Karča24 Karča24 komentáře u knih

☰ menu

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Ženy s takovými schopnostmi to neměly v minulosti jednoduché. Fascinující příběh s životními zápletkami, bohováním, učením a nezdary.

31.01.2022 4 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

laň... symbol zenstvi a materstvi. Matka ji videla a ocekavala nestesti, ale v tu chvili -babicka-matka-dcera jiz ve sve predurcene rodove lince jely na plne obratky. Vsechny 3 me castecne iritovaly, ale zaroven zajimaly. Babicku opustil jeji manzel kvuli nekomu jinemu, jeji dcera pro ni prilis pochopeni a lasky nemela, dceru ale postihl stejny osud. Copak asi ceka vnucku? Opravdu jsou veci, ktere jsou nam rodove predurceny a my ne a ne to prokleti pretrhnout? Treba narozenim syna? Snazite se cely svuj dosavadni zivot zit sporadane a pak najednou cvak. Pomyslny pohar pretece, sednete do auta a jedete, nevite kam, proc, ale jedete. Alespon jednou za zivot, nemusite mit vse nalajnovane, vyzehlene, pripravene. Musite prece zazit neco blazniveho, neco, co nemusi davat smysl nikomu jinemu, jenim Vam. A mozna ani Vam ne. Urcite kazdy zname nekoho, kdo by nejradeji se vsim sekl a odjel daleko, daleko od vseho. Ale ono nas to stejne vsecno dozene. Necekejte rozuzleni pribehu, nalajnovane a jasne myslenkove pochody hrdinky. Cekejte myslenkove pochody v takovem sledu, v jakem je mame asi vsichni, kdyz je vlastne vsechno v pr...

04.01.2021 4 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Jak už to bývá u bestsellerů, tak od nich očekáváte hodně, vlastně až tak moc, že se nakonec nedočkáte. Na knížku jsem se moc těšila, ale zároveň jsem se jí obávala. Tak až to dočtete, tak si sami sobě položte otázku "Nenajdu se alespoň částečně v jedné z postav, v jednom z příběhů, v nějaké situaci či pocitu?" Kolik z nás vidí cizí svět růžově z druhé strany bariéry, třeba jako hrdinka prvního příběhu? Ale je opravdu u všech ostatních tak růžový, jak si myslíme? Třeba ani ne, ale o tom Vám zase poví hrdinka druhého příběhu, nebo snad manželka vzorného manžela, které nic neodchází? Nebo snad přece jenom jo? Hrdinové se navzájem náhodně potkávají a poznávají, vlastně se už dávno znají, možná lépe, než by sami chtěli. Až budete číst tuto knihu, tak je opravdu důležité se soustředit na postavy, aby Vám něco neuniklo, protože v této knihy i zdánlivé maličkosti vženou do děje dalších hrdinek kus důležitého příběhu. Mě konkrétně takto kniha dala zamyšlení nad tím, jak často někoho odsoudíme a posoudíme na základě svých pocitů, jak jsem schopni rychle zhodnotit sebemenší důležitou situaci a jak se ani nezamyslíme nad tím jak to vidí konkrétní člověk, který v té situaci je. Jak matky mohou mít představu o tom jaké to jejich dítě vlastně musí být, ale když to tak nedopadne? Jak jako matka nechce skoro žádná žena selhat, ale co když se tak stane. Odsoudíme jí tak rychle, jak to většina lidí dělá. A proč bábovky? Těžko říct, jestli je to jakási metafora k tomu, že bábovka je někdo, kdo se má strach a bojí se. Ale z této knihy by každá z hrdinek mohla říci "Já nejsem žádná bábovka." Nebo snad proto, že v rámci každého děje se bábovka objevuje v každé situaci a různě.

17.08.2016 5 z 5


P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Prostě super čtení, když jenom tak chcete hodit svoje všední problémy za hlavu a nad ničím nepřemýšlet. Vtipně napsané každodenní životní situace, které vlastně prožíváme každý z nás. Dějově je krásně vidět, čemu člověk dává přednost potom, co se vám narodí dítě a jak to Váš život otočí opět jiným směrem. V jednom momentě se z nás obyčejných dětí, puberťáků, dívek, přítelkyň a manželek stane někdo, kdo má pro co žít, stane se z nás matka, která prožívá různé radosti a strasti svých dětí, ale i svůj osobní život.
Krásné oddychové čtení, které je plné P.S. :)

08.08.2016 5 z 5


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Knížku jsem začala číst po Vánocích, krásně na vás dýchne ta atmosféra sněhových vánic a vloček, které se jakoby najednou ocitají okolo Vás. On tomu dodává asi i ten přebal knihy, který je snad na celé té knížce nejkouzelnější. Knihu bych hodnotila pro osoby od 14 - 17 let věku. Mě osobně nijak více nezaujala, přestože kniha byla čtivá, tak pro mě osobně trochu bez děje. Puberťácké výrazy střídají ještě více puberťácký děj všech hrdinů. Hodnotím však hezké propojení všech tří příběhů.

