Budování státu I.

Budování státu I. https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165706/bmid_budovani-statu-i-q53-165706.jpg 5 19 6

Jedinečný a zasvěcený výklad historie budování Československa z péra předního žurnalisty první republiky.

Přidat komentář

mi-380
14.04.2024 5 z 5

Dokonalý průvodce českou a slovenskou politikou v době, kdy se rozpadalo a nakonec i rozpadlo Rakousko-Uhersko. Opatrné našlapování kolem Rakušanů a Maďarů, nadšení z velmocemi uznaných hranic Československa, které nerespektovaly národnostní poměry a daly nám víc území, než se kdo odvážil doufat, okamžité poválečné konflikty se sousedními státy, čeští úředníci a učitelé na Slovensku místo Maďarů, klady a problémy v soužití, jednání všech významných postav u nás i v zahraničí. Styl je striktně dokumentární, ale popisované události se valí na čtenáře tak překotně, že četba připomíná napínavý thriller (jak napsal milan3144).
...
Prvního ledna 1919, po odchodu Maďarů, byla obsazena také Bratislava. Maďarský novinář se vypravil k prezidentu Masarykovi, aby mu položil otázku, zda obsazení Bratislavy není imperialismem. Masaryk nepopřel, že toto město není slovenské. Řekl: Pravda, ale není ani maďarské. Je německé.
100 % (zatím jen 18 hodnocení s průměrem 92 %).

SV321
17.11.2023 5 z 5

I skoro po sto letech stále svým pojetím, čtivostí a dobovým vhledem do událostí nepřekonaná práce o prvních dnech, měsících a letech republiky.


milan3144
02.10.2022 5 z 5

Udělám si přestávku, ale už nyní mohu napsat, že to je opravdu mistrovské dílo, které mě místy vtáhlo do popisovaných událostí, jako nějaký thriller. Spolu s Kárníkovo trilogií, jsou tyto knihy mým pilířem poznání a utváření pohledu na období 1. republiky.
Skvěle podáno, byť v počátcích si člověk musí přeci jen trochu přivyknout na ten jazyk, odpovídající době svého vzniku. Plno detailů událostí pomáhající pochopit věci v širších souvislostech a i hlubší rozbor některých osobností té doby.
Pět zasloužených a obdivných hvězd.

knih-o-mol
28.03.2021 5 z 5

Napsáno velmi čtivou formou. Viděl bych to jako alternativu k Masarykovým politickým spisům, které není vždy jednoduché číst a kde se politická práce rozebírá pro běžného čtenáře nečitelných pasáží (například popisy vývoje jednotlivých schůzí). Zavedl bych jako doporučenou četbu v hodinách dějepisu o vzniku Československa. Pro dnešní studenty nečtenáře vydal Radiožurnál alespoň četbu na pokračování v délce 8hodin a dejepisáři by tak mohli doufat alespoň v pasivní poslech dnešní komixové generace. Lepší přečíst něco přímo od Peroutky, než kompilace, případně citace M. Zemana.

WeeWar
01.10.2016 5 z 5

Nejsem zadnej politolog ani historik, takze je pro me dost tezke hodnotit myslenky a motivy autora v kontextu doby a s odstupem dnes jiz nekolika generaci.

Kazdopadne je to zajimave, byt jazykove na me trochu namahave cteni, ktere na me udelalo nesmazatelny dojem, ze Peroutka, nikoli Hitler, byl gentleman a evidentne slusny clovek. Mozna by se mi chtelo napsat, ze i vetsi GM a slusnějsí človek, než by si udalosti zasloužily. Ale jak se rika, po bitve je kazdy general.

Knihu doporucuji vsem, kteri chteji nahlednout nejen do sporu se soucasnym ponekud vetchym (at uz tak, ci onak) panem na Hrade(2016). Toliko k motivu, proc jsem vlastne knihu cetl.

Jinak je kniha vecne historicky opravdu velice prinosna k tomu, aby clovek alespon trochu pochopil to, proc se stalo to, co se s nasim narodem stalo, kde a v jakem stavu se v soucasnosti nachazime...

A dale bych doporucil nejakemu grafomanovi (v dobrem), aby tyto texty prelouskal do soudobe spisovne cestiny, aby to jednoho dne mohli cist i moje doposud male deti (pokud to bude vubec historicky a politicky mozne).

IlMagnifico
15.08.2014 5 z 5

Ze všech naučných knih věnujících se problematice první republiky (respektive jejího vzniku a následného upevňování), které se mi v životě zatím dostaly do rukou, jsou čtyři díly Budování státu jednoznačně těmi nejlepšími.

Štítky knihy

české dějiny

Autorovy další knížky

Ferdinand Peroutka
česká, 1895 - 1978
1990  92%Proč nejsem komunistou
1991  91%Budování státu - komplet
1991  93%Budování státu I.
1948  88%Oblak a valčík
1991  87%Budování státu II.

Kniha Budování státu I. je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Knihotéce27x
Chystám se číst20x
Chci si koupit8x