Nezvyklý zájem o mrtvoly

Nezvyklý zájem o mrtvoly https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410559/bmid_nezvykly-zajem-o-mrtvoly-645fc24267c8b.png 4 105 37

Lizzie Martinová série

1. díl >

V roce 1864 přijme Lizzie Martinová místo společnice bohaté vdovy, majitelky domů v chudinské čtvrti. Lizzie zaujme zjištění, že její předchůdkyně zmizela, pravděpodobně na útěku s neznámým mužem. Když se ale tělo najde v troskách nedávno stržených domů v části chudinské čtvrti, jež přímo sousedí s novým prestižním nádražím na St Pancras, Lizzie začne vrtat hlavou, co se s dívkou doopravdy stalo. Spojí se s kamarádem z dětství, nyní policejním inspektorem Benjaminem Rossem, a s jeho pomocí začne případ vyšetřovat. Lizzie riskuje život, ale chce zjistit pravdu o smrti dívky, jejíž osud se zdá být spojený s tím jejím... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Companion , 2006


více info...

Přidat komentář

Ulala
21.02.2024 4 z 5

Konečně vím jak to začalo. S čtením této série jsem začala někde uprostřed a tak jsem byla samozřejmě zvědavá na prvopočátky Lizzie Martinové v Londýně. Musím říct, že se autorce povedlo věrohodně nastínit dobovou atmosféru a vytvořit zajímavé hlavní aktéry, včetně sociálních vztahů jak v bohatých, tak i chudých rodinách. Prostě taková správná, příjemná viktoriánská detektivka.
Bohužel i já si nemohu odpustit poznámku k překladu a chybám. To snad ani nikdo před tiskem nečetl a je to hanba pro nakladatelství.

orinka3
28.06.2023 3 z 5

Viktoriánskou dobu v literatuře mám velmi ráda a tak jsem s radostí přivítala autorku, která ve své knize spojuje napětí i kolorit oné doby. Ale postupně jsem si stále častěji protírala oči a vracela se k již přečtenému textu v domnění, že nějak špatně chápu. No aby ne, když se hemžil tolika tiskovými chybami a nelogickým, neladícím překladem! Zážitek z četby byl ten tam. S uspokojením jsem přišla na to, že se to nelíbilo i dalším čtenářům, ke kterým se tedy připojuji i já. Toto si autorka jinak příjemné detektivky skutečně nezasluhovala a vinou odfláknutého překladu a výtisku můžu hodnotit pouze průměrem.


Lenny33
01.05.2023 4 z 5

Kniha je pomalejšího tempa s často vleklými popisy, ovšem mně se četla dobře. Hlavní hrdinka je sympatická, a ač jí mnohdy pomohlo až moc náhod, tak si ráda přečtu o jejích dalších dobrodružství.
P.S. Souhlasím, že v textu bylo mnoho chyb a překlepů.

kalache
24.04.2023 3 z 5

...kdyby Lizzie měla více práce,vrah by nebyl nalezen...

nicandra
13.02.2023 3 z 5

Naprosto souhlasím s raty - chyby v pravopise, tvarech slov, občas jsem taky měla pocit, že s překladem pomáhal strýček Google. Prošlo to vůbec jazykovou korekturou?!
Hlavní postava je sympatická, ale moc neodpovídá viktoriánské době, příliš upřímná, příliš nezávislá, příliš feministicky uvažující. A to množství náhod, které se musí odehrát během toho příběhu! Zejména náhodných setkání si v tom přeplněném Londýně plném tolika navzájem cizích lidí fakt čtenář užije...

Chesterton
05.12.2022 3 z 5

Ann Granger jsem mívala hodně ráda, ale vypadá to, že jsem se už pročetla k vyšší detektivní kvalitě?
Stejně jako jprst mám trochu vyšší nároky na historickou detektivku, ale v konečné fázi jsem přece jen přihodila i třetí hvězdu za snahu ovládnout viktoriánský Londýn. Taky Lizzie je sympaticky svá a nespoutaná :o)
Moje nespokojenost vychází z poznámky, kterou přidala Kanimůra2 - ani mě není blízká společenská škrobenost a z mnohých obratů mi naskakuje vyrážka. Děj se i kvůli tomu vlekl jako líná Temže a příběhu chyběl šmrnc a švih, ale zároveň doufám v lepší příští !
3/4

