Janika2013 Janika2013 komentáře u knih

☰ menu

Velká šance Velká šance Gaby Hauptmann

Byla jsem veliká milovnice koní a ještě stále je to mé oblíbené téma. Přečetla jsem spoooousty podobných dívčích románků, ale tenhle patří mezi dva nejlepší.
Hrozně oceňuji, že to není další povrchní příběh pro 12ti leté holčiny, ale už trošku "vyspělejší". Nápaditý a chytlavý příběh, suprová romantika! Už se poohlížím po dalších dílech :D

01.08.2018 5 z 5


Záhadný hřebec Záhadný hřebec Sharon Siamon

Hezký příběh, bavil mě, ale v hlavě úplně asi nezůstane :D

01.08.2018 4 z 5


Duch z moře Duch z moře Eleanor Jones

Byla jsem obrovskou milovnicí koní a podobných románků jsem přečetla celé desítky, spoustu jich ještě pořád vlastním. Ale je jedna z mála, která mi stále zůstala v hlavě. Nádech fantasy je přímo úžasný, chvílemi jsem opravdu ani nedýchala :D
Krásný, promyšlený příběh, hlavní hrdince jsem fandila na každé stránce, zápletka taky pořádná a ten konec? Supr knížka :)

01.08.2018 5 z 5


Kůň Zázrak a Zelená dáma Kůň Zázrak a Zelená dáma Zuzana Holasová

Nečetla jsem 1. díl, ale tahle knížka byla hezká. Určitě ne žádný trhák, ale pobavila. Příběh nebyl úplně domyšlený, ale moc se mi líbil konec.

01.08.2018 4 z 5


Kůň -  zvíře, které změnilo svět Kůň - zvíře, které změnilo svět Kim Dennis-Bryan

Tohle je asi nejlepší encyklopedie koní, k jaké jsem se kdy dostala. Spousty a spousty informací, všechny základy, co potřebujete vědět, a samozřejmě hromady bonusů a zajímavostí, přesto NIKDY nenudí. Velmi pěkně zpracované...

01.08.2018 5 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Tak prostě Čapek je, byl a bude vždycky nejvíc. A tenhle kousek je jeden z nejlepších. Naprosto dokonale vykresluje charaktery všech postav a na každé stránce vás čeká skrytý humor. Jednoduše to není knížka pro blbce :D:D

01.08.2018 5 z 5


Rozbřesk Rozbřesk Stephenie Meyer

Rozbřesk... to je 600ti stránkový obr, který to úplně celé rozsekne. Film byl asi nejprofesionálněji propracovaný, přesto není můj nejoblíbenější. A knížka? Mám ji ráda, asi tak stejně jako Nový měsíc, kde prostě nemůžu zapomenout na Edwardovu vypatlanost :D:D.
Sice jsem si nejdřív říkala, proč Jacobův pohled, když se ho to netýká tak přímo jako Belly nebo Edwarda. Na druhou stranu oni oba trpěli, jeden fyzicky a druhý psychicky. Byla to vážná situace a bez Jakeova nadhledu by to bylo smutné nebo depresivní, ale Jacob se o zábavu postaral :D. Navíc jsem si uvědomila, že jeho pohled je mi příjemnější než Belly.
Každopádně první půlka je i přes Jacobovu snahu vzdálená od té romantické pohádky a ta druhá? Život v manželství jako upírka a hlavně s dítětem... prostě už to není to Twilight jako to bylo. Byl by to však suprový samostatný příběh. Rozhodně mám Rozbřesk ráda, napínavý střet s Volturiovými byl nejlepší ze všech akčních scén z celé ságy a je to krásný závěr celé ságy.

30.07.2018 5 z 5


Krátký druhý život Bree Tannerové Krátký druhý život Bree Tannerové Stephenie Meyer

Zatmění je spolu se Stmíváním můj nejoblíbenější díl, ale i přes to, že jsem doufala v záchranu Bree a bylo mi jí líto, jsem se ani na chvilku nepozastavila nad jejím pohledem. Byla to pro mě jen nepodstatná vedlejší postava, která se tam krátce mihla, a šlo se dál. Tuhle novelku jsem si přečtla jen jako fanynka Twilight a ze zvědavosti. Bree jsem si okamžitě hrozně oblíbila, bylo osvěžující vidět svět jejíma očima, poznat její život a sledovat tak známé události a postavy z Twilight z jejího pohledu. A s každou obrácenou stránkou jsem se hrozila konce.
Přesto jsem ráda, že jsem Bree poznala

