Budování státu IV.

Budování státu IV. https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208536/bmid_budovani-statu-iv-xee-208536.jpg 5 6 3

Přidat komentář

milan3144
30.05.2023 5 z 5

Tak jsem se "probudoval" až ke konci tohoto famózního díla.
Co závěrem, mimo opěvování, ještě napsat? Snad že některé události jsou něčemu překvapivě podobné. Nebo snad ne překvapivě?...
"...Daně se staly ještě těžšími. Snižování platů stupňovalo rozmrzelost a nechuť k práci. Skutečná nezaměstnanost teprve nastala. Nejistota existence stávala se pro mnohé bolestivou aktuálností... To vše stalo se ovšem za ustavičného slavnostního ujišťování vlády, že bude působit k tomu, aby ceny klesaly a snížení platů státních zaměstnanců a snížení cen tvoří v její mysli jeden celek... Státní zaměstnanci měli však dost pádný důvod, aby tomu jen neochotně věřili: právě tohoto roku zvýšili si poslanci diety ze tří na pět tisíc korun." (KAPITOLA SOCIÁLNÍ ZÁPASY)
A nebo:
"...Je možné za měsíc přehlušit ozvuky posledních tří let? Musí se to alespoň zkusit. Oficiálně bylo sděleno úředníkům, učitelům a státním zřízencům, že jim budou zvýšeny místní přídavky, upraveny penze a poslední srážkový zákon že bude liberálním výkladem takřka anulován. V tomto stadiu trapných pochyb myslela koalice tyto sliby vážně...Když pak potom volby nedopadly zcela tak špatně, jak se čekalo, podrobila koalice nové úvaze, co s těmito obnosy, a úvaha tato dopadla pro státní zaměstnance nepříznivě: nedostaly nic..." (KAPITOLA VOLEBNÍ ZKOUŠKA)

knih-o-mol
28.03.2021 5 z 5

Napsáno velmi čtivou formou. Viděl bych to jako alternativu k Masarykovým politickým spisům, které není vždy jednoduché číst a kde se politická práce rozebírá pro běžného čtenáře nečitelných pasáží (například popisy vývoje jednotlivých schůzí). Zavedl bych jako doporučenou četbu v hodinách dějepisu o vzniku Československa. Pro dnešní studenty nečtenáře vydal Radiožurnál alespoň četbu na pokračování v délce 8hodin a dejepisáři by tak mohli doufat alespoň v pasivní poslech dnešní komixové generace.


IlMagnifico
08.11.2014 5 z 5

Ze všech naučných knih věnujících se problematice první republiky (respektive jejího vzniku a následného upevňování), které se mi v životě zatím dostaly do rukou, jsou čtyři díly Budování státu jednoznačně těmi nejlepšími. Závěrečná část je přitom ještě doplněná užitečnými rejstříky sestavenými Jarmilou Fromkovou.

Štítky knihy

české dějiny

Kniha Budování státu IV. je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Knihotéce19x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x