IlMagnifico IlMagnifico komentáře u knih

☰ menu

Divadlo revoluce I., 14 červenec Divadlo revoluce I., 14 červenec Romain Rolland

Ač nerad, nemohu tento kus hodnotit příliš kladně. Rolland sice správně odhadl, že romantické zápletky by jinak živé hře – chceme-li 14. červenec coby pouhý výčet několika dějinných obrazů považovat za plnohodnotnou hru – ubíraly na tempu, na stranu druhou, poněkud zlidštět a zreálnit většinu postav, klidně i skrze ně, by zajisté neuškodilo. Uvěřitelný je Robespierre, lidští Contatová a letmo mihnuvší se Lucie, svým způsobem možná Desmoulins. Jinak ovšem čerpají charaktery spíše ze své historické slávy a vlasteneckého patosu (znázorněného v postavě Julinky) nežli z jevištního vypodobení (že si na něm lidové divadlo příliš nezakládá, neomlouvá). Jistá dávka realismu chybí dále i v náhledu na lidové hnutí Velké francouzské revoluce. Byť se i zde lid ukazuje jako často nestálý a snadno manipulovatelný, ve výsledku z toho není vyvozena ani jediná drobná výtka. Režisérům je naopak doporučováno neprovozovat na jevišti krvavé scény a těsně před poslední oponou jsou v alternativním hudebním konci nuceni se lidu podbízet vpravdě až protivně, byť poeticky. A takový přístup já – bez ohledu na politickou orientaci – bohužel schvalovat nemohu…

20.10.2015 3 z 5


Budování státu IV. Budování státu IV. Ferdinand Peroutka

Ze všech naučných knih věnujících se problematice první republiky (respektive jejího vzniku a následného upevňování), které se mi v životě zatím dostaly do rukou, jsou čtyři díly Budování státu jednoznačně těmi nejlepšími. Závěrečná část je přitom ještě doplněná užitečnými rejstříky sestavenými Jarmilou Fromkovou.

08.11.2014 5 z 5


Budování státu III. Budování státu III. Ferdinand Peroutka

Ze všech naučných knih věnujících se problematice první republiky (respektive jejího vzniku a následného upevňování), které se mi v životě zatím dostaly do rukou, jsou čtyři díly Budování státu jednoznačně těmi nejlepšími.

27.09.2014 5 z 5


Budování státu II. Budování státu II. Ferdinand Peroutka

Ze všech naučných knih věnujících se problematice první republiky (respektive jejího vzniku a následného upevňování), které se mi v životě zatím dostaly do rukou, jsou čtyři díly Budování státu jednoznačně těmi nejlepšími.

24.08.2014 5 z 5


Budování státu I. Budování státu I. Ferdinand Peroutka

Ze všech naučných knih věnujících se problematice první republiky (respektive jejího vzniku a následného upevňování), které se mi v životě zatím dostaly do rukou, jsou čtyři díly Budování státu jednoznačně těmi nejlepšími.

15.08.2014 5 z 5


Dobrovolným vězněm v Osvětimi - Neobyčejný život Witolda Pileckého Dobrovolným vězněm v Osvětimi - Neobyčejný život Witolda Pileckého Adam Cyra

Pana jarina58 bych poprosil, aby, ačkoliv plivání na národní hrdiny máme, jak se zdá, zakódované v naší přihlouplé čecháčkovské povaze, nechal na pokoji alespoň ty polské. Witold Pilecki si pravda dokázal s pomocí kolegů ze ZOW zařídit poněkud přijatelnější podmínky, nesmí se ovšem zapomínat na nepřeberné množství vězňů, kterým se za to odvděčil stejnou mincí. O jeho účasti ve varšavském povstání a protikomunistickém odboji ani nemluvě. Jestli tohle není národní hrdina, tak pak už snad nikdo.

Ke knize samotné mohu říct, že se jedná o jednu z ranějších prací Adama Cyry, což se na ní také v jistém smyslu podepsalo. Odborný text nepůsobí vždycky tak odborným dojmem, místy jako by navíc autorovi docházel dech a je hůře čitelný i obtížněji stravitelný, místy je tomu přesně naopak. Nic z toho ale nemám v plánu autorovi vyloženě vyčítat. Jsem především rád, že toto téma zpracoval a zpřístupnil tak mimořádnou osobnost Witolda Pileckého – jehož hutný, atmosféru osvětimské konspirace dokonale zachycující „Raport W“ v plném znění tvoří více než polovinu knihy – celému světu.

04.08.2014 4 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Odporná, depresivní, levicovým sympatizantem napsaná kniha (to je z textu velice dobře poznat), kterou by si ale každý měl přečíst – to abychom se jednou neprobudili pod nadvládou Strany, sledováni vševidoucím okem Velkého bratra…

16.07.2014 3 z 5


Dějiny první republiky Dějiny první republiky Věra Olivová

Vynikající a stravitelně napsaná knížka o politických dějinách první (a potažmo druhé) republiky s užitečnými přiloženými materiály v podobě soupisu všech vlád a politických stran. Ke studiu nelze než doporučit.