30.07.2018 5 z 5


Twilight sága (box) Twilight sága (box) Stephenie Meyer

Nejdřív jsem viděla všechny filmy. Nejspíš nejsem na kinematografii nějaký expert, protože se mi i přes podivné Stmívání líbily. A tak jsem zavítala do knihovny pro předlohy. (viděla jsem ve 14, četla 14-15)

Kouzlo celé ságy nemůže pochopit nikdo, kdo se na něj nedívá přímo. Ten příběh si na nic nehraje, on prostě JE takhle jednoduchý, naivní a oddechový. Když někdo nemá rád romantiku, tak proč se do toho pouští? Filmový štáb blbců se z toho pokusil udělat napínavý akční trhák, aby se to líbilo i mužskému obecenstvu, ale tím to královsky podělali, protože na chlapy je to pořád slaďárna až za hrob a pro ženské už to není jen sladká oddechovka. Ten příběh prostě byl psaný jako romantická pohádka pro dospívající dívky a není důvod z něj dělat něco jiného. K čemu? Je to krásný příběh, nereálný a fantasy, ale to je přeci skoro každý. Myslím, že všechny ty hnusné ohlasy jsou zbytečné. Je to jako kdyby někdo kritizoval Šmouly pro nedostatek násilí. Naprosto padlé na hlavu.

Navíc, i přes všechnu tu mnohdy nespravedlivou kritiku (a co si budeme řikat, filmy tomu moc nepomohly) má Twilight sága své nepopiratelné místo. Znají ji všichni. Když někdo řekne upír nebo vlkodlak, každému se vybaví, i když většinou spolu s opovržlivým úšklebkem. Ale inspirovala mnoho dalších lidí. Například autorku knih Upíří deníky, podle kterých byl natočen skvělý seriál, jenž byl zas inspirací pro mnoho dalších, např knižní trilogii Krev za krev. I 50 odstínů má své základy právě ve Twilight a spousty dalších.

Podle mě filmování zpracování jsou slabší, hlavně Stmívání je nízkorozpočtová slátanina, a používám je jen k doplňování míst a hlavně obličejů postav do světa Twilight v mé hlavě :) S knížkami se nedají rovnat, ale mám je ráda.
Celkově je to má nejoblíbenější romantická pohádka...

30.07.2018 5 z 5


Zatmění Zatmění Stephenie Meyer

Zatmění je spolu se Stmíváním můj nejoblíbenější díl. V jedničce je krásný ten začátek a všechno to poznávání, ale trojka? Jako správná romantička si vychutnávám každičkou špetku žárlivosti, kterou mi autorka nabídne. A že jich tu nabízí... :D
V Zatmění jsem se definitivně přidala do týmu Edwarda, protože ten veškerým tím soupeřením s Jakem trpěl mnohem víc (ne že by si to za ten rozchod nezasloužil :D) a taky ji i víc miloval. Každopádně hlášky obou kohoutů na smetišti byly super, Jacob teda vedl, ale to je fuk :D. Bylo super, jak se spojilli proti Victorii a přála jsem si, aby jim to vydrželo až do Rozbřesku.
Jinak filmové zpracování se mi líbí nejvíc z celé série, přestože Rozbřesk je asi propracovanější.

30.07.2018 5 z 5


Nový měsíc Nový měsíc Stephenie Meyer

V Novém měsíci mě nehorázně štve Edward s těmi jeho stupidními ochranitelskými pudy :D. Prostě ten rozchod mě naštval, ale aspoň otevřel brány Jakeovi, který je jednou z mých nejoblíbenějších fiktivní postav. Podle knih bych si vybrala Edwarda, miloval jí víc a taky kvůli ní víc trpěl. Ve filmu to dřív byl taky Robert, ale poslední dobou povrchně měním názor, protože prostě Jacob :D. Mám ho fakt hrozně ráda, jeho hlášky mě vždy spolehlivě odrovnají. On prostě byl tím sluncem, které spolehlivě vykrylo díru po profackováníhodném upírovi. A když se blížil závěr a s ním i návrat Edwarda, skoro jsem až litovala, že to tak rychle uběhlo. Přesto tohle není můj nejoblíbenější díl ze série.