08.08.2016 3 z 5


Čtyři dohody Čtyři dohody Don Miguel Ruiz (p)

Zajímavá kniha, kterou však v praktickém zivote velice těžko můžeme aplikovat. Chce to však cas a trénink, protože nic nejde hned. Je to o způsobu života a myšlení, pouze po jednom přečtení vám nepomůže, jak se mnoho lidi domnívá :-)

11.01.2016


Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Krásná knížka, kde autorka dokáže propojit válku, lásku, soudní sin i umění. Ukazuje nam, jak dokáže minulost ovlivnit přítomnost a nabada k tomu, abychom si uvědomili, co je v životě důležité a ze někdy je priste důležité delat ústupky a riskovat. Obě osoby dělí 100 let a průliv La manche, přesto se však jejich životy propojí, obě jsou svým způsobem opuštěné a musi nakonec upustit od svých přesvědčeni. Knížka je o odvaze, víře a lasky, kvuli které jsme ochotni riskovat. Zároveň nam ukazuje, ze je dobre mit viru v jiné lidi a ze ne vždy je vse takové jak to vypada. Knížku moc doporucuju. Je podivuhodné jak jen obraz muze pomoci, rozvrátit manželství a zároveň někoho skoro přivést na mizinu, a to vse v průběhu 100 let. Dle mého chtěla autorka poukázat i na důležitost starých lidi v dnešní rychle a úspěchane době, chtěla abychom věděli, ze i ti staří, kteří byli jednou mladí nam stále mají co říci.

11.01.2016


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Druhá kniha z této trilogie mě na prvních za prvních pár stran nezaujala jako první díl, po několika stranách jsem se však opět vtáhla do děje. Larsson opravdu umí natáhnout děj, možná to je to, co mě na tom baví. Člověk otáčí stránku za stránkou, aby zjistil, kdy už se konečně něco stane, ale ono furt nic a nic a pak najednou bum, jen tak mezi řádky to tam vpadne. Hlavní zápletka byla cca po 260 stranách, ve své podstatě předchozí stránky nic tak zajímavého neobsahovaly. Nedá se však upřít smysl pro detail a popis nejrůznějšího nábytku z IKEA aj. Někomu to možná přijde zbytečné, popravdě řečeno - člověk si pak docela realisticky poskládá představivost. :) Zápletka vcelku zajímavá, kdo je Zala mě překvapilo. Díl, který se zabývá životem Lisbeth. Dozvíme se zde to, co formovalo její dnešní pohled na svět a zejména to, proč je žena, která nenávidí muže (tedy lépe řečeno ty "bad guys"). V tomto díle dokáže nevědomky dostat do problémů i tu hrstku lidí, které zná a kteří "neznají" jí. Mírně mě zarazilo, že byli vyšetřováni všichni okolo, pouze nikdo nehledal její sestru, jak ti policajti mohli vědět, že se nestýkají. :) V celém příběhu sem tam najdeme záblesky z filmu Superhrdinové nebo alespoň něco z filmů, kde se vyskytuje Jackie Chan nebo Schwarzeneger, někdy trošku přehnané, přesto to ten děj obzvláštní. Líbí se mi dvojsmyslnost názvu, který se vztahuje jak k historii Lisbeth, tak k současnosti děje. Zároveň se mi líbil ten nápad s rovnicemi. :) Po hlavní zápletce jsem jela stránku po stránce a s každým otočením jsem čekala, co přijede. Larsson umí svoje příběhy natáhnout cca na 600 stran, které reálně stačí vmáčknou tak do 300 stran, přesto bychom tam neustále našli dost "omáčky". Popravdě řečeno, to je asi to, co mě na něm baví - ten smysl pro reálný popis kdejaké blbosti a pak v jedné nebo dvou větách jen tak bokem hodí něco podstatného a pak to někdy o dalších 150 stránek rozvine.Hezké počtení :)

20.06.2015 4 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Musim se přiznat, ze začátek knihy byl boj. Po par stránkach se ale začal dej rozvíjet a začal byt zajímavý, ke konci uz jsem se nemohla odtrhnout a těším se na další 2 knihy od tohoto autora. Řekla bych, ze je to knížka, u které musíte taky trochu přemýšlet a přeskakovat z děje do děje, to me na ni bavilo. Naopak moje kamarádka byla z toho neustálého dějového skákání naštvaná.

28.10.2013


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Tuto knihu jsem dostala k Vánocům a musím říct, že jsem se na ni moc těšila. Přečetla jsem ji během dvou dní, hltala jsem stránku po stránce, až jsem zjistila, že je konec knihy a to, co jsem od ní očekávala, bohužel, nesplnila. Čekala jsem od tohoto \"bestselleru\" ten bestsellerový děj, ale kde nic, tu nic. Jsem z knihy hodně zklamaná a jestli tohle se označuje za bestseller, tak nevím. Vždycky, když rozečtu knihu z nějaké série, tak si přečtu i zbytek knih. Teď čtu druhý díl, ale už několik měsíců, mezi tím jsem stačila přečít x dalších zajímavých knížek. Děj o ničem, nejvíce mě zajímá, proč je hlavní mužský hrdina takový, jaký je, jaká je jeho historie, tak doufám, že se toho jednou dočtu. :D

24.09.2013