrohodné a uvěřitelné. Stále jsem si lámala hlavu nad tím, jak děj skončí a kdo je kdo. Hltala jsem text a nemohla se dočkat rozuzlení, až jsem náhle zjistila, že jsem na konci a ničeho, co jsem očekávala, jsem se nedočkala. Autorka se konce zhostila pro sebe nejlépe, jak mohla, prostě z něho vybruslila, aniž by musela promýšlet detaily a konec propracovávat. Nicméně část závěrečného rozuzlení jsem odhadla už velice brzy a myslím, že to asi není těžké pro většinu čtenářů. Kniha je to velice dobře napsaná, ale za podle mého názoru nevýrazný konec dávám pouze 4 hvězdičky.

14.11.2020 4 z 5


Síla ženy: Průvodce úspěšným životem pro každou ženu Síla ženy: Průvodce úspěšným životem pro každou ženu Louise L. Hay

Kniha je velice moudrá, psána s láskou, citlivostí, respektem a úctou k ženám a životu jako takovému, podporující vše hodnotné, dobré a pozitivní, ovšem z mého pohledu je příliš stručná a nevyužívá naplno svůj potenciál, což mi přijde jako škoda, proto ponechávám průměrné hodnocení.

05.11.2020 3 z 5


Sexuální síla a jóga Sexuální síla a jóga Elisabeth Haich

Jako vždy od Elisabeth Haich neskutečně moudrá a nádherná kniha. Po přečtení komentářů zde jsem měla obavy, jak se mi kniha bude jevit, ale zde píšící čtenáři, zdá se, očekávali úplně něco jiného a dostatečně knihu asi nepochopili či ani nedočetli celou, aby vůbec dali obsahu sděleného šanci. Kniha pro mě naprosto splnila to, co jsem očekávala. Hovořila po celou dobu k věci a o sexuální síle a józe opravdu byla. Autorka rozhodně nikoho nenabádá k celibátu ve smyslu toho, že by považovala sexualitu za nečistou či hříšnou, naopak pouze z vlastní zkušenosti hovoří o tom, co je pro člověka hledajícího Boha nejlepší a nejrychlejší cestou k Jeho dosažení, čímž sexuální zdrženlivost samozřejmě je, ale vždy zdůrazňuje, že tato cesta není pro každého a není prospěšné pro člověka se do tohoto způsobu života nutit, pokud k tomu není dostatečně zralý, pokud se na to necítí nebo by mu to mělo způsobovat potíže. V takových případech velmi doporučuje vést i nadále sexuální život, pouze zdůrazňuje, že by tento měl být prožíván v opravdové Lásce, sounáležitosti, otevřenosti, vřelosti k partnerovi. Je to velice čtivě, věcně i citlivě, s respektem ke každému psaná kniha. Nikoho neodsuzující, naopak chápající, podporující v životní cestě člověka plynulost, přirozenost, nenásilí a respekt k sobě samému. Tím, o čem kniha mluví, nás k ničemu nenutí, pouze na základě vlastních autorčiných prožitků a zkušeností jakožto člověka, který zažil a VÍ a může tudíž zasvěceně hovořit o tom, co nám na cestě k Bohu nejvíce pomůže, nám dává možnost se rozhodnout, vyzkoušet, co chceme, co můžeme, co dokážeme. Předává nám cenné informace, s nimiž si svobodně můžeme naložit, jak uznáme za vhodné. Velmi si vážím autorky i jejích vzácných knih. Děkuji.

29.10.2020 5 z 5


Saí Baba promlouvá k Západu Saí Baba promlouvá k Západu Satjá Saí Baba

Jako vždy se čtením Saí Babových knih rozhostí v srdci klid a mír, Láska a spokojenost. Moudré, nádherné.

16.10.2020 5 z 5


Saí Baba promlouvá o světu a o Bohu Saí Baba promlouvá o světu a o Bohu Satjá Saí Baba

Opet kniha,ktera je pokladem,ktera je studnici moudrosti,tak hlubokou,bezednou,celym vesmirem,tak obsahlym,nekonecnym,jakym je Buh sam. Snad ani nelze zhodnotit slovy tuto knihu. Jak omezenym slovem lze hodnotit neco neomezeneho,co vyjadruje Bozskost a Boha. I tato kniha se musi zazit a prozit srdcem,neni pro ni slov. Tak moc vyzivuje,rozsvecuje,upokojuje Dusi takovato cetba. V nitru se rozhosti klid,mir,Laska,porozumeni,napojeni. Prenadherny Dar,ktery nam byl dan. Dekuji za nej.