30.07.2018 5 z 5


Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Tak prostě tohle je legenda. Film je nízkorozpočťák, který příběhu zkazil pověst, protože režisér a vlastně celý štáb je parta blbců, co z toho chtěli udělat akční trhák. Jenže Stmívání bylo napsané jako romantická pohádka pro dospívající dívky. Ostatní filmy jsou už o něco lepší, hlavně Rozbřesk, Edward má aspoň auto, jak má být :D
Jinak mám ráda každý díl, každý má své vlastní kouzlo, ale ten první... Přeci jen se tomu sbližování a poznávání jen tak něco nevyrovná. (ovšem žárlivost z obou stran v Zatmění je taky super :D)

30.07.2018 5 z 5


Mafiosa Mafiosa Catherine Doyle

Nooo, a je to za mnou. Nemůžu říct, která kniha byla nejlepší, každá je svým způsobem úžasná. Samozřejmě se autorka zlepšovala, ale naivitu ten příběh ztrácel hlavně proto, že Sofie už není naivní. Vůbec jsem netušila, co od trojky čekat a upřímně, víc překvapená bych být ani nemohla. Myslela jsem, že vztah s Lucou bude od začátku perfektní a všechno ostatní bude samý problém, a ono je to naopak. První půlka knihy byla naprosto báječná, nejlepší část celé série. Sofie se sžívala s "Mafiánovými", vývoj všech postav byl působivý, znovu jsem si oblíbila Nica a vlastně všechny Falcony, i toho zmetka Feliceho, polovinu času se příběh zamotával, připravoval na nějaký zvrat a řešil to, co se už stalo a druhou polovinu to tam Luca nebo Millie něčím rozráželi - jejich sarkasmus to tam držel. V půlce knihy první velký zvrat, díky kterému se více sblížily Sofie s Millie. Pak už napětí, ve tři čtvrtě naprostá bomba LUCA, a pak... to začalo jít všechno z kopce, hodně to ovlivnilo i moji náladu. Vypadalo to všechno čím dál víc beznadějně a jen jsem se hrozila, že to nebude happyend a budu mít po veškeré radosti, byla jsem zoufalá a netušila co dál. Během loučení jsem dokonce brečela, víc než na konci Inferna. A pak mě autorka naprosto zabila svým finále. Takový konec jsem snad ještě nezažila... Ale žádné spoilery :)
Celá trilogie je suprová a rozhodně patří mezi mé oblíbené, Luca je jedna z mých největších fiktivních lásek :D

30.07.2018 5 z 5


Inferno Inferno Catherine Doyle

Pániii, dvojka teda byla dvakrát víc. 2x víc napětí, akce, zvratů i 2x víc romantiky, za což jsem byla vděčná. Nechápu, jak se to do té knížky všechny vešlo, ale překvapilo mě to. Nemyslím si, že by tenhle díl byl úplně lepší než jednička, trošičku mě mrzela ta hlavní událost skoro u konce, ale rozhodně bylo Inferno drsnější a upřímně mnohem realističtější než Vendeta, když jsme u mafie. Přečetla jsem za 2 dny, což se mi ještě nikdy nepovedlo, ale od tohohle se nedá odtrhnout, prostě musíte vědět, jak to dopadne! Jinak sarkasmu není nikdy dost a Luca... to je kapitola sama pro sebe :D. V tomhle ohledu mě autorka rozhodně nezklamala, Luca 4ever!!!

30.07.2018 5 z 5


Vendeta Vendeta Catherine Doyle

Trilogii jsem vyzkoušela na základě doporučení knihovnice, která byla stejně jako já fanynkou Twilight a The vamire diaries. Příběh je totiž velmi podobný YA fantasy příběhům, jenže autorka toto všechno zasadila do reálného světa a bravurně se jí to povedlo. Já mám romantiku ráda a klidně by jí tam neuškodilo pár kapek přidat, ale všechno to napětí a zvraty mi to krásně vyrovnaly. Pomalejší, romantičtější rozjezd, který vás seznámí s dějem a postavami a připraví vás... na to všechno :D.
Jinak v Lucovi vidím mladého Damona z TVD a i když to po prvním dílu bylo dost nejisté, fandila jsem mu už od úplného začátku!!

30.07.2018 5 z 5