07.02.2014 4 z 5


Poslední jednorožec Poslední jednorožec Peter S. Beagle (p)

Překrásná srdceryvná knížka plná libozvučné lyriky a něžné poetiky. Text samotný sice není napsán zrovna jednoduše, ale nezvyklý milostný příběh, který je tak dojemný, až leckterému čtenáři i slza ukápne, za prokousání se skrze něj rozhodně stojí. Nelze jinak než souhlasit se Sapkowskim - z 85 základních děl žánru fantasy patří Poslední jednorožec do první desítky naprosto neoddiskutovatelně.

11.01.2014 5 z 5


Rytíři temné pověsti Rytíři temné pověsti David Gemmell

I když nejsou Rytíři temné pověsti úplně bez chybiček, jedná se o výbornou strhující knížku, která si právem zasloužila být součástí Sapkowskiho kánonu 85 základních děl fantastiky. Rozhodně doporučuji.

28.12.2013 4 z 5


Českoslovenští legionáři (1914–1920) Českoslovenští legionáři (1914–1920) Karel Pichlík

Báječná knížka podrobně rozebírající osudy našich legionářů, psaná velice čtivě a věcně. Ke studiu československých legií jednoznačně doporučuji.

19.11.2013 4 z 5


Průmysl - Příběhy z historie Průmysl - Příběhy z historie Běla Janoštíková

Útlá, nicméně docela užitečná knížečka, u které mě mrzí jenom to, že některé události z dějin průmyslu nerozebírá více do hloubky. Pár stránek navíc by s autorčiným čtivým stylem psaní rozhodně neuškodilo.

06.10.2013 3 z 5


Konfliktní společenství Konfliktní společenství Jan Křen

Velice přínosná a hlavně dobře stravitelná kniha obsahující řadu užitečných informací. Každému, kdo se zajímá o národnostní problematiku nebo české, německé a rakouské dějiny, vřele doporučuji.

06.09.2013 4 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Asi ne každý čekal, že se z třetího dílu akčně laděných Hunger Games vyklube válečný román - a taky docela chápu ty, kterým tato zásadní změna nesedla. Pokud vám ale militaristický dějový ráz nevadí, zklamáni většinou nebudete. Autorka se v ničem zásadním nepohoršila - naopak do značné míry zapracovala na postavách - ale přeci jenom bych Síle vzdoru něco vytkl. Samý závěr celé knihy je totiž žalostně nedotažený, psán buď velice narychlo anebo řádně proškrtán nakladatelem, a tak, i když se tu odehrávají někdy až mrazivé dějové zvraty, nemají zkrátka potřebnou hloubku a ani prostor - takových 20-30 stran navíc by tu rozhodně neuškodilo. Také bych čekal, že v poslední části trilogie čtenář konečně pozná, do jaké míry byl autorčin záměr stvořit postavu Katniss tak rozporuplnou, ale ani toho se nám nedostane. Škoda. Naštěstí ale ani jedno z toho nic nemění na tom, že je i poslední Katnissino dobrodružství poměrně kvalitním čtivem a mé vysoké hodnocení si právem zasluhuje.

06.09.2013


Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Příběh je sice oproti prvnímu dílu bohatší, autorka ho ovšem nedokáže ukočírovat tak dobře, aby kniha místy v prvních dvou třetinách nenudila. Jakmile ovšem splátci znovu vstupují do arény, je zpátky ve svém živlu a konečně v knize poznáte pokračování Arény smrti. Sice horší pokračování, ale jako předehra k Síle vzdoru funguje dokonale.

27.07.2013 4 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Suzanne Collinsovou jsem měl za jednoho z typických "young adult" bestselleristů, jejichž tvorba spočívá ve vykrádání literární klasiky, o naprosto primitivním slohu a vyjadřovacích prostředcích ani nemluvě. Ale v tom jsem se spletl. Píše sice primitivně, aby šla na ruku literárně zaostalým děckám, nicméně nějaké ty spisovatelské vlohy přece jenom má. A hlavně má o čem psát a nemusí se u toho dopouštět žádných krádeží. Nepochybně se sice inspirovala celou řadou klasiků (Golding, Charrière, Orwell, Clavell...), ale opravdu se jedná jen o inspiraci. Na rozdíl od pana Paoliniho a jemu podobných si dala tu práci vymyslet vlastní, poměrně vydařený příběh, vlastní děj - velice svižný, napínavý a akční děj - vlastní postavy - ty jsou sice poněkud ploché, ale zato velice sympatické a funguje mezi nimi i nějaká ta "chemie" - takže se nakonec z Arény smrti vyklubalo docela kvalitní čtení. Mně tedy nezbývá, než se autorce za špatný odhad omluvit a doufat, že si v dalších dílech své renomé nepokazí.

13.07.2013 5 z 5


Nádherné bytosti Nádherné bytosti Kami Garcia

Jedna z nejzbytečnějších a nejneoriginálnějších knih, co jsem kdy četl. Autorská dvojice tu vsadila pouze na osvědčené prvky teen romancí, nedokáže je ovšem patřičně využít a nezaujme ani nenáročným stylem psaní. Celý ten slavný "příběh," co tak učaroval Richardu LaGravenesovi, je navíc pouhou slátaninou poskládanou z řady nevýznamných epizodek absolutně bez nápadu (o plochých postavách a předvídatelném konci ani nemluvě), takže je opravdu málo věcí, kvůli kterým Nádherné bytosti nezatratit... Buďme rádi, že se aspoň kolem knihy a její filmové adaptace nedal dohromady takový kult, jako tomu bylo u podobně nekvalitního Stmívání.

07.07.2013 1 z 5