Tracyho tygr

Tracyho tygr https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429135/bmid_tracyho-tygr-sf1-429135.jpg 4 2295 310

Nové vydání americké kultovní novely čtenářům znovu připomene půvabný příběh Thomase Tracyho, newyorského mladíka, ke kterému se jednoho dne připojí jako stálý společník tygr, na něhož mladík už od dětství čeká, aby v něm probudil lásku k dívce Lauře a naučil ho dalším důležitým věcem, jež potřebuje mladík ke své proměně v muže.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Argo
Originální název:

Tracy's Tiger , 1952


více info...

Ulala
Ulala
28.02.2024 5 z 5

Tato krátká povídka je příběhem o hledání a o bláznivém světě, ve kterém žijeme. Přečetla jsem si ho po čtyřiceti letech a opět jsem byla unesená. Buďme tací, jací jsme a važme si toho, že máme svého tygra, který nás doprovází.

špulo
špulo
09.12.2023 5 z 5

Tygře, tygře planoucí,
Lesem černým za noci,
Čí ruka nesmrtelná
Stvořila krásu tak děsivou?

Verše, ktoré mi plávajú dušou cez 30 rokov od prvého prečítania tejto knižôčky. Je to jedno z tých minidiel, ktoré si vás buď samé nájdu, opantajú a doživotne vás budú držať za srdce. Alebo vás minú, ani nemrknú a už nikdy o seba nezakopnete. Mňa táto novela stále vie roznežniť, rozosmiať, rozsnívať, rozspomínať... A vždy mi pripomenie jedno pravidlo - keď nevidíš svojho tigra, niečo sa stalo ;)).


Lucienka220
Lucienka220
25.09.2023 5 z 5

Tracyho tygr, to je jako když se potká Benjamin Braddock z filmu Absolvent s Robertem Parkerem z knihy Pí a jeho život.
Knihu jsem četla kdysi dávno, v osmdesátých letech, když mi bylo asi tolik jako Tomovi Tracymu. Knížečku jsem si tehdy půjčila v knihovně, protože mě zajímalo, proč se kapela Laura a její tygři jmenuje tak, jak se jmenuje. Tehdy mi příběh přišel jako nějaká Prevértova báseň v próze.
Na příběh jsem pozapomněla.
Nedávno jsem byla trochu skleslá, prohlížela jsem si výlohu knihkupectví. A tam najednou byl Tracyho tygr. Vypadal úplně stejně, stejný formát, stejné bláznivé ilustrace Jiřího Šalamouna... k nákupu mě jistě poňoukla má poněkud už opelichaná tygřice.
Trochu jsem se bála knížku číst, abych nebyla zklamaná, ale byly to marné obavy. I teď po letech mne zaujala skotačivá nálada knihy.
Tygrů je v literatuře dost: strašlivý, kulhavý Šerchán, lidožrout z Noci ve znamení tygra, který je spíš zosobněním mstitele za mizející přírodu, nádherný tygr, božské dílo, z básně Williama Blakea. Myslím, že Tracyho tygr (i když to vlastně tygr není , ale je to černý levhart) má blízko k právě k Robertu Parkerovi a potřeštěnému Tygrovi z Medvídka Pú. Zosobňuje podle mého hravost, radost, lásku, touhu vybočit že všednosti.

pani_ari
pani_ari
29.07.2023 5 z 5

Boží, tohle bláznivé dílo mě neskutečně bavilo. Dokonce jsem si po dočtení musela obstarat i anglickou kopii. Pokud jste člověk s otevřenou myslí, tak Tracyho tygra rozhodně doporučuji.

Suko
Suko
18.07.2023

Na některé knihy je dobré si počkat. Kdybych Tygra četl hned jak jsem o ní slyšel po prvé, řekl bych si, co to je za blbost. Nutno ale říct, že je to velmi poetické a možná i dojemné čtení.

Micho86
Micho86
29.06.2023 3 z 5

Taková dadaistická knížečka do kapsy, mě osobně takové nesmysly dohání k šílenství, mám ráda rozum a pořádek, takže jsem se u tohoto minidíla maličko trápila, a ne, představivost mi nechybí, mám vystudovanou uměleckou školu, také zbožňuji sci-fi a fantasy, ale můj smysl pro pořádek mi asi bohužel brání užívat si takovéhle milé a prťavé dada kravinky..
Nicméně po přečtení rozumím, proč mají tento titul mnozí lidé v mém okolí tolik rádi a s oblibou na něj vzpomínají, je to napsané hezky a každému, kdo nemá OCD nejspíš Tracyho tygra i s čistým svědomím doporučím.
Pro mě osobně to bylo utrpení na jedno nezáživné odpoledne, ovšem za veškeré výše zmíněné nedostatky přijímám plnou zodpovědnost, autorova chyba to není a řekla bych, že to napsal hezky.
Omlouvám se za rozporuplný komentář, naložte s ním dle svého uvážení ;)

Baru16
Baru16
05.06.2023 5 z 5

"Kolik jen srdcí puklo v letech minulých, kolik jich puká v dobách dnešních a kolik srdcí má ještě puknout v čase nadcházejícím?"

