IvaniceTamta IvaniceTamta komentáře u knih

☰ menu

Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Velmi důležitá kniha. S ohledem na těžkost tématu je napsána skvěle.

Častou kritiku čtenářů na jakousi formu špatné chronologie a zmatečnosti v textu nesdílím. Neměla jsem sebemenší problém.

23.01.2024 5 z 5


Slunečnice Slunečnice Simon Wiesenthal

Slunečnice od Simona Wiesenthala je kniha, která vás okamžitě vtáhne do svého příběhu. Její stručnost a srozumitelnost umožňuje čtenářům ponořit se do děje bez zbytečných odklonů.
Druhá část knihy, kde se do role autora vžívají vlivná jména z řad politiků, spisovatelů a filozofů, včetně těch, kteří stáli na straně nacistů, přidává knize mimořádnou hloubku. Tento unikátní přístup umožňuje čtenářům nahlédnout do různých perspektiv a uvědomit si komplexnost témat, kterými se kniha zabývá.
Grafika knihy je minimalistická, ale přesto poutavá.
Slunečnice je kniha, která by neměla chybět v žádné domácí knihovně. Je to dílo, které vás nutí přemýšlet, cítit a přehodnocovat své názory.

20.11.2023 5 z 5


Moudrost psychopatů: Praktická lekce od svatých, špionů a sériových vrahů Moudrost psychopatů: Praktická lekce od svatých, špionů a sériových vrahů Kevin Dutton

Očekávání bylo určitě větší, i tak jsem si v knize našla pár zajímavých bodů, které si v rámci studia tématu odnáším dále. Obsahem by se kniha dala však smrsknout na polovinu, neboť se mnoho informací neustále opakuje. Pro čtenáře, kteří se s tématem teprve seznamují, to bude zajisté zajímavé čtení. Čtenářům, kteří se tématem zabývají dlouhodobě, toho kniha tolik nedá.

14.09.2023 3 z 5


Esesákovo křeslo - Odhalení skrytého života nacisty Esesákovo křeslo - Odhalení skrytého života nacisty Daniel Lee

Knížku jsem zcela náhodně zakoupila na vlakovém nádraží při své cestě a musím naprosto upřímně konstatovat, že se katapultovala na přední místa mých oblíbených knižních počinů. Autorovo bádání přináší mnoho zajímavých informací z pozadí 2. světové války. Společné odkrývání pravdy vás vtáhne a od knihy se jen tak neodtrhnete.

14.09.2023 5 z 5


Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Velká knižní paráda! Velmi oceňuji historický přesah. Díky skvělé práci autorky se velmi záhy přenesete do období protektorátu.
Nemohu opomenout ani naše hlavní hrdinky. Při četbě jsem mnohokrát knihu na moment odložila, jen tak se zahleděla a vědomě cítila tu naši ženskou sílu.
Zvládneme vše!

14.09.2023 5 z 5


Rozhovory s C. G. Jungem Rozhovory s C. G. Jungem Carl Gustav Jung

Knížka mě opravdu velmi bavila. Jsem si jistá, že i v budoucnu po ní rozhodně znovu šáhnu. A to není tak časté :-).
Je velmi čtivá a informačně přínosná. V některých částech jsem byla i v úžasu z toho, že jsou rozhovory staré 100 let.

24.08.2023


Karlaz: Cesta člověka Karlaz: Cesta člověka Tomáš Gavlas

Vyraž nalehko směrem k jednoduchosti.

Tohle je tak krásný knižní počin. Obsahově jedna z nejkrásnějších knih v mé knihovně. O to více mě těší, že je z pera mladého českého autora.

Při čtení knihy jsem měla nutkavý pocit, že psaná slova i popis místa znám. A znám ho tak, že jsem ho musela sama prožít. Nikdy jsem nic tak autentického u knihy nezažila. I to mě namotivovalo autora oslovit, vyjádřit poděkování za knižní počin a také zmínit ten zvláštní autentický pocit. A ano, skutečně autor v knížce popisoval trasu, kterou jsem stejně jako on šla při své poutní cestě.

To, o čem v knížce čtete, jde zažít. A je to moc pěkné.

Těším se na další pokračování.

08.08.2023 5 z 5


Čas psychopatů Čas psychopatů František Honzák

Knížka se mi moc líbila, i její členění. Úvod, teorie v podání čtivého a vtipného komentáře bratrů Honzáků a pak velmi zajímavé historické psychopatické mapování .
Do mé knihovny určitě přibude další kniha, protože obsahuje to, co si od knihy představuji - nové informace, historii a nadsázku.

08.08.2023 5 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Tak tohle byla jízda. Od začátku po konec. Od autorky jsem již v minulosti přečetla Manžele odvedle a Nevítaný host jen potvrdil kvalitu knižních děl od Shari Lapena.
Rozhodně si do své knihovny pořídím další kousky od autorky.

