Pacient

Pacient https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463502/bmid_pacient-0HQ-463502.jpg 4 101 36

Psychiatr Parker H. začne pracovat v léčebně v Nové Anglii. Hned první den se dozvídá o místním nejzávažnějším případu – když tohoto dnes již čtyřicetiletého muže do léčebny přijímali, bylo mu pouhých šest let. Nemá určenou diagnózu. Zdá se, že jeho symptomy se postupně vyvíjejí. Každý, kdo se mu pokusil pomoci, buď zešílel, nebo spáchal sebevraždu. Zoufalé a vyděšené vedení nemocnice se tedy snaží tohoto pacienta držet co nejdál od veškerého personálu. Jsou přesvědčeni, že jeho propuštění na svobodu by znamenalo katastrofu. Mladému psychiatrovi to ovšem nedá. Chce vědět, co za tím vším je. A to je chyba. Celé jeho vyšetřování se rychle vymkne kontrole – změní se v něco, co ho nenapadlo ani v jeho nejdivočejších představách a Parker je nucen ptát se na věci, o nichž si myslel, že dávno zná…... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Patient , 2020


více info...

Přidat komentář

Arev122
06.01.2024 4 z 5

Kniha byla čtivá a příběh z psychiatrické léčebny byl zajímavý. Jen sci- fi konec nebyl uvěřitelný.

Netae
02.12.2023 3 z 5

To, co zpočátku vypadá jako příběh mladého začínajícího doktora v psychiatrické léčebně, kde se pokouší pomoci pacientovi, u kterého to už všichni vzdali, se nakonec přemění v neoriginální horor. Nicméně, kniha je čtivá a nenudí. Kdo, čte rychle, zvládne ji klidně i za jeden večer.


Babetka32
28.07.2023 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila nemohla jsem přestat číst velmi pěkně se mi četla. Doporučuji

janina66
04.12.2022 3 z 5

Velmi zajímavé téma knihy. Byla čtivá a bavila mě tak do 3/4 stránek. Škoda toho přihlouplého scifi konce, nebýt toho, kniha by byla super.

oolinkaa
20.11.2022 2 z 5

Začalo to tak slibně , říkala jsem si, wau , po dlouhé době prima kniha z psychiatrického prostředí.. a potom je konci se to pro mě stalo velmi nereálnou slataninou a já si jen říkám , proč ? Velká škoda

kočkaMicka
28.06.2022 5 z 5

Skvělá kniha, moc se mi líbila. Mám ráda tenhle úsporný styl bez mnoha vedlejších linií. Příběh byl pěkně napínavý, jen jsem se trochu bála, aby z toho nakonec nevylezl happy end v americkém stylu. Ale ne, konec byl velmi střízlivý a uvěřitelný. Když to ale člověk domyslí, je to fakt horor.

Sigurd_Lesandi
29.05.2022 5 z 5

Pacient je na první pohled obyčejná kniha, která mě ale chytla jako málokterá. Většinou mi chvilku trvá, než se do knihy dokážu začíst, tady mě ale autorův styl psaní chytl hned. Kniha je psaná formou příspěvků na internetovém webu, kam hlavní postava píše své příspěvky. Líbilo se mi, jak na začátku každé kapitoly Parker komentoval, jaký dostává jeho příběh reakce, popřípadě zareagoval na nějaký komentář.
Bál jsem se, aby příběh postupně nepřešel do kýčovitého hororu, a i když k tomu měl chvilku nakročeno, tak se to naštěstí nestalo. Děj vás překvapí několika zvraty, které jsem nečekal a díky nimž jsem neměl ponětí, jak se příběh bude vyvíjet dál, což od dobrého Thrilleru přesně chcete.
Nečekejte žádné podrobné popisy psychiatrické léčebny a jejích praktik. Autor se soustředil čistě na jeden příběh a vše ostatní vynechal, a to byl také jeden z důvodů, proč se kniha četla tak dobře. Nic vás nebrzdí, takže můžete jen hltat stránku za stránkou.
Konec byl jako celý předešlý vývoj nečekaný a já si ho opravdu užil. I délka knihy je perfektní. Povedlo se to na výbornou. Pokud hledáte kvalitní knihu se skvělým námětem i zpracováním, tak neváhejte.

aydam
20.05.2022 5 z 5

S příběhem jsem spokojený. Napětí až do poslední stránky.

