koppy koppy komentáře u knih

☰ menu

Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Kdysi dávno jsem viděla film Já truchlivý bůh s úžasným Milošem Kopeckým a Pavlem Landovským. Povídkovou sbírkou jsem si chtěla doplnit velkou mezeru ve středoškolské četbě, ale jsem rozpačitá. Nádherná čeština, krásně vystavěné příběhy a ve výsledku je to všechno směšně smutné.

01.04.2024 4 z 5


Bohumil Bohumil Veronika Hájek Hurdová

(SPOILER) Bohumi mi sedl víc než předchozí kniha Božidara. Možná jsem se víc dokázala naladit na mužskou sílu, nebylo tu tolik prvoplánových mouder a pro mě tolik nelogičností, které jsem vnímala v Božidaře. Líbil se mi úsporný život a styl Bohumila a celý příběh okolo byl tak příjemně kompaktní. Objevovaly se v něm postavy, které už člověk znal (Bohumilův bratr Mojmír je oním Mojmírem, za kterým odjela Božidara do Portugalska), ale i v rámci této knihy se osoby hezky prolínaly (uklízečka Valerie). Závěr byl trochu červená knihovna a člověk si může říct "proboha, jak se mohl s tím obydlím ostat bez jakýhkoliv problémů a zádrhelů tak daleko? nehoupe nás autorka moc? ", ale k čemu. Nijak zásadně mi to vlastně nevadilo a čtení jsem si celkově užila.

25.03.2024 5 z 5


Kavárna na konci ulice Kavárna na konci ulice Clare Pooley

(SPOILER) Nemůžu si pomoct, ale příběh mi připomínal film Amélie z Montmartru. Sice se děj neodehrává v Paříži, nýbrž v Londýně, nicméně za to může asi ta nezištná ochota někomu pomáhat. Monica Julianovi, Hazard Monice, pak nějak všichni všem. Objeví se i romantická zamilovaná linka, resp. několik (nechybí pár gayů a leseb), napravený drogově závislý alkoholik, varování před instagramovým "ideálním" světem, kdy se za vystajlovanými usměvavými fotkami skrývá smutek, samota a nepochopení. Příběh nenadchne, ale ani úplně neotráví, i když nevěřím, že se to může stát. Líbily se mi londýnské reálie.

16.02.2024 3 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

(SPOILER) Závěr knihy trochu vylepšil dojem, který jsem měla na začátku. Nemám úplně ráda typ crazy komedií, kde se děj šroubuje nabalováním jednoho nepochopení na druhé. Podobně mi to přišlo tady. Jedna nepřečtená sms, jedna sms, kterou si přečte někdo jiný, jeden pohled, který partner jinak interpertuje, jedna nevinná lež a už je z toho nedorozumění, kdy potichu křičím "řekni mu doprčic pravdu!". Proč by proboha nemohla manželka říct manželovi, že jde na kafe s kolegou z práce? Proč musí říkat, že jde s kamarádkou a ještě ke všemu do míst, kde bydlí její otec a je tam její oblíbená prodejna kávy, kam samozřejmě jako na potvoru přijde její manžel nakoupit? Tahle situace a podobné další mě trápily. Ale na druhou stranu se mi líbilo propojení všech tří hrdinek. Jeden týden z pohledu každé z nich. Každá vypráví svůj příběh, řeší svoje starosti, přičemž občas se příběhy protnou a stejná situace se objeví v podání každé, samozřejmě z jejího úhlu. Závěrečný víkend to celé skoro až filozoficky společně uzavřel.
"Třeba je nutný se taky umět smířit s tím, že už jsme si jednou zvolily určitou budoucnost a odžily jsme z ní tak velkej kus, že už prostě úplně jinej život mít nemůžem."

04.02.2024 4 z 5


Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Zase se nějaké knize podařilo dohnat mě k slzám. Knížku jsem koupila 11ti leté dceři k Vánocům, ale pustila jsem se do ní taky. Nádherný příběh plný moudrosti o ztracených věcech a našem vztahu k nim. "Ztráty patří k životu."