27.09.2020 5 z 5


Děti nového věku Děti nového věku Jana Štrausová

Nádherná kniha...láskyplná, citlivá a plná porozumění a úžasných informací...jiná být ani nemůže vzhledem k tématu...velmi hezky zpracované téma...dodává radost člověku, číst o Pravdě.

25.09.2020 5 z 5


Nikomu ani slovo Nikomu ani slovo Harlan Coben

Kniha se mi líbila. Stejně jako všechny Cobenovy knihy se výborně četla. Lehce, svižně, těžko se od čtení odchází. Ovšem co mi vadí, je skutečnost, že děj knih Harlana Cobena je neustále na jedno brdo. Vždy někdo mrtvý, kdo se nakonec ukáže živým. Hlavní hrdina mající svou ženu jako modlu, hlavní hrdina, který je obyčejným, až nudným patronem, ale najde v sobě netušené kvality jako prchající před zákonem, před zabijáky, jako někdo, kdo se vyzná v poměrech podsvětí. Hlavní hrdina, který mívá neuvěřitelné štěstí při svém konání a odhalování zločinu a skutečné pravdy, hlavní hrdina, který se dočká vytouženého šťastného konce. Cobenovy knihy jsou naplněny poměrně béčkovým dějem a vždy si říkám, proč jim ještě dávám šanci. Jeho knihu jsem zvolila po letech oddechu, tak možná proto, ale už to nejspíš znovu neudělám. Je to vše tak čitelné a průzračné, že mě to skutečně moc nebaví. Čtyři hvězdičky ovšem dávám proto, že je kniha napsána skutečně velmi čtivě a dobře, autor je skvělý vypravěč, to se mu musí nechat. Čtení jsem si po této stránce opravdu užila, ale jinak...přesně jak jsem uvedla výše.

27.10.2019 4 z 5


Zmizelé z Cooley Ridge Zmizelé z Cooley Ridge Megan Miranda

Ze začátku kniha působila fajn, ale jaksi obyčejně, normálně. Byla psaná zvláštním způsobem, takovým strohým, stručným, nicméně v kombinaci se skvěle vykreslenou temnou a děsivou atmosférou to vytvářelo koktejl údernosti a účinnosti. Musím říct, že jsem se mnohokrát při čtení i bála a měla při čtení po večerech pomyslně husí kůži z každého stínu a tmavého zákoutí. Neidentifikovatelný strach. Jak kniha dále postupovala, byla lepší a lepší, smyčka se stahovala a svírala mě úzkost a panika z toho, jak se vše blížilo svému rozuzlení. Zjistila jsem, že strach při čtení nebyl jen dobře popsaným temným děsem, ale i tím, že jsem začínala mít strach, že věci a postavy nejsou takové, jakými se na první pohled zdají být. Nechtěla jsem, aby takové byly. Dalším čtením ve mně rostlo napětí, až jsem se celá uvnitř sebe chvěla, jak jsem byla rozrušená. Nepamatuji si, kdy se mi to naposledy u knihy stalo, ale tady mi to sedlo. Celá kniha mi sedla víc a víc, jak se děj posouval ke konci. Jediné, co trošku zkazilo můj dojem nebo spíše bych měla říct představu, byl právě konec. Čekala jsem jasné a ucelené vysvětlení, které by zapůsobilo na čtenáře jako rána do obličeje, protože rostoucí napětí v knize dávalo naději, že tomu tak bude, ale to se nekonalo. Konec byl útržkovitý, jako ostatně celý děj knihy, kusy pravdy na různých místech, něco tady, něco až o pár odstavců dál, žádné podrobnosti, nic zcela jasného. Detailní rozuzlení a konkrétní příběh děje se zde čtenář nedozví, což si myslím, je škoda. Kniha měla veliký potenciál. Přesto se mi ale celkově velmi líbila a ani lehké zklamání na konci mě nepřesvědčilo, abych ubrala hvězdičku, proto dávám plný počet.

19.10.2019 5 z 5


Buddhismus pro rozchody Buddhismus pro rozchody Meshel Laurie

Velmi uvolněně a příjemně napsaná kniha, která je milým, přátelským, a zároveň realistickým průvodcem těžkým porozchodovým obdobím. Pomocné rady vycházející z buddhistického učení platí nejen pro tuto krizovou situaci, ale jsou platné, pravdivé a účinné ve všech oblastech života.

