Svět týden po týdnu

Svět týden po týdnu https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79192/mid_svet-tyden-po-tydnu-xjz-79192.jpg 4 5 3

Kniha Zdeňka Velíška vychází z jeho příspěvků na internetovém portálu ČT24, avšak přibližuje čtenáři i autorovy zážitky Z reportážních cest a jeho osobní vyznání reportéra a komentátora České televize. Leitmotivem knihy je téma Evropy. Nikoliv Evropy nazírané od stolu bruselských úředníků, nýbrž Evropy poznané "v terénu" a potýkající se s problémy sociálními, etnickými, Evropy čelící migračním vlnám a teroru islamistů, Evropy s nedořešenou zemědělskou politikou a ohrožené blízkou krizí energetických zdrojů..., ale také Evropy jako možné vůdčí síly v budoucích dějinách světa. Autor není dravě investigativní ani módně exhibicionistický. Je spíše tichýma soustředěným pozorovatelem. O to více umí postřehnout souvislosti možná nikoliv na první pohled zřejmé a - co je v dnešní překotné době čím dál větší vzácností - dovede je velmi kultivovaně přiblížit. Z jeho knihy promlouvá velká erudice, záviděníhodný rozhled, vyzrálost zkušeného novináře a reportérský cit. Nadhled a schopnost jasného úsudku "evropského" a "globálního", s jakými nastiňuje určité paralely společenského a politického vývoje, činí z knihy poutavé čtení.... celý text

Přidat komentář

KaLiBi
12.12.2023 3 z 5

Kniha je dobře napsaná a nabušená zajímavými informacemi. Nepřišla mi moc čtivá, což může být způsobeno rychlým proplouváním mezi tématy, ale určitě i umocněno tím, že se jedná o jakési doslovy k obsáhlým článkům, které jsem ale nečetla. Zároveň jde o komentáře z doby, kdy jsem politickou scénu vůbec nesledovala.
"Jelikož vyvracet argumenty znamená především zopakovat je, zazní argumenty proti ústavě pokaždé dvakrát!"
"Cena elektřiny u nás prý patří k nejnižším v EU a společnost ČEZ říká, že to je jeden z důvodů, proč ji zdražit."
"Jestliže v obranném reflexu zbavíme své národní společnosti svobod a občanských práv, díky kterým je tato civilizace tím, čím je, jen ušetříme nepříteli práci."
"V době, kterou žijeme, už je třeba počítat s tím, že události z jakkoli vzdálených míst planety se promítnou i u nás."
"Rifkin: Růst HDP není sám o sobě správným měřítkem vyspělosti země."
"Nějaká etická tabu by neškodila. Ale pod podmínkou, že by je člověk respektoval kvůli sobě samému, kvůli přirozenému ohledu k jiným, ne ze strachu nebo na příkaz."
"Ne nadarmo znamená anglické slovo power jak elektrickou energii, tak moc. Kdo bude mít klíč k energiím, bude mít moc."
"Politická kultura může být někomu dána shůry, k erudovanosti se člověk spíš musí dopracovat, patří k ní i jistý objem vědomostí a schopnost jich použít."
"Je spousta věcí, v nichž se hrdě můžeme srovnávat s národy západní Evropy. Je pár věcí, v nichž je předčíme. Způsob vedení politického dialogu k nim nepatří."

Batigol555
24.03.2023 4 z 5

Moc dobře napsané. Až neuvěřitelné, jak se některé myšlenky napsané do reportáží před tolika lety dnes naplňují nebo přibližují realitě.


Jakubisko
04.07.2011 4 z 5

Výborná a skvěle novinářsky odvedená práce. Kniha ukazuje, že žurnalistika, pokud se dělá poctivě, je opravdová dřina, ale na druhou stranu jsou výsledky vašeho snažení na první pohled poznat. Reportáže se sice týkají událostí poněkud staršího data, ale i tak dokáží i dnes, s časovým odstupem, zajímavě promluvit. Určitě doporučuji.