20.01.2024 5 z 5


Země Pána Boha Země Pána Boha Tomasz Duszyński

Kniha se mi líbila víc než první díl. Autor umí mistrně gradovat příběh. Zápletky se zamotávají, aby se v závěru, když už si myslíte, že se vše vyjasní a rozuzlí, ještě něco přidalo a vy pak si řeknete, jakto, že jsem to neviděl hned. :-)

13.01.2024 5 z 5


Záhada hotelu Winterhouse Záhada hotelu Winterhouse Ben Guterson

Třetí díl byl pro mě dlouho rozvláčný, děj se začal roztáčet až ve druhé části. Vydržela jsem jen proto, že jsem byla zvědavá, jak celá série vyvrcholí. Ale četla jsem jako dospělák, cílová skupina mladých to možná uvidí jinak. Celkově byla pro mě tato trilogie milé vybočení do dětského světa plné hádanek, tajemství a kouzel.

01.01.2024 4 z 5


Hotel Winterhouse Hotel Winterhouse Ben Guterson

Jsem naprosto unešena. Knihu jsem půjčila dceři (11) v knihovně, protože mi podle anotací přišla zajímavá. Chtěla jsem původně zkusit přečíst jen pár stránek a předat, ale nešlo se odtrhnout. Jednak příběh ladí krásně s předvánočním časem, ale také je to skvělá kombinace napětí, dobrodružství, tajemství. Bavily mě slovní hříčky, šifry, líbily se mi občasné ilustrace. Je to sice kniha prvotně pro mládež, ale neurazí ani dospěláka. Čte se rychle, dobře, vše krásně plyne, takže nikoho nemusí odradit tloušťka knihy. Těším se na 2. díl.

10.12.2023 5 z 5


Kořist Kořist Dirk Husemann

(SPOILER) Právě jsem dočetla, ale spíš jsem se protrápila. Nápad zajímavý, ale děj se tak prazvláštně táhnul, nebyl nijak napínavý, zajímavý, místy spíš až neuvěřitelný (např. že manželka významného nacisty pomůže vězňům v útěku a zajistí zraněnému ošetření v nemocnici pro příslušníky SS), dějové linky s předvídatelným koncem. Pro mě přínosné jedině v historických souvislostech, chválím vysvětlení v doslovu. Příběh sám o sobě mě nijak moc neoslovil.

10.11.2023 3 z 5


Paní Merkelová a vražda na zámku Paní Merkelová a vražda na zámku David Safier

Mě to moc bavilo. Milá knížka s detektivní zápletkou, vtipnými dialogy a občasnými vsuvkami z politického zákulisí. Nevím, proč mě napadla lehká podobnost s Bočkovou Aristokratkou. Asi že ten zámek a tak. Za mě pěkné oddechové čtení.

28.08.2023 5 z 5


Jablečné víno s Rozárkou Jablečné víno s Rozárkou Laurie Lee

Pro někoho možná moc lyrický popis bez akčního děje, ale já si vyprávění o autorově dětství moc užila. Nádherná slovní spojení a obraty (překladatel borec!), všechno krásně poklidné, milé, bezstarostné, tak jak si dětská léta pamatujeme. Měla jsem asi i dobré načasování četby - lenošivý prázdninový čas.

08.08.2023 5 z 5


Čtyři múzy Čtyři múzy Sophie Haydock

Jsem naprosto pohlcena. Čtyři múzy bylo moje první setkání s beletrizovanými životopisy a cítila jsem se úplně vtažena do Egonova života. Autorka píše čtivě, hltala jsem každou větu, odstavec, stránku, kapitolu. Bylo velmi zajímavé, že v knize popisují čtyři osudové ženy (i Egon sám) někdy i stejné okamžiky, ale z jiného úhlu, ze svého pohledu. Tak se mozaikovitě skládá a doplňuje celý Egonův život a život jeho múz, bez kterých by nebyl, kým byl. S každou postavou jsem soucítila, do každé jsem se vžila, tak poutavé to bylo. Současně jsem si uvědomila, jak královsky se v dnešní době máme. Útrapy 1. světové války tu jsou přitom bez pochyby vylíčeny ještě velmi střídmě a i tak z nich mrazí.

08.06.2023 5 z 5


Co se skrývá v lese? Co se skrývá v lese? Aina Bestard

Úžasná knížka plná překvapení. Přes barevné lupy se v obrázcích objevuje pokaždé něco jiného. Podobná objevovačka, jako jsou třeba knihy, kde se stránky prosvěcují baterkou. Pro děti je to lákavá a zajímavá podívaná.

