Jakubisko Jakubisko komentáře u knih

☰ menu

2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

Skvělé, úchvatné, nemám slov...kdo nečetl, nepochopí. Tolik opěvované filmové zpracování mě bohužel veskrze zklamalo.

19.11.2011 5 z 5


Starožitníkův krám Starožitníkův krám Charles Dickens

Kdybych mohl, dal bych spíš 4 a půl hvězdičky, protože Copperfieldovi ani Twistovi se román podle mě nevyrovná. I tak je to ale klasická "Dickensovina", na které se sice trochu promítá původní časopisecké vydávání, ale proudu děje to nijak zvlášť neškodí. Příběhu je vlastní klasická linearita se spoustou zdánlivě oddělených dějů, které se různě protínají a spojují do jednoho. Obzvlášť v poslední čtvrtině knihy je však děj místy až moc přitažený za vlasy, což je asi hlavní důvod proč román řadím až pod ostatní Dickensovy klasiky (které jsem měl zatím tu možnost číst). I přes drobné vady na kráse je však celá kniha úžasně čtivá a i přes značný počet stran uteče jako voda. Rozhodně doporučuji!

19.11.2011 5 z 5


Valčík na rozloučenou Valčík na rozloučenou Milan Kundera

Typická Kunderovina. Po přečtení jsem měl asi na 14 dní o přemýšlení (a deprese) postaráno.

15.07.2011 5 z 5


Simpsonovi: Komiksové extrabuřty Simpsonovi: Komiksové extrabuřty Bill Morrison

Kvalitní simpsonovská zábava, nedá se rozhodně srovnávat se seriálem, ale i tak příjemné čtení.

14.07.2011 4 z 5


Cukr & počasí Cukr & počasí Vendula Chalánková

Pár vtipných momentů se tam najde, valná většina komiksů je však dost slabá. Grafické ztvárnění taky nic moc a navíc se bilingvní verze trochu míjí účinkem, protože překlad je silně amatérský. Ultrakrátká délka sešitu naštěstí umožňuje celkem poklidné přelouskání všech stran bez nějakého většího zakuckání :)

14.07.2011 2 z 5


Loď mrtvých Loď mrtvých Bruno Traven

Zajímavý příběh, velmi čtivý a zejména se skvělou atmosférou.

13.07.2011 4 z 5


Bangkocké tajemství Bangkocké tajemství Anthony Grey

Výborně zpracovaný a čtivý thriller z neobvyklého prostředí, okořeněný autorovým pobytem v těchto končinách jež příběhu dodává autentičnost.

11.07.2011 4 z 5


Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

Přes komplikovanost s mnoha postavami, dějovými zvraty a skoky se kniha čte překvapivě skvěle a emoce z ní tryskají doslova proudem. Neumím si představit čtenáře, kterému hlavní hrdina okamžitě nepřiroste k srdci.

04.07.2011 5 z 5


David Copperfield (zkrácené vydání) David Copperfield (zkrácené vydání) Charles Dickens

Dickens dětské příběhy prostě umí. Přes svou bohatou autorskou sbírku se kupodivu vůbec neopakuje a každý jeho další příběh hltám jako smyslů zbavený. David Copperfield možná není tak syrový jako Oliver Twist, na druhou stranu bych ocenil jistou nadčasovost a větší "obyčejnost" příběhu, do kterého se čtenář má větší šanci vcítit.

04.07.2011 5 z 5


Cvoci zjara Cvoci zjara Richard Gordon (p)

Souhlasím s kapllu...občas úsměvné, ale nic co by se extra zarylo do paměti. Taková záchodová četba.

04.07.2011 2 z 5


Písně z druhého břehu Písně z druhého břehu Han Mal-suk

Jedno z největších literárních překvapení, které se mi kdy dostalo do ruky. Od první věty máte pocit, že k vám mluví sama ztělesněná moudrost. Ovšem když se v knize objeví druhé, třetí, čtvrté...moudro zní poněkud uštěpačně, lepší bude říci "pravda"...utvrdíte se v tom, že čtete něco opravdu výjimečného. Tato kniha a její myšlenky určitě ovlivnily můj život více, než bych kdy čekal - a vše je navíc zabaleno do moc hezkého a čtivého příběhu. Bravo.

04.07.2011 5 z 5


Příběhy z hokejové branky Příběhy z hokejové branky Jiří Koliš

Pro hokejového fanouška naprostý must-read. Historie brankářského povolání je podána natolik poutavě, že i já, zarytý fotbalista, jsem ji doslova zhltal. Super. :)

04.07.2011 4 z 5


Odcházení Odcházení Václav Havel

Uznávám, nejsem odborníkem na dramata ani na Havla...ale Odcházení mi přišlo tak nějak...senilní? Přijde mi, že si autor hraje na něco, co není...snaží se uhranout čtenáře / diváka velkými slovy, ale ty vyzní dutě do prázdna...neodnesl jsem si nic, co bych už dávno nevěděl.

04.07.2011 2 z 5


Já Baryk Já Baryk František Nepil

Překvapuje mě poměrně nízké hodnocení Baryka v databázi. Jako dítě jsem ho dočista miloval a ani dnes se při listování neubráním přiblblému uchechtávání. Můj vzor, jak by měla vypadat dětská knížka.

04.07.2011 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Pokud bych nějakou knihu měl klasifikovat jako mou nejoblíbenější, Kmotr by určitě byl jedna z prvních možností. Způsob, jakým mě tato kniha uchvátila se nedá na tak krátkém prostoru vyjádřit. Některé zdlouhavější pasáže z Los Angeles jsou možná trochu zbytečné a lehkou vadou na kráse, ale jinak...

04.07.2011 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

"Co tady děláš?" - "Piju." - "A proč piješ?" - "Abych zapomněl." - "Abys zapomněl na co?" - "Abych zapomněl, že se stydím." - "A proč se stydíš?" - "Stydím se, že piju!"

...můj oblíbený citát hovoří za vše. Vzácný příklad geniality, která vstupuje rovnoměrně do duší dětí i dospělých.

04.07.2011 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Ano, přečetl jsem to jedním dechem, ale že bych si odnesl něco víc, než ukrácenou cestu z Itálie do Čech? Upřímně řečeno, čekal jsem něco víc.

04.07.2011 3 z 5


Tracyho tygr Tracyho tygr William Saroyan

Malý princ pro dospělé, jak Tracyho tygra nazvala misulin je asi nejtrefnější přirovnání, jaké mohu použít. Je to kniha krásná ve svém smutku a smutná ve své kráse. Pokud nejste zcela zatvrzelý cynik a materialista, musíte se v ní aspoň trochu najít...

04.07.2011 5 z 5


Svět týden po týdnu Svět týden po týdnu Zdeněk Velíšek

Výborná a skvěle novinářsky odvedená práce. Kniha ukazuje, že žurnalistika, pokud se dělá poctivě, je opravdová dřina, ale na druhou stranu jsou výsledky vašeho snažení na první pohled poznat. Reportáže se sice týkají událostí poněkud staršího data, ale i tak dokáží i dnes, s časovým odstupem, zajímavě promluvit. Určitě doporučuji.

04.07.2011 4 z 5


Zahrady paměti Zahrady paměti Robert Creeley

Sbírka je napsána moc hezkým jazykem a je plná krásných obrazů, bohužel je mi však cizí tématikou a pro fanoušky beatniků bude určitě ještě větším zážitkem.

04.07.2011 3 z 5