Izzurr Izzurr komentáře u knih

☰ menu

Císařský oheň Císařský oheň Robert Lyndon

Pokud bych měl Císařský oheň srovnat s prvním dílem, pak je na tom první díl lépe. Druhý díl mi přišel méně napínavý, děj ubíhá velmi pozvolna a od hlavní zápletky jsem čekal trochu víc.
Nicméně pořád jde o čtivý a dobrodružný román s detailním, kvalitním vypravováním.

15.06.2017 4 z 5


Čekání na Lina Čekání na Lina Cha Ťin

Aluze na Beckettovo drama je vcelku namístě, jelikož kniha vyvolává podobné pocity zmaru, beznaděje a útrap. Kniha je docela krátká a stručná, přesto na mě velmi zapůsobila. Popsaný život v Číně, ať už ve městě či na vesnici, je skličující.

01.04.2017 4 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Kniha je psaná stylem (aspoň dle mého, četl jsem však pouze Surfacing) typickým pro Atwoodovou - ich forma, retrospektiva, myšlenky a city hlavní postavy, komunikace se čtenářem...
Pro mě to byla trochu jiná dystopie, než na jakou jsem zvyklý. Vyprávění se zaměřuje spíše na hlavní postavu, popř. na vztahy mezi postavami, než na vykreslení hrůz totalitního systému. Ne že by tam nebyly, ale nejsou tak časté a drsné jako v jiných románech tohoto žánru.
Co se týče složení společnosti Gileadu, očekával jsem černobílý svět krutých mužů a nebohých žen - není ve skutečnosti až tak černobílý, i muži mohou být obětí systému a naopak.

Nakonec hodnotím 4/5, očekával jsem propracovanější, "klasickou" dystopii namísto spíše psychologického románu a také se mi místy nelíbí styl Atwoodové.

18.03.2017 4 z 5


Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Hlava XXII je další z klasických knih, které by rozhodně neměly nikomu uniknout. Nejen, že výborně a originálním způsobem zachycuje boj člověka se zvráceným systémem, ale také je vtipná a dobře se čte (pozn. - čteno v originále). V první (zhruba) polovině je kniha absurdně vtipná, s blížícím se koncem se postupně stává víc a víc absurdně ponurou.
Přestože nejde o knihu vykreslující brutalitu války tak, jako např. Na západní frontě klid, není Hlava XXII o nic míň působivá.

01.03.2017 5 z 5


Mravenci Mravenci Boris Vian

Kniha povídek, které jsou jak komické/satirické, tak vážné. Místy se v textu vyskytují cizí slova a většina povídek je dost absurdní, ale není to náročné čtení.

27.01.2017 5 z 5


Dlouhá cesta dolů Dlouhá cesta dolů Nick Hornby

Kniha o smrti a životě a hranicí mezi nimi, z pohledu čtyř různých postav (což považuji za velké plus), která nevypráví nijak hluboký příběh. Podstatné jsou myšlenky - myšlenky těch, kteří se rozhodli pro sebevraždu. Proč se zabít? Proč žít? 4 pohledy na věc, která je (jako jediná) spojuje.

Nenapadá mě nic, co bych knize vytkl. Dle mého názoru nad ostatními vyvstávala postava Maureen a její příběh, nesrovnatelný s příběhem zbylých postav.

19.01.2017 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Zajímavá forma vyprávění (dopisy), která, jak se na konci knížky ukázalo, měla i své opodstatnění (pokud jsem správně pochopil autorův záměr). Přestože se celá kniha skládá pouze z dopisů, kde se víceméně popisují každodenní události a (především) pocity, čte se výborně.
Stručně řečeno, dospívání shrnuto na +- 200 stranách, se vším, co zažívá více či méně každý dospívající (a ještě s něčím navíc).

