josef2900 josef2900 komentáře u knih

☰ menu

Závěj Závěj C. J. Tudor

(SPOILER) Kniha určitě není nic špatného, jenom to asi nebylo úplně pro mě. Napřed teda zápory. Zápletka byla víceméně jednoduchá, že bude nějaká postava procházet všemi příběhy, mi bylo jasné po asi 100 stranách. Velmi mi vadilo vysvětlování jak pro blbečky: "to je ta fotka, na které je jeho sestra, z druhé strany jsou napsaná dvě jména, Daniel a Peggy " ano je nám to jasný, nepotřebuju, aby mi to někdo řekl, doslova jak to je, dokážu si jako čtenář i věci domýšlet, díky! Na několika místech mě rozčiloval i překlady který prostě nedával smysl tím, že byly slova a věty překládány doslovně, ale v češtině se takhle prostě nemluví.

Pokud bych se měl zaměřit na klady, tak kromě hlavního twistu, že Daniel prochází všemi třemi příběhy, byli i vedlejší dějové linky docela zajímavé. Oceňuji, že se autorka nebojí zabíjet svoje postavy, což pro mě často bývá u podobných knížek problém.

Průměrná kniha, ale už si ji asi znova nepřečtu.

21.03.2024 2 z 5


Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

Strašidelná kniha. Neskutečně syrově popsané emoce lidí, se kterými velmi soucítím, ale zároveň mi přijde, jako bych pocházel z jiného světa. Knihu jsem četl a pociťoval jsem silné úzkosti, několikrát jsem přemýšlel, že ji radši odložím, ale zároveň jsem se od ní nemohl odtrhnout. Knížku jsem si vybíral pouze podle obalu a tak jsem vůbec nevěděl do čeho jdu. Zklamaný ale rozhodně nejsem. Pro mě osobně se jedná o velmi netradiční čtení. Nemůžu než doporučit obléci si pevnou zbroj a pak skočit do knihy jako do rozvířené řeky a nechat se úplně unést a dorovnat.

21.03.2024 4 z 5


Tribunová sútra Šestého patriarchy Tribunová sútra Šestého patriarchy Chuej-neng

Meh bleh. Přečteno, ale na to jak je to krátké, mi to trvalo dost dlouho. Pár hezkých myšlenek (dokonce i vážně hezky napsaných), ale jinak spousta nudy a bídy. Místy jsem měl co dělat, abych knihu neodložil.

21.02.2024 1 z 5


Kniha o čaji Kniha o čaji Kakuzó Okakura

Docela banger. Zaujal mě hlavně obal a popis v letáku knižního klubu. Čtení ve mně navodilo příjemnou atmosféru, když jsem se mohl přesunout časem o několik století zpět a přečíst si o tom, jaký vliv měl čaj a jeho příprava na vývoj asijské kultury. Supr Čupr

10.01.2024 4 z 5


Říše upíra Říše upíra Jay Kristoff

(SPOILER) Super kniha! Moc be bavil styl vyprávění příběhu a i když víme, že Gabriel přežije všechny díly série, které zřejmě povedou k jeho zatčení na hradě dyvoků, pořád jsme napjatý příběhem a postavami v něm.

Na začátku knihy mi moc nesedlo pár dialogů mezi postavami, které mi přišli úplně mimo. Zkrátka takhle by mezi sebou lidí nemluvili, ale nevím jestli je to spíše vinou překladu, nebo autora.

Líbí se mi, že autor je nejspíše hráčem DnD a celá skupina kolem grálu je očividnou narážkou na povolání z 5e. Asi bych čekal, že se bude jednat o skupinu, se kterou sám autor hrál nebo hraje.

Za mě skvělý a akční příběh, doplněný o velké emoční vypětí postav.

05.01.2024 4 z 5


Šedí bastardi Šedí bastardi Jonathan French

Celkem ok, moc extra mě to nenadchlo

09.04.2023 2 z 5


Černá píseň Černá píseň Anthony Ryan

Rozhodně lepší zakončení, než původní trilogie.

18.12.2022 3 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Další skvělý díl do série. Ukazuje se, že autorka má od začátku vše výborně promyšlené a propracované. Děj má spád a pořád se něco děje, nebo získáváme nové informace o světě. V knize nechybí spousta zvratů a intrik, které jsem si moc užíval. Budu napjatě očekávat další díl!

28.01.2022 5 z 5


Bitva Bitva Dmitrij Rus

Asi zatím nejslabší bude všech dílů. Dej se hodně proměnil do řešení globálních problémů celého světa, místo toho, jaký další skvělý předmět získá náš hrdina, nebo kdy už konečně postoupí na další level, aby se naučil další vytoužené kouzlo. Úplně chybí texty hernihi interface, který nám dával těm super pocit a na který jsme se vždy těšili. Snad se ho dočkáme v dalším díle

01.01.2022 3 z 5


A ještě něco... A ještě něco... Eoin Colfer

Autor by měl zůstat spíše u psaní dětských knih. Příliš se snažil napodobit styl, který mu není vlastní a vychází z toho často nudný a místy až infantilní příběh. Přečíst knihu byl velký boj, ale v dnešní době je i velký boj jí vůbec v češtině sehnat, takže pokud ho nechcete svádět, tak se nenamáhejte, protože původní zakončení je tisíckrát lepší.

12.03.2021 1 z 5


Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Části z první světové války jsou dobré, moderní doba mne ale moc nenadchla. Neznamená to ale, že je kniha špatná, jenom prostě není pro mě

12.03.2021 2 z 5


Jiný svět Jiný svět Dmitrij Rus

Autorovi se zjevně nechtělo moc dlouho chodit kolem horké kaše, protože už kolem dvacáté stránky se dostáváme do Jiného Světa. Autor nijak neřeší, že by se měl hlavní hrdina třeba rozloučit s rodinou a přáteli, prostě ho hodil co nejrychleji do nového světa, protože o tom chtěl psát a to mu jde. Hlavnímu hrdinovi sice vychází úplně všechno, co si zamane, ale to nijak neubírá na zážitku z knihy. Už se nemůžu dočkat na další díl.

14.01.2021 4 z 5


Jantarový dalekohled Jantarový dalekohled Philip Pullman

Supr zakončení trilogie. Spousta fantasy prvků a napětí, které drží čtenáře úplně na hraně

09.01.2021 5 z 5


Dokonalý nůž Dokonalý nůž Philip Pullman

Dobré pokračování na první díl,seznamujeme se s nivou postavou a spoustou nových světů.

09.01.2021 4 z 5


Světla Severu Světla Severu Philip Pullman

Super fantasy příběh, který zaujme nejenom děti. Film oproti knize ani nestojí za to. Spíše bych doporučil nový seriál na HBO (his dark materials).

09.01.2021 4 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Konečně se dostáváme do děje. Hezký začátek skvělého příběhu

31.12.2020 3 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Po prvním dílu je tento už lépe pochopitelný a srozumitelnější. Další zábavná série povídek.

31.12.2020 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Trošku zmatečné a nebylo lehké se do knihy začíst, ale jinak velmi zábavné.

31.12.2020 3 z 5


Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Takový nedůležitý díl v celé sérii ságy zaklínače.

31.12.2020 2 z 5


Den draka Den draka Richard A. Knaak

Ať už znáte svět Warcraftu nebo ne, kniha vás asi stejně moc nenadchne. Napětí je téměř nulové, věci se prostě dějí, postavy nemají hloubku a z veškerého nebezpečí, kterému čelí se vždy bez úhony dostanou.

31.12.2020 1 z 5