08.08.2023 5 z 5


Pálenka: Prózy z Banátu Pálenka: Prózy z Banátu Matěj Hořava (p)

Kniha je napsaná skvostně. Surovost, syrovost, a to použití slov? Och .
Ocenění Magnesia Litera je jednoznačně zasloužené. Autorovi klobouček.

A teď přijde to ALE v podobě osobního pocitu. Banát jsem navštívila jako účastník známého festivalu a kniha ve mně vyvolala smíšené pocity.
Cítila jsem při čtení i jakousi formu vlastní naivity. Přemítala jsem si situace, které jsem viděla a zažila, ve světle nových informací.
A nebylo to pohlazení na duši.
Dokonce mě v některých momentech začala kniha i štvát. Takhle mi vzít iluze... Ale ano, to je přesně to, co od knihy chci. V dobrém, i ve zlém.
PS: Zajímal by mě i upgrade knihy- kdy do autorem popisované atmosféry přijíždí 18 vagonů dobytčáku s mladými Čechy .

26.05.2023 5 z 5


Jací jsou? – Francouzi Jací jsou? – Francouzi Nick Yapp

Jednoduchá a čtivá kniha, ideální na cesty. Pohodové čtení.
U některých kapitol jsem se až pousmála, jak charakteristika na Francouze sedí.
Pořídím určitě i další knihu ze série Jací jsou.

26.05.2023 5 z 5


Jak být neodolatelná pro každého muže Jak být neodolatelná pro každého muže Marie Forleo

Tohle čtení je fyzicky bolestivé.

27.01.2023 2 z 5


Proměny Proměny Publius Ovidius Naso

Za opakované vyrušování v hodině na střední škole jsem dostala Proměny jako trest. Přečíst a vypracovat esej. A jelikož jsem tvrdohlavá osoba, pustila jsem se poctivě do louskání téhle bichle. Esej byla spíše kritická, ve svých mladých letech jsem totiž v knize našla témata jako "porušování lidských práv" a další podobné zdroje vzdoru, které jsem mohla písemně vyjádřit :D. Ale mám na ni krásné vzpomínky. Dnes v dospělosti má své čestné místo v mé knihovně a je mým trestem i nadále.

27.01.2023 5 z 5


Rusko v mlze Rusko v mlze Herbert George Wells

Kniha je poměrně úzká, takže na první dobrou se zdá, že člověk bude mít knížku přečtenou za moment. Je však obsahem náročnější a zejména pokud trpíte podobnou úchylkou jako já - dohledáváte si ke knize doplňující informace (fotografie, osoby uvedeny v knize, fakta). Kromě reportáže z Ruska v roce 1920, v knize najdete také poznámky Lenina nebo komentář bolševického akademika Kržižanovského. Kniha je zajímavá a určitě ji čtenář jen tak neodhodí, ale vede vás do rozpaků.

27.01.2023 4 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

První kniha, kterou jsem od Ládi Zibury četla a musím říct, že se mi velmi líbila. Humorná a poučná kniha. Až jsem se smála nahlas :). Pro relax a odpočinek zcela ideální. Určitě se brzo vrhnu na další.

25.01.2023 5 z 5


Zbavte se negativní energie Zbavte se negativní energie Anne Jones

Na trhu existuje řada motivačních knih a knih, které vás povzbudí do nové životní cesty. Tahle kniha to není :). Opakované klišé.

25.01.2023 2 z 5


Jeden ze zapomenutých mužů Jeden ze zapomenutých mužů Ladislav Kudrna

Kvalitní kniha. Musím pozitivně ohodnotit kvalitu fotografie, uspořádání knihy, přehlednost, ale také obsah a práci s informacemi.

25.01.2023 5 z 5


Famózní Famózní Mirka Slavíková

Mirka je skvělá ženská! Kuchařka je povedená a mám ji ráda. Ale řekla bych, že pro začínajícího kuchtíka bude menším oříškem, protože postupy nejdou do úplného detailu.

25.01.2023 5 z 5


Můj život bez mříží Můj život bez mříží Jiří Kajínek

Nejsem fanoušek pana Kajínka, ale obsah knihy mě zajímal. A to i ze sociologického hlediska.
V jedné části navnímáte Kajínka jako slušného, nadaného a pokorného člověka. V další části přeskočíte na jeho zločinecké začátky, kde popis této činnosti působí až vychloubavým dojmem. Což ukrajuje z pokory, která je vám pořád nenápadně podsouvána. Ani se nenadějete a z Kajínka je oběť.
A takhle se nám to v knize krásně mele až do konce.
Člověk se při čtení nudit rozhodně nebude.

24.01.2023 3 z 5


Žít s lehkostí Žít s lehkostí Pema Chödrön

Žít s lehkostí je má oblíbená kniha, kterou velmi ráda doporučuji přátelům. Dodává vám klid a nadhled. Je to takové pohlazení na duši. Je malá, vleze se tzv. do kapsy, ale obsahem je pro mě velmi hodnotná.

24.01.2023 5 z 5