06.01.2017 5 z 5


Kniha o hřbitově Kniha o hřbitově Samko Tále (p)

Přestože má kniha jen něco kolem 140 stran, přečíst ji není vůbec jednoduché (alespoň pro mě nebylo). Po nějakých 50 stranách se totiž Samkovo vyprávění - v podstatě monolog - stává příliš ohraným a únavným. Po těch 50 stranách se také dosud humorná atmosféra promění, a čím víc se dozvídáme o lidech kolem Samka (a o něm samém), tím je atmosféra vážnější, ponuřejší. Možná je to i tím, že absurdně komické věty typu "Moji všichni kamarádi jsou Slováci, ale já nemám moc kamarádů, vlastně mám jen jednoho a ten je Maďar" zevšední.
Na mě Samkovo vyprávění děje, který vlastně dějem ani není, působilo jako kritika zaostalých, maloměstských poměrů a lidských mentalit. Některé věci jsou do očí bijící, některé jsou možná mlhavější, ale myslím, že hlavní záměr z knihy jasně vystupuje.

24.12.2016 4 z 5


Ready Player One: Hra začíná Ready Player One: Hra začíná Ernest Cline

Sci-fi román, který je postavený na "klasické šabloně", ale díky myšlence OASIS a samotnému Honu je neotřelý. Zčásti jde o dystopii, i když ne primárně, a přestože je děj strhující, kniha nabízí víc, než jen plytký, "nabušený" Hon za vejcem - témata přátelství, lásky, smývání hranic reality a virtuální reality, boj dobra proti zlu...
Jazyk je spíš jednoduchý, ne však autorova fantazie - ta je nesmírná a díky tomu je kniha opravdu pohlcující. Za mě plných 5*.

(Musím teda přiznat, že občas byly některé situace mírně přitažené za vlasy, málo uvěřitelné, vyskytl se deus ex machina - ale přecejen je to sci-fi a mně osobně to vlastně ani nevadilo.)

22.12.2016 5 z 5


Komu zvoní hrana Komu zvoní hrana Ernest Hemingway

Přes svůj rozsah jde o velmi čtivou knihu a děj ubíhá rychle. Doporučuji těm, kteří přemýšlí, co přečíst z maturitní četby. Jinak mě ale kniha jako taková nijak výrazně nenadchla (čímž ale nechci říct, že byla špatná; vytknout se jí nedá nic).

15.12.2016 4 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Velmi dobře čtivá kniha, které nechybí napětí, akce, ale ani city a myšlenky. Vyprávění není zahlcené popisy a vysvětlováním, ale zároveň mu nic nechybí, není "ploché".
Vytvořený fantastický svět je promyšlený, se zajímavými prvky a není nepodobný tomu reálnému. Kniha jako taková je podle všeho pouze úvodem, k žádnému vyvrcholení a závěru zde nedojde.

27.11.2016 5 z 5


Bába Motyka Bába Motyka Marko Hautala

Nedejte na nízké hodnocení a komentáře (zvláště pak na recenze pochybných novinářů a rádoby pisálků *ehm, blesk*). Přečtěte si to - možná se nejedná o nástupce Stephena Kinga, ale možná právě to je na Bábě Motyce pozitivní: to, že se nejedná o klasický horror s úžasnou zápletkou a rozuzlením. Velkým rysem je rozbor pocitů, myšlenek, lidské povahy a duše.
Ano, je to zmatené. Ano, neustále se střídá hned několik dějových linií a pořádně nevíte, co se vlastně děje. Při čtení jsem ale neměl pocit, že je to napsáno špatně, amatérsky.
Největší silou knihy je atmosféra. Ta je velmi tajemná, ponurá, strašidelná.

Kdo je Bába Motyka? A proč dělá to, co dělá? Po přečtení to nevím, a nijak mi to nechybí. Ano, nedokázal bych přesně popsat "o čem to bylo" nebo "jak to mělo skončit". Ale zároveň se nedá říct, že by to děj nemělo - jen je obestřen mlhou a částečně si domýšlíte, co, jak a proč. A právě proto se mi kniha tolik líbila.

06.10.2016 5 z 5


Síť Síť Håkan Nesser

Ačkoli mi Síť zezačátku připadala jako vytržený kus zprostřed jiné knížky, postupem času se z ní stala téměř klasická krimi. Styl psaní není možná mistrovský, ale i tak se čte celkem fajn a celková zápletka je hluboká, propracovaná. Ke konci je kniha o mnohem napínavější a dokonce jsem měl chuť ji dočíst najednou. Nicméně i tak je to "pouze" průměrný (krimi) thriller.

21.09.2016 3 z 5