06.10.2019 4 z 5


Případ Amelia Případ Amelia Kimberly McCreight

Kniha se mi líbila a velmi dobře se i četla. Prostředí školy mi vůbec nevadilo, ba naopak. Mezilidské vztahy, vztahy na školách a ve třídách, je to velmi aktuální téma a pro člověka a tím spíše pro rodiče je velmi užitečné, i když zároveň velmi citlivé, něco takového si přečíst. Jako upozornění, výstraha, jako připomínka toho, co se může stát, nicméně i nejlepší vědomí toho, že se snažíme a děláme vše preventivně pro to, aby se to nestalo, tomu stejně někdy nedokáže zabránit, protože má-li to být, bude to i přes naši největší snahu. Kniha celkově pro mě zdařilá, velmi mi byla sympatická postava Amelie, byla velmi uvěřitelná a přirozená, mnohé situace mi připomněly moje vlastní zážitky a zkušenosti ze školy, připomněly také, jak dovedou být děti i mladiství někdy necitliví a krutí. Rozuzlení mě tolik nešokovalo, abych přidělila maximální počet hvězdiček, ale přesto pro mě samotný konec byl právě zase tak přirozený, uvěřitelný, paradoxní a vlastně obyčejně neobyčejný a jednoduchý, že to celkovému dojmu z knihy bylo jen ku prospěchu.

23.09.2019 4 z 5


Špatná dcera Špatná dcera Joy Fielding

Kniha je skvěle napsaná, lehce, čtivě, stejně jako všechny ostatní knihy Joy Fieldingové. Její dar výřečnosti, schopnosti popsat atmosféru i vztahy mezi lidmi způsobem, jako byste v daný moment v ději sami byli, jako byste zmíněné vztahy sami důvěrně znali a prožívali, je úžasný. Člověka to nutí ve čtení knihy neustále pokračovat, kniha se těžko odkládá. Velmi se mi líbil i příběh, ovšem jednu hvězdičku jsem musela ubrat, protože jsem téměř od počátku sázela na vraha, který se mi na konci pouze potvrdil. Za chybu považuji to, že autorka zvolila podobný příběh, stejně tak i podobný typ vraha, jako v jedné ze svých starších knih. A pro někoho, kdo přečetl každou její knihu a příběhy zná, pak není vůbec těžké si vzpomenout, nebo si uvědomit podobnost mezi příběhy. Takže jsem byla knihou jako vždy nadšená, ale zážitek z ní nebyl plnohodnotný, protože jsem celou dobu věděla, kdo je vrahem.

05.05.2019 4 z 5


Saí Baba promlouvá o vztazích Saí Baba promlouvá o vztazích Satjá Saí Baba

Jedna z nejúžasnějších a obsahově nejcennějších knih, které jsem kdy četla a ze kterých máme to požehnání v dnešní ve všem naruby převrácené době čerpat. Plná skutečných hodnot a čistých pravd. Doporučuji přečíst všem lidem. Celý náš život se točí kolem vztahů a je nanejvýš podstatné, jaké je budeme pěstovat a jaký přístup k nim budeme zaujímat. Buďme odpovědní. Za sebe i za druhé. A k tomu nám budiž požehnáno. Třeba zrovna touto láskou prostoupenou knihou. Děkuji za ni z celého srdce!

07.04.2019 5 z 5


V jednotě s Bohem V jednotě s Bohem Jagadguru Mahavatar Babaji

Tato kniha se nedá číst pomocí mysli, ale pouze pomocí srdce. A kdo dokáže cokoli nacítit a prožít srdcem, nemá potřebu říkat příliš mnoho slov. Tato kniha je prostě překrásná, uklidňuje mysl a naplňuje naši duši Láskou. Je možné ji pouze zažít.

23.09.2018 5 z 5


Dřív než půjdu spát Dřív než půjdu spát S. J. Watson

Výborná kniha, velice čtivě napsaná. Autor uměl velmi obratným jazykem vtáhnout do děje i do psychologie hlavní hrdinky. Představit si tímto způsobem prožívat život a vžít se do prožívání a myšlení Christine bylo tak úzkostné a depresivní, že jsem se do toho raději příliš nevkládala, ale lidské osudy někdy bývají kruté. Ovšem lidé, jimž takovéto osudy patří, bývají o to neuvěřitelně silnější a odvážnější, až se musí člověk před nimi jen sklonit a obdivovat jejich nevyčerpatelnou vnitřní sílu. Kniha byla tak napínavá a zajímavá, že se téměř nedalo přestat číst :-)

21.09.2018 5 z 5