02.05.2023 5 z 5


Konec punku v Helsinkách Konec punku v Helsinkách Jaroslav Rudiš

Moje druhá Rudišova kniha a rozhodně nebude poslední. Ta syrovost, úspornost a vlastně celý příběh Konce punku mě po dočtení doslova paralyzoval. Jako že to je už konec? Bavily mě deníkové zápisy punkerky z Jeseníku. Nic umělého, nemožného, všechno skvěle uvěřitelné, chápala jsem její "no future". Bavil mě Ole. Bavilo mě to komplet. I když mě to celé zasáhlo víc, než bych byla tušila.

25.04.2023 5 z 5


Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

Mám rozporuplné pocity. Na knížku jsem se pod dojmy obou dílů Agnes moc těšila. Ze začátku jsem poznávala všechny postavy - Božidara byla jako moje babička s mámou dohromady, Rosie nespoutaná jako moje dcera Róza a já jsem se bohužel občas viděla v Miladě. Ale pak se to začalo všechno nějak vléct a stávat nelogickým a neuskutečnitelným a Božidařina moudra mi někdy přišla moc "natvrdo zasazená". Závěr mi přišel úplně useknutý, odbytý a taky trochu mimo realitu. Nicméně jsem si poznamenala pár myšlenek a asi bych úplně nezatracovala. Bylo to docela příjemné čtení.

31.03.2023 4 z 5


Ztracená nevěsta Ztracená nevěsta Bella Ellis (p)

Byla jsem nakonec velmi mile překvapena. Knihu jsem si půjčila na základě anotace, ve které bylo spojeno vše, co mám ráda - detektivky a Anglie. Po prvních stránkách jsem byla lehce zaskočena až archaickým jazykem plným přechodníků a přívlastků, ale ráda a rychle jsem si na něj zvykla. Příběh hezky ubíhá, stopy jsou postupně odkrývány až ka zajímavému závěru.

29.01.2023 5 z 5


Pojízdný krámek snů Pojízdný krámek snů Jenny Colgan

Na romantické čtení moc nejsem, ale knihu jsem dostala od manžela, tak jsem jí dala šanci. Musím uznat, že to nebyla žádná přeslazená záležitost se slohem studenta prvního ročníku SŠ. Líbil se mi popis skotské krajiny, života, zvyků. Hlavni hrdinka mi leckdy lezla dost na nervy a některé situace, které zažívala jsou méně uvěřitelné, ale s tím člověk musí počítat, když se pustí do četby něčeho podobného. Celkově za mě příjemná oddychovka.

27.12.2022 4 z 5


Vánoce nebudou! Vánoce nebudou! John Grisham

No, asi nejsem cílová skupina, ale já se k cíli dost protrápila. Hlavní hrdinka mi lezla šíleně na nervy a většinou jsem dost litovala jejího manžela. Asi to tak mělo být, aby se ukázala ještě víc celá ta absurdita amerických (ale dost často i našich) Vánoc. Doufala jsem, že to přeci jenom dopadne jinak, ale i toto vyvrcholení nebylo nepředvídatelné.

17.12.2022 2 z 5


Kouzelné vánoční sny Kouzelné vánoční sny Zuzana Pospíšilová

Krásná, milá knížka. Dcera (10) ji dostala loni k Mikuláši. I když si myslím, že cílová skupina jsou menší děti. Líbila se jí a letos si ji už vyhledala v knihovničce znova.

21.11.2022 5 z 5


Malá velká cyklická dívka Sára Malá velká cyklická dívka Sára Dana-Sofie Šlancarová

Koupila jsem pro desetiletou dceru a začetla jsem se taky. Útlá knížka, kde je přehledně formou rozhovoru mámy a dcery zmíněno, že ženský cyklus není jen menstruace (a že to vůbec nemusí být jen každoměsíční "vopruz"), ale že jsou ještě další tři fáze, ve kterých nás ovládají různé hormony. A že jde tyto fáze, kdy se odlišně cítíme a jednáme, nejenom užít, ale i využít v náš prospěch. Škoda, že se tyto informace ke mě nedostaly v mém dospívání. Podle mě velmi hezky zpracováno pro mladé holky, ale informace se hodí i rodičům.

05.08.2022 5 z 5