Hatshepsut
04.10.2022 5 z 5

Moje první kniha od této autorky a jsem velmi spokojená. Je to pomalé, nicméně plynulé vyprávění, které se týká vyšetřování vraždy společnice majetné vdovy, žijící v Londýně. Děj se odehrává v druhé polovině 19. století, tzv. viktoriánské době. Je to vesměs poklidná detektivka, jež působí reálně a je zde krásně popsáno vše, co se týká tohoto období, třídní rozdíly, postavení žen, chudoba aj. Hlavní postavy, nová společnice Lizzie a mladý inspektor Ross, si určitě získají vaši pozornost. A nakonec musím dodat, že jsem vraha vůbec netipla! Tak uvidíme v následujících dílech, jelikož toto rozhodně není moje poslední kniha od této spisovatelky.

petrarka72
15.09.2022 4 z 5

Velmi příjemné. Inspektor Ross a dcera doktora Lizzie Martinová. Atmosféra viktoriánského Londýna, modernizace policejního sboru, rozdělená společnost, pokrytectví elity, těžký život dělníků v náznaku a řešení v symbióze LM&BR pěkně pomalu, krok za krokem. "Bylo to snadné."

milary
07.09.2022 4 z 5

Líbil se mi třetí díl, který jsem četla nejdřív, líbila se mi i jednička, kterou jsem brala do ruky v očekávání odpočinkové četby (a zvědavá, jak to všechno s Lizzie začalo).
Mám ráda viktoriánskou Anglii i poklidné detektivky, vyhlídka na sérii mě potěšila.

Spisovatelku jsem zatím neznala, a píše skvěle. A hodně se mi líbí, jak o knížce referuje Sidonka3: ...Je to oddechové, ale rozhodně ne zbytečné čtení...

Důvodem pro to je, že ani v opravdu skličující redakční "úpravě", kterou zmiňují mnozí, se naštěstí nevytratilo, jak neplytce umí Ann Granger vplést do romantického příběhu sociální rovinu, jak přesně dokáže vykreslit charaktery, formulovat propastnou společenskou rozdílnost, sugestivně a srozumitelně vést čtenáře Londýnem druhé poloviny 19. století.
A to vše je pozadím pro příjemnou čtivou detektivku, která nenudí.

raty
26.08.2022 5 z 5

Skvěle vykreslená atmosféra starého Londýna s plížící se mlhou, sympatická ústřední dvojice, vyšetřování případu vraždy, při kterém se odhalují povahy jednolivých postav i tehdejší fungování policie. Často jsem si při čtení vzpomněla na seriál Dobrodružství kriminalistiky. Podtrženo, sečteno = 5.

Odpovědné redaktorce dávám taky 5. Na vysvědčení. Tolik chyb v textu jsem už dlouho neviděla. Neskutečně mě to při čtení vytáčelo. Chybějící předložky, špatné skloňování a časování. Toto už nebyly "jen" překlepy.
Občas se objevily věty, které vypadaly jako přeložené google překladačem.

kočkaMicka
14.06.2022 5 z 5

Opět parádní detektivka ze starého Londýna. Nejdřív jsem četla Prvotřídní vraždu a až pak si půjčila předcházející díly. Má to styl, atmosféru a pěknou úroveň. Bezvadně jsem se odreagovala. Velmi zajímavé je i líčení dobových poměrů.

Kanimůra2
07.05.2022 3 z 5

Knížku jsem dočetla, ale dalo mi to trochu práce. Mě není tenhle styl blízký. Znova jsem se o tom přesvědčila a musím si na to dát pozor. Věty - dáte si čaj, drahoušku a - prosila bych mléko, má drahá - mě dohání k šílenství. Ale proti gustu...

čef
11.03.2022 5 z 5

Vcelku poklidná historická detektivka z Londýna konce 19. století. Autorka si vyhrála s charaktery postav a emocemi, které jsou zjitřeny po několika vraždách. Hezky jsou vystiženy dobové reálie a rozdíly mezi třídami včetně pokryteckých konverzací těch nahoře.
Asi to kvalitnější z tohoto druhu literatury.

jprst
28.02.2022 2 z 5

Pro mne velké zklamání, tudy cesta ke knihám této autorky nevede, o historické detektivce mám poněkud jinou představu.

