kočkaMicka kočkaMicka komentáře u knih

☰ menu

Porodní bába Porodní bába Katja Kettu

Tahle kniha pro mě byla velmi silným zážitkem. Syrové líčení vztahů, myšlenek i zmatků a rozporů na konci války ve Finsku. Hlavní hrdinka vypráví svůj příběh bez jakýchkoliv příkras, romantických představ či iluzí. Od mala se nad ní vznášelo stigma. Nesmírně touží po lásce, kterou jí nikdo nikdy neprojevil, a chce si ji vymoci za každou cenu. Vše je podané velmi drsně až animálně, což asi romantickým duším nemusí vyhovovat, ale v nenormální době není dle mě prostor pro "normální" city.

09.07.2022 5 z 5


Pacient Pacient Jasper DeWitt

Skvělá kniha, moc se mi líbila. Mám ráda tenhle úsporný styl bez mnoha vedlejších linií. Příběh byl pěkně napínavý, jen jsem se trochu bála, aby z toho nakonec nevylezl happy end v americkém stylu. Ale ne, konec byl velmi střízlivý a uvěřitelný. Když to ale člověk domyslí, je to fakt horor.

28.06.2022 5 z 5


Chlapec z lesů Chlapec z lesů Harlan Coben

Nuda, příliš mnoho postav a osudů, zdlouhavé líčení zbytečností. Prokousávala jsem se tím, nebavilo mě to. A závěr z části otevřený, nechává si autor otevřená vrátka pro další nekonečný příběh?

14.06.2022 1 z 5


Nezvyklý zájem o mrtvoly Nezvyklý zájem o mrtvoly Ann Granger

Opět parádní detektivka ze starého Londýna. Nejdřív jsem četla Prvotřídní vraždu a až pak si půjčila předcházející díly. Má to styl, atmosféru a pěknou úroveň. Bezvadně jsem se odreagovala. Velmi zajímavé je i líčení dobových poměrů.

14.06.2022 5 z 5


Malé temné lži Malé temné lži Sharon J. Bolton

Kniha mě velmi zaujala. Od autorky jsem ještě nic nečetla, i když koukám, že knih tady má v přehledu docela dost.
Příběh je velmi dobře propracovaný, líbilo se mi i střídání pohledů jednotlivých postav. Také jsou tam krásné popisy Falkland, o kterých jsem téměř nic nevěděla. Konflikt Velké Británie s Argentinou si sice pamatuji, ale tady to bylo také velmi zajímavě podané. Poučila jsem se i pobavila, tak to má být. Přála bych si víc takových knih.

14.06.2022 5 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Kniha se mi moc líbila, znamenala pro mě několik překvapení:
1) Dobrá zápletka, živé dialogy, hezká mluva, krásné popisy.
2) Druhé překvapení jsem zažila, když jsem se podívala na rok narození autorky - 1996. Klobouk dolů, ve svém věku moc pěkně píše.
Kniha je opravdu oživením na jednotvárné scéně detektivek.
Až tady zjišťuji, že paní Trpková napsala i další knihy. Výborně, už se těším. Jsem přesvědčená, že se od ní ještě dočkáme příjemných překvapení.

14.06.2022 5 z 5


Opozdilec Opozdilec Dimitri Verhulst

Naprosto úžasné počtení. Beru si tuhle knihu vždy, když se potřebuji odreagovat a poveselit. Má to krásný syrový, inteligentní humor a značnou dávku cynismu, což oceňuji. Autor opravdu umí psát, na nevelkém prostoru předvede parádní dílo bez zbytečných zdržovaček, soucitných vycpávek a odboček.

24.05.2022 5 z 5


Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Jonas Jonasson

Po Staříkovi a Analfabetce jsem očekávala další výborné počtení, ale tohle mě dost zklamalo. Hrdinové se mi zdáli podivní a nemělo to ten obvyklý švih, lehkost a vtip, na který jsem byla zvyklá z předchozích knih autora.

24.05.2022 1 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Kniha je skvělá, ještě lepší než Stařík. Dokonale jsem se bavila, opět skvělé hlášky, výborně vymyšlené absurdity. Četla jsem ji několikrát, vždycky mi zvedne náladu.

24.05.2022 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Naprosto skvělá kniha, četla jsem ji několikrát. Smála jsem se vždy od začátku až do konce. Úžasné hlášky, krásně vymyšlené absurdity, opravdová pochoutka.

24.05.2022 5 z 5


Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Zápletka je docela zajímavá, bohužel je kniha přeplněná zbytečnými dialogy, které vlastně nejsou nijak důležité a významné. Objevuje se to i v jiných knihách této autorky. Škoda, pokud by vypustila aspoň jednu třetinu, mohlo to mít spád a větší smysl. Takto je to dost utahané.

24.05.2022 3 z 5


Prvotřídní vražda Prvotřídní vražda Ann Granger

Prvotřídní detektivka ze starého Londýna. Kniha má dobrou zápletku, tajemnou dobovou atmosféru, moc pěkně se čte. Určitě si ráda přečtu i další (vlastně předchozí) díly série.

24.05.2022 5 z 5