Tracyho tygr je nádherná knížečka plná metafor a skrytých významů. Každé přečtení je jako hořkosladké pohlazení.

AdamB.
AdamB.
02.04.2023 4 z 5

Taková milá pohádka pro všechny. Všichni si nosíme v kapse nějakého našeho ochránce, který nám radí co a jak dál. Když jsem to četl, tak jsem si místy připadal jako Tracy. :)

lucin_a
lucin_a
02.01.2023 4 z 5

Tato krátká knižní zápletka na mě působila víceméně negativně.

Andyska007
Andyska007
11.12.2022 5 z 5

Každá kniha obsahuje příběh a má i svůj osobní příběh... Tracyho tygra jsem si kdysi koupila a nadšeně četla. Pak jsem knížku darovala kamarádce, která byla zrovna v nesnázích. Teď jsem si ji znovu přečetla kvůli čtenářské výzvě jako e-knihu. Ale to nejde! Takovouto knihu musím mít zase doma hezky v papíru - a vracet se k ní. Koupím ji a dám ji přečíst jednadvacetiletému synovi - vždyť každý potřebuje svého Tygra...

jamesek007
jamesek007
05.12.2022 4 z 5

to není výzva, to je odměna. i když můj Tracyho Tygr je Milneho Pú a to už půl sta let.

nevermore3
nevermore3
16.11.2022 4 z 5

Podobenství jemné jak satén. Pochopit se dá spíš srdcem než rozumem :) Mrzí mě že jsem ho četl až ve svých 24. Myslím, že se hodí tak pro 15-17 věku plného ideálů, které beztak zpravidla nedojdou naplnění...

natalie0570
natalie0570
07.11.2022 4 z 5

Je to čtivá a zvláštní kniha s mnoha metaforami. Odůvodnění Tracyho tygra mě ale mrzel.

soupik2012
soupik2012
28.09.2022 4 z 5

Nemám ráda básničky, ne proto že by se mi nelíbily, ale zkrátka jim nerozumím. Ale podobně praštěné a logikou neuchopitelné knihy ty ráda mám. A jednou z nich je také Tracyho tygr. Genialitou této knihy je fakt, že si po jejím přečtení, každý může představovat pod Tracyho tygrem něco úplně jiného. Já svého tygra v dětství také měla. Nevím kdy a kam se vytratil, nejspíš ho zahnalo mé dospívání. Po poslechu této audioknihy si tak říkám, jestli to nebyla škoda. Audioknihu načetl pan Vlastimil Brodský a bylo to moc hezké zavzpomínání na tohoto milého pána.

Adellll
Adellll
20.09.2022 4 z 5

Moc jsem nevěděla, co od knihy očekávat, a možná také proto se mi minimalismus a lehkost příběhu tolik líbily:).

Stázka007
Stázka007
25.07.2022 5 z 5

Skvělá knížka, za den jsem jí měla přečtenou. a řeknu vám po přečtení tehle knížky budete mít tygra taky. Vím to z vlastní zkušenosti.

kopeceli
kopeceli
22.07.2022 5 z 5

Čiré potěšení. Dlouho jsem si takhle neužila.

Laféeverte
Laféeverte
07.06.2022 5 z 5

Každý člověk je svým způsobem tak trochu blázen, kdyby to tak nebylo "nebyl by o nic lepší než medúza, nebo bankovní úředník." (Red Dwarf). Jo a pro toho mého blázna byl Tracyho tygr naprosto kouzelný, vtipný, pohádkový. Chtěla bych ho nosit s sebou v kapse.

Pítrs85
Pítrs85
04.05.2022 3 z 5

Ke knížce jsem se dostal skrz zpěváka Márdiho z Vypsaný fiXy, kterej jí bere jako svojí oblíbenou. A já už chápu, kde Márdi bere inspiraci pro svoje surrealistické texty, když čte takovouto literaturu. Saroyan na prostoru sotva sto stran popisuje a našeptává, co že je v životě nejdůležitější. Já jsem to podle jeho metaforického tygra, co byl ve skutečnosti černý panter, poznal hned na prvních stranách- nejsem na tom, se svým cynismem, až tak špatně :-) Krásná knížka, která vás prostě pohladí po duši, pokud nějakou máte.

Elea
Elea
19.02.2022 3 z 5

Dalo se to přečíst, ale žádné nadšení se nekonalo.