Komaeda
23.03.2022 2 z 5

Tahle kniha je špatně zařazena. Měla by být pod nadpřirozenem, což se mi na knize nelíbilo

LisaBella
22.01.2022 3 z 5

Velmi zvláštní, ponuré, tajuplné. Trochu mě mrzela pointa, ale to se už tak stává, když čekáte mnoho a dostanete... no, řekněme že málo.

Pepina19
13.01.2022 4 z 5

Nebylo to špatné, první část byla lepší, ale i tak celkově dobré čtení.

ThrillerLove
30.11.2021 4 z 5

Velmi zajímavá napínavá kniha.
Tenká, ale vůbec to nevadí konec mi přišel takový slabší. Lehce hororová. První kniha od tohoto spisovatele.

Bude film, který se připravuje produkuje Ryan Raynolds. Nicméně jsem si právě knihu představovala jako kdyby to byl právě film. Takže se upřímně domnívám, že v tomto případě bude film nejspíše lepší, ale kdo ví.

Ale to, aby člověk přišel k pacientovi a zešílel nebo se zabil bych se fakt nepřiblížila.
Víte, že existuje podobná kniha s názvem TRANS ? Autor to vůbec netušil a ani nevěděl, že takováto podobná kniha existuje. Po pravdě jsem měla dojem, na začátku, že čtu pacienta.
Ale nenechte se zmást každá z těchto knih má to svoje kouzlo

shootingstar
07.11.2021 3 z 5

Trochu jako Dracula, vypravěč je celý Harker, a má to i svého Van Helsinga. Přečetla jsem to za jeden deštivý listopadový podvečer, což bylo příhodné.
Bát se budete, pokud věříte na existenci Ďábla. My, co věříme pouze na existenci Hloupých lidí, to můžeme číst jako pohádku.

kolacky
17.10.2021 3 z 5

Přečteno za odpoledne. Není to obvyklé zpracování, ale ke Kingovi to má daleko.

GYROTOURBILLON
01.10.2021 5 z 5

Kniha JD. překvapila. Budu souhlasit se všemi 4-5*.
Určitě si přečtu autorův další počin.

alexis818
19.09.2021 4 z 5

No, tak tohle bylo něco. Příběh vás nenechá v klidu dokud nedoctete. Na prvotinu dobrá práce, vadil mi jen ten konec. Ale je zase pravda, že vedl k zamyšlení. Jestli pan spisovatel ještě něco napíše, ráda si to přečtu.

cedos
13.09.2021 5 z 5

Kniha mě hodně překvapila, běžně nečtu horory, ale tohle snad ani nebyl horor nebo ano ? V každém případě si mi kniha líbila, námět neotřelý, způsob psaní neobvyklý, žádné zbytečné protahování děje, ukončeno - neukončeno tak, že dává prostor k zamyšlení .... takže pokud to je horor ... přečtu si i něco podobného.

hu_87
29.08.2021 4 z 5

Kniha je psána formou deníku, styl psaní je v pořádku; stejně tak překladatelka odvedla solidní práci. Přečteno za cca 3 hodiny, čte se to opravdu dobře. Příběh je z počátku takovej napjatější, prostředí psychiatrické léčebny a jednoho problémového pacienta, kolem kterého existuje jakási temná aura - jo, proč ne, ostatně to bylo to, co mě i jiné čtenáře donutilo si knížku přečíst.
Ty poslední stránky - mělo to spíš nájezd na "čistej" horor, než na nějakej psycho-thriller. Otevřenější konec - celkem dobrý, udržuje to takovou tu pochmurnější atmosféru. Čekala jsem spíš, že se příběh bude držet v té rovině psychologické, než že to bude mít vyloženě hororovej styl.
Na to, že se jedná o autorovo první knížku, je to poměrně kvalitně odvedená práce. Takže až vyjde nějaká autorovo další knížka, ráda si jí přečtu.
Jednu hvězdu strhávám za celkem stručnej konec. Zrovna u týhle knížky by mi nevadilo, kdyby měla třeba o 100 stránek víc, takhle to bylo docela nevyvážený.

Makůvka
28.08.2021 3 z 5

Knížka nebyla špatná, četla se dobře, taková jednohubka, ale ten konec se mi moc nelíbil.

Olous1
21.08.2021 5 z 5

Překvapilo mě, že kniha má tak malé hodnocení. Mě se to líbilo, chvílemi jsem se i bála. Konec pravda mohl být trochu jinak,ale knize to vůbec neubírá na kvalitě. Styl psaní mi sedl a knihu jsem přečetla za den. Určitě stojí za přečtení, budete napnutí jak špagát. Za mě 90%.