Budování státu III.

Budování státu III. https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187320/bmid_budovani-statu-iii-N2d-187320.jpg 5 10 4

1920 Budování státu je nepostradatelné pro každého, kdo chce blíže poznat historii vzniku a počátků československého státu.

Přidat komentář

milan3144
18.03.2023 5 z 5

Opět skvělá a strhující jízda našimi, co se týče státního útvaru československými, velmi mladými dějinami. Nelehká doba.
Ačkoliv vůbec nemám v úmyslu jakkoliv současný stav v našem státě zlehčovat, musím konstatovat, že ve srovnání s oním obdobím popisovaným v této knize, je to učiněná selanka. Bouřlivá doba, kdy se hledá cesty, jak zastavit revolučnost mas, přetrvávající z osmnáctého roku a přiživovanou revolucí ruskou, aby stát mohl začít fungovat. Stát má ale nedostatek financí a rozpočet deficitní. Peníze navíc je nucen, pro reálné nebezpečí hladu, utrácet za mouku, a to v poměru 15,50 Kč za kilogram, aby jí pak prodával lidem za 1,50 Kč. Státním zaměstnanců hrozil nejen hlad, ale i otrhanost. Prostě prostředí, kdy sociální požadavky pršely, na vlády Tusara nebo Černého, ze všech stran. Do toho mnoho jiných faktorů, které rozhodně situaci nezlehčují.
Odskočím si naposled ke Šmahelům do mlýna a pak se znovu vrátím a dočtu toto skvělé dílo.
Pět jasných hvězd.

knih-o-mol
28.03.2021 5 z 5

Napsáno velmi čtivou formou. Viděl bych to jako alternativu k Masarykovým politickým spisům, které není vždy jednoduché číst a kde se politická práce rozebírá pro běžného čtenáře nečitelných pasáží (například popisy vývoje jednotlivých schůzí). Zavedl bych jako doporučenou četbu v hodinách dějepisu o vzniku Československa. Pro dnešní studenty nečtenáře vydal Radiožurnál alespoň četbu na pokračování v délce 8hodin a dejepisáři by tak mohli doufat alespoň v pasivní poslech dnešní komixové generace.


woodward
20.01.2016 4 z 5

Na to, s jak malým časovým odstupem popisuje události té doby, zplodil autor veliké dílo. Nakladatelství Lidové noviny si už tak dobře nevedlo. Neměl jsem v ruce jiná vydání než to první polistopadové, a musím konstatovat, že tu jednoznačně chybí rejstřík. Je to škoda.

IlMagnifico
27.09.2014 5 z 5

Ze všech naučných knih věnujících se problematice první republiky (respektive jejího vzniku a následného upevňování), které se mi v životě zatím dostaly do rukou, jsou čtyři díly Budování státu jednoznačně těmi nejlepšími.

Štítky knihy

české dějiny

Kniha Budování státu III. je v

Přečtených10x
Knihotéce21x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x