NADEI
04.11.2021 3 z 5

Několikrát jsem chtěla knihu odložit, ale pak se děj trochu rozjel a díky ponuré atmosféře historického Londýna jsem dočetla. Nakonec to nebylo špatné čtení, až ty hrozné chyby.

Hana25
29.10.2021

Příjemný detektivní příběh z viktoriánského období, ale velké množství gramatických chyb čtení značně ruší a znepříjemňuje. Odfláknutá práce odpovědné redaktorky je ostudou nakladatelství.

Aghatte
12.10.2021 2 z 5

Nalákala mě krásná obálka a "viktoriánská detektivka", jinak patřím k těm, co si Ann Granger zrovna nezískala. Ŕadu Mitchellová a Markby jsem nedokázala přečíst.
Byla jsem překvapena množstvím gramatických chyb, až jsem začala pochybovat o sobě, jestli není chyba v mých znalostech češtiny.
Samotný příběh byl velmi jednoduchý, Lizzie vcelku snesitelná, ale rozhodně ne tak bystrá a vtipná už vůbec ne, jak nám bylo neustále předestíráno. To sirotek Bessie při svém selském rozumu toho dokázala vypátrat a vydedukovat mnohem více.
Také tolik náhod najednou je až rozčilující. Stejný vozka, setkání po 20ti letech, kdy on ji hned poznal, závěrečné prozření...
Nic, co by musel mít člověk doma, stačí půjčit v knihovně a vrátit. Cca do strany 200 jsem četla poctivě, pak mě to přestávalo bavit a pochopila jsem, že nic hlubšího už z toho nevypadne. Mám půjčený i druhý díl, tak uvidíme, zda to bude lepší.
Ale úplně špatné to není, sociální otázky, společenské otázky, postavení žen, to bylo zachyceno vcelku věrohodně, a prostředí Londýna mám ráda ze všech úhlů pohledu.

Palele
26.09.2021 4 z 5

Proč vás některá kniha nezaujme a jiná zase zatne drápek hned na prvních stránkách ? Z chomáčů dusivé londýnské mlhy se vyloupl kriminální příběh se sympaticky hubatou Lizzie, které nemůžete nedržet palce :) Lizzie, obyčejná venkovská dívka, po smrti otce přijíždí do Londýna zaujmout místo společnice. A protože je chytrá a zvídavá, zaplete se do policejního vyšetřování, aniž by tušila, že to pro ni bude hodně osobní a to hned v několika směrech. Příjemné čtení, jsem moc zvědavá na pokračování

alzbeta4340
29.08.2021 4 z 5

Nemůžu tvrdit, že bych byla napnutá jako struna - ale o to tady ani nejde. Jedná se o příjemné, poklidné vyprávění zasazené do viktoriánského období s detektivní zápletkou, která ale rozhodně neurazí. Už jsem si dlouho nic nepřečetla od Ann Granger, málem bych zapomněla, jak čtivě umí psát.

booklover
26.08.2021 4 z 5

Ponořit se do viktoriánského Londýna, svitu plynových lampy, pochmurné mlhy a jedné tajemné smrti mladé dívky...tak jo!

Lizzie Martinová přichází po smrti svého otce do Londýna, aby se stala společnicí movité "tety" seznamuje se nejen s domem a jeho služebnictvem, ale také s policejním komisařem s jehož pomocí rozplétá tajemství smrti její předchůdkyně.

Četla jsem tuto knihu jako druhou v pořadí. Je vidět, že v druhém díle už si dali větší pozor s překladem a korekturami, tady mi chyby občas rvaly oči :D Nicméně příběh výborně napsaný. Zápletka jednoduchá, ale čtivá. Konec byl trochu narychlo "spíchnutej" tedy uvěřitelnosti to drobet ubralo, ale autorka mě celkově baví.

Další (3) díl by měl vycházet příští rok a já si určitě nenechám ujít kam příště zavedou toulavé boty neohroženou Lizzie Martinovou.